Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

Elfir warto projektowac ogrod, gdy nie chce sie w nim czlowiek narobic ? na razie nie ciagnie mnie ten temat, ale bede musiala sie zajac powierzchnia przy domu, nie sadze, abym miala sie jedyie do zasiania trawy ograniczyc, ale kto wie .. ;)

w sprawie domu energooszczednego, na razie sie doksztalcam, na kazdym kroku widze, ze mi brak podstawowych informacji, a nie mowiac juz o wiedzy tajemnej ;)

dom bede budowala na szkodach gorniczych, fundamenty dopiero bede omawiala po odwiertach, a jak na razie -15, zawieja straszna i nie wiem kiedy mi sie je uda zrobic

musze sporo doczytac i na podstawie tego dokonac juz jakis wyborow, przeliczyc moje wybory, skorygowac i realizowac

Octans ciezko znalezc Twoj dziennik, przyzwyczajona jestem do czytania dziennikow w prostszej formie

Kjuta ja dopiero zaczynam się tu rozkręcać i się uczę co i jak...a czemu ciężko znaleźć chyba najszybciej znajduje się klikając na login użytkownika, a forma cóż, chyba skupiłam się na treści:)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Octans - zrób sobie linka do swojego dziennika w podpisie - będzie łatwiej tam trafić.

Myszko - niebieski falenopsis IMHO jest sztucznie barwiony - podlewa się białego storczyka niebieską farbką. Podobnie robi się z goździkami i chryzantemami.

Kolejne kwiaty będą białe.

Podobny do niebieskiego falenopsisa jest Doritaenopsis Kenneth Schubert 'Blue Angel' , ale ten niebieski jest i tak bardziej fioletowy niż niebieski.

Phalaenopsis violacea var. coerulea też jest fioletowy.

Edytowane przez Elfir

Octans - zrób sobie linka do swojego dziennika w podpisie - będzie łatwiej tam trafić.

Myszko - niebieski falenopsis IMHO jest sztucznie barwiony - podlewa się białego storczyka niebieską farbką. Podobnie robi się z goździkami i chryzantemami.

Podobny do niebieskiego falenopsisa jest Doritaenopsis Kenneth Schubert 'Blue Angel' , ale ten niebieski jest i tak bardziej fioletowy niż niebieski.

przeszukałam te ustawienia profilu czy ustawienie tego linka do dziennika to chodzi o dodanie sygnatury?

Czesc Ogrodowa Pani!

Tak też myślałam Elfirko.Sama miałam ostatnio chęci poeksperymentować z barwnikami, ale jakoś tak żal mi się zrobiło storczyka, ze go no ...skażę.

Hmm, snieżysko sypie, a ty pewnie juz w blokach rwiesz do dalszej budowy, czy fizycznie dałaś sobie na wstrzymanie?Ja bym chyba całą zimę jajko znosiła, ale w sumie na ogród też się czeka az wyrośnie-więc może cierpliwość masz we krwi?

• 3 weeks później...

Zimę spędzam na planowaniu wnętrz.

Mam łazienki mniej więcej opracowane kolorystycznie i materiałowo.

Za to kuchnia napsuła mi krwi :/

Dla przypomnienia:

Niespecjalnie chciałam zabudowę (zwłaszcza płytę grzewczą) wzdłuż ściany z powodu awersji do ścierania tłuszczu ze ściany. Dlatego kombinowałam z wyspą.

I mimo bardzo dokładnego rozrysowania każdej szafki i każdego sprzętu, jaki miałby się w niej znaleźć, stale mi coś nie pasowało.

Przestawiałam cały ROK (!) meble po kuchni, by wszystko było pod ręką, ale nie pod ścianą. Próbowałam skosy, nietypowe szerokości. Krzyczałam na TŻ, że postawił szlaban na architekta wnętrz, który by mi pomógł (10 tyś za dom to jednak zaporowa kwota :( ) . I w końcu przedwczoraj wróciłam do propozycji rasi i nieco ją zmodyfikowałam. I to chyba będzie to!

