Elfir 09.06.2014 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 nie mam pojęcia, szwagier kupował i spawal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 22.06.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 ufff przeczytałem cały dziennik na raz zreszta nie pierwszy, wiedze jakąś pochłonąłem Gratuluje i licze na rady i uwagi podczas mojej budowy która powoli zbliza sie do startu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.06.2014 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 cieszę się, że pomógł. W sumie nie jest specjalnie rozbudowany w porównaniu z forumowymi specjalistami, którzy budują własnymi rekoma i tym samym dokumentują najdrobniejsze szczegóły. Jak bedziesz miał pytania to wal śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 25.06.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Elfir czy między płytkami Kale Nordic Gold masz położoną fugę Mapei Brown? Muszę podjąc decyzję odnośnie fugi a u Ciebie płytka z fugą fajnie się komponują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2014 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Brąz 114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 25.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Brąz 114 Szukam tego nr ale chyba Mapei to nie ten kolor? Może ma byc brąz 141? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2014 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Tak, to literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 26.06.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 27.06.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Elfir czy mogłabyś sprawdzic czy faktycznie fugę o numerze 141 kładłaś? Ma ona nazwę w Mapeii karmel. Natomiast fuga brązowa ma nr 142:) No i tu mam zagwostkę, bo piszesz u siebie że kładłaś fugę brąz 114, a takowej zupełnie nie ma Mapei...hmmm. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez zolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2014 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Elfir czy mogłabyś sprawdzic czy faktycznie fugę o numerze 141 kładłaś? Ma ona nazwę w Mapeii karmel. ] A jak mam to sprawdzić? Przecież od pół roku wszytskie worki dawno w śmieciach Co do numeru 114 to pewnie była literówka 141 Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 27.06.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Ok, dzięki Elfir za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2014 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Szukajac mebli do salonu trafiłam na fajne polskie firmy, które opisałam w dziennikuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?114145-Elfir-stawia-klocka-dziennik/page9&highlight=Elfir Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.06.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Komódki, z jak to nazywam- sznurkami wiążącymi nogi nie w moim guście, ale szafy NOOK bajeranckie!Zastanawia mnie natomiast fotel Chierowskiego, bo chyba jeszcze mam jakieś resztki drewniane bardzo podobnego fotela- warte to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2014 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Dezet - komódki ze sznurkami to nawiązanie do kultowego projektu krzesła Eamesów:http://2.bp.blogspot.com/-_gxk3DM-Kk0/T-13N6uLefI/AAAAAAAABiA/qaVrNqUUl_A/s1600/eames.jpg Chińskie podróbki tych krzeseł zalały polskie salony, zwłaszcza te bardziej nowoczesne czy stylizowane na skandynawskie. Jak przejrzysz wątek "pokażcie wasze salony" to zobaczysz, ze jest ich mnóstwo i zastąpiły wcześniejsze "Starcki" (fotele Ghost - dwa-trzy lata temu modny byl styl modern glamour) i "Pantony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2014 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Fotel Chierowskiego - równolegle z modą na skandynawię rozwija się moda na wnętrza vintage. Z pierwotnego zafascynowania anglosaskim vintage, uwaga konsumentów została przekierowana przez polskich projektantów, na design lat 50-60, na fali resentymentu PRLem. W tym czasie nie było jeszcze kryzysu lat 70-tych i meble były wytwarzane z wysokiej jakosci materiałów. Zaś wzornictwo było na światowym poziomie - celowała w tym spółdzielnia "Ład". W tej chwili rodzimy vintage to spory rynek. Na Allegro sprzedawane są odrestaurowane meble , często "odmłodzone" stylistycznie nowoczesna tapicerką lub malowane zamiast fornirowanych. Popularnością cieszy się szkoła plakatu polskiego i grafika stylizowana na lata 60-te i 70-te. Stare, zniszczone fotele Chierowskiego (oryginały) nie są specjalnie wartościowe (ok. 300 zł), bo wartośc nadaje im odrestaurowanie z "jajemi" (zaleznie od tapicerki nawet do 1000-2000 zł).Zaś meble podobne , ale nie oryginale po odrestaurowaniu ledwie dociągną do 500-800 zł. Wartoś tych mebli polega głównie na sentymencie, bo ten fotel nie jest znany poza granicami Polski (żelazna granica, niestety) i jako taki nie ma wartości kolekcjonerskiej, jak np. oryginalne "cobusiery". Ale jeśli chcesz się pozbyć to nie dawaj do pieca, tylko oddaj komuś, bo amator na pewno się znajdzie. Poza oryginalnymi meblami na rynek wprowadza się reedycje polskich wzorów z tamtych czasów - np. model fotela autorstwa Modzelewskiego. Ten fotel pierwotnie nie trafił na rynek, powstały tylko modele konceptualne. Pierwotnie jego produkcja była zbyt skomplikowana i trzeba było poczekać na rozwój technologi. Polecam wpisy z bloga stolarza:http://starychmebliczar.pl/tag/wzornictwo-przemyslowe/ Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 23.07.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Elfir, niektóre mebelki ciekawe. Mnie ujęły zwłaszcza te krzesełka Rygalika, ale znając życie cena zabija. Nie znalazłam niestety ceny w necie.Z innej beczki - kiedyś szukałaś sensownego mopa do podłogi. Przejrzyj produkty firmy Ha-Ra. Użytkuję od ok. 3 lat i jestem zachwycona efektywnością i trwałością (doradztwo też na wysokim poziomie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2014 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Kejt - mopy zamówiłam sobie na parapetówkę i dostałam Ale te twoje to za wysoka półka dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 23.07.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Hehe, Elfir, dla mnie też za wysoka półka. Kupowałam sobie po kawałku, raz ściereczka, raz kijek, raz inna szmatka czy rękawica. I naprawdę nie żałuję. Niesamowita jest niebieska ściereczka do polerowania, można na sucho, na mokro. Bez detergentów wszelkie szyby i lustra lśnią w mgnieniu oka. Można umyć okna obojętnie czym i tym tylko przetrzeć na koniec. Może kiedyś sobie zamówisz coś na próbę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 27.07.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Dołączam się do śledzenia Twojego dziennika. Przejrzałam mebelki - komody z PROJEKTOWELOVE są naprawdę super. BTW - fotele, jakie pokazujesz, miała moja babcia. I chyba na mnie czekają, o ile wujek ich nie zlikwidował. Mam zamiar obić tkaniną w stylu Novogratzów, żeby trochę koloru do wnętrza wnieść. Najlepiej każde inne. Np. te mi się podobają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2014 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Jestem ciekawa jak się na nich siedzi? Docelowo dla siebie bede szukała wysoki fotel (siedzisko jak krzesło) z wygodnym oparciem dla głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts