Elfir 19.05.2010 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Niby jeden pion a rozrysowaną w projekcie mam wielką instalację Nie zamierzam poszerzać optycznie salonu. On jest bardzo duży. Szerokość między 3,83 a 4,20 m. przedzielony będzie jakąś przegrodą (Niski murek? Akwarium? Biblioteczka?) by wyodrębnić część komputerowo-gabinetową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 22.05.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Hej Elfirku! Widzę, że ruszacie z kopyta! A z której strony dasz część gabinetową? Od frontu? Teraz jak Cię znalazłam, to mam nadzieję, że będę bardziej na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2010 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Nie, będzie z tyłu, przy kuchni. Myślę, że wielu ludzi za bardzo sugeruje się słowem "gabinet", łącznie z architekt. To ma być miejsce, gdzie TŻ będzie mógł sobie pograć w gry a ja porysować. Ma być blisko kuchni, by nie latać przez cały dom, żeby zrobić sobie herbaty, albo przypilnować obiadu. Nie zamierzam tam przyjmować klientów. Chyba słowo "pracownia" brzmi bardziej właściwie.No i też ciężko stwierdzić, że ruszamy z kopyta, bo projektu de facto w ręku nie mamy. Trzeba będzie zrobić projekt fundamentu płytowego jeszcze. No i nie wiem czy zaczynać w ogóle budowę w tym roku? W końcu postawilibyśmy najwyżej SSO. Może lepiej będzie zrobić w tym roku całą papierkologię, wytyczyć budynek, zebrać humus, zarezerwować ekipy, a zacząć następnego roku. Plusem naszego budynku jest, że stawia go jedna ekipa murarska po sam dach. Nie potrzeba cieśli czy dekarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 22.05.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Jeśli płyta, to najlepiej byłoby jednak zacząć w tym roku... beton lubi się uleżeć... a zmienne warunki zimowe są świetną zaprawą w hartowaniu;) Ja tak miałam... potem dwa i pół miesiąca przerwy i dopiero prace murarskie... to było dwa i pół roku temu...... jejuśku, aż sama się teraz zadumałam... Wracając do tematu... do tej pory mi nic, a nic nie pękło, ani jedna ryska nie pojawiła się na ścianach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2010 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Tylko, że jak przyjda takie mrozy jak w tym roku, to płytę nieobciążoną konstrukcją budynku może wysadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.05.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Tylko, że jak przyjda takie mrozy jak w tym roku, to płytę nieobciążoną konstrukcją budynku może wysadzić. Masz tak strasznie mokry teren??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 23.05.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Zimy stulecia na szczęście tak często się nie zdarzają... btw, żałuję, ze nie mam płyty zamiast fundamentów, byłoby w domu ciszej - teraz słyszę samochody przejeżdżające po naszej wyboistej drodze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2010 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Masz tak strasznie mokry teren??? Nie. mam kompletnie suche piaski. Ale tak sobie dmucham na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.05.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Nie. mam kompletnie suche piaski. Ale tak sobie dmucham na zimne Wariotka! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2010 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 rasia - teraz mi zabiłaś klina. Bo może jednak.... U mnie nie ma ciesielki (czyli dachu). Ile czasu zajmuje postawie piętrowego SSO? Szkoda, ze nie można sobie zamówić z góry ciepłej, łagodnej zimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 14.06.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 No i co słychać na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2010 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 W najbliższych dniach odbieram dopiero projekt Ale natychmiast składamy dokumenty o wydanie pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 14.06.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 W najbliższych dniach odbieram dopiero projekt Ale natychmiast składamy dokumenty o wydanie pozwolenia na budowę. To ja zaciskam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 22.06.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Elfir, architekt sugeruje Ci plyte fundamentowa w domu ktory bedziesz doklejac do istniejacego budynku?Masz jakies szczegolowe rozwiazanie fundamentu na styku domu z doklejanym budynkiem tj wielkosc dylatacji, glebokosc posadowienia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.06.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Nie. Ja sugeruje płytę architektowi. Dylatacją będzie warstwa XPS, a posadowienie - w zasadzie "na wierzchu" - tak jak tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157129-Karii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.06.2010 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 (edytowane) Umieściłam w dziale wnętrza, ale nie mam pewności czy tam ktoś będzie zaglądał, więc wrzucę na wszelki wypadek jeszcze tutaj.Mam dylemat, które ustawienie kuchni (j jednocześnie łazienki) wybrać.Co będzie wygodniejsze w użytkowaniu? Wersja 1Zabudowa tradycyjna wzdłuż ściany, we wnęce z łazienką szafka/cargo i lodówka. W kuchni jest miejsce na stół (70x100). Nie planowałam wieszać szafek na ścianie nad blatem, ale jak zabraknie miejsca, można je wówczas powiesić.Łazienka duża, ubikacja znajduje się we wnęce, nieco osłonięta.Wady - trzeba jakoś wykończyć ścianę nad szafkami. Piekarnik na poziomie szafek.http://img37.imageshack.us/img37/7889/kuchnia2.jpghttp://img535.imageshack.us/img535/2948/kuchniaf.jpgWersja 2Półwysep (60+40cm) + zabudowa wnęk z lodówką i piekarnikiem. Chyba jest więcej szafek.Wady - zmniejszona łazienka, ubikacja na wprost wejścia. Brak stołu, trzeba siedzieć przy wysokim blacie.http://img191.imageshack.us/img191/3900/kuchniae.jpghttp://img340.imageshack.us/img340/1686/beztytuurhu.jpg Edytowane 26 Czerwca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 29.06.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 mnie się bardziej podoba polwysep, ale zalezy ile miejsca jest miedzy polwyspem a ścianąpowinno być min. 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Jest 80 cm do strony ściany i 115 cm tam gdzie spiżarnia pod schodami (wyspa ma 100 cm - szafki 60 i 40 cm). Co po przesunięciach daje 95 i 100 cm, ale wyspa nie licuje się z krawędzią ściany ta ładnie Najchętniej po prostu wyrysowałabym sobie na podłodze dane układy, jak będę miała stan surowy. Ale niestety - przy zlewozmywaku na środku pomieszczenia, muszę ułożyć rury w czasie wylewania fundamentów :/ Edytowane 29 Czerwca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 29.06.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Elfirko, na jakiej wysokości od docelowej podłogi będziesz mieć okno w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 90 cm - chcemy parapet zrównać z kuchennymi blatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts