Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

Kolejny, który mógłby być za 145 zł:

http://e27.com.ua/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/h/e/herstal-03014140220.jpg

Tylko ma włącznik na kablu - nie da się zrobić z niego klasycznego kinkietu :(

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niektóre kinkiety mają włącznik albo na kloszu albo na podstawie. A ten ma na kablu. Nie mam pojęcia (a nie jestem elektrykiem czy majsterkowiczem) jak zrobić na podstawie.

Dla mnie kinkiety z kablem to takie rozwiązanie dla zapominalskich, co nie wyprowadzili przewodów w ścianie :)

Dlatego "klasyczny" (czyli właściwy) włącza się albo pstryczkiem na ścianie albo na obudowie. Ponieważ ten kreslarski kinkiet , a w zasadzie dwa, mają być w części biurowej salonu, nie chce wstawać od biurka i ich włączać pstryczkiem, tylko włączać na obudowie.

Bo mam jeszcze jedno miejsce na kinkiety do czytania/robienia nastroju w salonie i one są już włączane zwykłym pstryczkiem na ścianie.

Mam fajną lampę kreslarską - tania, z włącznikiem na kloszu i idealnie daje się ustawiać, ale jest mocowana do blatu biurka. Kosztowała ok. 50 zł. Najchętniej kupiłabym ideantyczną, ale mocowaną do ściany. Niestety opcja lamp kreślarskich mocowanych do ściany to min. 200 zł więcej na jakieś desingerskie modele, które wyglądają dokładnie jak moja lampka, ale mają inną metkę. :(

Edytowane przez Elfir

Witaj Elfir. Ponieważ planuję podobnie ocieplić swój dom (właśnie usiłuję wyjaśnić projektantce, że warto dać lepsze ocieplenie od standardowego, masowo proponowanego inwestorom), chciałabym zapytać czy jesteś zadowolona. Troszkę słaba zima, ale pomieszkałaś już chwilę i pewnie masz jakieś refleksje. Głównie chodzi mi o ściany domu, ale możesz też ogólnie przedstawić swoje odczucia. pozdrawiam :)

Ten biały kinkiet z postu 1262 można zaopatrzyć w wyłącznik na podstawie. Nawiercenie otworu pod wybrany przez Ciebie wyłącznik nie stanowi problemu. Są małe wyłączniki dźwigienkowe, mają średnicę mocowania ok 6mm. Tu przykład o co mi chodzi http://allegro.pl/wylacznik-wlacznik-dzwigienkowy-wodoodp-15a-on-off-i3994662518.html

Ten biały kinkiet z postu 1262 można zaopatrzyć w wyłącznik na podstawie. Nawiercenie otworu pod wybrany przez Ciebie wyłącznik nie stanowi problemu. Są małe wyłączniki dźwigienkowe, mają średnicę mocowania ok 6mm. Tu przykład o co mi chodzi http://allegro.pl/wylacznik-wlacznik-dzwigienkowy-wodoodp-15a-on-off-i3994662518.html

Na elektroda ludzie nie takie rzeczy robią. :) Ale jak pisałam, nie mam zielonego pojęcia o montażu elektryki.

W przeciwnym wypadku przerobilabym moja lampę kreslarską na kinkiet zamiast kupowac drogie lampy, które wyglądają tak samo jak moja.

Edytowane przez Elfir

Witaj Elfir. Ponieważ planuję podobnie ocieplić swój dom (właśnie usiłuję wyjaśnić projektantce, że warto dać lepsze ocieplenie od standardowego, masowo proponowanego inwestorom), chciałabym zapytać czy jesteś zadowolona. Troszkę słaba zima, ale pomieszkałaś już chwilę i pewnie masz jakieś refleksje. Głównie chodzi mi o ściany domu, ale możesz też ogólnie przedstawić swoje odczucia. pozdrawiam :)

600 zł - za 2 miesiące i kilka dni, w tym jeden miesiąc bez sterownika pogodowego, było bardzo wilgotno z początku (nagrzanie suchego powietrza wymaga mniej energii niż nagrzanie pary wodnej).

Ty się kłocisz o 20 cm a ja bym chętnie pogrubiła jeszcze o 5 cm :)

Postaw architektce wymóg energooszczędności NF40 lub NF30 (myśmy okreslili maksymalne dopuszczalne zapotrzebowanie na ciepło naszej architektce) i niech policzy OZC

Gdyby ktoś się zastanawiał czego potrzebuje nowo wybudowany (bo chce mu zrobić prezent na parapetowkę) to wymieniam ku inspiracji:

- niska drabinka typu schodki (2-3). Mam wysokie pomieszczenia i nie jestem w stanie umyć okien bez wchodzenia na taborety. Szerokie schodki byłby bezpieczniejsze i wygodniejsze.

- porządne ramiączka-wieszaki na ubrania - szerokie, sztywne z zaokrąglona i poszerzaną końcówką

- Ponieważ w czasie przeprowadzki rozwaliły się mi duże kartony, chętnie przygarnęłabym duże pojemniki z tworzywa z pokrywką. Najlepiej aby miały ścianki jak najbardziej proste a nie ścięte pod kątem, by mozna było dostawiać jeden do drugiego.

- patelnia na indukcję. Niestety nasza tania aluminowa z IKEA się nie nadaje. Mam patelnię do duszenia (z wysokimi rantami i niewielkim dnem) a potrzebuję taką do typowego smażenia, czyli z dnem dużym a niezbyt wysokimi sciankami

- aby z patelni nie pryskało na nowo pomalowane ściany przydałaby się pokrywka do smażenia (taka z drobnej siatki metalowej)

- ikeowski duży garnek, w którym gotowałam rosół, z powodu wygięcia dna w łuk od gazu, odmówił współpracy z indukcją. Stąd duży garnek do którego wejdzie cały kurczak też się przyda

- kupilismy na szybko tanią suszarkę rozkładaną. Ale trzeba ją przesuwać do mycia podłogi a ja leniwa jestem. Wolałabym taką wieszaną na ścianie. Bardzo pojemną, której sznurki nie obwisają po jakimś czasie, są stale napięte i która pod wpływem ciężaru mokrego prania nie wyrywa wkrętów ze ściany (:mad:).

Znalazłam coś ciekawego, ale niestety drogiego (jak większośc rzeczy, które znajduję w internecie :( )

http://sklep.rabacik.pl/377-1200-thickbox/brabantia-suszarka-scienna-rozkladana-wallfix-24m.jpg

Jest składana, ale u mnie sznurki mogą wisieć na stałe, więc coś w tym stylu, ale niekoniecznie takie :)

- duża donica. Taka z IKEA (Nectarin) pasować będzie do pozostałych dwóch, jakie mam:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/nektarin-doniczka-samonawodniajaca__0096651_PE236638_S4.JPG

Dodatkowo potrzebowałbym naprawdę dużą do mojej ketmii, bo jej doniczka z tworzywa stylizowanego na tradycyjną kamionkę nie pasuje do pozostałych. W tej chwili ketmia ma doniczkę 40 cm wys. i 43 cm śr. Niestety IKEA tak dużych donic (nie osłonek) nie ma :( A Lechuza Quadro jest droga jak zaraza.

- Druga duża donica, na zewnątrz (do ustawienia przy drzwiach wejściowych), wypełniona pierwiosnkami (prymulkami). Najlepiej szara lub czerwona, ewentualnie biała.

- Jak mowa o zewnętrzu to przydałyby się dwa wygodne składane leżaki ogrodowe.

- Zestaw płynów pod prysznic i peelingów o super zapachach. Przykładowo Joanna ma fajne małe peelingi owocowe czy kawowy żel pod prysznic.

- zegar składający się z samych bardzo dużych wskazówek lub bardzo prosty zwykły zegar. Byle duży (średnica ok 40 cm lub więcej), bo będzie wisiał na wprost drzwi wejściowych, ale na końcu korytarza, prawie 10 m dalej i chciałabym móc odczytać godzinę.

- dwie ozdobne żarówki (tzw. Edisona):

http://www.elektro.info.pl/images/photos/24/5484/__b_zarowka_edison_fot_0.jpg

http://www.kolekcjonerka.pl/userfiles/wLpNMbuVEv.jpg

W sumie nie wiem jak mocno świecą, więc trudno mi stwierdzić czy 40 czy 60 W. :(

Ale świetnie będa pasowac do dwóch całkowicie przeźroczystych kloszy.

Lustro na ścianę garderoby. Maksymalnie proste (może być nawet bez ramy). Szlifowane lub nie - nie ma znaczenia. Byle nie zniekształcało sylwetki. Wysokość min 140-150 cm - tak, by można było obejrzec całą sylwetkę.

Poza tym trywialnie:

- duży pojemnik na śmieci

- Porządny mop tego typu

Edytowane przez Elfir