kangaxx 03.03.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Akurat tę proporcję 90:10% tak rzuciłem na wyczucie (oraz przykładowe zdławienie takiego układu przepustnicą na fi200 za trójnikiem do 60:40%). Bardziej chodziło mi o to że w obu przypadkach (z przepustnicą czy bez) odwracając ciąg spodziewam się podobnych wymian na obu końcach (tylko kierunek przeciwny, z<>do reku). odwracając ciąg nie uzyskasz tych samych przepływów aby tak było należałoby wręcz przepustnicę dać na kanale 100 zamiast na 200. I to mi za diabła nie pasuje nic na to nie poradzę Jak pamiętam w wielu szkicach projektów w tym i podobnych wątkach ludziska pokazywali umiarkowanie (moim zdaniem) dopracowane projekty, raczej robione b. na wyczucie. Tubylcy komentowali, m.in. (u)znany AdamMK, i nie przypominam sobie takich "cudów", schamat dla naw. i wyw. kojarzę ten sam, również nikt się chyba nie skarżył że niezadowolony z działania po wykonaniu. te rysunki to tylko bieg kanałów i jakaś idea, tak wiec i odpowiedź ideowa, kwestii umiejscowienia przepustnic zdaje się nie było, jesli idzie o projekty wykonywane przez uprawnionych to wybacz ale mam swoje zdanie, widziałem sporo z wielkimi pieczątkami a wbrew przepisom, nawet tu z forum z rok temu jakas dziewczyna mi podesłała "dzieło" na którym wm z rekuperacją zmieszana była z nawiewnikami w oknach i taki wynalazca podpisał sie imieniem i nazwiskiem, inna sprawa ze uprawnień przez takie coś nie ma szans stracić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Zrobiłem Konradowi nawiewy o jeden rozmiar większe czyli 200-160-125 ze względu na to że będzie w lecie chłodził i wymieniał ok. 500 m3/h .Dla centrali o max wydatku 350 m3 nie ma takiej potrzeby .Wyciągi natomiast zostały 160-125-100 z tym ze kawałek od centrali jest fi 200 pociągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 03.03.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Wyciągi natomiast zostały 160-125-100 z tym ze kawałek od centrali jest fi 200 pociągnięty. Czemu ma służyć/jakie zadanie spełniać ten kawałek fi 200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.03.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Zrobiłem Konradowi nawiewy o jeden rozmiar większe czyli 200-160-125 ze względu na to że będzie w lecie chłodził i wymieniał ok. 500 m3/h . Dla centrali o max wydatku 350 m3 nie ma takiej potrzeby . Wyciągi natomiast zostały 160-125-100 z tym ze kawałek od centrali jest fi 200 pociągnięty. Dzięki, kapiszi. Też będę chłodził GGWC Centrala 400m3 spokojnie myślę wyciągnie (custom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 03.03.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Muszę kolegę zmartwić, skrzynki rozdzielcze to jedno ustrojstwo, a skrzynki rozprężne to drugie Ja wiem, ale bardzo wiele osób nazywa skrzynki rozdzielające jedną strugę na kilka mniejszych, skrzynkami rozprężnymi (podobnie jak piec - kocioł czy igrzyska - olimpiada). Dlatego tak napisałem. Ponowię pytanie, czy jeśli powierzchnia przekrojów kanałów dolotowego i wylotowych, w skrzynce rozdzielczej, jest istotnie różna, mogą pojawić się jakieś niekorzystne zjawiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Czemu ma służyć/jakie zadanie spełniać ten kawałek fi 200? Centrala o takim wydatku powinna mieć podłączenie o takich średnicach . Do tego jest też przystosowana z wbudowanymi króćcami fi 200 . Czerpnię często też zapina się o 1 rozmiar większym czyli 315 mm jeśli jest to kolano czy krótki odcinek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Centrala o takim wydatku powinna mieć podłączenie o takich średnicach . Do tego jest też przystosowana z wbudowanymi króćcami fi 200 . Czerpnię często też zapina się o 1 rozmiar większym czyli 315 mm jeśli jest to kolano czy krótki odcinek . Jeden rozmiar więcej to 218 ale rzadko w Polsce dostępna więc lepiej chyba 254mm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Przepraszam, braki branżowe wychodzą i źle nazywam coś o czym piszę . Ale to 315 zostaje choć to całkiem spora "krowa" jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Do jakiej wydajności ty dajesz 315mm ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Do 500 m3/h .Ale zrobiłem to tylko raz, miejsce na to pozwoliło .Połączyłem nagrzewnicę GWC bezpośrednio do króćca centrali na redukcji a od nagrzewnicy do czerpni ściennej dałem 315 mm, niby 4m było ale dość kręte . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 ja daje do 500 203mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Spoko, fi 200 ( czy tam 203 mmm) jest dedykowane dla takich wydatków ale od strony czerpni wskazane jest przesadzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 zależy czy jest prosty odcinek czy zakretasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abudabi 03.03.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ja jestem laikiem w tych sprawach i mam pytanie moze glupie ale prosze o sensowne odpowiedzi, a mianowicie sprawa wyglada tak ze nie chce miec wentylacji mechanicznej (kolejne urzadzenie i instalacja do serwisowania) a jedynie "jaka taka" grawitacyjna, czy nawet przy zle dzialajacej wentylacji czy tez jej braku to w okresie zimowym jest duza szansa na powstanie grzyba lub zawilgocenie scian, skoro w pozostalych okresach beda wentylowane pomieszczenia przez otwieranie okien i standardowe wietrzenie domow jak to babcie robiły w dawnych czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 03.03.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Zimą wentylacja grawitacyjna będzie działać najsprawniej (w stosunku do innych pór roku, pewnie aż zbyt sprawnie). To zimą różnica pomiędzy temperaturą w domu a temperaturą na zewnątrz jest największa, a właśnie to jest siła napędzająca grawitacyjną.Standardowe wietrzenie domów, jak to babcie robiły w dawnych czasach to raczej było tylko uzupełnienie. Uzupełnienie stałej wentylacji naturalnej, pochodzącej od nieszczelnych okien, szpar w drzwiach, itp.Fajnie to wszystko wyłuszczył Adam, w pierwszych postach tego wątku. To powinna być lektura obowiązkowa. Każdy z nas żyje w jakiejś, mniejszej lub większej, klitce, ty również, więc wiesz jak działa wentylacja naturalna. Jeśli tobie odpowiada - buduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.03.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 J (...)jak to babcie robiły w dawnych czasach ...właśnie dobrze zauważył "pawelpiwowarczyk" -babcie miały mocno nieszczelne domy, teraz jest zupełnie inaczej - więc WG działa z upośledzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 jest duza szansa na powstanie grzyba lub zawilgocenie scian Grzybka nie będzie jeśli będziesz wiedział co zrobić . Do tych zabiegów należy częste wietrzenie i rozszczelnienie ( lekkie) okien w pokojach i sypialniach . Jeśli godzisz się na to to nie widzę problemu . Będzie znośnie Ja osobiście wolę wymieniać filtry w centrali zamiast pamiętać o grawitacji która działa o każdej porze roku inaczej , poza tym lubię mieć kontrolę na wilgotnością wnętrz oraz wybór czasu i intensywności wietrzenia co czynię dość często . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.03.2012 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 "czy nawet przy zle dzialajacej wentylacji czy tez jej braku to w okresie zimowym jest duza szansa na powstanie grzyba lub zawilgocenie scian," W okresie zimowym NIE!!!(już koledzy tłumaczyli - czemu)W okresach przejściowych - TAK!!!Wtedy, gdy za oknem jest dość chłodno a w kotle już się nie popala, "bo to przecież kosztuje". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 04.03.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Oj, wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi... Robię zestawienie, do zapytania o cenę, i poległem na pewnym drobiazgu. Jakie pasowanie elementów stosuje się we wentylacji?Czy to jest tak, że kanały mają średnicę nominalną a pozostałe elementy średnicę odpowiednio (3-4mm?) mniejszą? Mam następujący układ:króciec w skrzyni rozdzielczej (fi 100) - kanał aluflex (fi 100) - nypel (fi 100) - kanał aluflex (fi 100) - redukcja (fi 100/fi 125) - anemostat (fi 125) Jak to wszystko połączyć ze sobą? Króciec ma średnicę mniejszą od 100mm (zmierzyłem). Kanał, zakładam, ma 100mm. Nypel z pewnością będzie miał mniejszą średnicę (pisaliście o tym, kiedy niedawno pytałem się o sposób łączenia kanałów ze sobą). Redukcja, podejrzewam, także. Anemostat również będzie miał średnicę mniejszą od nominalnej. Więc kłopot będzie z połączeniem redukcji z anemostatem. Mufą? Odcinkiem alufleksa 125mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.03.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Kształtki są robione zazwyczaj na - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts