mar1973 28.01.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 1. droga po byku (katalogowo 7000 pln , to już wolę dać 15000pln za pompę do wszystkiego 7-9kW ) 2. co nydar napisał 3. kto normalny w zimę będzie wentylował min. 250m3/h chałupę (bo chciałeś połączyć z wentylacją) to już lepiej taka http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110 przynajmniej normalne wydatki m3/h witam ja zdefiniować: "normalne wydatki m3/h"? pompa NUOS EVO 80-110 fajna dla 1-2 osób, no góra 3 - później brakuje ciepłej wody ad 3) pełna zgoda:yes: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 pytałem o zasadę a nie o konkretną pompę - tam jest ewidentnie wpięty wywiew z rekuperatora, jakbym miał kupować PC to raczej bez zasobnika tylko zasiliłbym zewnętrzny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Jak rekuperator to nie PC i na odwrót . Zużyte powietrze to powietrze i para wodna, a w parze wodnej drugie tyle energii co w powietrzu.Dla trzech os to ok.100kg/h jak mało to byle jakie GWC dla pompy i mamy 200kg/h o temp. 12-13oC , niezależnie od pogody zewnętrznej. Czy -20 czy zero zawsze stałe parametry zimą. +/- + 12oC i 200kg/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A jak myślisz geniuszu? Jak mowa o wspomaganiu przez GWC to chyba powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 25-30m3/osobę /24h/dobę i drugie tyle z GWC z byle czego tylko dla PC.100kg o temp.22oc i wilg.40% + 100kg o temp. 2-4oC i wilg. prawie żadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ja p...le to takie trudne? 3osoby x 25-30m3/osbę/h = 100kg/h . Drugie tyle z GWC Masz razem 200kg powietrza /h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Myślałem że rozmawiam z inteligentnym facetem 25-30m3/osobę /24h/dobę. przetłumaczę na niższe IQdwadzieścia pięć do trzydziestu metrów sześciennych na osobę,dwadzieścia cztery godziny na dobę. Innymi słowy 25-30m3/osobę non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Jak się opisuje zjawiska to można używać takiego języka aby był zrozumiały dla wszystkich . Ty jesteś jednostka wybitna to co innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Myślałem że rozmawiam z inteligentnym facetem 25-30m3/osobę /24h/dobę. przetłumaczę na niższe IQ dwadzieścia pięć do trzydziestu metrów sześciennych na osobę,dwadzieścia cztery godziny na dobę. Innymi słowy 25-30m3/osobę non stop. A może 25-30 m3/os/h non-stop co? Twoja uszczypliwość jest nieuzasadniona, bo sam pokaleczyłeś te jednostki. Peace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Kupy to nie trzyma się trzymanie pod domem GWC ceramicznego i temp. bliskiej zera. Wiesz każdy ma taką kupę na jaką zasłużył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Kończąc tą bezsensowną dyskusje.Bierzesz wiadro ciepłego ,wilgotnego,zużytego powietrza z domu i wiadro świeżego powietrza z GWC. Mieszasz. Mieszanką napędzasz PC powietrze woda.Masz CO i CWU. Proste i czytelne?Nie pytaj dłużej bo prościej nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Miszczu skoro dno ,to udowodnij że nie da rady ogrzać wody i domu przy pomocy zużytego powietrza.Do puki nie zaczniesz merytorycznie to ta pseudo dyskusja jest niczym .Ja twierdzę że ze zużytego powietrza i GWC wyciągnę 30kWh/dobę ,a to starczy na CO i CWU dla energooszczędnego domu.Masz inne zdanie to napisz dla czego,poprzyj to obliczeniami a nie wyzwiskami.30kWh x 180dni = 5400kWh dla domu np.10m2 i trzyosobowej rodziny. Czy ty pojmujesz o czym piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 28.01.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Miszczu skoro dno ,to udowodnij że nie da rady ogrzać wody i domu przy pomocy zużytego powietrza.Do puki nie zaczniesz merytorycznie to ta pseudo dyskusja jest niczym . Ja twierdzę że ze zużytego powietrza i GWC wyciągnę 30kWh/dobę ,a to starczy na CO i CWU dla energooszczędnego domu.Masz inne zdanie to napisz dla czego,poprzyj to obliczeniami a nie wyzwiskami. 30kWh x 180dni = 5400kWh dla domu np.10m2 i trzyosobowej rodziny. Czy ty pojmujesz o czym piszesz ? witam zastanawiam się - dlaczego nikt na to wcześniej nie wpadł musisz to opatentować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Miszczu skoro dno ,to udowodnij że nie da rady ogrzać wody i domu przy pomocy zużytego powietrza.Do puki nie zaczniesz merytorycznie to ta pseudo dyskusja jest niczym . Ja twierdzę że ze zużytego powietrza i GWC wyciągnę 30kWh/dobę ,a to starczy na CO i CWU dla energooszczędnego domu.Masz inne zdanie to napisz dla czego,poprzyj to obliczeniami a nie wyzwiskami. 30kWh x 180dni = 5400kWh dla domu np.10m2 i trzyosobowej rodziny. Czy ty pojmujesz o czym piszesz ? 30kWh idzie na wentylacje bez odzysku. Jest taka szwedzka firma Swegon - produkowali pompy ciepła - i proponowali tak : powietrze wywiewane przechodzi przez pompę ciepła - by ta miała jak najlepsze parametry. Gdy zaczęli produkować rekuperatory - koncepcja od razu się zmieniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A jeszcze większym dnem jest ucieczka od odpowiedzi i zmiana tematu... Drogi kszhu. Zadaj konkretne pytanie a nie ciągłe bluzgi . Zaczynam się gubić w gąszczu bluzgów .,, Możesz wyciągnąć, głupi rekuperator to potrafi" No za to stwierdzenie masz miszcza podwójnego.Porównaj entalpię (o ile wiesz co to) ciepłego wilgotnego powietrza i zimnego suchego .Ośmieszasz się w tej zajadłości .Suche zimne przyjmie może połowę tego co niesie ciepłe i wilgotne . Nie da się miszczu. Fizyka szkoła powszechna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 30kWh idzie na wentylacje bez odzysku. Jest taka szwedzka firma Swegon - produkowali pompy ciepła - i proponowali tak :[ATTACH=CONFIG]238261[/ATTACH] powietrze wywiewane przechodzi przez pompę ciepła - by ta miała jak najlepsze parametry. Gdy zaczęli produkować rekuperatory - koncepcja od razu się zmieniła. Musi być lepsza kasa na rekuperatorach , no i oni mają zakaz używania GWC. My nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Musi być lepsza kasa na rekuperatorach , no i oni mają zakaz używania GWC. My nie. Mnie ten zakaz jest zbędny. Przekonałem się, że lepsze i bardziej sterowalne są invertorowe pompy ciepła - Pobór podobny a ustawienie temperatury i komasacja mocy w pokoje od południa - bezcenne. No i moc chłodnicza nie spada wraz z niższą temperaturą wieczorem . No i nie bez znaczenia jest że dogrzewa a nawet ogrzewa, czego GWC nie potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 przed chwilą rozmawiałem z gościem z hewalexa od pomp ciepła..kwestia wydajności - ich pompa ciepła potrzebuje 250-300m3/h - jak z rekuperatora zapewnię tyle powietrza to nie ma problemu, taki układ (napędzanie pompy ciepła powietrzem z rekuperatora) będzie działać, jak nie to (ale tu już zastrzeżenie żeby skonsultować z kimś od wentylacji jak to zrobić) trzeba domieszać powietrze. można to też zrobić na zasadzie okresowego zwiększonego ciągu rekuperatora (pompa ma przekaźnik żeby to ewentualnie wymusić) albo w drugą stronę, można przez styk sterujący nakazać pompie pracować w określonych godzinach.. nie ma przeszkód żeby to powietrze wykorzystać bo temperatura powietrza do jakiej pracuje pompa to -5*C..czy takie coś:http://www.smay.pl/produkty/produkt/art/regulator-vrs-206/odpowiednio dobrane zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A już myślałem,że kol o radonie napomknie w kontekście GWC.Czyżby zmiana stanowiska z reku na PC?,czy raczej PC,reku i kable w podłodze.PC bez prądu nic nie potrafi a GWC tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Dorób jej GWC. Mam GWC przed rekuperatorem, a chcę pompę napędzić powietrzem wyrzucanym z reku, koledzy w wątku o reku podrzucili że ma ona 8-9*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts