boratom 20.11.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Oh! Elfir! Jak ja się ciesze, że już ruszacie! Nie mogę się doczekać efektów pracy waszej i ekipy! Podoba mi się, ż etak bardzo technicznie do tego wszystkiego podchodzisz, podpierasz się projektami, rysunkami - to coś, czego ja bym się chciała nauczyć Płyta fundamentowa - interesujące. Płaski dach - tego nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2010 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 dobrze, ze ktoś trzyma za nas kciuki. Muszę powiedzieć, że nie jest łatwo, a to dopiero trzy dni rzeczywistych prac. Najtrudniej jest przestawić się z oszczędzania kasy na jej wydawanie TŻ chodzi struty od tygodnia i jęczy, że konto puste. No ale puste jest nie tylko z powodu budowy, ale i z powodu kupna fiata Dukato. Dostawczak przydaje się bardzo na budowie. Co prawda został kupiony w innym celu niż budowa. TŻ rzucił wreszcie pracę inkasenta prądu i będzie pracował jako kierowca zawodowy. Całe szczęście, bo teraz przynajmniej pół roku nie będzie chodził z katarem i gorączką. W taką pogodę, jaką mamy w listopadzie, gdzie dzień w dzień pada, chodzenie 8 godzin po dworze nie wychodziło mu na zdrowie. A co do podpierania się projektami, to przy budowie ciężko podpierać się czymś innym Ale ja jestem maniakalnym czytelnikiem "Muratora" i innych budowlano-wnętrzarskich czasopism od dzieciństwa. Dla mnie w latach 80-tych importowane "Zu Hause" było o niebo lepszą lekturą niż "Bravo". Nie wiem skąd matka je wytrzasnęła (najstarsze egzemplarze pochodziły z lat 70-tych), bo to było czasopismo z RFN a nie NRD, za ciężkie dewizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2010 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Ponieważ nadal nie wiem jaka będzie kuchnia (z wyspą czy pod ścianą), kazałam zrobić odpływy kanalizacji w dwóch miejscach. Koszt rur znikomy, a nie będę żałować w razie zmiany zdania. A teraz elewacje. Tylko, UWAGA, proszę się nie przerazić, bo ja naprawdę stawiam klocka. Front (cześć ściany parteru jest cofnięta, także piętro jest cofnięte względem parteru)http://img220.imageshack.us/img220/8000/cianafront.jpg Elewacja boczna:http://img820.imageshack.us/img820/4929/elewacja2.jpg Drzwi i okno tarasowe najpierw planowaliśmy inne, bardziej skromne i oszczędne finansowo. Ale nie wytrzymałam i postanowiłam zmienić na takie:http://img713.imageshack.us/img713/2471/oknotarasowe.jpg http://img694.imageshack.us/img694/8131/oknotarasowe2.jpg Cześć rozsuwana miałaby 1,5 m szerokości. Ale wracając do elewacji. Ponieważ naokoło sąsiedzi palą miałem węglowym, nie ma sensu robić białego tynku. Żółty odpada, bo kojarzy mi się z tradycyjnym budownictwem. Pozostaje szary. Chciałabym wykorzystać dwa odcienie szarości ale nie mam kompletnie pomysłu jak kolory rozłożyć na elewacji, by bryła wyglądała bardziej zgrabnie. Tak w marzeniach to pojawiają się płyty elewacyjne, drewno, ale pozostaje to na razie poza naszymi możliwościami finansowymi, a w przypadku drewna, także poza naszym lenistwem, bo nikomu by się nie chciało tego konserwować. Edytowane 22 Listopada 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.11.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Byl jeszcze taki magazyn wnetrzarski Schöner Wohnen - bosh jakie tam cudenka byly. To byl akurat czas, kiedy po klitkach lat 60-tych poczatkach 70-tych zaczeli w Niemczech budowac "duzometrazowe" mieszkania, np takie 3 pokoje powyzej 100 m2 z wielkimi tarasami - normalne mieszkania dla szaraczka z podwyzszonym standardem. Do tej pory jak dla mnie, bylo to najlepsze budownictwo naszych czasow tz lata 80-te. A jak sie czlowiek zachwycal tymi pomieszczeniami - duze pokoje mialy wteczas prawie taki sam metraz jak moje dwu pokojowe mieszkanie plus kuchnia plus lazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 23.11.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Życzę powodzenia zatem i budowlanego i służbowego TŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmalgosia 23.11.2010 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Życzę powodzenia zatem i budowlanego i służbowego TŻ A ja będę trzymać kciuki, co by północne lub wschodnie wiatry mrozu nie przywiały dopóki nie skończycie fundamentu !!!! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2010 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 jutro układamy zbrojenie. Teoretycznie beton w oficjalnym dniu rozpoczęcia budowy - czyli w sobotę. Natomiast prognozy -4 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 24.11.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 No to i ja będę trzymać kciuki aby te mrozy nie przyszły szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 24.11.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 U mnie tez wszyscy w piecach pala i musze powiedziec, ze moja zlamana szaroscia biel (gora biala z szarym dolem) nie wyglada jeszcze tak tragicznie ale to jest dopiero rok i mam obawy ze nie bedzie ciekawie - chociaz w dwoch ciagach szeregowek - jest sporo roznych kolorow i wszystkie cos maja. Najwazniejsze zeby pamietac o tym, zeby woda nie splywala po elewacji bo zabiera sadze i zacieki robi. Ja tak mam przy naroznikach okien, bo niby sa wysuniete to w tych rogach lecialo - ale to dalo sie jeszcze usunac i teraz mam ograniczniki zrobione bezbarwnym silikonem i jest ok. Jedyny problem mam przy rynnach ktore biegnal w dol po ogniomurach a ze Rubik ma przyziemie i pietro w polowie domu wysuniete, to rynna jest od gory z zalamaniem po skosie i tam niestety zbierajaca sie sadza na rynnie scieka po tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2010 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 u mnie na 100% będzie leciała woda po murze, bo nie mam okapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.11.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Jestem kontent z powodu zdjęć pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2010 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Bo to było specjalnie dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 24.11.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Kurczaki. Ciekawa budowa na płycie - jestem ciekawy jak to ustrojstwo będzie powstawało dalej - pomysł z traconym szalunkiem styro też niezły... powodzenia i oby zima przyszła wam jak najpóźniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2010 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Przecież na forum już kilkanaście osób tak budowało, więc można sobie obejrzeć jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 25.11.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Temat płyty nie był mi bliski, więc pewnie omijałem te dzienniki - a Wasz mnie zainteresował Dobre zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.11.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Bo to było specjalnie dla ciebie A więc tym bardziej dziękuję ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 28.11.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Witam Elfin,czekałam na nowe wpisy na twoim dzienniku budowy, a widzę że tu toczy się cała dyskusja:) Trafiłam na Ciebie po jednym twoim poście na temat projektów z500. Mam działkę z wjazdem od południa i szukam dla siebie odpowiedniego projektu, chciałam początkowo budować dom z użytkowym poddaszem czterospadowy, ale te skosy mnie załamały (chyba mam klaustrofobie) kompromisem wydawał mi się dom dwuspadowy, ale to nadal nie dla mnie. Dlatego zaczęłam szukać domu z pełnym piętrem (mogłaby być jak dla mnie parterówka, ale mąż nie chce:( a nic na siłę się nie da) zainteresowałam się dwoma piętrówkami nadal pracowni z500 zx12 i zx16 i zastanawiają mnie kosztu podane na stronie mniejsza to według kosztorysu około 350, a druga 380 tyś brutto jak myślisz da się coś takiego za tyle zbudować? Będę załatwiać sobie do budowy góralską już sprawdzoną ekipę i zakup materiałów będzie na mojej głowie i mam już kilka namiarów gdzie i co taniej kupić. Chce budować z porothermu 44 jednowarstwową ścianę. Chce jeszcze uniknąć efektu komunistycznej kostki i szukam ciekawego pomysłu na elewację, bardzo mi się podobają te na wizualizacjach projektów na stronie pracowni http://www.domyzwizja.pl i osiedla domków w pod warszawskiej Magdalence http://www.willamagdalenka.com/ A na budowę mam jeszcze trochę czasu, bo chce się do niej dobrze przygotować (również finansowo). Czekam teraz na dokumenty działki, a planowany czas budowy to początek 2012 roku. Przepraszam na tak to wpisuję na temacie do komentarzy twojego dziennika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.11.2010 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Dziwne, że mąż nie chce parterówki - to najlogiczniejszy wybór, jeśli działka pozwala. Schody to marnowanie przestrzeni, kasy i utrudnienie w komunikacji. Projekty domów z wizja są drogie - aby tak wyglądały jak na wizualizacjach potrzeba drogich materiałów wykończeniowych, np. okładziny drewnianej Różnica między zx 12 a 16 to ponad 40m2, które trzeba wykończyć. IMHO 350-380 tyś to za mało. Jak zamierzasz ogrzewać dom? Bo w zx12 kotłownia jest mała, raczej na piec gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 28.11.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Dzięki za szybka odpowiedź, będę ogrzewać kotłem gazowym bo w drodze przy której znajduje się działka gaz jest. Parterówka mu się nie widzi z różnych względów, chce mieć osobną strefę sypialni na piętrze i uważa że łatwiej ogrzać, a poza tym chce mieć spory ogród. Działka ma 1430 m2, ale ze względu na strumień w jej granicy zachodniej musimy się od niego odsunąć 20m. Działka leży przy asfaltowej drodze ma wzdłuż niej 50,50m i jest powiedzmy trapezem. W głąb ma w miejscu budowlanym 26,8mb, ale od drogi chcemy się z domem odsunąć jakieś 10 m w głąb więc nam zostaje 16m - 4 od lini granicy działki czyli zostaje jakieś 12,8m. Wjazd do działki od południa. Ogród chcemy cały mieć na zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.11.2010 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 jak złamie nogę doceni parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts