Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trochę zbyt techniczne dla mnie. :) Nie planuję loftowego nastroju.

Napisałam do firmy od kinkietu (tego prezentowaneg powyżej) i potwierdzili, że zakończyli produkcję.

Jakieś fatum czy co?

Elfir, nie chciałabyś zadzwonić do moich wykończeniowców??

Może by tez zakończyli:rolleyes:

Elfir, nie chciałabyś zadzwonić do moich wykończeniowców??

Może by tez zakończyli:rolleyes:

Oj, myśmy też tęsknili, kiedy wykonawcy sobie wreszcie pójdą!

Od soboty będę miała ograniczony dostęp do neta, póki Netia nie przeniesie łącza.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Od soboty będę miała ograniczony dostęp do neta, póki Netia nie przeniesie łącza.

Przy okazji zapytam: Czy Twój elektryk wyprowadził dostatecznie długi kabel z budynku a Netia podłączy ten kabel do swojej studzienki, czy może Netia pociągnie kabel ze swojej studzienki do Twojego domu i dołączy do gniazdka wewnątrz domu które wcześniej uszykował elektryk? Jeśli to pierwsze to skrętka UTP czy kabel telefoniczny?

Infolinia firmy telekom mówi że najpierw należy podpisać umowę, po czym oni dociągną kabel do domu i zrobią wewnątrz gniazdko, do którego może podpiąć się elektryk, przy czym gniazdko zrobią gdzie im wygodnie (w domyśle w najbliższej odległości od studzienki).

Ponieważ podłączenie automatycznie implikuję podpisanie umowy, jest oczywiste, że jeśli ma to robić firma telekom to po skończeniu domu, a więc kiedy elektryk zakończył swoją pracę i dom ma skończoną elewację.

Czy ktoś może coś doradzić na podstawie własnego doświadczenia (najlepiej z Netia lub Orange) jak to wygląda w praktyce?

Edytowane przez neko

Elfir, u mnie się wykraplała woda na rurze doprowadzającej powietrze (w pomieszczeniu) i z niej ściekało. Dociepliłam grubo wełną i spokój. Wygląda to słabo, ale spełnia zadanie.

Na framudze drzwi od dołu miałam lód (fakt, że nie mam docelowego progu jeszcze), mam tam napsikać pianki (albo zrobi to serwis, jeśli nie będę miała czasu). Ale jeśli masz szron na drzwiach, tzn że same drzwi są słabo ocieplone.

Elfir, a ty nie masz regulacji temperatury w podlogowce ?

Mam regulację. Ale nie reguluje się przecież temperatury podłogi, tylko temperaturę powietrza w domu :) A temperatura jest zgodna z nastawami. Tylko miałam wrażenie, że ogrzewanie podłogowe jest ciepłe. Tak, jak na przykład ciepłe są grzejniki przy ogrzewaniu tradycyjnym. A nie jest. To prawidłowe działanie.

Przy okazji zapytam: Czy Twój elektryk wyprowadził dostatecznie długi kabel z budynku a Netia podłączy ten kabel do swojej (...)Jeśli to pierwsze to skrętka UTP czy kabel telefoniczny?

Elektryk nic nie wyprowadzał. Zrobiliśmy przepust w ścianie na poprowadzenie przewodu. Jest ukryty pod styropianem i jest w nim schowany sznurek.

Netia i Orange (TPSA) odmówiły montazu nam przyłącza telekomunikacyjnego (wbrew wcześniejszym szumnym obietnicom, że "nie ma problemu" , nawet po podpisaniu umowy!) - dlatego nie mam internetu.

Infolinia nie wie nic, to są stracone minuty. Osoba na infolini potrafi tylko wyrecytować cennik i oferty promocyjne.

Umowa też jest gó**o warta i o niczym nie świadczy. Ja miałam umowę i i tak mi nie przyłączyli. Telefonicznie dowiedziałam się, że umowa jest nieważna, bo przyłącza nie zrobią.

Jedyne co się liczy, to umówienie na miejscu technika od operatora, który stwierdzi czy jest możliwość czy jednak nie będzie im się chciało wykopać 30 m przyłącza. Tylko technik - to jest jedyna odpowiedzialna za przyłącze osoba. Żadna Pani na infolinii, żaden Pan w siedzibie operatora tego NIE WIE i ma to głęboko w dupie, bo to nie jego broszka. Oni są tylko od deklamowania wyrytych na pamięć tekstów i łapania potencjalnego klienta.

Elifr, coś mi się kojarzy, że kiedyś zastanawiałaś się nad nietynkowaniem jakiegoś pomieszczenia (wiatrołap?) tylko malowaniem bezpośrednio bloczków farbą. Jako że hipotetycznie rozważam coś takiego (analogicznie do malowanej cegły, kwestia takich a nie innych upodobań estetycznych): czemu tego nie zrobiłaś? (a może zrobiłaś, tylko przegapiłam?)