Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cieszę się, że pomógł. W sumie nie jest specjalnie rozbudowany w porównaniu z forumowymi specjalistami, którzy budują własnymi rekoma i tym samym dokumentują najdrobniejsze szczegóły.

Jak bedziesz miał pytania to wal śmiało.

Elfir czy mogłabyś sprawdzic czy faktycznie fugę o numerze 141 kładłaś?

Ma ona nazwę w Mapeii karmel.

Natomiast fuga brązowa ma nr 142:)

No i tu mam zagwostkę, bo piszesz u siebie że kładłaś fugę brąz 114, a takowej zupełnie nie ma Mapei...hmmm.

Mapei-Ultracolor-Plus-kolory.jpg

fuga-mapei-111-kerapoxy-5kg.jpg

Mapei-Ultracolor-Plus-kolory.jpg

Edytowane przez zolka

Elfir czy mogłabyś sprawdzic czy faktycznie fugę o numerze 141 kładłaś?

Ma ona nazwę w Mapeii karmel.

]

A jak mam to sprawdzić?

Przecież od pół roku wszytskie worki dawno w śmieciach

Co do numeru 114 to pewnie była literówka 141

Edytowane przez Elfir

Szukajac mebli do salonu trafiłam na fajne polskie firmy, które opisałam w dzienniku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114145-Elfir-stawia-klocka-dziennik/page9&highlight=Elfir

Edytowane przez Elfir

Dezet - komódki ze sznurkami to nawiązanie do kultowego projektu krzesła Eamesów:

http://2.bp.blogspot.com/-_gxk3DM-Kk0/T-13N6uLefI/AAAAAAAABiA/qaVrNqUUl_A/s1600/eames.jpg

Chińskie podróbki tych krzeseł zalały polskie salony, zwłaszcza te bardziej nowoczesne czy stylizowane na skandynawskie. Jak przejrzysz wątek "pokażcie wasze salony" to zobaczysz, ze jest ich mnóstwo i zastąpiły wcześniejsze "Starcki" (fotele Ghost - dwa-trzy lata temu modny byl styl modern glamour) i "Pantony".

Fotel Chierowskiego - równolegle z modą na skandynawię rozwija się moda na wnętrza vintage. Z pierwotnego zafascynowania anglosaskim vintage, uwaga konsumentów została przekierowana przez polskich projektantów, na design lat 50-60, na fali resentymentu PRLem. W tym czasie nie było jeszcze kryzysu lat 70-tych i meble były wytwarzane z wysokiej jakosci materiałów. Zaś wzornictwo było na światowym poziomie - celowała w tym spółdzielnia "Ład".

W tej chwili rodzimy vintage to spory rynek. Na Allegro sprzedawane są odrestaurowane meble , często "odmłodzone" stylistycznie nowoczesna tapicerką lub malowane zamiast fornirowanych. Popularnością cieszy się szkoła plakatu polskiego i grafika stylizowana na lata 60-te i 70-te.

Stare, zniszczone fotele Chierowskiego (oryginały) nie są specjalnie wartościowe (ok. 300 zł), bo wartośc nadaje im odrestaurowanie z "jajemi" (zaleznie od tapicerki nawet do 1000-2000 zł).

Zaś meble podobne , ale nie oryginale po odrestaurowaniu ledwie dociągną do 500-800 zł.

Wartoś tych mebli polega głównie na sentymencie, bo ten fotel nie jest znany poza granicami Polski (żelazna granica, niestety) i jako taki nie ma wartości kolekcjonerskiej, jak np. oryginalne "cobusiery".

Ale jeśli chcesz się pozbyć to nie dawaj do pieca, tylko oddaj komuś, bo amator na pewno się znajdzie.

Poza oryginalnymi meblami na rynek wprowadza się reedycje polskich wzorów z tamtych czasów - np. model fotela autorstwa Modzelewskiego. Ten fotel pierwotnie nie trafił na rynek, powstały tylko modele konceptualne. Pierwotnie jego produkcja była zbyt skomplikowana i trzeba było poczekać na rozwój technologi.

Polecam wpisy z bloga stolarza:

http://starychmebliczar.pl/tag/wzornictwo-przemyslowe/

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...

Elfir, niektóre mebelki ciekawe. Mnie ujęły zwłaszcza te krzesełka Rygalika, ale znając życie cena zabija. Nie znalazłam niestety ceny w necie.

Z innej beczki - kiedyś szukałaś sensownego mopa do podłogi. Przejrzyj produkty firmy Ha-Ra. Użytkuję od ok. 3 lat i jestem zachwycona efektywnością i trwałością (doradztwo też na wysokim poziomie).

Hehe, Elfir, dla mnie też za wysoka półka. Kupowałam sobie po kawałku, raz ściereczka, raz kijek, raz inna szmatka czy rękawica. I naprawdę nie żałuję. Niesamowita jest niebieska ściereczka do polerowania, można na sucho, na mokro. Bez detergentów wszelkie szyby i lustra lśnią w mgnieniu oka. Można umyć okna obojętnie czym i tym tylko przetrzeć na koniec. Może kiedyś sobie zamówisz coś na próbę. Pozdrawiam :)

Dołączam się do śledzenia Twojego dziennika.

Przejrzałam mebelki - komody z PROJEKTOWELOVE są naprawdę super.

BTW - fotele, jakie pokazujesz, miała moja babcia. I chyba na mnie czekają, o ile wujek ich nie zlikwidował.

Mam zamiar obić tkaniną w stylu Novogratzów, żeby trochę koloru do wnętrza wnieść. Najlepiej każde inne.

Np. te mi się podobają:

22410-redesign_mieszkania_w_kamienicysciana_z_cegly_antyki_design_strefa_wypoczynkowa.jpg