ewazych 01.07.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 definitywnie muszę zdecydować co będzie lepsze w ogrzewaniu, gdyz chcę kupić nieużytek pod krzewo-las wierzbowy i zaczłeam sie juz roglądac za odpowiednim gruntem. Jednakże przed ostateczną decyzja. Może pomożecie, czy wierzba może byc dobrym sposobem ogrzania domu? I co z kominami skoro jeś li bedzie kocioł to muszą byc kominy a jesli kominy to nie ma chyba mowy o podwójnym obiegu ciepła. Tak więc zastanawiam sie czy jest to opłacalne zakupienie działki pod las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.07.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 wierzba to krzew a nie drzewo, więc to nie las Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.07.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Może pomożecie, czy wierzba może byc dobrym sposobem ocieplania domu? zajebistym, tylko ściany pewnie z 1,5-2m grubości, aby osiągnąć porządne U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewazych 01.07.2008 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Może pomożecie, czy wierzba może byc dobrym sposobem ocieplania domu? zajebistym, tylko ściany pewnie z 1,5-2m grubości, aby osiągnąć porządne Ul jejku prosze nie czepiajcie sie detali, może to i krzak ale mnie to nie obchodzi, nie chce tym domu ocieplić panie mądralo tylko ogrzewać zamiast weglem,.. no ale oczywiście z kontekstu nie da się nic wyciągnąć?,.... nie no sorry albo za twoim pomysłem wybuduje szałas,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 01.07.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Może być świetnym sposobem. Tylko zastanów się:- ile tego trzeba nasadzić, aby starczyło na wiele lat.- jak długo musi rosnąć- czy koszt tego nie będzie większy od kosztu węgla pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewazych 01.07.2008 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 hmmm właśnie nie wiem czy to się opłaca i pytam sie na forum może ktos będize wiedział. W koncu to będzie jeden hektar. Z tego co wyczytałam rośnie trzy lata i potem trzeba to wszystko zebrać. Jestem strasznie zmieszana, a może nie kupowac działki i zainstalowac pompe która by nie wymagała więcej uwagi tylko tyle co przełączenie przycisku. Jest to dla mnie strasznie cięzki temat. POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.07.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 W koncu to będzie jeden hektar. A ile zapłacisz za ten grunt? Pewnie by stykło na opłaty za gaz/prąd na kilka -kilkanaście lat. Do tego dołóż cene wyprodukowania tej wierzby, potem ściecei obróbka itd. Słyszałem ze to wychodzi dośc drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 01.07.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 To zły pomysł jest. Wierzba energetyczna, wbrew obiegowej opini nie rosnie wszedzie. Wymaga gleby lekko kwaśnej o dużej wilgotności, w innych warunkach roczne przyrosty są mizerne. Nie nadaje sie do spalania bez wstepnego osuszenia. Mozna spalać mokrą wierzbę (50%) ale wymaga to specjalnych kotłow i warunków pozwalajach na zejscie z temp. ponizej punktu rosy. Taka plantacja wymaga pracy i czasu, nie ma gwarancji co do plonów. Na zakup pelletów na rynku też bym nie liczył ponieważ energetyka zawodowa wykupuje wszystko co sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 czy wierzba może byc dobrym sposobem ogrzania domu? gdy ceny, ropy, węgla, gazu i prądu pójda ostro w góre, a wierzba stanieje lub przynajmniej nie podrożeje - to tak ...Tak więc zastanawiam sie czy jest to opłacalne zakupienie działki pod las. las moze byc opłacalny ale aby zakup działki był bardziej opłacalny mozna połaczyć lesnictwo z hodowlą ... nie sarny, zające, bizony .... a morwa i jedwabniki ! z morwy uzyskasz owoce które spozywaja jedwabniki zanim sie owina w kokon z jedwabników uzyskuje sie jedwab, z którego nastepnie wyrabia sie nici jedwabne a z nici piękne suknie balowe ... jak jedwabniki zjedza liscie - mozna obciąc morwie gałęzie i spalic tym sposobem wilk bedzie syty i owca cała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.07.2008 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Konopia indyjska jest chyba bardziej opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.07.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Konopia indyjska jest chyba bardziej opłacalna i wtedy hektar wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 02.07.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Z tego co mi wiadomo,to jest jak pisze jezyk.Wierzba nie rosnie wszedzie dobrze. Jak chcesz kupic ziemie i masz fundusze to kup,bo fajnie miec swoj kawalek lasu. A u mnie we wsi pala owsem,no ale to tez ryzykowne,bo wiadomo. Pompa ciepla ,koszty zakupu moga byc nizsze niz zakup ziemi a obsluga to juz bez porownania . Moim zdaniem to tak diametralnie rozne rozwiazania,ze nie ma jak nawet porownac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Jak masz środki na pompę ciepła to nawet bym się nie zastanawiała.Pompa to wygoda, jak z gazem. A wierzbe trzeba uprawiać , nawozić, ściąć, wysuszyć, rozdrobnić i włożyć do pieca, wygarnąc popiół. Wierzby na plantacjach scina sie maszynowo. A wliczasz taki zakup czy wynajem w kalkulacje kosztów? 1 ha to bardzo mało wbrew pozorom aby zebrać satysfakcjonujacą ilośc opału. Acha. Wierzba (Salix) to rodzaj botaniczny. W jego obrębie sa zarówno gatunki drzewiaste - wierzba biała, płaczaca, iwa, jak i krzewiaste czy wręcz krzewinkowe.Nie ma gatunku "wierzba energetyczna" - pod ta nazwa kryje się kilka szybko rosnących gatunków. Wierzbę ścina się co sezon, prawie do zera - potrafi odbić praktycznie "od korzenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 .... A wierzbe trzeba uprawiać , nawozić ... nawozic nie trzeba ale ... najlepiej rośnie na moczarach - i tu problem ... .... Acha. Wierzba (Salix) to rodzaj botaniczny. W jego obrębie sa zarówno gatunki drzewiaste - wierzba biała, płaczaca, iwa, jak i krzewiaste czy wręcz krzewinkowe. Nie ma gatunku "wierzba energetyczna" - pod ta nazwa kryje się kilka szybko rosnących gatunków ... tu zgoda - nie ma czegos takiego jak "wierzba energetyczna", to podobna bzdura jak "eko - groszek" taka utrzymująca sie do dziś nowomowa postkomunistyczna z czasów kiedy krawat nazywano "zwis męski" (tak pisano na metce ... ) dołoze jeszcze jeden gatunek wierzby - Rokita na niej proponuje sie skupic (podobno jak w Rokicie wypadnie dziupla to Diabeł lubi sie tam zagnieżdzic pładząc tam swoje młode ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewazych 02.07.2008 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Wszystkie sprawy które poruszyliście są dość istotne, ale ceny materiałów grzewczychidą strasznie w górę. Nie chce być od nich uzależniona. Ziemie bym kupila przy rzece typowe wylewisko. Czytąłam na temat wierzby dośc dużo fakt suszyć trzeba ale wystarczy tylko miesiąc, sprawdzalam tez piece do biomasy one są w cenie tak od 5 000 zł. Co więcej wyczytałam że z jednego ha masz 150 ton wierzby która była hodowana 3 lata. Do cięcia wystarczy zwykła piła elektryczna, bądź też wynajęty kombajn odrazu z zmielarka. Jeśli na owy nas nie stac mozna użyc w tym celu rozdrabniacz do gałęzi. A ta pompa ciepła hmm,.. tyle ze teraz na chwilę obecną nic o niej nie wiem. Może jednak czymś innym palić, sianem, wiórkami z tartaku, bo nie chciałabym uzależniac mojego domu od masowych (państwowych) dostarczycieli energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.07.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Może jednak czymś innym palić, sianem, wiórkami z tartaku, bo nie chciałabym uzależniac mojego domu od zewnętrznych dostarczycieli energii Tak czy inaczej bez energii elektrycznej raczej nie ogrzejesz na dłuższą metę. Praktycznie wszystko na niej "chodzi". Policz wszystko tj. pod względem inwestycyjnym jak i eksploatacyjnym. Moim zdaniem inwestycyjne PC wygrywa. Co do kosztów eksploatacji, to jeśli nie będziesz liczyła wkładu pracy własnej, to opalanie wierzba może być tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.07.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Chcąćc napic sie piwa nikt nie kupuje browaru. Na potrzeby jednego gospodarstwa domowego zakładać własna plantację , jakos tego nie widzę. To raczej nie może się opłacać. Firma, w której jestem pracobiorcą w tym roku rusza z ambitnym projektem i założyła jedną z pierwszą w Polsce plantację "trawy energetycznej" Miskantusa olbrzymiego, w sumie docelowo ok. 1000 ha, zmusza nas do tego sytuacja rynkowa biopaliw. Może dla Ciebie lepszym rozwiazaniem jest zakup nie 1 a 100ha i plantacja dla siebie i dla innych. Obecnie zbyt masz 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.07.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Jeszcze te 150 t/ha mi nie pasuje, w cyklu rocznym jest tego ok 14 do 15 t/ha (powinno być Mg/ha ) a w 3 letnim max. 18 Mg/ha, mowa oczywiście o stanie suchym, czyli do spalania. Miskantus ma 17Mg/ha od 3 roku uprawy, wilgotność przy zbiorze 15 do 20% i Wd=17.9 MJ/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.07.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Kupić grunt pod las na cele energetyczne to kiepski pomysł, no chyba że kupisz kilka hektarów lasu. 1-2-3 ha to pestka tym bardziej jeśli będziesz ten las dopiero sadził. Pierwsze drewno nadające się do czegokolwiek uzyskasz po 12-15 latach a i tak będzie to tylko kiepska drobnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.07.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ja tam nie uważam, żeby to był zły pomysł. Licząc te 18 t/ha albo konserwatywnie 15 t/ha, na potrzeby domu spokojnie może wystarczyć 1/3 ha. I myślę, że przy użyciu dobrego rozdrabniacza do gałęzi i piły spalinowej można naprawdę spokojnie sobie taką plantację obrobić. Jasne, będzie to znacznie bardziej upierdliwe, niż kupienie odpowiedniej porcji węgla. Ale myślę, że na przyszłość to jednak warto się pod tym względem zabezpieczyć... Sam kupiłem dość dużą działkę po to, by część jej poświęcić na plantacje energetycznych roślin. Na razie porasta ją sad i las samosiejek, z czasem się to będzie przerabiać po kawałku na plantację wierzby, miskanta, albo czegokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts