Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

w ciemnym to może za dużo powiedziane, ale na pewno nie skąpana w słońcu...

w sumie to nie przeszkadza mi miejsce na umywalkę, nawet wanna byłaby dla mnie do zaakceptowania. właśnie sobie uświadomilam co mnie wkurza:

ten kibelke przycupnięty koło prysznica, tak jakby go ktoś przypadkiem tam postawił i o nim zapomniał...

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak chodziło mi o tę ściankę :) Myślę, że lepiej jak na wprost drzwi w łazience jest umywalka a nie wanna. Z umywalki korzysta się częściej. Może ktoś wrysuje pomysł mamik bo może wyglądać ciekawie.

Czy musi być kabina ? Przy zwykłej zasłonce jak jest nie używana jest więcej przestrzeni, lub nawet bez niczego jeśli kabina jest w narożniku. U siebie zrezygnowałem z kabiny ze względu na stałe zajmowanie miejsca :) pozdr adam

Elfir, widać, że wszystko macie przemyślane :D

a w temacie łazienki, to może kabinę zrobić z wejściem w kierunku drzwi do kotłowni, natomiast wc pomiędzy umywalką a ścianą kabiny?

Myslałam o tym. Nie wiem jednak czy jest techniczna mozliwość pociągnięcia odpływu z ustepu przez prysznic.

W tym układzie, jak teraz, prysznic jest doświetlony światłem dziennym i ewentualnie lampą umieszczoną pośrodku sufitu. Po zmianie ustawienia będzie ciemny. Poza tym będzie kolidował w przejściu z wanna, chyba, że się go skróci - a to bedzie wymagało szklanych drzwi do kabiny za ok. 2 000 zł - trochę mniej niż płyta marmuru forest green :)

A będzie wtedy wyglądać tak:

http://images39.fotosik.pl/249/fabcc5802de585be.jpg

ten kibelke przycupnięty koło prysznica, tak jakby go ktoś przypadkiem tam postawił i o nim zapomniał...

No, nie jest to element, który chciałabym szczególnie eksponować w łazience :)

najchętniej schowałabym go za jakąś ścianką.

Ponieważ w komentarzach rozwinęła się dyskusja nad kształtem łazienki tutaj umieszczę kolejną moją miłość od pierwszego wejrzenia (nie powinnam iśc na Budmę...), o której tam wspominam:

http://www.prestige-products.pl/img/products/full/1195_1203586808.jpg

Marmur Forrest Green

Wygląda jak zdjęcie Pandory z Satelity :)

Facet skomentował - takie tam maziaje... :evil:

Widzę, że upierasz się na wannę na wejściu :). Dla mnie i mojej połówki to rozwiązanie kompletnie odpada. Nie zapewnia poczucia intymności.

Zgodnie ze sztuką kibelek powinen byc do 1 m od pionu (im dalej tym musi być posadowiony wyżej - a to nie tron by do niego wchodzić po schodkach :) ), a pozostałe urzadzenia do 3 m, o ile zapewni się spadek. Ponieważ chciałabym prysznic mozliwie na poziomie podłogi, to znaczy, że tez musi być blisko pionu.

Umywalka i wanna mają wyżej odpływy, więc mogą stać dalej.

niekoniecznie wyżej, można też dać rurę bardziej wgłąb, ja mam tak zrobione :)

to samo dotyczy prysznica.

wanna na wejsciu nie jest idealnym rozwiązaniem i na tej scianie na której Ty ją postawilaś wygląda najlepiej, ale cała reszta za to gorzej :)

zresztą i tak juz mi się pomysły skonczyły, więc przestanę Ci smiecić

dorzucę swoje :D

dla mnie wanna na wejścu odpada zupełnie, wolałabym 'wciśniętw" wc, niż wejście na wannę

rozwiązanie z wc pomiędzy kabiną a umywalką podoba mi się, mniej w wersji murowanej z zawijasami, bo wydaje mi się, że przez te zakręty mało wygodnie się robi, poza tym taka murowana to już całkiem ciemna, więc raczej robiłabym w jakiejś wersji przepuszczającej światło

jeśli bardzo chcesz schować wc, to może jeszcze sprobować dać wc w kąt, potem kabina, umywalka bz., przy czym wówczas wanna musiałaby być węższą częścią bliżej drzwi, a szerszą w kąt koło wejścia do kotłowni, oczywiście wówczas dzwi do kotłowni trzeba by było nieco przesunąć

tak mi przyszlo do głowy, nie wiem, czy po narysowaniu będzie to jakoś wyglądać, czy raczej nie bardzo :-?

Na Budmie było wiele rzeczy w których mozna było się zakochać. Na przykład kamyczki zatopione w żywicy - podświetlane od tyłu lekko przepuszczały cienie a jednoczesnie nie były przeźroczyste. Nie wiem jak to wyjaśnić. Albo onyks szlifowany w cienkie, światłoprzepuszczalne płyty.

Albo podłoga z kamienia czarnego ze wstawkami ze złocistego...Ale te koszty...

Już się boję wizyty na Budma Interior :D

Sprawa drzwi do kotłowni. Ze względu na takie a nie inne umieszczenie pionu

wod-kan wydaje mi się,że takie umieszczenie drzwi najpełniej pozwala wykorzystać możliwości aranżacycjne pralnio-kotłowni.

Ściana przy schodach nie nadaje się do montażu jakiegokolwiek urządzenia, więc tam będzie jedynie regał na środki czystości, wiadra, mopy i inne klunkry. Natomiast ściana przy pionie muśi pomieścić:

pralkę (odpływ wody do kanalizy do pionu)

rekuperator (odpływ skroplin)

kocioł (odpływ skroplin)

Przestawiając drzwi bliżej pionu można wchodzić w kolizję z pralką, bliżej ściany - nie będzie miejsca na regał.

po konsultacji z architektem kształt tego pomieszczenia trochę uległ zmianie i zmniejszyła się garderoba.

Pokazywałam wyżej kuchnię, które jest moim nr 1 jeśli chodzi o inspiracje.

Ponizej druga, równie śliczna, tyle, że niepraktyczna i wielka jak pól domu :)

Może przyda się komuś innemu do inspiracji:

http://images41.fotosik.pl/249/e1e28b0734e52eb2med.jpg

a tutaj link do strony:

http://www.autojogja.com/wp-content/uploads/2010/01/Modern-wood-kitchen-design-Seta-Class-ght4461.jpg

Wracając do mojego domku:

Musi być akwarium. Teraz sobie stoi 50x50x100 w mieszkaniu. Zastanawiam się gdzie go umieścić, by najlepiej wyesponować i by obsługa nie była zbyt uciązliwa (najlepiej blisko żródła wody). Mam kilka pomysłów, ale nie wiem na co się zdecydować.

A na parterze między koytarzem a łazienką mam miejsce aby zrobić coś takiego :)

http://www.topaquarium.com/news/wp-content/uploads/2008/11/shower-room.jpg

W kwestii marzeń - taki zbiorniczek....

http://www.blueaquarium.org/wp-content/uploads/2007/dec/Amano_personal_tank/Amano_personal_tank_1.jpg

A widzieliście widok za oknem?

Nie wiem co piękniejsze.

Uwaga, po narysowaniu salonu z jadalnią w 3 D wyszło bardzo dużo pustego miejsca w części jadalnej w odróznieniu od dośc kompaktowej częsci telewizyjnej.

Dla informacji - jadalnia będzie z krzesłami fotelowymi (wyściełane, z podłokietnikami) a nie klasycznymi, bo najczęsciej przy stole spędzamy czas z gośćmi. Kanapa z fotelami jest typowym meblem do leniuchowania i oglądania TV.

Nie będe oryginalna, ale podoba mi się ta lampa:

http://krysztalylux.eu/images/fullfoto/3415-17w.jpg

już ją sobie wyobrażałam w salonie, kiedy facet powiedział NIE. I to zanim jeszcze zobaczył cenę.

Mu podobają sie płaskie plafony...Takie techniczne w wyrazie.

Chyba cos takiego mu przypasuje?

http://images35.fotosik.pl/108/1bb9eb63e74f7470med.jpeg

Tutaj prosze o komentarze: Elfir stawia klocka - komentarze

Prawda, że szare kanapy sa bardzo ładne i praktyczne?

No własnie.

Niestety...

Szare kanapy sa teraz wszędzie. Również u jednej i drugiej ciotki, u kuzynki.

A gdzie miejsce na oryginalność?

Teraz w domu mam dwuosobową kanapę w pięknym kolorze czerwieni obitą czymś sztruksopodobnym - niesamowicie praktycznym i niezniszczalnym.

Na nowy domek ma chyba nieco zbyt zachowawczy design. Poza tym miejsce jest na 3 osobową. Szkoda... wiązą się z nią jakże miłe wspomnienia... :oops:

Acha. Długa ściana nosna w salonie powinna być ciemna (zgodnie z zasadami energooszczędności). Na tyle cegły licówki sobie finansowo nie pozwolę...