pawelpiwowarczyk 22.02.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Elfir, powinnaś mieć tytuł "Chodząca encyklopedia forum" Z reszta wyważamy otwarte drzwi: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?83077-wentylacja-mechaniczna-a-kotlownia/page2Przeczytałem i... wiem, że (nadal) nic nie wiem. Czyli w kotłowni wywiew, czy wywiew oraz nawiew? Siwy pisze, że "dopuszcza sie możliwośc nawiewu powietrza z sąsiednich pomieszczeń", tyle że jak kominiarz stanie okoniem, nie powiem mu, że przecież Siwy z FM pisał, że tak jest OK. Wiem, nic prostszego, jak poszukać w przepisach. Kiedyś to zrobię. Generalnie, wierzę, że WM w kotłowni, w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania, jest jak najbardziej bezpieczna, tylko... obawiam się, czy kominiarz lub urzędnik, nie zanegują takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 zwróć uwagę, że tam jest opis kotłowni na gaz płynny, toteż kombinowali z ustawieniem kratek (na dole czy na górze) lub nawiewów/wywiewów, bo gaz płynny w przeciwieństwie do ziemnego jest cięży od powietrza.A Siwy pisał jedynie o wentylacji wywiewnej mechanicznej. Czyli takiej: http://cdn31.muratordom.smcloud.net/t/photos/bc/e2/56/bce25627b2123d94.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 i jeszcze jedno - miejsce, w którym instalujemy kocioł nie powinno na wszelki wypadek się nazywać kotłownią. To może być pralnia, pomieszczenie gospodarcze A tu kolejny watek o tym samym: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128074-Wentylacja-kot%C5%82owni-i-gara%C5%BCu-a-rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Z resztą Murator to kopalnia:http://muratordom.pl/eksperci/pytania/piec-gazowy-i-rekuperator/12183/ A tu najnowsze rozporządzenie z 2002 r:http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2002,nr,75.html Edytowane 22 Lutego 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 26.02.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Czy obliczając zapotrzebowanie na ciepło konkretnego pomieszczenia, uwzględnić strumień powietrza gonionego WM? Mam pralnię 4,5m2, której OZC wyliczył 30W (nie styka się ze żadną ścianą zewnętrzną). Będzie tam anemostat wywiewny, więc ciepłe powietrze z pozostałych pomieszczeń będzie napływało.Robić podłogówkę? Na jaką moc? Wydaje się - śmieszna sprawa - mogę przewymiarować i najwyżej skręcić na rozdzielaczu, ale będę łączył podłogówkę w pralni, przedsionku i kotłowni. Chciałbym dobrać odpowiednie proporcje, by nie okazało się, że albo odpowiednia temperatura w przedsionku i żar tropików w pralni, albo odpowiednia temperatura w pralni i zimno w przedsionku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 ...ja bym dał jakieś rurki chociażby po to żeby podłoga nie była nieprzyjemnie zimna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.02.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Zrób tak aby podłoga nie była zimna jak lód i olej zapotrzebowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 tam nawet gdy będzie zimno wszystko będzie schło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.02.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedzi. Mniej więcej tak myślałem. Dzisiaj dotarły skrzynki rozdzielcze, wykonane przez „kratki.pl” Jakość – żadna rewelacja, ale stykną, tym bardziej że średnice króćców dopasowali do moich potrzeb. Uszczelnię i wygłuszę je naklejając na nie coś takiego: http://allegro.pl/app-boll-standard-mata-wygluszajaca-bitumiczna-waw-i2149661835.html (pierwszy lepszy link z Allegro) Do roli kanałów, najbardziej przekonują mnie aluminiowe fleksy. Mam pytanie – w jaki sposób łączyć je ze sobą? Qter podpowiedział mi, że wystarczy naciąć i nasunąć jeden na drugi a całość otaśmować. Na kształt poniższego rysunku: http://i44.tinypic.com/9is2n8.jpgPołączenie z pewnością solidne, ale zastanawiam się, jak takie połączenie będzie zachowywało się po trzydziestu, czterdziestu, pięćdziesięciu latach? Mam nadzieję wykonać instalację WM i zapomnieć o konserwacji jej elementów pasywnych, takich jak kanały, aż nie zmienię lokum na (znacznie) mniejsze, czyli na te, pi razy oko, czterdzieści lat. Czy nie lepiej jest użyć dodatkowo złączek metalowych i opasek zaciskowych, tak jak jest to opisane poniżej (metoda nr 1 - przy użyciu standardowych łączników)? http://i44.tinypic.com/14y4xut.jpg Z drugiej strony łączenie na te łączniki przypomina strzelanie armatą w komara. Co z tego, że łączenia wytrzymają, jak same rury szlag trafi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 28.02.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Ja łączyłem dokładnie tak jak na rysunkach. Z użyciem stalowego nypla, potem taśma aluminiowa i opaska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.02.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) u siebie też łączyłem z nyplami, ale bez taśmy edit: oczywiście z opaskami.. jest naprawdę szczelnie, same nyple wchodzą z oporem w aluflex Edytowane 28 Lutego 2012 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Nyple + taśma szara zbrojona która świetnie klei i uszczelnia Nie chciało by mi się nacinać, tak to można awaryjnie jak czegoś zbraknie a sklep daleko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihcal 28.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam, Bardzo proszę o opinie i ewentualne sugestie w sprawie WM w moim przypadku. Dom parterowy z poddaszem. Salon i jadalnia otwarte na poddasze, tzn wysokie pomieszczenie, ok.5,5m. Kuchnia otwarta na salon. Ocieplenie ścian to styropian 15cm, a poddasze 30cm wełny. Wszędzie poza sypialniami, ogrzewanie podłogowe. Domowników dwóch, docelowo czterech;) Po policzeniu zapotrzebowania wymian na godzinę, osoby plus pomieszczenia wg normy, następnie skalując do kubatury, wychodzi mi około 490m3/h. Poniżej rysunek, który mam nadzieję będzie czytelny. Zamierzam do wyciągów zaadaptować wymurowane kanały wentylacyjne. Niestety układ jest magistralowy z dysproporcjami odnóg. Zamierzam w odpowiednich miejscach tłumić przepustnicami, a w pokoju na poddaszu za przepustnicą zastosować szerszy przewód, w celu rozpreżenie powietrza, co ma mnie uchronić przed hałasami. Instalacja będzie z flexów, oraz z krótkiego odcinka przewodów prostokątnych pvc. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Po policzeniu zapotrzebowania wymian na godzinę, osoby plus pomieszczenia wg normy, następnie skalując do kubatury, wychodzi mi około 490m3/h. Tylko sobie 500-tki nie wpakuj do tego domku Jeśli robisz na flexach to nie rób żadnych rozprężeń tylko zastosuj większy przekrój nawiewów, 200-160-125 . Wyciągowe mogą być mniejsze a regulacja wyciągów samym anemstatem zwykle nie sprawia problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihcal 29.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wg oryginalnego projektu mam censtralę Dospela Economic III Water. Jej wydajność to 520/440m3 ( lato/zima). Szukać czegoś około 350m3? Czy przy sugerowanym zwiększeniu średnic odpuścić sobie przepustnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie radzę Economica, sam mam i to jest porażka . Proponuję Jan-gaz 350-tka DC E1 lub Brink HR 400 ( 300 za mały) . Co do przepustnic to odpowiedni podział strugi i gotowe. Ale to trzeba by trochę w tym siedzieć albo mieć łeb do geometrii Ale da się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihcal 29.02.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Dospela zdecydowanie odpuszczam. Brinka bardzo rozważałem, ale wbrew opiniom na forum, doszły do mnie słuchy, iż rzekomo ich jakość ostatnio znacznie się obniżyła. Ale to tylko pogląd przypadkowego instalatora. Fajnie byłoby kupić Jan-Gaza, w końcu Polska firma, jednak kilka razy odbiłem się od nich. Zero odpowiedzi na maile. Trochę niefajne. Chętnie zrezygnowałbym z przepustnic, tylko boję się, czy same różnice średnic przewodów zapewnią mi odpowiedni podział strugi. Tzn, żeby większość powietrza poszło szerszym, ale dłuższym przewodem, a nie węższym a dużo krótszym. Może wstawić przepustnice z możliwością regulacji już po zabudowie. Wtedy można byłoby w banalny sposób dostroić system;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ode mnie odbierają więc mogę Ci zamówić Co do podziału strugi to średnice Ci tu nie pomogą. Chodzi o rozbicie głównego kanału na siatkę i doprowadzenie odpowiednią ilość powietrza do salony, pokoju czy sypialni zgodnie z pewnymi zasadami . Część dzienna a więc salon potrzebuje więcej, mały pokoik komputerowy sporo mniej itd. Dla osób które nie mają doświadczenia świetnie nadają się skrzynki rozdzielcze ( rozprężne) . Trójnikami też nie jest trudno ale trzeba to "czuć" no i wiedzieć że nawiew inaczej się zachowuje niż wywiew . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihcal 29.02.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ach, jestem pewien, że moje pieniądze przyjęliby ze sporą przychylnością Co do skrzynek rozprężnych, to wyczytałem, że warunkiem koniecznym jest zachowenie w miarę równych długości odnóg. W moim przypadku nie da się spełnić tego warunku. Stąd moje pomysły z przepustnicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.02.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 robiąc na skrzynkach i flexach np albo spiro, długości kanałów spokojnie skompensujesz anemostatami, będzie ci łatwiej niż na trójnikach ustawić wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts