Elfir 19.08.2013 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 bo nie wilczyli zakończonych prac do kosztorysu (np. przyłącza) i tym samym wychodzi, że mamy niedofinansowaną budowę. I nie idzie im wytłumaczyć, że jest inaczej (odrzucili jako dowód zdjęcia i wpisy w dzienniku budowy) a budując się systemem gospodarczym nie mamy faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 19.08.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Kurcze dziwne...my też budujemy gospodarczym i nikt żadnych faktur nie chciał, była tylko inspekcja która trwała może z 10 minut, a Pan w szczegóły nie wnikał i iprzyjął wszystko co było wpisane w dzienniku. A jak się tłumaczą? no bo rozumiem nie uznają czegoś co macie zrobione i wpisane w dzienniku i widzieli to? w głowie się nie mieści... czy chodzi o to, że przekroczyliście kwotę z kosztorysu i nie starczyło na coś innego? Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2013 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Inspekcja też była, rok temu , gdy transze przekroczyły 50% inwestycji. Kwoty z kosztorysu nie trzymają się wiernie, ale etapy sa zrobione i z naszych wyliczeń wynika, że jesteśmy do przodu o 20 tyś. bo inwestujemy na bieżaco również z własnych dochodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.08.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 chyba ktoś Was w banku nie lubi, albo jest zatwardziałym idiotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 19.08.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 My też na bieżąco kasę własną pakujemy, ale musieliśmy bo kosztorys celowo na maxa zaniżyliśmy. A próbowaliście jakoś rozmawiać z "górą" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Czyli z kim, jak decyzje zapadają u anonimowego analityka w Warszawie a Poznań to tylko pośrednik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 04.09.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam się u Ciebie Elfir, dziennik przeczytany.Dzięki, kilka spraw rozjaśniło mi się w głowie. Mam pytanie do Ciebie, jak znajdziesz czas...1. Kto projektował Ci płytę?A co do banku, to właśnie poczytałam w necie trochę i okazuje się, że Millenium ma jakąś wielką sprawę w sądzie z tytułu kredytów hipotecznych udzielonych we Frankach, więc może na wyrost dziady teraz przeliczają kredyty?Współczuję i trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.09.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Płytę projektowała mi architekt domu, ale robiła to pierwszy raz, nie była przekonana do tego pomysłu i wyszła płyta jak pod wieżowiec. Wiec zleciłam płytę forumowiczowi o nicku "projektant płyt" (pisze o płytach w dziale Budowa - wymiana doświadczeń - fundamenty i piwnice). On zaprojektował ją bardzo lekką (zwłaszcza, jeśli chodzi o parametry styropaniu). Więc z kierbudem zrobiliśmy wersję pośrednią Mój kredyt jest w złotówkach. Problem rozwiązany. Teraz mało umieszczam zdjęć, do czasu, gdy nie zamknę drzwiami docelowymi domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Kompletnie do niczego mi ta lampa nie pasuje, ale bardzo mi się podoba: http://i1.ztat.net/large/ZH/17/2A/00/60/10/[email protected] Cena obniżona do 65 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 06.09.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Jest dziwna , trochę przypomina jakieć pęcherze w środku istoty żywej . Ale brzydka nie jest . To podobnie jak z moim wazonem za 2 złote co przypomina krowi kręgosłup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 to sa bombki z maleńkimi diodami w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) szukam lampy górnej do wiatołapu. Ma pasować do tych: http://lampy-kinkiety-oswietlenie.dom.pl/7542-2963-thickbox/lampa-wiszaca-baldi-2.jpg wiszących po obu stronach lustra. Wymagania - tania (bo drogich znalazłam mnóstwo) - ma oświetlać również sufit - nie może być retro ani glamour, bardziej industral lub klasycznie nowoczesna - ma inaczej wyglądać niż te zwisy (czyli odpada szklany oodwrócony kubek) - fajnie jakby miała elementy w kolorze brązu (chodzi o metal) lub miedzi - nie może być długa - ma być łatwa do czyszczenia Ta jest tania - jest idealna! - ale w Stanach http://3.bp.blogspot.com/_6RuB-MyU_O4/Sub_NwkbrfI/AAAAAAAAGc8/xYlzT8SO_E8/s800/west+elm+faceted+glass+pendant+lamp+light.jpg A to polski projekt - Bartosza Świniarskiego - ta jest zdecydowanie za droga: http://mocoloco.com/fresh2/assets_c/2012/02/potato_pendant_lamp_bartosz_swiniarski-thumb-525xauto-38134.jpg Na Artemide też mnie nie stać http://sklep.lampyluna.pl/product/image/1124/artemide-logico-soffitto-mini-ceiling-light-l-28-w-28-h-23-cm--p--arte-0692020a_0.jpg Edytowane 6 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 09.09.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Dzięki Elfir za namiary, poczytam, popytam. Będzie łatwiej. A lampa ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 16.09.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam! Trafiłam tu na to forum zaintrygowana Twoją osobą - a dokładnie tym, że dzielisz się swoją wiedzą ogrodniczą z ludźmi. Masz rzeczywiście wielką wiedzę na temat roślin - wielki szacunek. Dla mnie ziemia i praca na niej jest odpoczynkiem po pracy. I miejscem do realizowania się ogrodniczego. Choć ja bawię się ziemią intuicyjnie i wizualnie - bo nie mam tej wiedzy ogrodniczej którą Ty posiadasz. Co się tyczy kredytu: to banki jeśli mają taką możliwość to przedłużają okres płacenia kredytu budowlanego - bo biorąc kredyt hipoteczny, najpierw w trakcie budowy ma się kredyt budowlany - czyli płaci się tylko odsetki od kwoty, którą już bank dał w transzach kredytobiorcy.Wiem - bo zbadałam temat budowy domu z pomocą banku bardzo dokładnie. Dlatego my z mężem nie zdecydowaliśmy się na budowę z kredytem. Wolę budować za gotówkę i wynajmować mieszkanie - wychodzi dużo taniej niż kredyt. Kredyt to nie tylko rata: odsetki plus kapitał. To opłaty dodatkowe - często niemałe. Najgorsze dla mnie było to, że życie z kredytem to nie tylko raty ale przede wszystkim utrzymanie domu, opłaty co roczne za dom, ziemię, urządzanie domu (bo mało kto urządza dom za kredyt). Często ludzie myślą, że życie z kredytem kończy się jedynie na płaceniu rat - bardzo mylne stwierdzenie. A jest jeszcze wiele pobocznych opłat, który np wynajmujący mieszkanie nie płaci. Napisałam to bo wielu ludzi, którzy zdecydowało się na wzięcie kredytu ma problem z płaceniem rat lub żyje na bardzo niskim poziomie bo nie przewidział dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.09.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 .... Co się tyczy kredytu: to banki jeśli mają taką możliwość to przedłużają okres płacenia kredytu budowlanego - bo biorąc kredyt hipoteczny, najpierw w trakcie budowy ma się kredyt budowlany - czyli płaci się tylko odsetki od kwoty, którą już bank dał w transzach kredytobiorcy. Wiem - bo zbadałam temat budowy domu z pomocą banku bardzo dokładnie. Dlatego my z mężem nie zdecydowaliśmy się na budowę z kredytem. Wolę budować za gotówkę i wynajmować mieszkanie - wychodzi dużo taniej niż kredyt. Kredyt to nie tylko rata: odsetki plus kapitał. To opłaty dodatkowe - często niemałe. Najgorsze dla mnie było to, że życie z kredytem to nie tylko raty ale przede wszystkim utrzymanie domu, opłaty co roczne za dom, ziemię, urządzanie domu (bo mało kto urządza dom za kredyt). Często ludzie myślą, że życie z kredytem kończy się jedynie na płaceniu rat - bardzo mylne stwierdzenie. A jest jeszcze wiele pobocznych opłat, który np wynajmujący mieszkanie nie płaci. Napisałam to bo wielu ludzi, którzy zdecydowało się na wzięcie kredytu ma problem z płaceniem rat lub żyje na bardzo niskim poziomie bo nie przewidział dodatkowych kosztów. Co to za głupoty piszesz? Bierzesz kredyt hipoteczny i nie zmienia on nazwy na początku na budowlany. Częściowa spłata najpierw samych odsetek, to karencja. Ja nie mam jeszcze wziętej ostatniej transzy, dom nieskończony a już spłacam: kapitał+ odsetki+ ubezpieczenie budowy(niestety konieczne do czasu zakończenia). I to całe koszty- nic więcej. Wynajem mieszkania i budowa za gotówkę taniej niż budowa za kredyt? A czas takiej budowy? Nie biorę pod uwagę dochodów po 20-30k/m-c, tylko okolice średniej krajowej( 2 osoby pracujące). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2013 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Jakbym miała budowac za gotówkę zajęłoby mi to pewnie te 30 lat kredytu A posiadanie domu, kiedy ma się 70 lat nie jest już fajne. Edytowane 17 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.09.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 No właśnie, czytanie ze zrozumieniem- przeczytaj co napisałaś i co ja odpisałem i... wyciągnij wniosek. Sorki Elfir za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Mam do oddania Muratory z ubiegłych lat, kilka bloczków stropowych teriva, półtora paczki czarnego styropianu 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jussta 17.09.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Mój kredyt jest w złotówkach. Problem rozwiązany. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale problem z kredytem został rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2013 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dostaliśmy ostatnią transzę po wielkich awanturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts