grzeniu666 12.05.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Nawiewy są w innej części budynku dlatego drzwi od łazienki będą z otworami a szczelne mają być w kotłowni by powietrze zasysane w kotłowni przechodziło przez łazienkę. A SKĄD ma się brać powietrze w kotłowni aby można było je wyciągnąć przez kratkę od łazienki. Może przeczytaj ten wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 12.05.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 rafalmix wrzuc tu projekt rozprowadzenia kanałów jaki chcesz zrobić - wiele sie wyjaśni... tak sobie myśle, że jak zaczniesz do kotowni ciagnąć przez łazienkę to tam się może wilgotno jednak zrobić... może jednak zrobić dziury albo szparę w drzwiach do kotłowni... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 16.05.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Jeśli strop lany to nie myślałeś o czymś takim ? Brak możliwości zatyrania,łatwe wyliczenie,mniejsze prawdopodobieństwo błędu: [ATTACH=CONFIG]51496[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]51497[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]51498[/ATTACH] http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png Arturo - jak to się nazywa? gdzie o tym można poczytać? ile to kosztuje (i czemu tak drogo)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 16.05.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) dzięki Arturomasz już z tym jakieś doświadczenia? Edytowane 16 Maja 2011 przez marchew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 27.05.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 I jeszcze mam pytanie: czy są jakieś przepisy określające umiejscowenie wyrzutni i czerpni WM od okien, poziomu terenu itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.05.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.05.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 a to:http://wentylacja.com.pl/Przepisy-prawne/Dz-U-2002-75-690-Dz-U-2004-109-1156-32962.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.05.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Chodzi Ci o § 129 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.05.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Chodzi Ci o § 129 ? Bardziej §152 (całość czytałem dawno, tak tylko rzucam okiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.05.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Nie jestem w temacie jeśli chodzi o przepisy prawne ale czy słowo "powinny" to przymus czy wskazówka ? Bo słowo "zabroniony" to jednoznacznie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.05.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Już prędzej § 152 9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że: 1) powietrze wywiewane nie zawiera uciążliwych zapachów oraz zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia, 2) przeciwległa ściana sąsiedniego budynku z oknami znajduje się w odległości co najmniej 10 m lub bez okien w odległości co najmniej 8 m, 3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni - co najmniej 2 m, 4) czerpnia powietrza, usytuowana w tej samej ścianie budynku, znajduje się poniżej lub na tym samym poziomie co wyrzutnia, w odległości co najmniej 1,5 m. (...) 10. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować poza strefami zagrożenia wybuchem, zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią.12. Odległość wyrzutni dachowych, mierząc w rzucie poziomym, nie powinna być mniejsza niż 3 m od: 1) krawędzi dachu, poniżej której znajdują się okna, 2) najbliższej krawędzi okna w połaci dachu, 3) najbliższej krawędzi okna w ścianie ponad dachem. 13. Jeżeli odległość, o której mowa w ust. 12 pkt 2 i 3, wynosi od 3 m do 10 m, dolna krawędź wyrzutni powinna znajdować się co najmniej 1 m ponad najwyższą krawędzią okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.05.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Nie jestem w temacie jeśli chodzi o przepisy prawne ale czy słowo "powinny" to przymus czy wskazówka ? No właśnie raczej przymus. Spotkałem się już z podobną dyskusją. Inna sprawa, wpisywanie wskazówek i złotych rad w jakiśtam normach prawnych wydaje mi się dziwne Oczywiście przy naszych domkach nikt nas nie będzie ganiał za małe odstępstwa (raczej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Nie jestem w temacie jeśli chodzi o przepisy prawne ale czy słowo "powinny" to przymus czy wskazówka ? Bo słowo "zabroniony" to jednoznacznie brzmi Stwierdzenie - "Dopuszcza się (...) pod warunkiem że:" brzmi równoznacznie z - "zabroniony inaczej" Ale z prawem doczynienia nie mam, więc może to nadinterpretacja z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 30.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Chciałam dopytac odnośnie wentylacji 3 pomieszczeń - spiżarni bez okna, przy ściane zewnętrznej, wc z oknem, przy ścianie zewnętrznej i kuchni (okna są az 2 plus chcemy zamontować wyciąg) Komin jest oddalony od tych pomieszczeń o ok 2m . Mieliśmy zamiar poprowadzić od sufitów tych pomieszczeń po połaci dachu rury do docelowego komina i połączyć to na poddaszu z kominem, ale się zastanawiamy : czy jeśli otwory wentylacyjne zrobimy w sufitach tych pomieszczeń to nie będzie nam po jakimś czasie z nich kapać na głowę ? czy nie lepiej zrobić wentylację przebijając sie przez ścianę na zewnątrz ? I ostatnie pytanie czy wyciąg kuchenny przebity przez ścianę wystarczy do wentylacji kuchni ? Jak to najlepiej zwentylować ? Z góry dziękuję za poradę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.05.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 W ścianie między spiżarką a WC powinien być komin wentylacji grawitacyjnej z 2 kanałami.W kuchni kolejny z jednym kanałem.Brak kominów jest błędem.Sytuacje ratuje wentylacja mechaniczna całego domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 30.05.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Tak to jest jak się najpierw buduje dom, a później zastanawia nad wentylacja. Nie ma kanałów to mechaniczną zainstalować. Przez ścianę można w stodole wentylację zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 02.06.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Przeczytałem, pora na pytania :> Jako, że mój dom nadal na papierze, mogę w zasadzie zmienić wszystko. Parter + poddasze, użytkowa około 200m2, kubatura około 500m3. Mam pytanie odnośnie miejsca kładzenia wentylacji parteru, lepiej w stropie czy pod sufitem + sufit podwieszany? Jakie wady i zalety mają te rozwiązania? Powiedzmy, że kwestie finansowe są mi obojętne, idzie mi o prawidłowość działania i montaż. Aha, strop teriva jest planowany, wszędzie ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.06.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 jedno i drugie rozwiązanie jest prawidłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 02.06.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Pytanie o wentylację garażu. Garaż (pow. 24m2) jest z przejściem do domu. Nad nim nie ma żadnego pomieszczenia (płaski dach).Garaż docieplony od zewnątrz (15cm styro), bez okna (z tyłu jedynie drzwi wyjściowe na ogród). Będzie w nim jeden mały kaloryfer. W projekcie mam przewidziany kanał 'typu Z' na jednej ścianie oraz 'kanał wywiewny' na drugiej ścianie. Czy mogę zastosować w tym celu dwa nawietrzaki tego typu (http://allegro.pl/nawietrzak-wentylacyjny-np1-cc-darco-i1631015646.html)? Jeden przy podłodze na jednej ścianie, drugi przy suficie na przeciwległym krańcu. Czy taki NAwietrzak może mieć jakieś problemy z WYwiewaniem? Czym to ewentualnie zastąpić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 02.06.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 jedno i drugie rozwiązanie jest prawidłowe Tyle to i ja wiem, ale jakie są fusy i minusy, zady i walety? Inaczej, jak byś zrobił u siebie w domu gdybyś miał nieograniczony wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts