Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Elfir :) lubię podglądac Twoje projekty ogrodowe i czytać Twoje uwagi. Czy mogłabyś polecić niedrogie płyty na taras? Wygooglałam mnóstwo grafik, ale trudno mi się zdecydować patrząc via monitor. Moze napiszę faworytów: La linia z Semmelrocka i Monza elegante z Libetu ( kolor jasny granit). Jest jeszcze Torino, ale dużo droższy. Na składzie widziałam tylko po jednej sztuce i cięzko mi wyobrazić je sobie w efekcie końcowym. Zetknełaś się może z nimi w swojej pracy? Pozdrawiam :)

Pozbruk jest fajny - mam katalog i oglądałam w necie, ale u mnie w miasteczku niedostepny, transport z mista wojewódzkiego nieopłacalny :( Semmelrock - płyta płukana ( z posypką) wychodzi taniej na m2 niż płyty imitującej kamień ( w zasadzie tylko to miałam na myśli). Nie jestem pewna co do wyglądu tych płyt z posypką na tarasie.

myślałam: "płyty" - w sensie właśnie takie jak kamień a nie chodnikowe.

Pomysl może teraz o jakimś tymczasowym rozwiązanu i zbieraniu kasy na kosztowniejsze wykończenie. Beton płukany na większej powierzchni może sprawiać "przemysłowe" wrażenie, bardziej kojarzyć się z miejscami publicznymi. łatwiej go wpasować w nowoczesną bryłe domu niż tradycyjną.

opaska była robiona wg projektu płyty. Nie analizowałam czy jest potrzebna, zakładam, że to ma przeanalizować projektant.

Gdybym jej nie zrobiła, a coś(odpukać) by się stało pretensje mogłabym mieć tylko do siebie.

Nie wprowadzam do projektu przeróbek. Nawet, gdy majster mówi mi, że np. zbrojenie jest o jeden rozmiar pręta za grube i można dać cienszy (i tańszy). Bo to nie majster będzie odpowiadał finansowo w razie gdyby konstukcja domu zaczęła pękać.

Opaska ma szerokośc metra (majster próbował namawiać nas na pół metra, ale wymusiłam ułożenie zgodnie z projektem).

Płyta została odkopana do poziomu dolnej warstwy styropianu, dookoła ułożono płyty ze spadkiem od domu, wtopiono siatkę zbrojeniową w klej i na płytach opaski i na styropianie płyty. Całośc pomalowano Dysperbitem. A potem zasypano.

• 4 weeks później...

Witam,

Też będę stawiał klocka :) dlatego przyglądam się Twojemu dziennikowi z zainteresowaniem. Biorąc pod uwagę obecny stan prac w Twoim domku, proszę o jakieś zdjęcia/przekroje/opisy dotyczące szczegółów dachu. Szczególnie interesuje mnie jakie warstwy stosujesz i w jaki sposób je łączysz (paroizolacja, ocieplenie, pokrycie wodoszczelne) oraz jak wygląda konstrukcja zakończenie połaci na krawędzi bez attyki i jak mocujesz rynnę?

Warstwy sa tak:

betonowa wylewka stropu (błąd nasz, ze bez spadku)

dysperbit

styropian spadkowy 30-3 cm

styropian ociepleniowy EPS 100 dach/podłoga 30 cm

papa podkładowa (Vedag)

papa wierzchnia (Vedag)

Ścianki attykowe dookoła mają ok. 60 cm a od strony ogrodu (najszersza elewacja) ok. 20 cm (jedna silka).

Od środka dachu i od góry attyki ocieplone są 10 cm ciepłym styropianem a od zewnątrz będa ocieplone 20 cm.

Rynna mocowana jest do płyty OSB na długich, 33 cm kotwach. OSB mocowane jest do drewnianych bloczków 10x10 cm rozstawionych chyba co ok 60 cm (to tyle, ile trzeba kotwić rynnę). Pomiędzy bloczkami jest styropian. Do OSB przykręcana była blacha.

Na pozostałych ściankach attykowych OSB przykręcane jest bezpośrednio do muru, poprzez styropian, długimi wkrętami.

Dodałam zdjęcia w dzienniku.