neko 02.12.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Jak widać pomysłów na montaż okien i drzwi nie brakuje. Jeśli chodzi o przykład na zdjęciu, to zamiast tych śrub można dać specjalny systemowy profil podokienny o wymaganej wysokości. W przypadku okien z PCV niektórzy producenci mają takie profile w katalogu. Forumowi montażyści je zalecają ale warto najpierw upewnić się, że profil wytrzyma obciążenie okna (to są profile podobne do tych w ramie okiennej, ale chyba nie mają wzmocnienia stalą). Widzę, że "swojego "klocka" ociepliłaś styropianem bez żadnych kołków. Czemu tak? Chodziło o unikanie mikro-mostków czy z innych względów? Czy w takim razie ekipa używała jakiegoś lepszego kleju lub nakładała klej szerzej, itp? Wszystkie ekipy zajmujące się ocieplaniem budynków z którymi rozmawiałem kołkują styropian i nie wyobrażają sobie aby mogło być inaczej. Z drugiej strony w jakiejś instrukcji systemowego ocieplania było napisane, że budynki o wysokości do kilku metrów nie wymagają kołkowania poza newralgicznymi miejscami (w narożach, naokoło okien, itp.). Czy fachowcy kołkują "na wszelki wypadek", czy może praktyka dowodzi jednak, że lepiej to zrobić? Ciekawi mnie to nie z powodu kosztów kołkowania, bo te są pomijalne, ale raczej aby uniknąć dziurawienia murów, które są z kruchego porothermu. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez neko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 ocieplenie bez kołków z powodu mostków a jeszcze bardziej z powodu silikatów z dziurkami, z których kołki i tak by wypadały. Klej był nakładany na całą powierzchnię płyty a nie na placki. To był klej do siatki i styropianu a nie tylko do styropianu. Ma większą wytrzymałość. Oficjalnie żaden producent nie przyzna, że nie trzeba kołkować, bo potem w razie problemów z odpadaniem (niestaranne ułożenie, tornado, zapylona powierzchnia klejenia) nie będzie ciągany po sądach. A tak ma tyłek kryty. Polska norma też przewiduje kołkowanie. Tylko, że norma ma już kilka lat, a technologie gnają naprzód. Nas dom jest w zacisznej okolicy, otoczony zabudową a nie w szczerym polu. Wiatry nie mają się gdzie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.12.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Elfir jak wygrzewanie?Jaką temperaturę utrzymujecie w domu?Wychodzi mocno wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 03.12.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witam Odnośnie kołkowania.. nasz dom stoi w szczerym polu, gdzie wiatry hulają jak im się podoba (potrafiło parę dachówek na początku zrzucić - teraz już nie). Styropian 20cm mamy klejony na pianę (insta-stik).. bez kołków i się wszystko trzyma Pozdrawiam K. PS mono kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Elfir jak wygrzewanie? Jaką temperaturę utrzymujecie w domu? Wychodzi mocno wilgoć? Tydzień wygrzewania w temp. powietrza ok 16-18 stopni (piec włączany jest tylko na noc). Gazu niestety zużywamy koszmarne ilości. Wilgoć wychodzi coraz mniej. Ale na początku woda była wszędzie, po prostu ciurkiem się lała. Lataliśmy ze ścierkami i wynosliśmy wiadra spod rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.12.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Tego się właśnie boję - lania wody jak nas tam cały dzień nie ma:/ Ale jakoś to ogarniemy mam nadzieję - o ile w końcu ten nasz piec ruszy.Kiedy zaczynacie kłaść płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 03.12.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Elfir a nie macie odprowadzenia wody z reku do kanalizacji? czy tez NA RAZIE nie macie? Ustawiliście temperaturę od razu na 18stp? chciałabym uniknąć takiej sytuacji i zastanawiam się, czy może powolne podnoszenie temperatury pomogłoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2013 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Kiedy zaczynacie kłaść płytki? Dziś. My dwa razy dziennie opróżniamy wiaderko stojące pod rekuperatorem. Wy macie chyba wylewki betonowe? To nie ma stracha, że trochę pokapie. Wylewce nie zaszkodzi. Ale nasz anhydryt nie może być zawilgocony, więc wszędzie rozkładaliśmy papier i szmaty, jak kapało. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Elfir a nie macie odprowadzenia wody z reku do kanalizacji? czy tez NA RAZIE nie macie? Ustawiliście temperaturę od razu na 18stp? chciałabym uniknąć takiej sytuacji i zastanawiam się, czy może powolne podnoszenie temperatury pomogłoby. Nie mamy (chociaż mamy podprowadzoną kanalizę pod rekuperator), bo instalator twierdził, że tyle wody nie będzie. "Trochę" się pomylił. Ale dziś nakapało już niewiele, więc prawdopodobnie rzeczywiście w normalnie działającym domu tyle wody nie będzie. Na razie nie ustawialiśmy pieca, bo nie mamy sterownika (sklep internetowy nas oszukał, wziął kasę i nie wysłał - zgłaszamy na Policję). Piec włączany jest na "jedynkę"(32 stopnie), od 22 do 7. W domu temperatura max 18 stopni. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 03.12.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 heja, już kładziecie płytki drewnopodobne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2013 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 tak, dziś po południu zaczęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.12.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Nie mamy (chociaż mamy podprowadzoną kanalizę pod rekuperator), bo instalator twierdził, że tyle wody nie będzie. "Trochę" się pomylił. Ale dziś nakapało już niewiele, więc prawdopodobnie rzeczywiście w normalnie działającym domu tyle wody nie będzie. . i ma racje normalnie skroplin jest niewiele, pamietajcie jednak by czyscic co jakis czas tacke skroplin, bo straszne gluty tam sie tworza. u nas jest zamontowany reku bez koniecznosci odprowadzania skroplin do kanalizy, jeden problem mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.12.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 a to nie jest tak, że jak jest odprowadzenie do kanalizy to nie osadza się na tacce, tylko od razu spływa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 04.12.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Elfir, płytki fajnie wyglądają, majster daje radę ładnie się komponują z tymi szarymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 04.12.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 elfir który to jest dokładnie model i producent?? bo juz sie pogubilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2013 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Moorela - mam nadzieję, że nie spaprzę jego roboty źle dobraną fugą. Majster bywa marudny, ale faktem jest, że się przykłada jak do swojego. Płytki mi rozrysował na podłodze, żeby wyszło równo fuga w fugę, zanim mu powiedziałam, że nie musi się męczyć, bo chcę mieć układane "na dziko" (czyli kawałek odcięty przy ścianie układac jako początek nowej linii). Kori - podłoga to Nordic gold KALEBODUR. Ten odcień jest taki ciepły na zdjeciach, bo zdjęcie robione o zachodzie słońca. Płytki są delikatnie wyłódkowane, ale nie na tyle, by było to problemem. Cronin - jak jest odpływ to się pewnie nie osadza, ale.. Nasza obudowa rekuperatora jest szczelna, ma gumową uszczelkę na klapie. Wydaje mi się, że ten model gdy mu się zrobi dziurkę na skropliny pracuje gorzej, bo się rozhermetyzowywuje. Ale to mój, nie wiem jak inne. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 05.12.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Elfir a możesz mi napisac (moze byc na prv) jaki jest koszt takiej wentylacji? Chodzi mi o całościowy tzn reku, rury, obudowy, sklejki kleje itp (oczywiscie wymyślam, bo się nie znam,klej chyba nie potrzebny) bez robocizny. Kafle rewelacja. Ja co widzę cos fajnego to chcę u siebie. Niedługo się okaze, że bede miła niezłą zbieraninę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 u mnie za całość zapłaciłam 15 tyś. Miałam to jako kompeksową usługę (czyli z robocizną), więc nie wiem ile kosztowały pojedyncze elementy, poza rekuperatorem za ok 5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawek 07.12.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Witam serdecznie,Na jednym ze zdjęć elewacji widać wyrzutnię spalin z pieca gazowego, a obok niej kratkę wentylacyjną. Możesz mi powiedzieć jaki rodzaj wentylacji masz w kotłowni? Mam jeszcze pytanie odnośnie ocieplenia, płyty styropianowe są układanie w dwóch warstwach, czy były sklejane ze sobą?Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.12.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Przeniosłam twoje pytanie do komentarzy. Kratka przy wyrzutni to jest wywiew z rekuperatora. Nawiew jest z drugiej strony domu.W kotłowni mam wentylację mechaniczną, zbilansowaną.Płyty styropianu są sklejane ze sobą. Inaczej druga warstwa czego by się trzymała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts