Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

We wątku wentylacyjnym umieściłam taki post:

Dostałam projekt instalacji mechaniczno-wywiewnej opartej na centrali Vena 3 od architekta, ale przeoczyłam dwie rzeczy przy odbiorze dokumentacji:

1. Brak wyjścia do GWC

2. Instalator wrysował mi w kotłowni wentylację grawitacyjną (a piec jest kondensacyjny, z przewodem powietrzno-spalinowym, do 30KW) zamiast wywiewnika.

Projekt poniżej:

Piętro - tutaj w kotłowni zamocowany jest rekuperator

http://img25.imageshack.us/img25/5571/wentylacjapitro.jpg

Parter

http://img580.imageshack.us/img580/5021/wentylacjaparter.jpg

Czy ktoś z praktykujących w tej materii forumowiczów mógłby mi pomóc i podpowiedział:

1 Jakiej średnicy winna być rura do GWC

2 Jakiej wydajności i gdzie zamocować wywiewnik w kotłowni (będzie tu również pralnia)

Jakby co, mogę podesłać pliki z rzutami w CAD lub pdf, jeśli zamieszczone rysunki są niewyraźne.

Rur spiro oczywiście nie będzie - będą sztywne kanały.

a we wątku na temat płyt taki post:

W uproszczeniu (bo nie przedstawiam rysunku zbrojenia), warstwy wyglądają tak patrząc od dołu:

1. Podbudowa z betonu C12 lub C15 10 cm

2. Hydroizolacja 2 x folia PE

3. Polistyren 20 cm

4. Beton ze zbrojeniem 30 cm (i instalacją wodnego c.o. - więc, chyba, płyta miałaby grubość 23,5 cm + 6,5 cm jastrychu , na rurkach c.o. - dobrze rozumuję?)

Sam materiał na podbudowę to ok 2700 zł (0,1 m * 93,36 m2 * 285 zł/m3 betonu).

Projektant płyt ogłaszający się na forum zaproponował 1000 zł za zaprojektowanie lekkiej płyty fundamentowej.

Biję się z myślami - zmienić projekt czy nie?

Grunt to piasek drobny + żwir jakieś 80 cm, piasek średni + żwir 20 cm, wtręt gliny piaszczystej na 30 cm i znów piasek drobny na 2 m wgłąb. Woda podnosi się na max 2,35 m poniżej poziomu gruntu.

• 1 month później...
Elfir, wywiewnik z kotłowni srednicy min. fi 160 (spiro) lub 14x14 cm, umieszczony pod stropem. Kanaly spiro tez sa sztywnymi kanałami tyle ze okragle, fleksy to kanaly elestyczne. Ja wentylacje mam na spiro sztywnych , tylko zakończenia na fleksach izolowanych. Pozdrawiam i powodzenia, my juz mieszkamy czas na ogród :D:D:D Ania Edytowane przez TAR

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Chyba nie zdążymy w tym roku przed mrozami. Zapowiadają wczesną zimę. W tym roku raczej odgarniemy ziemię, wytyczymy budynek i przygotujemy podłoże pod płytę (przynajmniej się dobrze uleży bez zagęszczania).

Beton nie powinien wiązać w mrozy.

• 3 weeks później...

Dla informacji, co u mnie:

czekam na przeprojektowanie płyty przez projektanta płyt z forum.

Dziennik budowy gotowy, ostemplowany.

Muszę zrobić jeszcze jeden wjazd koparką by wyrwać, to co brat mojej połówki nie zdołał wyciągnąć ciągnikiem. Oraz ściągnąć "humus". Nawiozę też pospółki, aby ładnie się zagęściła przez zimę.

• 2 weeks później...