mihcal 29.02.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Czyli wyrzucam trójniki i robię skrzynkę od której idę bezpośrednio do anemostatów. Analogicznie oczywiście z wywiewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.03.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 czy są jakieś różnice w zastosowaniu trójników typu Y i T, czy jakiś typ jest lepszy... czy to wszystko jedno ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.03.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ta różnica to różne opory i inny podział strugi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.03.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ta różnica to różne opory i inny podział strugi . a możesz rozwinąć tę myśl będę wdzięczny tj kiedy lepiej stosować Y-ki a kiedy T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 01.03.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Daj trójnik T na nawiew, a sam się przekonasz Oczywiście mam na myśli trójnik np. 160/2x125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.03.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Daj trójnik T na nawiew, a sam się przekonasz Oczywiście mam na myśli trójnik np. 160/2x125 no własnie wole nie eksperymentować w instalacjach magistralowych stosują trójniki T tyle że zawsze (chyba) dokładają przepustnice czyli 1szy wniosek, na wywiew można dać na nawiew, nie bardzo.. lepsze Y-ki ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Orłowy ( "Y") jest najczęściej przeze mnie używany, ale wstawiam też takie z dojściem pod kątem 45 stopni i te 90 stopni też czasem spełniają swoją ważną rolę . Generalnie z nawiewem mam zwykle mniej problemów niż z wywiewem, ten to potrafi zaskoczyć niedoświadczonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.03.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 no bo tu jest odwrotnie, więc dobrze jest dymensje układać odwrotnie a tu zonk, gdzie nie popatrzysz to nawiew i wyciąg tak samo zrobione tylko przepustnic nasrane, przepustnica nawet zwłoki wentylacji do poziomu zombi podciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Najlepiej bez przepustnic.Ale komu by się chciało nad tym dumać nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.03.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Koledzy? Czym może zaskoczyć wywiew np. w sytuacji, kiedy mamy nawiew równo po 50% podzielony na parter i piętro domu, a wywiewy są 3, tj. kuchnia i łazienka na dole oraz łazienka na górze?Czy 4 metry odległości od anemostatu wywiewnego do głównej magistrali (pionu) wywiewnej to niezbędne minimum? Dodam, że odległość od tego samego anemostatu wywiewnego do rekuperatora jest 6 metrów? Widzicie jakieś zagrożenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Zagrożenia ?Niby jakie ?Wentylować będzie i o to chyba chodzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Kilka postów wcześniej pisałeś, że Generalnie z nawiewem mam zwykle mniej problemów niż z wywiewem, ten to potrafi zaskoczyć niedoświadczonego, dlatego nie bezpośrednio chciałem zapytać, co autor miał na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 No to jeszcze raz ,,, Odpowiedni trójnik, średnica kanału odchodzącego i jego długość . A tak w ogóle to nie zrozumiałem Twojego postu i pisałem o czymś innym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.03.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 bo wywiew działa odwrotnie do nawiewu i trzeba to brać pod uwagę, zrobienie go tak samo jak nawiewu daje kalekę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 I np. jeśli mamy kuchnię i spiżarkę wcześniej to lepiej polecieć do wywiewu w kuchni i później zawrócić do spiżarki niż załatwić ją po drodze do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.03.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Zatem, po dokładnym policzeniu odległości zapytam jeszcze raz:Czy odległość 2 metrów anemostatu wywiewnego od głównego kanał (pionu) wywiewnego i 4,5 metra odległości od rekuperatora może powodować, że przy anemostacie będzie słychać hałas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.03.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 I np. jeśli mamy kuchnię i spiżarkę wcześniej to lepiej polecieć do wywiewu w kuchni i później zawrócić do spiżarki niż załatwić ją po drodze do kuchni a można nieco bardziej obrazowo czyli co te gorsze pomieszczenia (mniej wentylowane) lepiej dawać na końcu magistrali czy na początku ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.03.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 I np. jeśli mamy kuchnię i spiżarkę wcześniej to lepiej polecieć do wywiewu w kuchni i później zawrócić do spiżarki niż załatwić ją po drodze do kuchni Ja nie jestem instalatorem, ale wydaje mi się to dziwne (delikatnie mówiąc). Chcesz powiedzieć, że nie rządzą tym żadne zasady, i nie da się dobrze policzyć/dobrać średnic, długości itp i zrobić to na trójnikach analogicznie jak nawiew? A może potrzeba dużo większej dokładności niż na nawiewie (tylko z jakiego powodu)...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wszystko wcześniej wyjaśnił kangaxx !Obliczyć można, tyle ze wstawiając małe WC czy spiżarkę przed łazienkę lub kuchnię musimy albo wstawić przepustnicę albo zdławić anemostatem .Tego nie da się przeskoczyć .Z nawiewem nie ma problemu, wystarczy odpowiedni trójnik i przekrój przewodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.03.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) ...chyba nie uzyskasz odpowiedzi na to pytanie grzeniu w końcu ludzie się boją tego czego nie rozumieją, a jeśli się boją to będą woleli zapłacić niż samemu do rurek się dotykać no bo w końcu nie posiadają wiedzy tajemnej a każdy chce mieć w domu wszystko idealne hehe tak więc w imię dobrze rozumianego interesu tych co tą wiedzę posiadają na pewno jej nie ujawnią (albo inaczej - na pewno podtrzymają niepewność w Twojej głowie hehe) sorki, ale śmieszą mnie takie niedomówienia, albo się chce pomóc i się pomaga albo się nie chce pomagać więc po co się w ogóle odzywać...? (no chyba że dla najtańszej reklamy hehe) edit... widzę, że jednak odpowiedź padła więc to co powiedziałem straciło na aktualności Edytowane 2 Marca 2012 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts