Elfir 28.07.2010 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 A tu moje inspiracje ogrodowe:http://archinspire.com/wp-content/uploads/2009/11/generous-pathway-modern-garden-form-style4-500x297.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 29.07.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Pytałas o układ pomieszczeń kuchnia-łazienka.Jestem zdecydowanie za opcją nr.2 .W końcu w kuchni spędzasz dużo więcej czasu niż w łazience . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2010 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 We wątku wentylacyjnym umieściłam taki post: Dostałam projekt instalacji mechaniczno-wywiewnej opartej na centrali Vena 3 od architekta, ale przeoczyłam dwie rzeczy przy odbiorze dokumentacji:1. Brak wyjścia do GWC2. Instalator wrysował mi w kotłowni wentylację grawitacyjną (a piec jest kondensacyjny, z przewodem powietrzno-spalinowym, do 30KW) zamiast wywiewnika. Projekt poniżej:Piętro - tutaj w kotłowni zamocowany jest rekuperatorhttp://img25.imageshack.us/img25/5571/wentylacjapitro.jpg Parterhttp://img580.imageshack.us/img580/5021/wentylacjaparter.jpg Czy ktoś z praktykujących w tej materii forumowiczów mógłby mi pomóc i podpowiedział:1 Jakiej średnicy winna być rura do GWC2 Jakiej wydajności i gdzie zamocować wywiewnik w kotłowni (będzie tu również pralnia) Jakby co, mogę podesłać pliki z rzutami w CAD lub pdf, jeśli zamieszczone rysunki są niewyraźne. Rur spiro oczywiście nie będzie - będą sztywne kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 a we wątku na temat płyt taki post: W uproszczeniu (bo nie przedstawiam rysunku zbrojenia), warstwy wyglądają tak patrząc od dołu: 1. Podbudowa z betonu C12 lub C15 10 cm2. Hydroizolacja 2 x folia PE3. Polistyren 20 cm4. Beton ze zbrojeniem 30 cm (i instalacją wodnego c.o. - więc, chyba, płyta miałaby grubość 23,5 cm + 6,5 cm jastrychu , na rurkach c.o. - dobrze rozumuję?) Sam materiał na podbudowę to ok 2700 zł (0,1 m * 93,36 m2 * 285 zł/m3 betonu).Projektant płyt ogłaszający się na forum zaproponował 1000 zł za zaprojektowanie lekkiej płyty fundamentowej.Biję się z myślami - zmienić projekt czy nie? Grunt to piasek drobny + żwir jakieś 80 cm, piasek średni + żwir 20 cm, wtręt gliny piaszczystej na 30 cm i znów piasek drobny na 2 m wgłąb. Woda podnosi się na max 2,35 m poniżej poziomu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.09.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 (edytowane) Elfir, wywiewnik z kotłowni srednicy min. fi 160 (spiro) lub 14x14 cm, umieszczony pod stropem. Kanaly spiro tez sa sztywnymi kanałami tyle ze okragle, fleksy to kanaly elestyczne. Ja wentylacje mam na spiro sztywnych , tylko zakończenia na fleksach izolowanych. Pozdrawiam i powodzenia, my juz mieszkamy czas na ogród :D:D Ania Edytowane 17 Września 2010 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 25.09.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Elfir - szukałam odpowiedzi, ale nie widzę - Wasz projekt jest indywidualny, tak? ile kosztował, jesli to możesz napisać wprost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 12.10.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Okiennice..........................drewniane.............................................................moje marzenie............................ moje również cieszę się Olgo, ze działacie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2010 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Pozwolenie na budowę już odebraliśmy. Dziś odbieram podstemplowany dziennik budowy. Nie mam przeprojektowanej płyty fundamentowej jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.10.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Gratulacje Elfirko. To teraz do dzieła:). Ogarnięta papierologia to juz duży krok do przodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 12.10.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 pozwolenie na budowę już odebraliśmy. Dziś odbieram podstemplowany dziennik budowy. gratulki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2010 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 U nas "papierologia" przeszła bez większych problemów. Naprawdę, urząd był sprawny, rzeczowy i po konsultacji z architektem pewnych wątpliwości (wrysowaliśmy staw przy domu do projektu) nie robił problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.10.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 A zaczynacie jeszcze w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2010 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Chyba nie zdążymy w tym roku przed mrozami. Zapowiadają wczesną zimę. W tym roku raczej odgarniemy ziemię, wytyczymy budynek i przygotujemy podłoże pod płytę (przynajmniej się dobrze uleży bez zagęszczania). Beton nie powinien wiązać w mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 13.10.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 to wtedy od wiosny robota pójdzie pełną parą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.11.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Elfir, a Ty kiedyś nie wklejałaś fotek jak trawę z rolki u siebie kładłaś? Czy mi się persony mieszają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2010 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Mieszają. Ja jeszcze nie mam domu, a co dopiero trawniki. Z resztą ja nie planuję u siebie trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2010 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Dla informacji, co u mnie:czekam na przeprojektowanie płyty przez projektanta płyt z forum. Dziennik budowy gotowy, ostemplowany. Muszę zrobić jeszcze jeden wjazd koparką by wyrwać, to co brat mojej połówki nie zdołał wyciągnąć ciągnikiem. Oraz ściągnąć "humus". Nawiozę też pospółki, aby ładnie się zagęściła przez zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 10.11.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Pozwolenie na budowę już odebraliśmy. Dziś odbieram podstemplowany dziennik budowy. Nie mam przeprojektowanej płyty fundamentowej jeszcze Czy mozesz na priva podac namiary na tego polecanego majstra od tych plyt? dziekuje slicznie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 19.11.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Nie żebym narzekał, ale jakieś zdjęcia poglądowe by się przydały pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2010 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 na razie mam zdjęcia pustej działki z dołem ale aparat w Kórniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts