Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

Zbrojenie na fotografii jest wwiercone w płytę między jej zbrojenie i wypuszczone L-ki. Taka jest prawidłowa technologia przy płycie fundamentowej.

I to tyle, jeśli chodzi o twoje "fachowe" porady.

Kier-bud jest jednym z najlepszych - pochodzi z białej listy polecanych.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość zibik_eng
Zbrojenie na fotografii jest wwiercone w płytę między jej zbrojenie i wypuszczone L-ki. Taka jest prawidłowa technologia przy płycie fundamentowej.

I to tyle, jeśli chodzi o twoje "fachowe" porady.

Kier-bud jest jednym z najlepszych - pochodzi z białej listy polecanych.

No i ile się "wiercili"? 15 cm? 20? czym zalali otwory po nawierceniu?

Prosze nie pisać o "prawidłowej technologii" jak nie ma Pani zielonego pojęcia o budownictwie i technologii robót budowlanych ROTFL

Prawidłowo to by było gdyby startery były zakotwione w płycie min. 50 cm (sądząc po zdjęciach pręty fi 16 albo i większe)... i to nie jest żadna "niemożliwa niemożliwość", układa się je łącznie z układaniem zbrojenia płyty. Jeżeli ktoś tego nie wie to jest przypadkowym "zenkiem" a nie budowlańcem.

"najlepszy z polecanych" - jeden z lepszych żartów jakie w tym roku czytałem/słyszałem.

Ja tam się nie martwię - za błędy projektowe odpowiada architekt - jak się zawali, zapłaci nam za wybudowanie drugiego domu :D

Jak to mówią - pierwszy dla wroga...

HAHAHAHAHAHA tylko tu nie ma mowy o błędzie projektowym a o poważnym błędzie wykonawczym z winy oszczędnego inwestora i braku Kierownika Budowy.

Edytowane przez zibik_eng

Cięzko kotwić w płycie na 50 cm skoro płyta ma 25 cm grubości.

Pogrążasz się.

A jeszcze przed chwila twierdziłeś, że wcale nie jest wwiercone, tylko zbrojenie stoi na płycie.

No to jak możesz cokolwiek wnioskować na podstawie tego zdjęcia, skoro nie zauważyłeś wwierceń?

Ja nie muszę się znać - od tego mam konstruktora, architekta, kierbuda i majstra. Oni odpowiadają prawnie i finansowo za moją budowę.

Budowa jest realizowana zgodnie z projektem.

Szukam tez czegoś podobnego do tej tapety ("Ondina" Rubani):

http://1.bp.blogspot.com/_j3j6T-u5W-I/SwTqPO7q7hI/AAAAAAAAEso/ds53Rbxi9io/s1600/Romo+Rubani-412.jpg

Tło bardzo ciemny brąz i subtelne złociste lub miedziane motywy

Oryginał niestety bardzo drogi.

Tu coś podobnego, ale nie wiem co:

http://us.cdn3.123rf.com/168nwm/kudryashka/kudryashka0911/kudryashka091100064/5942729-seamless-leaf-golden-background.jpg

zibik-

uważasz, że kotwienie w styropianie i piasku ma sens (na tych 50 cm)? Przedziurawienie na wylot warstwy ocieplenia i folii?

Sorry, ale z ciebie fachowiec jak z koziej dupy trąbka. Nawet ja wiem, że piszesz bzdury, chociaż jestem ogrodnikiem.

Zrobiłeś swoim wpisem mega-wtopę, która zdyskwalifikowała kompletnie Ciebie, jako osobę mająca cokolwiek wspólnego z budownictwem.

PS. Ja nic nie cenzoruję, usuwam tylko wpisy niezgodne z regulaminem.

zibik_eng, a co powiesz na pręty słupów zagięte i zakotwione w płycie? teraz wiemy, że tak nie jest - ale byłoby to prawidłowe rozwiązanie dla Ciebie, którego nie mógłbyś odgadnąć po zdjęciach. To rozwiązanie o ile mi wiadomo też jest prawidłowe i podobnie wkleja się marki stalowe do posadowienia słupów stalowych. Wymyślać, czepiać się wszystkiego i straszyć możesz każdego - pytanie tylko po co? Rozumiem, że odczuwasz dzięki temu spazmatyczną przyjemność - ale lepiej zmień sposób jej zaspokajania.

Elfir, widzę, że komuś nadepnęłaś na odcisk. Jakiś odrzucony wykonawca?

Nic się nie martw i nie przejmuj komentarzami pana specjalisty. Będzie wymyślał do upadłego... Trolle nie odpuszczają tak łatwo, znam z doświadczenia.

Cieszę się, że budowa ruszyła. pozdrawiam.

Chłopie, daj sobie spokój.

Zadałem sobie trud i poczytałem trochę Twoich postów. Nie pomogłeś jeszcze nikomu. Ostrzeganie i straszenie to nie pomoc. I choć w wielu miejscach zgadzam się z Twoimi poglądami, to absolutnie nie podzielam stosowanych metod. Nie chcesz pomóc, to nie pisz - po prostu. Po co Ci ban?

Elfir, nie da się po prostu zablokować danemu użytkownikowi możliwość pisania w Twoim wątku?

Edytowane przez robert skitek

Robet - Zibik mi nie przeszkadza. Jak będzie się gdzie indziej bezsensownie "produkował", dam linka do tych wpisów, żeby inni ludzie mieli wyobrażenie o jego poziomie.

Dziękuję, że zajrzałeś :)

Zibik - skoro projektant płyty nie przewidywał zbrojenia wyprowadzonego z płyty do słupa, skoro kierownik budowy stwierdził, że tak trzeba robić i to jest poprawne, skoro polecany majster z wieloletnim doświadczeniem też nie ma uwag - to ilu jeszcze fachowców muszę zatrudnić twoim zdaniem, by było właściwie?

I nie gadaj głupot o oszczędzaniu, bo płacę normalne stawki i nie mam "papierowego" kier-buda.

"Chłopczyku", ty masz jakieś potężne kompleksy i to wylewa się z ciebie w każdym poście.

Skoro projekt płyty czegoś nie przewidywał, czy to znaczy, że mam się dopuszczać samowoli budowlanej i wprowadzać samodzielnie zmiany do konstrukcji??

Wskaż mi chociaż jeden bluzg, który względem ciebie napisałam. Jak dobrze wiesz, możesz go zgłosic moderacji :D

Wiem, że próbujesz u mnie rozładować swoją frustrację za bana, którego dostałeś za niekulturalne i chamskie zachowanie w innych wątkach. Dlatego kompletnie nie przejmuję się twoimi uwagami i po prostu wyśmiewam. Bo to nie są uwagi tylko bardzo prymitywna i śmieszna forma zemsty.

Moim zdaniem jesteś typowym papierkowym inżynierem, co nigdy na budowie nie był i nie ma nic wspólnego z budowaniem, poza siedzeniem X lat temu na studiach.

Muszę cię rozczarować - nie będę miała więźby i dachówki. Odpada Ci spora ilość miejsc do czepiania się.

Dorbie - mnie on bawi, a nie denerwuje, bo znam jego płytką motywację wpisów

W kwestii wiszącej lampy z regulowanym ramieniem.

Jak już pisałam Toledo są troszkę za drogie. Ale znalazłam lampę Aura polskiego producenta Elmarco. Niestety - niedostępna w necie. Ciekawe dlaczego żaden sklep internetowy z nimi nie współpracuje?

Lampa wygląda tak:

http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/4447/elmarco-aura-142-0622-001095.jpg

Ma jedną wadę - można ją obracać dookoła siebie, ale wysokość klosza nad ziemią reguluje się bardzo ograniczonym zakresie. Musiałabym ją sobie obejrzeć na żywo, bo klosz tez nie wygląda idealnie.

Za to ma ogromną zaletę - cena najprawdopodobniej to ok 200 zł.

EDIT- cena 550 zł

Edytowane przez Elfir

zibik - Roberta Skitka komentarze na twoje dziecinne wpisy czytałeś?

Wiesz, u niego widać, że jest architektem, że wie czym się zajmuje, ba! dostaje nawet nagrody. A ty kim jesteś?

Bo takie wpisy przypominają mi zakompleksionego, zawistnego człowieka, który zazdrości innym, że mogą się budować - jak z filmów Koterskiego.

Dla mojej złośliwej satysfakcji - tak, projekt domu kosztował w przedziale 5-10 tyś. Jak widzisz, mylisz się w tak wielu sprawach, że aż mi ciebie żal...

Aha, ja nie jestem jedynym moderatorem na forum. Jest joliska, majki, Jarek P - każdy tylko czeka na pretekst, tak cię "kochają" :>

Zdradź też, co poradził Tobie adwokat w sprawie bana?

zibik - Roberta Skitka komentarze na twoje dziecinne wpisy czytałeś?

Wiesz, u niego widać, że jest architektem, że wie czym się zajmuje, ba! dostaje nawet nagrody. A ty kim jesteś?

Bo takie wpisy przypominają mi zakompleksionego, zawistnego człowieka, który zazdrości innym, że mogą się budować - jak z filmów Koterskiego.

Dla mojej złośliwej satysfakcji - tak, projekt domu kosztował w przedziale 5-10 tyś. Jak widzisz, mylisz się w tak wielu sprawach, że aż mi ciebie żal...

Aha, ja nie jestem jedynym moderatorem na forum. Jest joliska, majki, Jarek P - każdy tylko czeka na pretekst, tak cię "kochają" :>

Zdradź też, co poradził Tobie adwokat w sprawie bana?

Tak kochają, że dają bana ;)

A co ceny projektu domu, to jakoś ta górna granica jest mi znana ... ;)

pozdro, majki