Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

90 cm - chcemy parapet zrównać z kuchennymi blatami

Właśnie o tym myślałam zadając to pytanie :)

Ja jestem za półwyspem, tylko w drugą stronę, zrobieniem opaski dalej wzdłuż ściany do parapetu i obniżeniem części półwyspu od strony okna o 15 cm...;)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tez mam dom z plaskim dachem. Bardzo dobry pomysl. I tez z silikatow. I tez mam wiecej ocieplenia niz standardowo.

Co do kuchni - bardziej odpowiada mi pierwszy wariant. Wade widze tylko jedna - piekarnik zbyt nisko. Ale sama zaznaczylas, ze nie przepadasz za pieczeniem/gotowaniem wiec nie powinien byc to problem. Druga cecha wymieniona jako wada - trzeba jakos wykonczyc sciane nad szafkami - kazda sciane trzeba jakos wykonczyc. Nie przejmowalabym sie tym.

Drugi wariant. Siedzenie przy blacie - bardzo niewygodne, nie do przyjecia. Polwysep - zawalidroga zagracajaca miejsce. Zmniejszona lazienka - chyba nie ma wiekszego znaczenia. Jak zrozumialam ma to byc lazienka dodatkowa, a nie glowna. Gorzej ze toaleta bedzie na wprost wejscia, dosc nieszczesliwe rozwiazanie. Wiecej szafek - nie gotujesz wiec nie ma wiekszego znaczenia.

Wydaje mi sie, ze kwota 250 tys. jest zbyt mala. Wydaje mi sie nr 2, ze powinniscie zaplanowac pokoje dla dzieci. Nawet jesli teraz o tym nie myslicie albo raczej nawet jesli teraz myslicie, ze nic z tego nie bedzie.

Dziękuję za uwagi.

Jeden pokój jest zapasowy - gościnny. Ale my zupełnie nie planujemy dzieci. Jesteśmy po 30-tce, nie sądzę by nam się jakoś drastycznie światopogląd zmienił w tej materii. Widzimy, jak reagujemy na małe dzieci u rodziny :)

Nie będzie trochę za mało blatu roboczego? Wyspę wymyśliłam głównie dlatego, że ciąg roboczy wydawał mi się za krótki.

Masz prawie dwa metry na kuchenkę i zlew i zostaje Ci co najmniej 80 cm blatu i jeszcze masz po drugiej stronie drugie prawie dwa metry blatu, przy którym możesz usiąść i kroić i wałkować do woli ...;)

• 2 weeks później...

Tak sobie czytam ten cały dziennik budowy i powiem szczerze, że parę razy zaskoczyłaś mnie :) Najważniejsze co mnie zaskoczyło to to, że ta sama miejscowość :) i rejon mi bardzo dobrze znany i bliski.

Będę obserwował (prawie organoleptycznie) budowę szczególnie płyty. Bo to bardzo interesujące rozwiązanie.

Co do kuchni to wydaje mi się, że rozwiązanie z "półwyspem" jest bardzo ciekawe. Oczywiście dopasować wysokość okien do blatu to podstawa w tym rozwiązaniu.

Czekając na pozwolenie na budowę wkleję kolejną inspirację - tym razem okiennice, gdyż 90% okien wychodzi na południe i południowy zachód:

http://www.idea.waw.pl/zdjecia/okiennice_przesuwne/okiennice_przesuwne_08.jpg

http://www.idea.waw.pl/zdjecia/okiennice_przesuwne/okiennice_przesuwne_10.jpg