Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

Te przepływy powietrza nie takie małe (do 200m3/h) a wydajność cieplna 850W przy wodzie 15stC i pow. 20stC nie pozwalają wróżyć dobrych osiągów w sezonie grzewczym no chyba, że wywiejesz nią wszystko z domu ale to się kompletnie nie kalkuluje. Masz jakieś opinie z jej użytkowania?

Nie mam

jeszcze pół roku temu takie przepływy to dla kierownika było za mało i niezgodne z PN, a teraz już nie takie małe :)

widać postęp, a to cieszy :)

to jeszcze mam pytanie odnośnie doboru i ustawień wentylatorów na konkretne przepływy - liczę w obie strony - opory GWC, rekuperatora i dalej kanałów i całej reszty osprzętu? i jak odczytywać opory wymiennika z karty katalogowej:

Spadek ciśnienia Pa - nawiew - 69Pa, Wywiew = 94Pa

Spadek ciśnienia (Gęstość normalna) Pa - - nawiew - 85Pa, Wywiew = 85Pa

w zasadzie które przyjąć do obliczeń?

Opory GWC wyszły mi 55 Pa

Niebezpieczne - będzie tym trójnikiem zabierać z wejścia requ.

to można zakombinować i jakoś przełączać wydajność takiego GWC jak mam z rur 200mm powinna być wystarczająca, muszę pożyczyć przyrząd i pomierzyć wszystko.. no nic, przynajmniej widzę że może to być warte uwagi i przynajmniej trzeba się nad tym pochylić i pomyśleć chwilę..

przed chwilą rozmawiałem z gościem z hewalexa od pomp ciepła..

kwestia wydajności - ich pompa ciepła potrzebuje 250-300m3/h - jak z rekuperatora zapewnię tyle powietrza to nie ma problemu, taki układ (napędzanie pompy ciepła powietrzem z rekuperatora) będzie działać, jak nie to (ale tu już zastrzeżenie żeby skonsultować z kimś od wentylacji jak to zrobić) trzeba domieszać powietrze. można to też zrobić na zasadzie okresowego zwiększonego ciągu rekuperatora (pompa ma przekaźnik żeby to ewentualnie wymusić) albo w drugą stronę, można przez styk sterujący nakazać pompie pracować w określonych godzinach.. nie ma przeszkód żeby to powietrze wykorzystać bo temperatura powietrza do jakiej pracuje pompa to -5*C..

czy takie coś:

http://www.smay.pl/produkty/produkt/art/regulator-vrs-206/

odpowiednio dobrane zadziała?

Pan tylko raczy przewidzieć kilka kwestii (problemów)

- 250-300m3/h to za dużo jak na wentylację

-gdy PC przestaje działać kanał jest zamknięty - inaczej jak w rekuperatorze!

-zrobienie bypassu jest dość skomplikowane, bo musi się bypass zamykać szczelnie gdy pompa chodzi.

To nie takie hop!

Pan tylko raczy przewidzieć kilka kwestii (problemów)

- 250-300m3/h to za dużo jak na wentylację

-gdy PC przestaje działać kanał jest zamknięty - inaczej jak w rekuperatorze!

-zrobienie bypassu jest dość skomplikowane, bo musi się bypass zamykać szczelnie gdy pompa chodzi.

To nie takie hop!

owszem, ale proszę zerknąć na Pdfa którego wcześniej podałem,

a policzyć chcę orientacyjnie, i tak jak będę regulować to mam już obiecane pożyczenie przyrządu profesjonalnego (kolega używa do pomiarów systemów oddymiania itp.) , czujniki wilgotności mam już uruchomione - nie myślałem żeby na tej podstawie sterować reku - jak mniej więcej powinno to działać?

mogę mieć dostęp do przepustnic - zobaczę czy nie da się czegoś wykombinować z przełączaniem..

ale skoro wzbudza to takie emocje znaczy że jest o co walczyć ;)

Podsumowując artur. Albo reku albo PC.Efekt z PC lepszy bo możesz ciepło z niej uzyskane w różny sposób wykorzystać . Możesz nim dogrzać powietrze z samego GWC,możesz mieć CWU, możesz wspomóc CO jak starczy. Z rekuperatora masz tylko powietrze i to niedogrzane jak w wątku o testowaniu kol,piszą.

A z połączenia tych dwóch systemów możesz mieć kłopot jak uprzejmie uprzedza TB.

Dorób jeszcze do tego jakieś ekrany ścienne

Załączasz alarm - ściany i sufity są zasłaniane.

Wyłączasz - są odsłaniane.

Chodzi o to, żeby wilgoci nie brały/nie oddawały jak załączysz alarm.

Przemyśl problem.

Adam M.

Zacząłbym od postawienia hygrometru gdzieś w centralnym miejscu domu.

Tu wszyscy są wielkimi znawcami wentylacji a hygrometr ma jeden na stu... (30 zł kosztuje...)

No, to się takie "alarmowe" pomysły lęgną...

Adam M.

Masz rację . Ile to ludzie nie wymyślą aby własnej chałupie kuku zrobić.Na przykład znam jednego co robi wszystko byle pod chałupą zimniej było.Ale to tak jest jak elementarnej wiedzy z zakresu szkoły powszechnej brak.
To nie bieda a raczej błądzenie w poszukiwaniu prostych oszczędności.

Przyznam, że widziałem więcej i to całkiem idiotycznych pomysłów za które różne typy życie by oddały;)

NIE MA czegoś takiego jak proste oszczędności, oszczędzać trzeba umieć, a do tego z głową

Nie działa kszchu . Bo jemu nie działa kilka neuronów. Wentylacja wyporowa to nic innego jak wentylacja grawitacyjna,tyle,że z wyciągiem w każdym pomieszczeniu, z nawiewem lub dwoma na poziomie 100-120m2. Są dwa poziomy to i nawiewów więcej. Jeśli nie działa coś co dawało radę przez pokolenia a usprawnione tylko przez GWC i RSŚ to znaczy że panów umiejętności w tym zakresie są zerowe. Nie twierdzę ,że w innych nie wybitne. Kszhu np. jest wybitnym propagatorem schładzania gruntu pod budynkiem, czy wykorzystywania ,,ogromnego potencjału" drzemiącego w odpowietrzaniu kanalizacji.

Jest również niezrównanym orędownikiem izolacji pod posadzką + 30. To taki symbol graniczny dla domów izolowanych i przeznaczonych do rozbiórki..

On wie dla czego ,tyle że nie potrafi przekazać istoty. Na tzw. chłopski rozum bierze.

Twierdzi że jak pod domem + 8oC i 30cm styropianu to dobrze,a jak 18cm i 15-16oC to źle. Podobno grunt bierze x 6.

Można to leczyć choćby w szkole średniej, III oddziale, pobierając naukę podstaw ,lub w oddziale zamkniętym. Co wybierze ,nie wiadomo.