Aleksandryta 23.09.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witaj Elfir Nareeeszcie zaczelas Widze, że też płyta i silka, jak u mnie. Tyle, że GWC nie mam. Wielkie graty!!!! A który to numer Dobrego Wnętrza zawiera Twój ukochany salon? Mam kilka numerów, węc może spojrzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 23.09.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Co jakiś czas zaglądałam do twojego dziennika żeby sprawdzić czy coś się zmieniło i proszę:) Wielkie gratulacje z powodu rozpoczęcia murów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2011 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Mam kilka numerów, węc może spojrzę.... Numer 12/2010 - mieszkanie w Berlinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 26.09.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Gratulacje Elfir! Cieszę się, że budowa ruszyła.My własnie ruszyliśmy dalej - zaczęłi nam robić elewację. Siedze sobie własnie w szlafroku w salonie, bo mam wolne przedpołudnie i budowlaniec zagląda mi przez okna:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.09.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 .... budowlaniec zagląda mi przez okna:-) pokaż mu ekran i powiedz, że na Muratorze jest transmisja on-line z jego roboty...... może będziesz mogła ściągnąć szlafrok Elfir gratulacje z okazji ...... kredytu/ślubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2011 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 26.09.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 pokaż mu ekran i powiedz, że na Muratorze jest transmisja on-line z jego roboty...... może będziesz mogła ściągnąć szlafrok Elfir gratulacje z okazji ...... kredytu/ślubu Leszku!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.10.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Elfir a jakim styropianem zamierzasz ocieplić silkę (to że 20 cm to jasne ), liczyłaś jaki będzie współczynnik ściany? Założenia mamy bardzo podobne co do bryły budynku, energooszczędności, ogrzewania i początkowo chciałam silikaty a teraz łamię się czy nie zrobić gazobetonu na zewnętrzne a silki na wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2011 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Przy założeniu ocieplenia 20 cm zwykłym styropianem - dom ma wyjść w obliczeniach 3-litrowy. Zakładając mostki cieplne i niedoskonałości fachowców zamierzam użyć styropianu lepszej jakości o lambdzie 0,31. Wybrałam silikat jedynie na minimalną grubość bloczka (czyli 18 cm) - mam tak mała działkę, że każdy cm się liczy. Oraz na bardzo bliską ulicy linię zabudowy (4 m) a silikaty są najcichsze.Gdybym miała większą działkę budowałabym pewnie z betonu komórkowego czy innego taniego materiału - przy ścianie dwuwarstwowej trzeba wybierać po prostu tanie ściany nośne i drogie ocieplenie. Na stronie Arbetu masz przelicznik: http://www.arbet.pl/ Dla mojej ściany z klasycznym styropianem współczynnik przenikania ciepła wynosi: 0,21W/m2K a dla styropianu z grafitem 0,15W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.10.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Dzięki, tak mi właśnie chodziło po głowie, działki większej nie mam bo tylko 16 m,ale jest cicha, więc poprzestanę jednak na gazobetonie 24, nie ma co ładować się w droższe, akumulacyjność aż tyle mi nie nadrobi. Szkoda tylko że płyta u mnie odpada, nie będę ryzykować przy gliniastym podłożu i wysokiej wodzie. A jak robisz dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 dach jest płaski, system odwrócony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 wykończony na zielono czy żwirek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 żwirek- myślę, że długi czas po wybudowaniu domu nie będzie mnie stać na luksusowe rozwiązania. Poza tym z okien nie widać dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2011 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A skoro mowa o braku finansów to szukam taniego odpowiednika lampy Tolomeo (2500 zł). Znalazłam Toledo (ok 900 zł): http://swiatswiatla.pl/images/product_images/p_images/2081_1.jpg Może ktoś zna tańszą i najlepiej w miedzi a nie chromie? Chętnie bym też dowiedziała się czy można gdzieś kupić coś na kształt lamp Toma Dixona: http://bi.gazeta.pl/im/3/7281/z7281773X.jpg Wszędzie kule w chromie To też super, ale 1 szt to 1900 zł! http://vibia.es/imagenes/aplicaciones/colg/ambiente/0911_ambiente_v.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.10.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 te ostatnie widziałam ostatnio na jagiellonskiej w metropolu w warszawie, niestety nie pamietam nazwypotrojna kosztowła 900(?) jakos tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2011 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Irma - te wąskie lampy to Slim. Podobne i też śliczne, ale niestety w chromie, są "Water Drop".W każdym razie lampa za 900 zł nie przejdzie w budżecie. Ale jest podróbka Slimów (Azzardo):http://www.cudownelampy.pl/sklep/files/lampa-wiszaca-stylo-1-chrom-firmy-azzardo.jpgZa jakieś 230 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2011 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Moje gusta nie są chyba zbyt wysublimowane. Ale niepotrzebnie czytałam magazyny wnętrzarskie, bo zamiast poprzestać na dostępnym mi cenowo designie z IKEA moje wnętrzarskie marzenia krążą w pobliżu projektów Mies van der Rohe (Barcelona) czy Eamesów (Lounge Chair). No i tych lamp powyżej. Ci, co śledzą chociaż trochę losy takich mebli sygnowanych wiedzą, że na rynku pojawiły się chińskie meble "inspirowane" tymi klasykami. Przy czym słowo "inspirowane" należy czytać jako niemal dosłowne zerżnięcie wzoru oryginału. I tak oryginalna Barcelona kosztuje ok. 10 000 zł (zależnie od kursu Euro) a jej chińska podróbka ok 2 500 zł. Co świadczy o tym, że posiadacz patentu na wzór zarabia na czysto ok 7 500-6 000 zł (powiedzmy, robocizna w Europie jest droższa). I teraz pytanie - czy kupno tańszego modelu to jest kradzież? Projektant wzoru (i jego dzieci) już dawno nie żyją, więc nie czerpią zysków ze sprzedaży. Właścicielem wzoru jest teraz fabryka.Fotel Barcelona ma 82 lata - kiedy wygasa prawo autorskie do wzoru? Chciałabym mieć ten fotel, ale nie stać mnie na kupno oryginału. Nie chciałabym też działać przeciwko projektantom i ich własności intelektualnej, ale czy tu występuje takie działanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2011 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Hłe Hłe Hłe... piękne "zbrojenie" słupów mających w teorii podtrzymywać całą konstrukcję domu. Oczywiście w teorii - gdyż w praktyce żadnych słupów zwyczajnie nie ma. Jak to "nie ma"??? Aaaaa to prosze się pytać tych co to cudo stawiali i Kierownika Budowy który "odebrał" (na papierze) to zbrojenie Na szczęście i na CENZORA przyszła pora z chorymi oszczędnościami Zibik - kompletnie nietrafione komentarze - zbrojenie jest dokładnie wykonane i osadzone wg. projektu zbrojenia podpisanego przez konstruktora i architekta. Mój projekt miał rozrysowany każdy słup i każde nadproże. Zbrojenie zostało zamówione wg. projektu w specjalistycznej firmie wykonującej zbrojenia i nie robił go murarz. Zostało osobiście odebrane przez kierownika budowy (przy czym kierownik budowy nie jest związany z ekipą budowlaną). Teraz się ośmieszyłeś i udowodniłeś całemu forum, ze piszesz bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2011 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Tak szukałam czegoś w miedzi i znalazłam ciekawie wygladająca lampę Sanelli Design "Luzern": http://www.cudownelampy.pl/sklep/files/lampa-wiszaca-luzern-mala-sanneli-design-(kolor-do-wyboru)[1].jpg Musiałabym zobaczyć jak wygląda na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.10.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Zibik - kompletnie nietrafione komentarze - zbrojenie jest dokładnie wykonane i osadzone wg. projektu zbrojenia podpisanego przez konstruktora i architekta. Mój projekt miał rozrysowany każdy słup i każde nadproże. Zbrojenie zostało zamówione wg. projektu w specjalistycznej firmie wykonującej zbrojenia i nie robił go murarz. Zostało osobiście odebrane przez kierownika budowy (przy czym kierownik budowy nie jest związany z ekipą budowlaną). Teraz się ośmieszyłeś i udowodniłeś całemu forum, ze piszesz bzdury. Paniusia zaznaczy na fotografii gdzie jest te "osadzenie"? Zbrojenie na fotografii jest zwyczajnie postawione na płycie i nic pozatym, brak jakiegokolwiek połączenia z płytą - co widać na poprzednich fotografiach z wykonywania płyty - brak tzw starterów dla zbrojenia słupów... na tym etapie niemożliwe do wykonania i bardzo dobrze. Jeżeli takie partactwo ktoś "zaprojektował" (a daję głowę że startery w posiadanym projekcie są - tylko zenki nie wiedziały po co albo nie potrafiły przeczytać dokuemntacji) a na dodatek jeszcze ktoś kto nazywa pani Kierownikiem Budowy odebrał to gratuluję zatrudnionych przedewszystkim tanich "fachowców". Zobaczymy kto się będzie śmiać jak panience po dociążeniu ciężarem stropów te niczym nie związane z fundamentem "słupy" zaczną się wybaczać i strzelać jak zapałki. Było bezczelnie cenzorowac merytoryczne wypowiedzi? To teraz niech się paniusia sama martwi o swój spi... ny domeczek i jak to naprawić. Jedyne co przemądrzałej cenzorce napiszę to rozwiązanie "problemu" tanie nie będzie. Edytowane 7 Października 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts