Analiena 10.10.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Przykre... Szkoda gościa... Może się kiedyś na kimś bądź na czymś przejechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2011 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Myślę raczej że miał MISJĘ uporządkowania systemu budownictwa w Polsce na kształt państw zachodnich. Jak napisał Robert - on pod wieloma względami miał rację, tylko przekazywał ją w sposób antypatyczny, agresywny i bez szacunku dla rozmówców. Faktem jest, że panuje u nas wolna amerykanka - ludzie podnoszą ścianki kolankowe, kombinują jak obniżyć koszty budowy kosztem odstępstwa od projektu, robią dodatkowe okna, drzwi, itd. - a to wszystko bez konsultacji z architektami i konstruktorami. Często z naruszeniem praw autorskich. Tylko, ze przesadzał - trzymał się sztywno wytycznych, których go kiedyś nauczono. Albo wg. podręcznika, albo wcale. Jak u mnie - nie potrafił przyjąć do wiadomości, że kotwienie słupów można wykonać w inny sposób niż przeczytał w podręczniku. Jak każdy misjonarz był po prostu zaślepiony poczuciem swojej nieomylności i wiarą w słuszność swojego postępowania. Tylko brakowało mu empatii, by dotrzeć z przesłaniem do ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.10.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam!Przejrzałem fotki w dzienniku i:1. Nie wiem o co chodziło zibikowi- wyraźnie widać dziury pod zbrojeniem słupów, ale jak zauważyłem -" ten typ tak ma"2. Czy wieniec będzie położony na tych widocznych ścianach? Bo jeśli tak, to można było wykonać nadproża razem z wieńcem- tak zrobione jest u mnie. Przeliczałem takie rozwiązanie i ceny "L-ek" i wyszło, że zaoszczędziłem jakieś 2tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2011 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 U mnie w projekcie między nadprożem a wieńcem chyba jest warstwa bloczków jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagielon 12.10.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Hej, widze, ze bedziesz miec GWC i wlot jest w kuchni. Nie przejrzalam wszystkiego, dlatego zadam moze glupie pytanie. Nie bedzesz miec piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2011 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 nie. Nie potrzebowałam aż tak dużego domu. No i koszty budowy też sa niższe. GWC ma poprowadzony wlot pod posadzką i wychodzi między kuchnią a wc na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 13.10.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Zobaczymy kto się będzie śmiać jak panience po dociążeniu ciężarem stropów te niczym nie związane z fundamentem "słupy" zaczną się wybaczać i strzelać jak zapałki. Witam przepraszam że jeszcze odgrzewam temat, ale pseudo wiedza zibika powala, ciekawe czy w/w słyszał o połączeniu przegubowym i długości wyboczeniowej słupa? słup może sobie stać na płycie bez połączenia (oczywiście gdy zostanie to uwzględnione w obliczeniach) nie przenosi wtedy momentów zginających tylko same siły osiowe, a te w skrócie mówiąc przenosi sam beton a nie zbrojenie. Istnieje zawsze szansa ze w taki słup uderzy np ciężarówka i nie zamocowany przesunie się U Elfir pręty są wpuszczone w płytę więc śmiało może po salonie tirem szaleć. szkoda czasu na dyskusje z ww "paniusiem" Zbrojenie faktycznie jest przewymiarowane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 zibik się na nas obraził i postanowił skasować konto razem z postami. Napisał w tym celu do admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Płakać za nim nie będziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Ale ja już nie bede wiedziała jakie następne błędy popełni moja ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 13.10.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Ja tak samo szukałam belek stalowych 7metrów i też wszędzie tylko 12 i 12 metrów. Ani 14 metrów ani 15. W końcu się udało - dlaczego inni nie potrafią? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Trzeba trafić na kogoś kto zamawiał krótki odcinek i wówczas zostaje dłuższa reszta. Ja mam teraz problem - jak wywindować te belki na strop? W okolicy Kórnika nie mogę trafić na żadne usługi małym dźwigiem (duży nie zmieści się na działce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 14.10.