Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... jeśli chodzi o Twoje pytanie jaki styro to ja proponuję takie opcje:

jak styro jest równy (o co w tej grubości wcale nie jest łatwo) to 20 frezowana, jak jest bardzo nierówny to 2 X 10

zwróć tylko uwagę na cenę robocizny bo za 2 X 10 pewnie będzie dopłata i pewnie zapłacisz więcej za materiały (kleje)

pianowanie łączeń jest dość trudnym detalem do wykonania i w większości przypadków nie jest robione zbyt dokładnie przez ekipy więc sama rozumiesz dlaczego należy się wystrzegać tego rozwiązania

niestety majster chce tyle samo za 20 i 2x10 :(

55 zł/m2 - bardzo drogo, jak patrzę po "liście płac wykonawców".

Będę szukać jeszcze jakiejś innej oferty.

Co do styropianu - to nie wiem czy będzie prosty czy nie. Kupuje przez internet. opinie o producencie nie są takie złe na forum.

Elfir, chyba niezle chca Cie skroic za dach :o. 40 tys to mnie kosztowal 200m2 z deskowaniem, dachowka ceramiczna, orynnowaniem, oknami dachowymi, wszelkimi obrobkami i robocizna, na gotowo. czy dekarze wyjasnili skad taka kwota?

ostatnio zauwazylam niepokojacy trend - wykonawcy z bialej listy mocno podrozeli, niestety nie poszlo to w parze z jakoscia. wrecz powiem, ze trend sie odwrocil. drozsi i gorsi.

3-mam kciuki i dalej podgladam :)

40 tys. to mnie załamałaś z lekka, rozumiem że w tym się mieści wszystko, ocieplenie, obróbki, i pokrycie (membrana czy papa?), ja mam 106 m płaskiego , jeszcze nie wyceniałam ale liczyłam na duuużo mniej :(

No chyba że facet chciał Cię po prostu spławić, bo mu się nie opłaca płaskiego robić.

To 40 tyś to chyba nie za samą robociznę? nam powiedział 30 tyś. na gotowo, dach 238m, kopertowy z lukarnami, ale poszukaliśmy dalej i są lepsze ceny na szczęście :D

Z materiałem oczywiście, ale i tak jest to zawyżona cena, skoro sąsiad 4 lata temu zapłacił 9 tyś z nieco gorszym materiałem i robocizną.

Mam kosztorys - ile materiały, ile robocizna. Robocizna 13 tyś.

Był to dach z tradycyjnym układem warstw (czyli paraizolacja, ocieplenie, papa).

Sama blacha stalowa na attyki to 44m2 - ponad 4 tysiące zł.

Jak sobie przeliczyłam materiały na dach odwrócony (EPDM + ocieplenie + geowłóknina +płytki chodnikowe+ blacha, z robocizną na 10 tyś) to wyszło zaokrąglając mocno w górę max 25 tyś.

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...

dach.jpg

Wycena kolejnego majstra - robocizna 2,5 tyś za dach + montaż rynny

Wspominany przeze mnie wcześniej dekarz z białej listy za robociznę zażyczył sobie 13 tyś. (ten od tej wyceny 40 tyś).

Teraz zastanawiam się jak rozwiązać odwodnienie dachu i czy robić dach odwrócony (izolacja, styropian) czy jednak z klasycznym układem warstw (styropian, izolacja)?

Opis problemu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?315-P%C5%81ASKI-DACH-w%C4%85tek-zbiorczy-technologie-odwodnienie-pokrycie-izolacje/page5

Ja tak bedę robił spadek do srodka by woda nie napierała na ogniomury

też to znalazłam, ale przejście przez attykę nie jest ocieplone i na dodatek ja nie mam gładzi na wierzchu styropianu która mocuje kołnierz przepustu.

Zastanawiam się czy rozebrać attykę czy nie :/

Jeden z dekarzy straszył, że przepust będzie się zatykał lodem.

zgadza się, tyle że oprócz normalnej więźby mam wiązary, a o rynnach jeszcze nie myślałam w takich szczegółach, bo na razie myślę jak sobie upchać 40 cm celulozy na suficie z karton-gipsu :)

Elfir a jakby w ten przepust włożyć otulinę styropianową i dopiero wtedy blachę? (wkleiłam zdjęcie w wątku dachowym)