dr_au 18.09.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 O matko , jak ludzie to robią :/ surowy otwarty za 100 tys , zazdrość szczera mnie zżera , Budują małe domy (w porywach 110m2). Kalkulacja nie obejmuje papierologii, zagospodarowania działki i mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 18.09.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 dr au , my chyba metraż mamy podobny , ale już po przeczytaniu Twojego dziennkia widzę że u mnie będzie drożej , płyta fundamentowa droga byla no i niestety masakryczna wymiana gruntu 500 ton piachu, to jest dopiero auuuu a Elfirowi zazdroszczę i gratuluję wyniku finansowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) fakt, że nie wliczam przyłączy ani instalacji, ani kosztu projektu. Sam fundament, mury i dach. Bez ocieplenia. Ja buduję na piaskach, więc nie musiałam wymieniać gruntu. Dach mam z terivy, a to drogie nie jest. 10 tyś posżło na dokumentacje, a z kredytu 140 tyś SSZ (te 40 tyś to: 20 tyś okna, 20 tyś ocieplenie dachu i papa) i 100 tyś wykonczeniówka (przy czym przyłącze wody i kan dostaliśmy w prezencie od teściów) do stanu deweloperskiego. 20 tyś na łazienkę i kuchnię w wersji oszczędnej. Gdybyśmy robili wszystko sami byłoby dużo taniej. Sybeeria - twój dom jest dużo większy i ma garaż, więc nie ma czego zazdrościć Edytowane 18 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.09.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 dr au , my chyba metraż mamy podobny , ale już po przeczytaniu Twojego dziennkia widzę że u mnie będzie drożej , płyta fundamentowa droga byla no i niestety masakryczna wymiana gruntu 500 ton piachu, to jest dopiero auuuu Auuu. 500 ton to jakieś 40 ciężarówek! U mnie weszło 13, a juz mialem odruch, zeby latac z wiaderkiem i zbierać co sie rozsypalo. U mnie jest jakieś 210 m2 po podłodze. Bez papierów, działki i mediów rozkład kosztów mam mniej wiecej taki: 53 stan zero, 56 parter ze stropem, 25 poddasze i ścianki dzialowe, 55 dach. Ze zwrotu vat powinienem odzyskac okolo 10 tys. W tym są obróbki, okna dachowe (8 sztuk), ocieplenie fundamentów styrodurem i ławy pod taras. Ne ma natomiast kominów. Trochę lepiej gospodarujac materiałem i dostawami (2 razy zapłaciłem za pompę do betonu) mozna było zaoszczędzić jakieś 5 tys. Trzeba brać poprawkę, ze dom mam skomplikowany, a konstrukcja jest bardzo masywna (weszło 8 ton stali, ponad sto m3 betonu, więźba to 11m3 drzewa itp.). Słowem, mozna było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.09.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 "Kobieto- agresywnych ludzi, to w życiu nie widziałaś. Cała moja "agresja" to napisanie, że piszesz głupoty w jednym przypadku. O Twojej "wielkiej" wiedzy finansowej świadczy podsumowanie dr_au. " Starczy tego hejtu z Twoje strony. Skończ już. Ja Tobie niczego nie zazdroszczę( sorki, oprócz wieku;) ), też do wszystkiego dochodziłem sam a nie zachłystuję się swoimi osiągnięciami. Życzę Ci więcej empatii... bez tego wymarzony milion będzie nierealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 19.09.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Witaj Elfir, dawno nie zagladalam do Ciebie, a tu wreszcie cos sie ruszylo:wiggle:Przeczytalam ostatnie 2 strony i po prostu wszystkie czlonki mi opadly:jawdrop:Powstrzymam sie od komentarzy, bo znowu niepotrzebna dyskusja sie rozwinie. Mam pytanie o styropian. Jaka grubosc daliscie i na co klejony byl? My ruszamy z ociepleniem za okolo 2 tygodnie, 15cm grafitu (2 sciany 12cm) i nie jestem pewna na co to dac, klej? pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2013 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 mamy 2 x 10cm grafitowy klejony na Kreisel do siatki i styropianu + różne pianki do szczelin między płytami, kupowane na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milosniczka prostoty 25.09.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Elfir gratuluje wyniku prawie koncowego:) do pozazdroszczenia:) tak jak zauwazylas my tez juz zblizamy sie do konca,choc juz wiem,ze na duzo nie starczy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Zbiorniki bez izolacji zewnętrznej będą traciły szybko ciepło- to oczywiste. Wybierałbym z max dużą powierzchnią wymiany (grzewczą) i koniecznie emaliowane w środku (może to ta literka E oznacza emalię?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2013 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 DEZET - te zbniorniki są ze stali nierdzewnej, więc nie są emaliowane. Powierzchnię wymiany maja niemal ideantyczną. Są rzecz jasna otulone pianką Nie mają jednak opisanych współczyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.09.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Z Twojego opisu nie wywnioskowałem, że są nierdzewne (jeden z wężownicą z nierdzewki). Koniecznie taki? Stalowe są w środku emaliowane piecówką, więc anoda niepotrzebna. Ale te straty ciepła- pewnie nie mają wybitnych parametrów i nie podają Jeśli nie zależy na urodzie, może samemu ocieplić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 DEZET : napisałam:"Myslę o takim ze stali nierdzewnej (bo jak siebie znam, o wymianie anody przypomnimy sobie, jak zbiornik zacznie przeciekać). 100l. Znalazłam firmy ACV i Termica. " Pierwszy raz słyszę o stalowych z emalią-piecówką. Nawet nie wiem jak ich szukać. Wszędzie natrafiałam tylko na dwa rodzaje - ze stali szlachetnej i emaliowane z anodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 10.10.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 mamy 2 x 10cm grafitowy klejony na Kreisel do siatki i styropianu + różne pianki do szczelin między płytami, kupowane na allegro. Dzieki. Internetu nie mialam i dlatego dopiero dzisiaj zagladam:bash: Moj wykonawca tez juz kupil Kreisla ( Kreisela? nie wiem, jak to sie odmienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.10.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 :wave: Gratuluje wylewek przejechane czymś po powierzchni w rodzaju ściągaczki gumowe, by usunąć bąble i równomienie rozprowadzić. u nas robili to taka sztanga..czy jak na to sie mowi [ATTACH=CONFIG]217820[/ATTACH] Pozdrawiam i przy okazji ujawniam sie:D kibicuje Wam jak tylko na forum zawitalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 ciągnie się i ciągnie zakonczenie budowy. Na gaz czekamy już ponad miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Nie mam pojecia jak dlugo czeka sie na gaz, ale twoja minka mowi za swoje Trzeba tupnac na nich nozka, moze to w czyms pomoze? Na pocieszenie przytulam i trzymam kciuki zeby lada dzien gaz byl &&&&& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 miał być dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.10.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 ciekawe co na usprawiedliwienie wymysla http://emotikona.pl/emotikony/pic/2patyk.gif Obiecuje, dalej zagladac a teraz zmykam http://www.cheesebuerger.de/images/midi/muede/d010.gif bo nie recze za poranny budzik http://www.cheesebuerger.de/images/midi/muede/a018.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 16.10.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 miał być dziś i jak? juz jest? od tego wpisu minelo 6dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 nie, za to jest prąd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts