_artur_ 28.01.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 no właśnie coś takiego kombinuję żeby zrobić.. drugiego GWC nie zrobię ale mogę zrobić chyba trójnik na istniejącym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.01.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 ... Te przepływy powietrza nie takie małe (do 200m3/h) a wydajność cieplna 850W przy wodzie 15stC i pow. 20stC nie pozwalają wróżyć dobrych osiągów w sezonie grzewczym no chyba, że wywiejesz nią wszystko z domu ale to się kompletnie nie kalkuluje. Masz jakieś opinie z jej użytkowania? Nie mam jeszcze pół roku temu takie przepływy to dla kierownika było za mało i niezgodne z PN, a teraz już nie takie małe widać postęp, a to cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 to jeszcze mam pytanie odnośnie doboru i ustawień wentylatorów na konkretne przepływy - liczę w obie strony - opory GWC, rekuperatora i dalej kanałów i całej reszty osprzętu? i jak odczytywać opory wymiennika z karty katalogowej: Spadek ciśnienia Pa - nawiew - 69Pa, Wywiew = 94PaSpadek ciśnienia (Gęstość normalna) Pa - - nawiew - 85Pa, Wywiew = 85Pa w zasadzie które przyjąć do obliczeń? Opory GWC wyszły mi 55 Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Niebezpieczne - będzie tym trójnikiem zabierać z wejścia requ. to można zakombinować i jakoś przełączać wydajność takiego GWC jak mam z rur 200mm powinna być wystarczająca, muszę pożyczyć przyrząd i pomierzyć wszystko.. no nic, przynajmniej widzę że może to być warte uwagi i przynajmniej trzeba się nad tym pochylić i pomyśleć chwilę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 przed chwilą rozmawiałem z gościem z hewalexa od pomp ciepła.. kwestia wydajności - ich pompa ciepła potrzebuje 250-300m3/h - jak z rekuperatora zapewnię tyle powietrza to nie ma problemu, taki układ (napędzanie pompy ciepła powietrzem z rekuperatora) będzie działać, jak nie to (ale tu już zastrzeżenie żeby skonsultować z kimś od wentylacji jak to zrobić) trzeba domieszać powietrze. można to też zrobić na zasadzie okresowego zwiększonego ciągu rekuperatora (pompa ma przekaźnik żeby to ewentualnie wymusić) albo w drugą stronę, można przez styk sterujący nakazać pompie pracować w określonych godzinach.. nie ma przeszkód żeby to powietrze wykorzystać bo temperatura powietrza do jakiej pracuje pompa to -5*C.. czy takie coś: http://www.smay.pl/produkty/produkt/art/regulator-vrs-206/ odpowiednio dobrane zadziała? Pan tylko raczy przewidzieć kilka kwestii (problemów) - 250-300m3/h to za dużo jak na wentylację -gdy PC przestaje działać kanał jest zamknięty - inaczej jak w rekuperatorze! -zrobienie bypassu jest dość skomplikowane, bo musi się bypass zamykać szczelnie gdy pompa chodzi. To nie takie hop! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Opory GWC wyszły mi 55 Pa To wyliczone z Malickiego? Pytam, bo tam jest sporo błędów przy małych przepływach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Pan tylko raczy przewidzieć kilka kwestii (problemów) - 250-300m3/h to za dużo jak na wentylację -gdy PC przestaje działać kanał jest zamknięty - inaczej jak w rekuperatorze! -zrobienie bypassu jest dość skomplikowane, bo musi się bypass zamykać szczelnie gdy pompa chodzi. To nie takie hop! owszem, ale proszę zerknąć na Pdfa którego wcześniej podałem, a policzyć chcę orientacyjnie, i tak jak będę regulować to mam już obiecane pożyczenie przyrządu profesjonalnego (kolega używa do pomiarów systemów oddymiania itp.) , czujniki wilgotności mam już uruchomione - nie myślałem żeby na tej podstawie sterować reku - jak mniej więcej powinno to działać? mogę mieć dostęp do przepustnic - zobaczę czy nie da się czegoś wykombinować z przełączaniem.. ale skoro wzbudza to takie emocje znaczy że jest o co walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Podsumowując artur. Albo reku albo PC.Efekt z PC lepszy bo możesz ciepło z niej uzyskane w różny sposób wykorzystać . Możesz nim dogrzać powietrze z samego GWC,możesz mieć CWU, możesz wspomóc CO jak starczy. Z rekuperatora masz tylko powietrze i to niedogrzane jak w wątku o testowaniu kol,piszą.A z połączenia tych dwóch systemów możesz mieć kłopot jak uprzejmie uprzedza TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.01.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Przytocz może bo wydaje mi się, że zmyślasz:) ... , , kto zainteresowany, to pamięta - nie czepiam się tylko jestem bardzo kontent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2014 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Dorób jeszcze do tego jakieś ekrany ścienneZałączasz alarm - ściany i sufity są zasłaniane.Wyłączasz - są odsłaniane.Chodzi o to, żeby wilgoci nie brały/nie oddawały jak załączysz alarm. Przemyśl problem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2014 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Zacząłbym od postawienia hygrometru gdzieś w centralnym miejscu domu.Tu wszyscy są wielkimi znawcami wentylacji a hygrometr ma jeden na stu... (30 zł kosztuje...)No, to się takie "alarmowe" pomysły lęgną... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.01.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 wbrew pozorom ta funkcja wcale nie jest zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.01.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 proponuję podpiąć pod to jeszcze lodówkę - będzie oszczedniej czego to ludzie nie wymyślają z biedy, a potem jeszcze płacz, że w gówno wdepął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.01.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Masz rację . Ile to ludzie nie wymyślą aby własnej chałupie kuku zrobić.Na przykład znam jednego co robi wszystko byle pod chałupą zimniej było.Ale to tak jest jak elementarnej wiedzy z zakresu szkoły powszechnej brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.01.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 choć tutaj się gównem nie obrzucajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.01.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 To nie bieda a raczej błądzenie w poszukiwaniu prostych oszczędności. Przyznam, że widziałem więcej i to całkiem idiotycznych pomysłów za które różne typy życie by oddały;) NIE MA czegoś takiego jak proste oszczędności, oszczędzać trzeba umieć, a do tego z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Moim zdaniem, patent Nydara nie dziala, ale moge mowic tylko o swoim domu - probowalem, nie sprawdzilo sie, ale moze u niego to jednak dziala ? Kazdy dom jest inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 A to ze inni probowali i im tez nie dziala to nie wiedzialem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Nie działa kszchu . Bo jemu nie działa kilka neuronów. Wentylacja wyporowa to nic innego jak wentylacja grawitacyjna,tyle,że z wyciągiem w każdym pomieszczeniu, z nawiewem lub dwoma na poziomie 100-120m2. Są dwa poziomy to i nawiewów więcej. Jeśli nie działa coś co dawało radę przez pokolenia a usprawnione tylko przez GWC i RSŚ to znaczy że panów umiejętności w tym zakresie są zerowe. Nie twierdzę ,że w innych nie wybitne. Kszhu np. jest wybitnym propagatorem schładzania gruntu pod budynkiem, czy wykorzystywania ,,ogromnego potencjału" drzemiącego w odpowietrzaniu kanalizacji.Jest również niezrównanym orędownikiem izolacji pod posadzką + 30. To taki symbol graniczny dla domów izolowanych i przeznaczonych do rozbiórki..On wie dla czego ,tyle że nie potrafi przekazać istoty. Na tzw. chłopski rozum bierze.Twierdzi że jak pod domem + 8oC i 30cm styropianu to dobrze,a jak 18cm i 15-16oC to źle. Podobno grunt bierze x 6. Można to leczyć choćby w szkole średniej, III oddziale, pobierając naukę podstaw ,lub w oddziale zamkniętym. Co wybierze ,nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Jednym działa, innym nie działa i tym między innymi różnimy się od zwierząt, że każdy z nas ma coś inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts