Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

Oh! Elfir! Jak ja się ciesze, że już ruszacie!

Nie mogę się doczekać efektów pracy waszej i ekipy!

Podoba mi się, ż etak bardzo technicznie do tego wszystkiego podchodzisz, podpierasz się projektami, rysunkami - to coś, czego ja bym się chciała nauczyć :)

Płyta fundamentowa - interesujące.

Płaski dach - tego nie mogę się doczekać.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobrze, ze ktoś trzyma za nas kciuki.

Muszę powiedzieć, że nie jest łatwo, a to dopiero trzy dni rzeczywistych prac. Najtrudniej jest przestawić się z oszczędzania kasy na jej wydawanie :)

TŻ chodzi struty od tygodnia i jęczy, że konto puste. No ale puste jest nie tylko z powodu budowy, ale i z powodu kupna fiata Dukato.

Dostawczak przydaje się bardzo na budowie. Co prawda został kupiony w innym celu niż budowa. TŻ rzucił wreszcie pracę inkasenta prądu i będzie pracował jako kierowca zawodowy. Całe szczęście, bo teraz przynajmniej pół roku nie będzie chodził z katarem i gorączką. W taką pogodę, jaką mamy w listopadzie, gdzie dzień w dzień pada, chodzenie 8 godzin po dworze nie wychodziło mu na zdrowie.

A co do podpierania się projektami, to przy budowie ciężko podpierać się czymś innym :)

Ale ja jestem maniakalnym czytelnikiem "Muratora" i innych budowlano-wnętrzarskich czasopism od dzieciństwa. Dla mnie w latach 80-tych importowane "Zu Hause" było o niebo lepszą lekturą niż "Bravo". Nie wiem skąd matka je wytrzasnęła (najstarsze egzemplarze pochodziły z lat 70-tych), bo to było czasopismo z RFN a nie NRD, za ciężkie dewizy.

Ponieważ nadal nie wiem jaka będzie kuchnia (z wyspą czy pod ścianą), kazałam zrobić odpływy kanalizacji w dwóch miejscach. Koszt rur znikomy, a nie będę żałować w razie zmiany zdania.

A teraz elewacje. Tylko, UWAGA, proszę się nie przerazić, bo ja naprawdę stawiam klocka.

Front (cześć ściany parteru jest cofnięta, także piętro jest cofnięte względem parteru)

http://img220.imageshack.us/img220/8000/cianafront.jpg

Elewacja boczna:

http://img820.imageshack.us/img820/4929/elewacja2.jpg

Drzwi i okno tarasowe najpierw planowaliśmy inne, bardziej skromne i oszczędne finansowo.

Ale nie wytrzymałam i postanowiłam zmienić na takie:

http://img713.imageshack.us/img713/2471/oknotarasowe.jpg

http://img694.imageshack.us/img694/8131/oknotarasowe2.jpg

Cześć rozsuwana miałaby 1,5 m szerokości.

Ale wracając do elewacji. Ponieważ naokoło sąsiedzi palą miałem węglowym, nie ma sensu robić białego tynku. Żółty odpada, bo kojarzy mi się z tradycyjnym budownictwem. Pozostaje szary. Chciałabym wykorzystać dwa odcienie szarości ale nie mam kompletnie pomysłu jak kolory rozłożyć na elewacji, by bryła wyglądała bardziej zgrabnie.

Tak w marzeniach to pojawiają się płyty elewacyjne, drewno, ale pozostaje to na razie poza naszymi możliwościami finansowymi, a w przypadku drewna, także poza naszym lenistwem, bo nikomu by się nie chciało tego konserwować.

Edytowane przez Elfir

Byl jeszcze taki magazyn wnetrzarski Schöner Wohnen - bosh jakie tam cudenka byly. To byl akurat czas, kiedy po klitkach lat 60-tych poczatkach 70-tych zaczeli w Niemczech budowac "duzometrazowe" mieszkania, np takie 3 pokoje powyzej 100 m2 z wielkimi tarasami - normalne mieszkania dla szaraczka z podwyzszonym standardem. Do tej pory jak dla mnie, bylo to najlepsze budownictwo naszych czasow tz lata 80-te.

A jak sie czlowiek zachwycal tymi pomieszczeniami - duze pokoje mialy wteczas prawie taki sam metraz jak moje dwu pokojowe mieszkanie plus kuchnia plus lazienka ;)

U mnie tez wszyscy w piecach pala i musze powiedziec, ze moja zlamana szaroscia biel (gora biala z szarym dolem) nie wyglada jeszcze tak tragicznie ;) ale to jest dopiero rok i mam obawy ze nie bedzie ciekawie - chociaz w dwoch ciagach szeregowek - jest sporo roznych kolorow i wszystkie cos maja. Najwazniejsze zeby pamietac o tym, zeby woda nie splywala po elewacji bo zabiera sadze i zacieki robi. Ja tak mam przy naroznikach okien, bo niby sa wysuniete to w tych rogach lecialo - ale to dalo sie jeszcze usunac i teraz mam ograniczniki zrobione bezbarwnym silikonem i jest ok.

Jedyny problem mam przy rynnach ktore biegnal w dol po ogniomurach a ze Rubik ma przyziemie i pietro w polowie domu wysuniete, to rynna jest od gory z zalamaniem po skosie i tam niestety zbierajaca sie sadza na rynnie scieka po tynku.

Witam Elfin,

czekałam na nowe wpisy na twoim dzienniku budowy, a widzę że tu toczy się cała dyskusja:) Trafiłam na Ciebie po jednym twoim poście na temat projektów z500. Mam działkę z wjazdem od południa i szukam dla siebie odpowiedniego projektu, chciałam początkowo budować dom z użytkowym poddaszem czterospadowy, ale te skosy mnie załamały (chyba mam klaustrofobie) kompromisem wydawał mi się dom dwuspadowy, ale to nadal nie dla mnie. Dlatego zaczęłam szukać domu z pełnym piętrem (mogłaby być jak dla mnie parterówka, ale mąż nie chce:( a nic na siłę się nie da) zainteresowałam się dwoma piętrówkami nadal pracowni z500 zx12 i zx16 i zastanawiają mnie kosztu podane na stronie mniejsza to według kosztorysu około 350, a druga 380 tyś brutto jak myślisz da się coś takiego za tyle zbudować? Będę załatwiać sobie do budowy góralską już sprawdzoną ekipę i zakup materiałów będzie na mojej głowie i mam już kilka namiarów gdzie i co taniej kupić. Chce budować z porothermu 44 jednowarstwową ścianę. Chce jeszcze uniknąć efektu komunistycznej kostki i szukam ciekawego pomysłu na elewację, bardzo mi się podobają te na wizualizacjach projektów na stronie pracowni http://www.domyzwizja.pl i osiedla domków w pod warszawskiej Magdalence http://www.willamagdalenka.com/ A na budowę mam jeszcze trochę czasu, bo chce się do niej dobrze przygotować (również finansowo). Czekam teraz na dokumenty działki, a planowany czas budowy to początek 2012 roku. Przepraszam na tak to wpisuję na temacie do komentarzy twojego dziennika. Pozdrawiam.

Dziwne, że mąż nie chce parterówki - to najlogiczniejszy wybór, jeśli działka pozwala. Schody to marnowanie przestrzeni, kasy i utrudnienie w komunikacji.

Projekty domów z wizja są drogie - aby tak wyglądały jak na wizualizacjach potrzeba drogich materiałów wykończeniowych, np. okładziny drewnianej

Różnica między zx 12 a 16 to ponad 40m2, które trzeba wykończyć. IMHO 350-380 tyś to za mało. Jak zamierzasz ogrzewać dom? Bo w zx12 kotłownia jest mała, raczej na piec gazowy.

Dzięki za szybka odpowiedź, będę ogrzewać kotłem gazowym bo w drodze przy której znajduje się działka gaz jest. Parterówka mu się nie widzi z różnych względów, chce mieć osobną strefę sypialni na piętrze i uważa że łatwiej ogrzać, a poza tym chce mieć spory ogród. Działka ma 1430 m2, ale ze względu na strumień w jej granicy zachodniej musimy się od niego odsunąć 20m. Działka leży przy asfaltowej drodze ma wzdłuż niej 50,50m i jest powiedzmy trapezem. W głąb ma w miejscu budowlanym 26,8mb, ale od drogi chcemy się z domem odsunąć jakieś 10 m w głąb więc nam zostaje 16m - 4 od lini granicy działki czyli zostaje jakieś 12,8m. Wjazd do działki od południa. Ogród chcemy cały mieć na zachód.