Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fakt, że nie wliczam przyłączy ani instalacji, ani kosztu projektu. Sam fundament, mury i dach. Bez ocieplenia.

Ja buduję na piaskach, więc nie musiałam wymieniać gruntu. Dach mam z terivy, a to drogie nie jest.

10 tyś posżło na dokumentacje, a z kredytu 140 tyś SSZ (te 40 tyś to: 20 tyś okna, 20 tyś ocieplenie dachu i papa) i 100 tyś wykonczeniówka (przy czym przyłącze wody i kan dostaliśmy w prezencie od teściów) do stanu deweloperskiego. 20 tyś na łazienkę i kuchnię w wersji oszczędnej.

Gdybyśmy robili wszystko sami byłoby dużo taniej.

Sybeeria - twój dom jest dużo większy i ma garaż, więc nie ma czego zazdrościć :D

Edytowane przez Elfir

dr au , my chyba metraż mamy podobny , ale już po przeczytaniu Twojego dziennkia widzę że u mnie będzie drożej , płyta fundamentowa droga byla no i niestety masakryczna wymiana gruntu 500 ton piachu, to jest dopiero auuuu

Auuu. 500 ton to jakieś 40 ciężarówek! U mnie weszło 13, a juz mialem odruch, zeby latac z wiaderkiem i zbierać co sie rozsypalo.

U mnie jest jakieś 210 m2 po podłodze. Bez papierów, działki i mediów rozkład kosztów mam mniej wiecej taki: 53 stan zero, 56 parter ze stropem, 25 poddasze i ścianki dzialowe, 55 dach. Ze zwrotu vat powinienem odzyskac okolo 10 tys. W tym są obróbki, okna dachowe (8 sztuk), ocieplenie fundamentów styrodurem i ławy pod taras. Ne ma natomiast kominów. Trochę lepiej gospodarujac materiałem i dostawami (2 razy zapłaciłem za pompę do betonu) mozna było zaoszczędzić jakieś 5 tys.

Trzeba brać poprawkę, ze dom mam skomplikowany, a konstrukcja jest bardzo masywna (weszło 8 ton stali, ponad sto m3 betonu, więźba to 11m3 drzewa itp.). Słowem, mozna było taniej.

"Kobieto- agresywnych ludzi, to w życiu nie widziałaś. Cała moja "agresja" to napisanie, że piszesz głupoty w jednym przypadku. O Twojej "wielkiej" wiedzy finansowej świadczy podsumowanie dr_au. "

Starczy tego hejtu z Twoje strony.

Skończ już. Ja Tobie niczego nie zazdroszczę( sorki, oprócz wieku;) ), też do wszystkiego dochodziłem sam a nie zachłystuję się swoimi osiągnięciami. Życzę Ci więcej empatii... bez tego wymarzony milion będzie nierealny.

Witaj Elfir, dawno nie zagladalam do Ciebie, a tu wreszcie cos sie ruszylo:wiggle:

Przeczytalam ostatnie 2 strony i po prostu wszystkie czlonki mi opadly:jawdrop:

Powstrzymam sie od komentarzy, bo znowu niepotrzebna dyskusja sie rozwinie.

Mam pytanie o styropian. Jaka grubosc daliscie i na co klejony byl? My ruszamy z ociepleniem za okolo 2 tygodnie, 15cm grafitu (2 sciany 12cm) i nie jestem pewna na co to dac, klej? pianka?

Z Twojego opisu nie wywnioskowałem, że są nierdzewne (jeden z wężownicą z nierdzewki). Koniecznie taki? Stalowe są w środku emaliowane piecówką, więc anoda niepotrzebna. Ale te straty ciepła- pewnie nie mają wybitnych parametrów i nie podają;) Jeśli nie zależy na urodzie, może samemu ocieplić?

DEZET : napisałam:

"Myslę o takim ze stali nierdzewnej (bo jak siebie znam, o wymianie anody przypomnimy sobie, jak zbiornik zacznie przeciekać).

100l. Znalazłam firmy ACV i Termica. "

Pierwszy raz słyszę o stalowych z emalią-piecówką. Nawet nie wiem jak ich szukać. Wszędzie natrafiałam tylko na dwa rodzaje - ze stali szlachetnej i emaliowane z anodą.

• 2 weeks później...
mamy 2 x 10cm grafitowy klejony na Kreisel do siatki i styropianu + różne pianki do szczelin między płytami, kupowane na allegro.

Dzieki. Internetu nie mialam i dlatego dopiero dzisiaj zagladam:bash: Moj wykonawca tez juz kupil Kreisla ( Kreisela? nie wiem, jak to sie odmienia)

:wave::wave:

Gratuluje wylewek :yes:

przejechane czymś po powierzchni w rodzaju ściągaczki gumowe, by usunąć bąble i równomienie rozprowadzić.

u nas robili to taka sztanga..czy jak na to sie mowi :rolleyes:

[ATTACH=CONFIG]217820[/ATTACH]

Pozdrawiam i przy okazji ujawniam sie:D

kibicuje Wam jak tylko na forum zawitalam :yes:

ciekawe co na usprawiedliwienie wymysla http://emotikona.pl/emotikony/pic/2patyk.gif

Obiecuje, dalej zagladac ;) a teraz zmykam http://www.cheesebuerger.de/images/midi/muede/d010.gif bo nie recze za poranny budzik http://www.cheesebuerger.de/images/midi/muede/a018.gif :D