Wizualki w programie IKEA nie zrobię, bo program stawia szafki, tam gdzie mu się podoba, a nie tam, gdzie mi pasuje, więc wkurzona dwoma godzinami prób wywaliłam go z dysku.

Ale boję się dać ten układ na wątek o projektach kuchni pod dyskusję, bo jak mi go skrytykują to się załamię. Już nie mogę patrzeć na moją przyszłą kuchnię ;)

Tak to mniej więcej wygląda, ale trochę mnie drażni brak miejsca do posiedzenia.

http://img101.imageshack.us/img101/765/kuchnia1k.jpg

Poprzednie były takie:

1. Układ klasyczny. Wnęka ma wówczas dokładnie 119 cm (w zasadzie 120 cm, ale dodaję 1 cm aby wykluczyć kolizję z prostopadłymi szafkami), przez co wejdzie tylko lodówka i szafka, ale już nie piekarnik z mikrofalą. Chyba, żeby wyburzyć ściankę przy lodówce i zakryć ją panelem.

Wady - kuchnia przy ścianie.

http://img809.imageshack.us/img809/7889/kuchnia2.jpg

2. Półwysep. Blisko ideału, ale zabrakło...miejsca na przyprawy pod ręką, ustawienie robota kuchennego na stałe. Gdyby okno było w innym miejscu (na dłuższych ścianach) i można byłoby wykorzystać ścianę do której wyspa przylega na powieszenie szafki i półek, nawet bym się nie zastanawiała.

http://img413.imageshack.us/img413/1484/kuchniay.jpg

Edytowane przez Elfir

Tak przy okazji - może ktoś ma pomysł na elewację? Bo ja mam kompletną pustkę w głowie.

Elewacja szara - bo wszyscy dookoła palą w piecach węglowych

Okna - szare, bo nie chce mi się ich myć za często

Żadnej oblicówki z drewna - wygląda efektownie, ale jakoś nie wyobrażam sobie konserwacji

Ewentualnie okładzina z płytki klinkierowej (szarej :) )

http://img257.imageshack.us/img257/4929/elewacja2.jpg

http://img507.imageshack.us/img507/8000/cianafront.jpg

Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, pogodnych, rodzinnych i leniwych Świąt Bożego Narodzenia.

Spełnienia najskrytszych marzeń i nieustającej bliskości życzliwych ludzi.

http://charlesryderblog.files.wordpress.com/2009/12/christmas-tree2.jpg

Co do układu kuchni spośród wszystkich przedstawionych projektów tylko jeden jest funkcjonalny - klasyczny. Masz ładny trójkąt roboczy (Neufert sie kłania ;)), miejsce na odstawienie garów, blaty robocze itp. Powinno się wygodnie gotować. Na pozostałe będziesz kląć. Latanie dookoła wyspy ze zlewu do piekarnika lub lodówki oznacza, że bez przerwy będziesz sie obijać o kanty mebli itp.

Dopiero teraz zobaczyłam print sc z Twoimi rysunkami i zgadzam się z przedmówcą. Płyta po drugiej stronie wyspy to najgorsze możliwe rozwiązanie. :( Musisz mieć przy płycie zlew pod ręką, a tak żeby odlać makaron będziesz latać z garnkiem z wrzątkiem dookoła (no chyba, że masz tak długie ręce;) ). Czemu nie dasz płyty obok zlewu, a blat od strony okna nie zostawisz jako roboczo-jadalny? Widzę, że Ci się wnęka z lodówką powiększyła i świetnie się mieści piekarnik i jeszcze wąskie cargo! Taki układ ze zlewem i płytą obok siebie plus lodówka z tyłu i blat z boku byłby najbardziej zwarty i ergonomiczny, a piękne miejsce pod oknem Ci zostanie. Możesz też podnieść tamtą część blatu i lekko wysunąć. Pod spodem zmieszczą się pojemne szafki, stołki będziesz musiała zamienić na hokery, ale zasłonisz ewentualny bałagan w zlewie, czy garnki na płycie.

To jest przykład na to, że podniesienie blatu o 10-15cm wystarczająco zasłania garnki na blacie niżej: http://homegardenart.pl/gallery/hokery/Fox-65-White.jpg