Lukarna 28.10.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Lecę? W trzy lata mam dopiero SSZ. Nie dołuj mnie, ja mam to samo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 jakos tak mi sie wydawalo ze tak niedawno sama plyta byla a teraz juz wnetrza na tapecie. cos planujecie jesienia i zima robic? przy dobrych wiatrach w przyszlym roku mozliwa przeprowadzka Planujemy się przeprowadzić w przyszłym roku. Zimą może instalacje zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.10.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Jeśli ktoś ma zwykły kominek bez DGP i pali okazjonalnie dla nastroju to ten kominek pełni rolę "ogrzewacza"? Chyba większośc ludzi wykorzystuje funkcje grzewcze kominka "przy okazji". Bo efektywniejszy jest zwykły piec w kotłowni. A gdyby do biokominka podejśc od strony nowowczesnej świecy - czyli tylko i wyłącznie nastrój? ale jak już napalą w kominku, to muszą ogrzewanie w piecu "przykręcić" bo sie ugotują świeca w roli świecy = nastrój kominek w roli kominka = nastrój palenisko na alkohol - jeśli Cię nastraja... ale czy musisz je pakować do kominka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ono jest "zapakowane" w ramę a nie w kominek. Nastrój tworzy płomień, a nie jego żródło. Świeca bez płomienia to po prostu wałek stearyny a kominek bez ognia to wielki kloc w pokoju. Biokominek w ramie, bez ognia, to po prostu rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.10.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ono jest "zapakowane" w ramę a nie w kominek. Nastrój tworzy płomień, a nie jego żródło. Świeca bez płomienia to po prostu wałek stearyny a kominek bez ognia to wielki kloc w pokoju. Biokominek w ramie, bez ognia, to po prostu rama. rama udająca zabudowę kominka Elfir, a masz projekt elektryki? planujesz jakieś czujniki, np tlenku węgla? instalację alarmową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Mam projekt elektryki, już chyba wrzucałam rozkład. Zabudowa kominka: http://images01.olx.pl/ui/4/03/26/65959726_1-Montaz-montaze-kominkow-kompleksowo-WARSZAWA-i-okolice-tel-511-528-283-Wawer.jpg Ja tam nie widzę podobieństwa. Mnie się raczej wydaje, że zarówno minimalistyczny biokominek jak i minimalistyczny kominek po prostu "udają" obraz. Stąd te ramy. I stąd podobieństwo. Ale pierwotnie kominek wyglądał zupełnie inaczej. A mamy jeszcze kominki na gaz... One grzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.10.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 no to tu do porównania kominek i biokominek, po płomieniu widać wyraźnie który jest który, ale stylizacja taka sam a ten już nie ale to tak "na zakończenie" jeśli możesz jeszcze o tej instalacji cos więcej, możesz pokazać jak masz rozmieszczone gniazdka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Znajdz różnicę:http://www.archtrend.pl/img/Wn%EAtrza/edilkamin_com/nowoczesne%20kominki_modern_fireplace_edilkamin_com_2.jpg http://ecx.images-amazon.com/images/I/41uWD2mzZVL._SL500_AA300_.jpg Dla mnie minimalistyczne, współczesne kominki naśladują ramy obrazu, gdzie obrazem i dekoracją wnętrza jest ogień a nie funkcja grzewcza. I w biokominku głównym elementem jest ogień, więc go się podkreśla ramą. To nie nasladownictwo tylko konwergencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) To elektryka: http://images44.fotosik.pl/467/955a4f5cca7db63a.jpg http://images48.fotosik.pl/467/96ae4b7cd2f54d55gen.jpg Instalacji alarmowej z oczywistych powodów nie pokażę Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) "konwergencję" musiałam wygooglać a ponieważ biokominek ma pełnić funkcję obrazu, to wskazana przeze mnei na początku wersja nr 2 jest NAJLEPSZA "co było do udowodnienia" dzięki za projekt, u mnie gość nawkładał tyle punktów, że potrzebuję "ściągi", muszę część wywalić i zastanawiam się które u Ciebie wygląda to dużo rozsądniej czym się różni gniazdko od puszki? Edytowane 28 Października 2012 przez mamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Hmm... ten projekt praktycznie sama robiłam, bo miałam już +/- urządzone na papierze wnętrza. Wujek doradził puszki podtynkowe w kilku miejscach, gdzie nie planowałam mebli, na "zapas" i zrobił projekt podłączenia do tablicy elektrycznej. Osobom, które planują minimalistyczne kominki w ramach, na gładkiej ścianie, też w zamian proponujesz obraz? Bo kominek bez funkcji grzewczych i biokominek sprowadzają sie do tego samego - obserwacji płomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.10.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 no skoro kominek ma tylko "wyglądać" a nie grzać, to po co taki kominek? obraz lepszy:cool: świetny pomysł z tymi puszkami "na wszelki wypadek", dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Dlaczego obraz lepszy? Jest statyczny i nie ma takiego wyrazu jak żywy ogień. W dodatku zwykle jest reprodukcją, bo rzadko kogo stać na dobre malarstwo. Naprawdę uważasz, że ludzie robią sobie kominki głównie dla funkcji grzewczych? Ja mam zupełnie inne wrażenia czytając od czasu do czasu wątki w dziale kominkowym.Na dodatek obudowy za kilkanaście tysięcy świadczą, że głównie chodzi o wygląd. Mówiąc szczerze wersja z obrazem na tej ścianie jest zbyt oczywista i obawiam się, by nie wyszło banalnie. Zwłaszcza, że na oryginały mnie nie stać. A na sztuce współczesnej nie znam się na tyle, by odróżnić kicz od sztuki. Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 kominek też byłby "oczywisty", w ten sposób konik wysuwa się na prowadzeniemożemy długo o kominkach i "psudo":Dkominkach, ludzie robią kominki, bo moda, bo dogrzewają, bo...a mi się i tak taki podrabiany nie podoba, jeśli już ma być ten bio, to ja bym zrobiła w formie "własnej", więc nie obraz i nie kominek, tylko ogień z alkoholutak przy okazji, to jaki ma wymiar ta ścianka i czy już stoi?pytam, bo wydaje mi się ciasnawa, zwlaszcza w wersji z konikiem, pionowy pas ją wyciąga, z kolei miejsca z tyłu też dużo nie ma - takie mam wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Ścianka stoi i ma szerokość 136 cm. Biurko będzie miało 120 cm. (120 cm + 2x8 cm ściany po bokach). W tej chwili mam takie biurko i jest optymalne do pracy na komputerze (czyli mieści się monitor, kubek, talerz z obiadem i papiery ). Mąz pracuje na węższym biurku, więc dla nigo będzie to przesiadka na bardziej luksuswe warunki. Szerokość przejść po bokach to 123 cm (z tynkiem wyjdzie 120). Od ścianki do ściany domu jest 310 m. Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Inspiracją dla ścianki było to rozwiązanie:http://images37.fotosik.pl/1834/035ff20be8e37c3b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 29.10.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 biurko 120 to faktycznie mało nie jest, troche to miejsce takie nie przytulne mi się wydaje, w sensie biurko męża takie "na środku", ja mam potrzebę "kącika" więc pewnie to przejście koło okna "zamknęłabym" np jakimiś kwiatami, albo czymkolwiek, żeby tamtędy nie łazić, np taki tłumek w roli zapory :wave: generalnie bardzo fajny projekt, bardzo mi się podoba, zwłaszcz te schowki w kuchni pod schodami, bardzo lubie pomysly na wykorzystanie miejsc teoretycznie straconych inspiracja fajna, dla mnie troche pzreładowana, w Twojej wersji bardziej mi leży a czy mi się wydaje, czy powiększyłaś wnęke na lodówkę w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2012 01:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Nie powiększyłam wnęki na lodówkę, tylko sąsiednią, by wszedł piekarnik w słupku i tym samym wnęka na lodówkę przesunęła się o 10-15 cm zmniejszając przejście. Pod schodami wyszła w efekcie tylko spiżarka, bo trzeba było przesunać otwór drzwiowy - w pierwotnym miejscu zaczepialibyśmy głową o schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia31 23.11.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Wpadam się przywitać i pogratulować biokominka . Też wywaliliśmy komin z salonu i będzie biokominek . Mój mąż nie ma czasu na czyszczenie komina, rąbanie drwa, itd, a ja tego robić również nie zamierzam w imię romantyzmu . Ja mogę ewentualnie biopaliwa nalać i podpalić- wolę romantyzm w tej wersji . Tak więc, pomysł bardzo mi się spodobał i go wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.11.2012 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Do biokomika to u nas daleka droga jeszcze.Za to kupiłam stelaże do wc, wannę, umywalkę na parter. Teraz są ciekawe wyprzedaże, więc na wiosnę kolekcjonuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts