Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę raczej że miał MISJĘ uporządkowania systemu budownictwa w Polsce na kształt państw zachodnich.

Jak napisał Robert - on pod wieloma względami miał rację, tylko przekazywał ją w sposób antypatyczny, agresywny i bez szacunku dla rozmówców.

Faktem jest, że panuje u nas wolna amerykanka - ludzie podnoszą ścianki kolankowe, kombinują jak obniżyć koszty budowy kosztem odstępstwa od projektu, robią dodatkowe okna, drzwi, itd. - a to wszystko bez konsultacji z architektami i konstruktorami. Często z naruszeniem praw autorskich.

Tylko, ze przesadzał - trzymał się sztywno wytycznych, których go kiedyś nauczono. Albo wg. podręcznika, albo wcale. Jak u mnie - nie potrafił przyjąć do wiadomości, że kotwienie słupów można wykonać w inny sposób niż przeczytał w podręczniku.

Jak każdy misjonarz był po prostu zaślepiony poczuciem swojej nieomylności i wiarą w słuszność swojego postępowania. Tylko brakowało mu empatii, by dotrzeć z przesłaniem do ludzi.

Witam!

Przejrzałem fotki w dzienniku i:

1. Nie wiem o co chodziło zibikowi- wyraźnie widać dziury pod zbrojeniem słupów, ale jak zauważyłem -" ten typ tak ma"

2. Czy wieniec będzie położony na tych widocznych ścianach?

Bo jeśli tak, to można było wykonać nadproża razem z wieńcem- tak zrobione jest u mnie.

Przeliczałem takie rozwiązanie i ceny "L-ek" i wyszło, że zaoszczędziłem jakieś 2tys.

Zobaczymy kto się będzie śmiać jak panience po dociążeniu ciężarem stropów te niczym nie związane z fundamentem "słupy" zaczną się wybaczać i strzelać jak zapałki.

Witam

przepraszam że jeszcze odgrzewam temat, ale pseudo wiedza zibika powala,

ciekawe czy w/w słyszał o połączeniu przegubowym i długości wyboczeniowej słupa? słup może sobie stać na płycie bez połączenia (oczywiście gdy zostanie to uwzględnione w obliczeniach) nie przenosi wtedy momentów zginających tylko same siły osiowe, a te w skrócie mówiąc przenosi sam beton a nie zbrojenie. Istnieje zawsze szansa ze w taki słup uderzy np ciężarówka i nie zamocowany przesunie się:)

U Elfir pręty są wpuszczone w płytę więc śmiało może po salonie tirem szaleć.

szkoda czasu na dyskusje z ww "paniusiem"

Zbrojenie faktycznie jest przewymiarowane:)

Trzeba trafić na kogoś kto zamawiał krótki odcinek i wówczas zostaje dłuższa reszta.

Ja mam teraz problem - jak wywindować te belki na strop? W okolicy Kórnika nie mogę trafić na żadne usługi małym dźwigiem (duży nie zmieści się na działce)

Trzeba trafić na kogoś kto zamawiał krótki odcinek i wówczas zostaje dłuższa reszta.

Ja mam teraz problem - jak wywindować te belki na strop? W okolicy Kórnika nie mogę trafić na żadne usługi małym dźwigiem (duży nie zmieści się na działce)

Może zamiast dźwigu poszukaj małego auto z HDSem

obawiam się że HDS nie sięgnie tak daleko. Moja działa jest maleńka, wjechać można tylko z jednej strony, a belki mają znaleźć się po stronie gdzie jest budynek sąsiada. Wysięgnik musi przez cały dom sięgnąć - ponad 9-10 m

Konstruktor się przyznał, że przewymiarował zbrojenie. Uwaga - jakie było jego tłumaczenie:

"bo pręty żebrowane fi 8 są bardziej dostępne niż gładkie fi 6 i chciał wszystkie pręty zrobić w jednym rozmiarze" . Oczywiście to bzdura na kółkach - pręty można bez problemu dostać w każdym rozmiarze, ale przez błędne przeświadczenie konstruktora ja zapłaciłam kilkaset złoty więcej za stal :/ Wkurza mnie ten lekceważący stosunek do pieniędzy inwestora u architektów, bo im się nie chce liczyć na styk, a ja nie mam jak zweryfikować obliczeń.

Kierbud i majster śmieją się, że w domu mogę zaparkować tira, a na dachu zrobić lądowisko dla śmigłowców.

Piętro będzie przeliczone na nowo, tym razem przez konstruktora z "Konbetu", pod ich rozwiązania systemowe.

Pierwszy raz widzę strzemiona z pręta zbrojonego, a nie z fi6. Nawet te 3 pręty nośne to chyba 16mm- masakra.

Jakie zdanie można mieć o takim "konstruktorze" przemilczę - mało doświadczenia, więc lepiej dać więcej, grubiej- będzie ok. Smutne :(

Właśnie każdy na mojej budowie pierwszy raz je widzi: kierbud, majster, osoba, która skręcała zbrojenie :(

Pręty są z 12 i 16.

Zapłaciłabym najprawdopodobniej o 1/4 mniej za zbrojenia, gdyby konstruktor uczciwie podszedł do swoje pracy.

cronin - zrobiłam szczegółowe zestawienie materiałów w dzienniku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114145-Elfir-stawia-klocka-dziennik/page3&highlight=Elfir

Możesz podłożyć pod ceny z najbliższej hurtowni.

Nie uwzględniłam pracy koparki - ale to były jakieś 2 godziny. Oraz dowiezienie piasku pod fundament.

Całość coś koło 30 tyś. wyszło łącznie z geodetą.

Pierwszy raz widzę strzemiona z pręta zbrojonego, a nie z fi6. Nawet te 3 pręty nośne to chyba 16mm- masakra.

Jakie zdanie można mieć o takim "konstruktorze" przemilczę - mało doświadczenia, więc lepiej dać więcej, grubiej- będzie ok. Smutne :(

w domkach gdzie wykonawcą może być przysłowiowy szwagier, a beton czasem leje się z betoniarki zbrojenie zawsze daje się z odpowiednim zapasem uwzględniającym wpadki "fachowcuf" których nie da się naprawić, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku:) Myślę że KB widząc fachowość ekipy i takie zbrojenie powinien interweniować. Na 90% to nie brak doświadczenia tylko lenistwo i przyjmowanie zbrojenia na podstawie uproszczonych obliczeń, a czasu wręcz ich braku i przyjmowanie właśnie z doświadczenia. Swoją drogą dawanie prętów żebrowanych na strzemiona to standard na większych budowach, w niektórych wytwórniach faktycznie nie da się zamówić gładkich