Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

Elfir, czytam Twoje poczynania budowlane i zastanawia mnie czy masz już jakiś pomysł na barierkę na tym fragmencie, gdzie nie jest już przy ścianie. Planujesz szkło? My mamy podobną sytuację, tzn. spiżarka pod schodami i jeśli dobrze pamiętam 7 stopni jest otwartych. Masz może jakieś inspiracje na taką klatkę schodową?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i ja też podglądam Twoje dokonania budowlane - bardzo fajnego klocka stawiasz, jakbym miała budować (mam nadzieję,że już nie ) jeszcze raz, zbudowałabym klocka z płaskim dachem. podobają mi się antracytowe (chyba, tak ze zdjęcia widzę) okna (pewnie dlatego, że też mam takie ;) i rynny tytan cynk - moje mają rok i już trochę zmieniły kolor z nowego wiadra cynkowego na nieco już używane:D

będe podglądać, pozdrawiam

Warstwy sa tak:

betonowa wylewka stropu (błąd nasz, ze bez spadku)

dysperbit

styropian spadkowy 30-3 cm

styropian ociepleniowy EPS 100 dach/podłoga 30 cm

papa podkładowa (Vedag)

papa wierzchnia (Vedag)

Ścianki attykowe dookoła mają ok. 60 cm a od strony ogrodu (najszersza elewacja) ok. 20 cm (jedna silka).

Od środka dachu i od góry attyki ocieplone są 10 cm ciepłym styropianem a od zewnątrz będa ocieplone 20 cm.

Rynna mocowana jest do płyty OSB na długich, 33 cm kotwach. OSB mocowane jest do drewnianych bloczków 10x10 cm rozstawionych chyba co ok 60 cm (to tyle, ile trzeba kotwić rynnę). Pomiędzy bloczkami jest styropian. Do OSB przykręcana była blacha.

Na pozostałych ściankach attykowych OSB przykręcane jest bezpośrednio do muru, poprzez styropian, długimi wkrętami.

Dodałam zdjęcia w dzienniku.

Ciekwe rozwiązanie.Jeśli masz ochotę na rowinięcie tematu, zapytam jeszcze o kilka szczegółów :rolleyes:

Bloczki drewniane 10x10 kończą się na krawędzi wewnętrznej attyki 20cm, czy może wystają dalej, jak są zamocowane i czy OSB jest tak długa jak te bloczki?

Rozpatrywaliście beton komórkowy jako materiał na ściankę attykową aby jeszcze zminimalizować mostek? Jeśli tak, to dlaczego zrezygnowaliście z pomsyłu?

A co do drzwi. Co myślisz o PVC (trwałość identczna z trwałością okien), albo aluminium (trwałość jeszcze większa) - ja właśnie takie opcje aktualnie rozważam. O kompozytach nie słyszałem.

Bloczki wystają w miejscach gdzie są haki o ok. 10 cm - bo haki są zamocowane na całej swojej długości a nie tylko na końcówce.

OSB też wystaje w tym miejscu gdzie jest rynna o 20 cm poza lico muru.

Rozważaliśmy BK, ale wyszło drogo (trzeba by zamówić małą ilość i zapłacić za transport) a nam zostały bloczki.

Drzwi - aluminum odpada ze względu na przewodzenie ciepła. PCV odradzali nawet producenci okien, na ścianie południowej.

Bloczki wystają w miejscach gdzie są haki o ok. 10 cm - bo haki są zamocowane na całej swojej długości a nie tylko na końcówce.

OSB też wystaje w tym miejscu gdzie jest rynna o 20 cm poza lico muru.

Jeśli pozwolicie podsunę to rozwiązanie mojemu architektowi. :)

Nurtuje mnie jednak jeszcze jedna sprawa - w jaki sposób całość jest połączona aby oprzeć się sporemu ciężarowi śniegu/lodu/wiatru?

Tak sobie wyobrażam całość. Tylko jak połączyliście poszczególne warstwy między sobą?

nibamseU6NAXFNHD1X.jpg

czy to bazalt z schuco? (ak mi wyglądają:)) bo jesli tak to mam identyczne i jestem zadowolona ze wziełam te a nie antracytowe:)

Nie mam zielonego pojęcia.

To Hekaplast na Schuco. Poprosiliśmy o szare okna, Pan wyciągnał próbkę ramy, pokazaliśmy palcem co chcemy i już.

Teściowa stwierdziła, że wygląda jak w biurze :)

Jeśli pozwolicie podsunę to rozwiązanie mojemu architektowi. :)

Nurtuje mnie jednak jeszcze jedna sprawa - w jaki sposób całość jest połączona aby oprzeć się sporemu ciężarowi śniegu/lodu/wiatru?

Tak sobie wyobrażam całość. Tylko jak połączyliście poszczególne warstwy między sobą?

]

Tak to mniej więcej jest.

Bloczki sa przewiercone na wylot i zamocowane do silikatów, OSB przykręcone jest do bloczków, a do OSB przykręcono przedłużane haki rynnowe.

Podobnie jak i Wy definitywnie odmawiam dziurawienia dachu kominami. :) Pion kanalizacyjny zakończycie kratką na ścianie, czy zastosujecie tylko napowietrznik?

Nie znalazłem informacji o Twoim kosztorysie. Może się nim podzielisz, jeśli to nie tajemnica? Szczególnie mnie interesuje jak się ma do niego realna budowa?

pion kanalizacyjny chcemy wyprowadzić przez ścianę.

Kosztorysu nie mam - pewnie gdybym miała, zrezygnowąłabym z budowy :)

Mam kredyt na 220 tyś (taki kosztorys zrobiłam do banku, więcej i tak by mi nie dali i zdecydowanie go przekraczamy) i fundament za 30 tyś ze srodków własnych.

Chcemy wykończyć parter do odbioru, a potem dłubać na piętrze.