Elfir 16.10.2011 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wyliczenia są konstruktora podobno. Przynajmniej w projekcie domu jest jego podpis.Teraz się okazało, że konstruktor projektując zbrojenie wieńca (wys drutów 24 cm) nie uwzględnił wysokości belek stropowych (4 cm) i po zalaniu betonem wieniec wychodziłby wyższy niż strop (miało być 28 cm). Powinno być: 2 cm betonu - zbrojenie - 2 cm betonu = 28 cm. Ale do tego dochodzi 4 cm grubości belki, którą trzeba z wieńcem połączyć. Całe szczęście, że majster to człowiek w wieloletnią praktyką, nie takie buble w projektach wyłapywał i wie jak to rozwiązać. A gładkie strzemiona można dostać bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.10.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Można dostać, ale ile kosztują- u mnie ok. 2,50/szt., więc kupiłem giętarkę za 60 zł i pręt fi 6 w hurtowni pocięli mi za free na odcinki jakie potrzebowałem. W garażu przykręciłem giętarkę do stołu i ... kilkaset sztuk (jakieś 700- 800) strzemion za cenę materiału i parę godzin gięcia. Strzemiona za mniej niż pół ceny w hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 na pewno taniej niż z fi 8. My płacimy za cenę kg stali a nie za kształty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 17.10.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Elfir, co do strzemion to nie do końca tak jak myślisz, wysokość 24cm jest jak najbardziej poprawna, wieniec powinien schodzić 4 cm poniżej stopu czyli łącznie 28cm. Porównaj z wytycznymi producenta stropu. Dwa dolne pręty powinny być pod prefabrykowanymi belkami. W praktyce wykonawcy nie chcą tego stosować bo oznacza to dodatkową robotę i problemy z wkładaniem belek. Osobna kwestią jest to że w projekcie powinno być to jednoznacznie pokazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 17.10.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 na pewno taniej niż z fi 8. My płacimy za cenę kg stali a nie za kształty. http://www.xstal.pl/cennik_/#prety Stal gładka wychodzi drożej niż żebrowana w ubiegłym roku w Konsorcjum Stali na Lutyckiej mieli tylko stal żebrowaną w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2011 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 sakiw - rysunku osadzenia belek i zbrojenia wieńca nie ma , jest tylko sam rysunek zbrojenia oraz rysunek z góry pokazujące rozmieszczenie belek i żeber rozdzielczych. Znalazłam w sieci taki rysunek:http://www.prefbud.pl/imgs/teriva_pol_zbroj_przyp.gif I wynika z niego, że nasze zbrojenie jest za szerokie, bo wygląda tak:http://img51.imageshack.us/img51/9568/terivapolzbrojprzyp.jpg a majster przerobi je na takie (w porozumieniu z kierbudem)http://img23.imageshack.us/img23/9568/terivapolzbrojprzyp.jpg A co do ceny, to rozmawialiśmy z facetem u którego zamawialiśmy całość zbrojenia i on powiedział, ze fi 6 wyszłyby taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 17.10.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 niestety nie umiem wklejać zdjęć http://www.lubar.pl/portal/resources/documents/Produkcja/strop_teriva-1.pdf http://www.solbet.pl/montaz_stropu_teriva_4,012.php http://www.tech-bet.pl/pliki/teriva.pdf ok 4 cm betonu z wieńca poniżej belek ma za zadanie równomiernie rozłożyć obciążenia pod nimi. Jeżeli położysz belką bezpośrednio na pustaku a np pustak jest krzywy, albo pod belka znajdzie się jakiś kawałek gruzu, piasek , cokolwiek nie będzie ona do niego przylegała, stad bezpieczniej dać warstwę betonu. Tyle teoria. W każdym razie wieniec 28cm to nie jest błąd.Z całym szacunkiem dla Twojego Majstra ale czy nie powinien zapoznać się z dokumentacją i wyłapać to przed zamówieniem zbrojenia, lub wcześniej podnieść belki stropowe? sama szerokość to nie problem, pręt można dać wyżej a nie w samym narożniku tak żeby belki zmieściły się pod nim bez gięcia strzemion, gorsza sprawa wg mnie to fakt że o ile dobrze zrozumiałem strzemię ma 24cm wysokości czyli tyle strop czyli i tak trzeba je giąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2011 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 zastanawiam się jak oprzeć te belki by uzyskać taki efekt:http://www.solbet.pl/img/47f98421_large.jpg Powinny być oparte na betonie, ale jak wylać tę niewielką ilość betonu, by oprzeć zbrojenie i potem kolejną warstwę by oprzeć belkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 17.10.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Wszystko wylewa się za jednym razem. przy ścianie daje się krawędziak, który podpiera belki i równocześnie jest szalunkiem dla fragmentu wieńca pod stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.10.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Wszystko wylewa się za jednym razem. przy ścianie daje się krawędziak, który podpiera belki i równocześnie jest szalunkiem dla fragmentu wieńca pod stropem. Dokładnie tak- jednoczesne zalewanie betonem, a zbrojenie wieńca powinno być powiązane drutem z kratownicą, wtedy będzie niejako "wisiało" i beton je obleje dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2011 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 wieniec jest powiązany z kratownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 21.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Elfir mam prośbę, mogłabyś zerknąć w wolnej chwili proszę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188870-projekt-indywidualny-energooszcz%C4%99dny&p=4961839#post4961839 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 05.11.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Elfir, czyli jednak budujecie dalej wydaje mi się, że trochę za szybko ściany piętra po zalaniu stropu, choc pewnie kierbud wie co robi kibicuję dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.11.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Elfir, klocek ladnie sie pnie do gory. Jestem ciekawa jednak jak zaszalejesz z ogrodem Powodzenia z pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 mamik - strop sechł prawie tydzień. Cały czas jest podparty od spodu. Budowane sa tylko ścianki zewnętrzne. TAR - chciałabym szaleć w domu i ogrodzie, ale po kolei pomysły są skreślane jako zbyt drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.11.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Elfir ty pragmatyczna jestes (to komplement) , znajdziesz kompromis by bylo super. Czytam o Twoich zmaganiach od poczatku, dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2011 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Heh, a kuchnia nadal w rozsypce, jeśli chodzi o pomysł rozplanowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.11.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Z kuchnia to radze tak: wyrzuc wszystkie poprzednie pomysly do kosza, spal, usun z kompa cokolwiek. I zacznij od poczatku. ja tak zawsze robie jak za duzo mysli sie klebi pod czaszka, to wlaczam reset lub format C i zaczynam od poczatku. i wtedy zwykle wychodzi najlepiej :rotfl:a najlepsze pomysly przychodza mi pod prysznicem lub w wannie pelnej goracej pachnacej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2011 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 ale od początku zaczynałam już setki razy. Mąz na słowo "kuchnia" wychodzi do drugiego pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.11.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 mezowie tak maja a w temacie kuchni nic nie pomoge, jestem cienkusz w te klocki ale powodzenia zycze, na szczescie te dylematy juz za mna. jak mowilam dasz rade twarda sztuko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts