Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Elfir a jakim styropianem zamierzasz ocieplić silkę (to że 20 cm to jasne :) ), liczyłaś jaki będzie współczynnik ściany? Założenia mamy bardzo podobne co do bryły budynku, energooszczędności, ogrzewania i początkowo chciałam silikaty a teraz łamię się czy nie zrobić gazobetonu na zewnętrzne a silki na wewnętrzne.

Przy założeniu ocieplenia 20 cm zwykłym styropianem - dom ma wyjść w obliczeniach 3-litrowy. Zakładając mostki cieplne i niedoskonałości fachowców zamierzam użyć styropianu lepszej jakości o lambdzie 0,31.

Wybrałam silikat jedynie na minimalną grubość bloczka (czyli 18 cm) - mam tak mała działkę, że każdy cm się liczy. Oraz na bardzo bliską ulicy linię zabudowy (4 m) a silikaty są najcichsze.

Gdybym miała większą działkę budowałabym pewnie z betonu komórkowego czy innego taniego materiału - przy ścianie dwuwarstwowej trzeba wybierać po prostu tanie ściany nośne i drogie ocieplenie.

Na stronie Arbetu masz przelicznik: http://www.arbet.pl/

Dla mojej ściany z klasycznym styropianem współczynnik przenikania ciepła wynosi: 0,21W/m2K a dla styropianu z grafitem 0,15W/m2K

Dzięki, tak mi właśnie chodziło po głowie, działki większej nie mam bo tylko 16 m,ale jest cicha, więc poprzestanę jednak na gazobetonie 24, nie ma co ładować się w droższe, akumulacyjność aż tyle mi nie nadrobi. Szkoda tylko że płyta u mnie odpada, nie będę ryzykować przy gliniastym podłożu i wysokiej wodzie. A jak robisz dach?

A skoro mowa o braku finansów to szukam taniego odpowiednika lampy Tolomeo (2500 zł). Znalazłam Toledo (ok 900 zł):

http://swiatswiatla.pl/images/product_images/p_images/2081_1.jpg

Może ktoś zna tańszą i najlepiej w miedzi a nie chromie?

Chętnie bym też dowiedziała się czy można gdzieś kupić coś na kształt lamp Toma Dixona:

http://bi.gazeta.pl/im/3/7281/z7281773X.jpg

Wszędzie kule w chromie :(

To też super, ale 1 szt to 1900 zł!

http://vibia.es/imagenes/aplicaciones/colg/ambiente/0911_ambiente_v.jpg

Irma - te wąskie lampy to Slim. Podobne i też śliczne, ale niestety w chromie, są "Water Drop".

W każdym razie lampa za 900 zł nie przejdzie w budżecie.

Ale jest podróbka Slimów (Azzardo):

http://www.cudownelampy.pl/sklep/files/lampa-wiszaca-stylo-1-chrom-firmy-azzardo.jpg

Za jakieś 230 zł

Moje gusta nie są chyba zbyt wysublimowane. Ale niepotrzebnie czytałam magazyny wnętrzarskie, bo zamiast poprzestać na dostępnym mi cenowo designie z IKEA moje wnętrzarskie marzenia krążą w pobliżu projektów Mies van der Rohe (Barcelona) czy Eamesów (Lounge Chair). No i tych lamp powyżej.

Ci, co śledzą chociaż trochę losy takich mebli sygnowanych wiedzą, że na rynku pojawiły się chińskie meble "inspirowane" tymi klasykami. Przy czym słowo "inspirowane" należy czytać jako niemal dosłowne zerżnięcie wzoru oryginału.

I tak oryginalna Barcelona kosztuje ok. 10 000 zł (zależnie od kursu Euro) a jej chińska podróbka ok 2 500 zł.

Co świadczy o tym, że posiadacz patentu na wzór zarabia na czysto ok 7 500-6 000 zł (powiedzmy, robocizna w Europie jest droższa).

I teraz pytanie - czy kupno tańszego modelu to jest kradzież?

Projektant wzoru (i jego dzieci) już dawno nie żyją, więc nie czerpią zysków ze sprzedaży. Właścicielem wzoru jest teraz fabryka.

Fotel Barcelona ma 82 lata - kiedy wygasa prawo autorskie do wzoru?

Chciałabym mieć ten fotel, ale nie stać mnie na kupno oryginału. Nie chciałabym też działać przeciwko projektantom i ich własności intelektualnej, ale czy tu występuje takie działanie?

Hłe Hłe Hłe... piękne "zbrojenie" słupów mających w teorii podtrzymywać całą konstrukcję domu. Oczywiście w teorii - gdyż w praktyce żadnych słupów zwyczajnie nie ma. Jak to "nie ma"??? Aaaaa to prosze się pytać tych co to cudo stawiali i Kierownika Budowy który "odebrał" (na papierze) to zbrojenie

Na szczęście i na CENZORA przyszła pora z chorymi oszczędnościami :D

Zibik - kompletnie nietrafione komentarze - zbrojenie jest dokładnie wykonane i osadzone wg. projektu zbrojenia podpisanego przez konstruktora i architekta. Mój projekt miał rozrysowany każdy słup i każde nadproże.

Zbrojenie zostało zamówione wg. projektu w specjalistycznej firmie wykonującej zbrojenia i nie robił go murarz.

Zostało osobiście odebrane przez kierownika budowy (przy czym kierownik budowy nie jest związany z ekipą budowlaną).

Teraz się ośmieszyłeś i udowodniłeś całemu forum, ze piszesz bzdury.

Tak szukałam czegoś w miedzi i znalazłam ciekawie wygladająca lampę Sanelli Design "Luzern":

http://www.cudownelampy.pl/sklep/files/lampa-wiszaca-luzern-mala-sanneli-design-(kolor-do-wyboru)[1].jpg

Musiałabym zobaczyć jak wygląda na żywo.

Gość zibik_eng
Zibik - kompletnie nietrafione komentarze - zbrojenie jest dokładnie wykonane i osadzone wg. projektu zbrojenia podpisanego przez konstruktora i architekta. Mój projekt miał rozrysowany każdy słup i każde nadproże.

Zbrojenie zostało zamówione wg. projektu w specjalistycznej firmie wykonującej zbrojenia i nie robił go murarz.

Zostało osobiście odebrane przez kierownika budowy (przy czym kierownik budowy nie jest związany z ekipą budowlaną).

Teraz się ośmieszyłeś i udowodniłeś całemu forum, ze piszesz bzdury.

Paniusia zaznaczy na fotografii gdzie jest te "osadzenie"? Zbrojenie na fotografii jest zwyczajnie postawione na płycie i nic pozatym, brak jakiegokolwiek połączenia z płytą - co widać na poprzednich fotografiach z wykonywania płyty - brak tzw starterów dla zbrojenia słupów... na tym etapie niemożliwe do wykonania i bardzo dobrze.

Jeżeli takie partactwo ktoś "zaprojektował" (a daję głowę że startery w posiadanym projekcie są - tylko zenki nie wiedziały po co albo nie potrafiły przeczytać dokuemntacji) a na dodatek jeszcze ktoś kto nazywa pani Kierownikiem Budowy odebrał to gratuluję zatrudnionych przedewszystkim tanich "fachowców".

Zobaczymy kto się będzie śmiać jak panience po dociążeniu ciężarem stropów te niczym nie związane z fundamentem "słupy" zaczną się wybaczać i strzelać jak zapałki.

Było bezczelnie cenzorowac merytoryczne wypowiedzi? To teraz niech się paniusia sama martwi o swój spi... ny domeczek i jak to naprawić. Jedyne co przemądrzałej cenzorce napiszę to rozwiązanie "problemu" tanie nie będzie.

Edytowane przez zibik_eng