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Trzeba trafić na kogoś kto zamawiał krótki odcinek i wówczas zostaje dłuższa reszta. Ja mam teraz problem - jak wywindować te belki na strop? W okolicy Kórnika nie mogę trafić na żadne usługi małym dźwigiem (duży nie zmieści się na działce) Może zamiast dźwigu poszukaj małego auto z HDSem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 obawiam się że HDS nie sięgnie tak daleko. Moja działa jest maleńka, wjechać można tylko z jednej strony, a belki mają znaleźć się po stronie gdzie jest budynek sąsiada. Wysięgnik musi przez cały dom sięgnąć - ponad 9-10 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.10.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Konstruktor się przyznał, że przewymiarował zbrojenie. Uwaga - jakie było jego tłumaczenie: "bo pręty żebrowane fi 8 są bardziej dostępne niż gładkie fi 6 i chciał wszystkie pręty zrobić w jednym rozmiarze" . Oczywiście to bzdura na kółkach - pręty można bez problemu dostać w każdym rozmiarze, ale przez błędne przeświadczenie konstruktora ja zapłaciłam kilkaset złoty więcej za stal :/ Wkurza mnie ten lekceważący stosunek do pieniędzy inwestora u architektów, bo im się nie chce liczyć na styk, a ja nie mam jak zweryfikować obliczeń. Kierbud i majster śmieją się, że w domu mogę zaparkować tira, a na dachu zrobić lądowisko dla śmigłowców. Piętro będzie przeliczone na nowo, tym razem przez konstruktora z "Konbetu", pod ich rozwiązania systemowe. Pierwszy raz widzę strzemiona z pręta zbrojonego, a nie z fi6. Nawet te 3 pręty nośne to chyba 16mm- masakra. Jakie zdanie można mieć o takim "konstruktorze" przemilczę - mało doświadczenia, więc lepiej dać więcej, grubiej- będzie ok. Smutne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2011 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Właśnie każdy na mojej budowie pierwszy raz je widzi: kierbud, majster, osoba, która skręcała zbrojenie Pręty są z 12 i 16. Zapłaciłabym najprawdopodobniej o 1/4 mniej za zbrojenia, gdyby konstruktor uczciwie podszedł do swoje pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 15.10.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Elfir a mogłabyś podać koszt swojej płyty i wymiary? (na priv) a przepraszam wymiary już znalazłam Edytowane 15 Października 2011 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2011 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 cronin - zrobiłam szczegółowe zestawienie materiałów w dzienniku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114145-Elfir-stawia-klocka-dziennik/page3&highlight=ElfirMożesz podłożyć pod ceny z najbliższej hurtowni.Nie uwzględniłam pracy koparki - ale to były jakieś 2 godziny. Oraz dowiezienie piasku pod fundament.Całość coś koło 30 tyś. wyszło łącznie z geodetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 15.10.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Zapłaciłabym najprawdopodobniej o 1/4 mniej za zbrojenia, gdyby konstruktor uczciwie podszedł do swoje pracy. zbrojenie było projektowane przez architekta czy konstruktora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 15.10.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Pierwszy raz widzę strzemiona z pręta zbrojonego, a nie z fi6. Nawet te 3 pręty nośne to chyba 16mm- masakra. Jakie zdanie można mieć o takim "konstruktorze" przemilczę - mało doświadczenia, więc lepiej dać więcej, grubiej- będzie ok. Smutne w domkach gdzie wykonawcą może być przysłowiowy szwagier, a beton czasem leje się z betoniarki zbrojenie zawsze daje się z odpowiednim zapasem uwzględniającym wpadki "fachowcuf" których nie da się naprawić, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku:) Myślę że KB widząc fachowość ekipy i takie zbrojenie powinien interweniować. Na 90% to nie brak doświadczenia tylko lenistwo i przyjmowanie zbrojenia na podstawie uproszczonych obliczeń, a czasu wręcz ich braku i przyjmowanie właśnie z doświadczenia. Swoją drogą dawanie prętów żebrowanych na strzemiona to standard na większych budowach, w niektórych wytwórniach faktycznie nie da się zamówić gładkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts