Elfir 27.07.2015 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Podejmiesz bardzo dobrą decyzję Elfir:) Brak tv to więcej czasu na wszystko, lepsze relacje w rodzince bo ludzie ze sobą więcej rozmawiają i jeszcze stymulowanie szarych komórek czytaniem. Samo dobro. W wiadomościach różnych stacji i tak 3/4 info nadaje się na program interwencyjny bo chyba nie do informowania ludzi o sytuacji polityczno-gospodarczej. Już od ponad 10 lat nie mam telewizora. W starym mieszkaniu oglądałam TV na monitorze komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 18.12.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Ile kosztuje ogrzewanie domu + ciepła woda? Za okres 11/2013-11/2015 - 2600 zł Nieźle. Ja tyle płacę za 1 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.12.2015 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Też się cieszę, że mam prawdziwie energooszczędny dom, jak zakładałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 02.01.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Hej Elfir, a jak z perspektywy czasu oceniasz wentylację mechaniczną? Nie przesusza powietrza zimą? Zrobiłabyś jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.01.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Fantasyczna cena! Dzięki za namiary! Elfir, czy zamówiłaś już te lampy, jestem ciekaw Twojej opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2016 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Tomasz: nie. Kupiłam inne. Tamte były zbyt nowoczesne jak na moje potrzeby. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2016 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Hej Elfir, a jak z perspektywy czasu oceniasz wentylację mechaniczną? Nie przesusza powietrza zimą? Zrobiłabyś jeszcze raz? TAK. Jak widzę ile syfu z pieców węglowych sąsiadów łapią filtry, nie chciałabym tym oddychać, gdyby wwiewało przez komin. Poza tym u mnie dach jest jednolitą powierzchnią, bez żadnych przerw na kominy. Bez prawdopodobieństwa, że gdzieś przy obróbce komina będzie ciekło. No i bez WM nie miałabym tak fantastycznych wyników ogrzewania. Ja nie mam suchego powietrza w domu, bo mam otwarte akwarium i dużo roślin doniczkowych. Za to spałam niedawno na poddaszu (przestronnym - tak z 30 m2 pokój) ogrzewanym panelami na podczerwień z wentylacja grawitacyjną i powietrze było bardzo suche. Natomiast wybrałabym inną firmę samego urządzenia. Oryginalne wkłady filtracyjne są bardzo drogie, podróbek na rynku nie ma. Sami je robimy, ale wiadomo, że wówczas nie sa idealnie dopasowane. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 04.01.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki. A propos wyników ogrzewania, jak rozumiem to jest wartość pobranego gazu bez opłat stałych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2016 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Nie. To wartość rachunków jakie dostaliśmy za gaz przez dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 04.01.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Wow, to świetny wynik, gratulacje! Szczególnie, że co najmniej połowa tej kwoty to pewnie opłaty stałe (w moich okolicach to byłaby nawet więcej niż połowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2016 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 latem na pewno opłaty stałe są w granicach zużycia. Dlatego budując racjonalnie robisz z najtańszego materiału ścianę nośną i z najlepszego, jak najgrubszego ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 10.01.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Witaj Elfir, Więc i u Ciebie lekko roztopy przymroziło? Ale popatrz na tę sytuację bardziej optymistycznie... Pomyśl ile by było kłopotu, gdybyś nogę złamała nie pod domem tylko na drugim końcu miasta... P.S. Nie wiem, czy już kiedyś pisałam, czy nie, że bardzo podobał mi się pomysł na Twój dom, a także sama realizacja? I wyniki w ogrzewaniu także bardzo dobre Edytowane 10 Stycznia 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 wiesz, ciężko mi patrzeć optymistycznie, bo boli jak zaraza (złamałam wszystkie 3 kości, jakie były do złamania w kostce) i czeka mnie prawdopodobnie operacja A leki przeciwbólowe zamulają strasznie. Tak czy inaczej na razie nie jestem w stanie skupić się na pracy. Cieszę się, że podobał ci się mój pomysł. Wiem, że powinnam uzupełnić zdjęcia wnętrz, ale żadne nie jest skończone na tip-top. Najbliżej zakończenia jest łazienka na parterze, ale brakuje jeszcze listew przypodłogowych i pomysłu na zamaskowanie szczeliny między szafką a ścianą. W kuchni też brakuje opaski przy blacie i listew przypodłogowych. Mieliśmy pod koniec stycznia robić łazienkę na piętrze ale przez ta nogę, muszę odwołać ekipę i nie wiem kiedy będą mieli kolejny wolny termin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 10.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 korzystaj z "pretekstu" i po prostu odpocznij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 postaram się Ale wiesz, leżenie nieruchomo dwa dni w łóżku to jeszcze odpoczynek, ale miesiąc? Dobrze, że pożyczyłam laptopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 11.01.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 "Natomiast wybrałabym inną firmę samego urządzenia. Oryginalne wkłady filtracyjne są bardzo drogie, podróbek na rynku nie ma. Sami je robimy, ale wiadomo, że wówczas nie sa idealnie dopasowane. " Doradź , jaki rekuperator spełnia takie kryterium? Jak sami robicie takie wkłady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2016 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Nasz został doradzony przez montażystę. Nie był drogi, jest z dobrej firmy, ale niszowej. Stąd brak zamienników a wymiar kasety jest nietypowy. Pierwotnie chciałam Jan-Gaz, a mam Klimora.Wkład robię z włókniny filtracyjnej rozpiętej na uformowanym w stelaż drucie. Oryginalnie były wkłady kasetowe z filtrem plisowanym. Wejdź na allegro i zobacz sobie ceny filtrów. Z duża pewnością takie popularne marki, jak Aeris, Storkair, Brink, Dospel sa tanie. Są też wkłady kasetowe stalowe, wielokrotnego użytku (wymienia się włókninę, która kupuje się za kilka zł na metry ale kaseta zostaje) - droższe w zakupie (kaseta), ale tanie w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 07.02.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Przeczytałem cały twój dziennik i kilka stron komentarzy. Widać że racjonalnie podchodzisz do budowy. Podoba mi się to jak wybrnęłaś z tej trudnej sytuacji jeśli idzie o działkę. Ale w związku z tym, że chcę zbudować całkiem podobnie wyglądający budynek z zewnątrz zaciekawiło mnie parę rzeczy. Ale ja rekuperator mam nie z powodu konieczności odzysku ciepła, tylko dlatego, że nie planowałam żadnego komina na dachu. Poza tym musiałam mieć WM dla kotła kondensacyjnego. Odzysk jest , powiedziałabym - bonusem. Mam bardzo podobną sytuację . Chcę WM, będzie kocioł kondensacyjny, boczny wyrzut przez ścianę i brak kominów przez dach. Ale co do tego ma rekuperator. Notabene ciekawi mnie jak rozwiązałaś sprawę wentylacji piętra i poprowadzenia przewodów. O ile dobrze przeczytałem rekuperator masz w PG, który jest na piętrze, a przewody są w podwieszanym suficie. U mnie rekuperator (jeśli będzie ) będzie prawdopodobnie w PG na parterze. Co do wentylacji parteru chcę przewody poprowadzić w ociepleniu podłogi piętra. Ale co z piętrem. Mam trzy możliwości. Albo podwieszany sufit, albo w stropie stropodachu, albo w ociepleniu dachu. Na razie skłaniam się do wersji w ociepleniu dachu. Trzeba też wspomnieć, że WM będzie u mnie już zaprojektowana na etapie projektu domu. Ze względu na koszt polecam ci ukształtowanie warstwy spadkowej podczas wylewania stropodachu. Ewentualnie zrobienie warstwy spadkowej ze styrobetonu lub perlitobetonu. Styropian spadkowy jest koszmarnie drogi No właśnie martwi mnie to, bo bierzemy pod uwagę styropian spadkowy. Stropy chcę monolityczne, więc nie wiem czy ta z opcją ukształtowania przez nią warstwy spadkowej nie jest najlepsza. Ale czy możliwa do wykonania. W ogóle jakie warstwy proponujesz na stropodach tradycyjny niewentylowany. Ponadto ciekawi mnie kwestia odwodnienia. Chcę zrobić coś takiego jak ty. Rozumiem, że masz spadek na dachu w jedną stronę do rynny. Na pozostałych stronach masz dach zakończony attyką. Wcześniej widziałem, że masz je ładnie ocieplone. http://images65.fotosik.pl/334/04975ed6b946f444.jpg Tu natomiast interesuje mnie rozwiązanie przymocowania rynny. Widać belkę, na której jest płyta OSB i do niej rozumiem przymocowana jest rynna. Można prosić o jakiś poglądowy rysunek http://images50.fotosik.pl/1695/c1bf36662b3fb627gen.jpg Edytowane 7 Lutego 2016 przez Darkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Mam bardzo podobną sytuację . Chcę WM, będzie kocioł kondensacyjny, boczny wyrzut przez ścianę i brak kominów przez dach. Ale co do tego ma rekuperator. Bez rekuperatora osiągi energetyczne domu byłby niższe. Pamiętaj - u mnie nie tylko chodziło o najniższe koszty budowy. Od początku celowałam w dom prawie pasywny. Budując ten dom w standardzie NF 70 (czyli akceptowalnym przez obecne przepisy) jestem pewna, że można byłoby go zbudować taniej o ok. 30 tyś (tańsze okna, cieńszy styropian). Ja uzyskałam standard NF 30 (pasywny to NF 15). Notabene ciekawi mnie jak rozwiązałaś sprawę wentylacji piętra i poprowadzenia przewodów. O ile dobrze przeczytałem rekuperator masz w PG, który jest na piętrze, a przewody są w podwieszanym suficie. Ja mam wysokie pomieszczenia w domu. Dlatego obudowanie rury gdzieś w narożnikach pokoi nie powoduje obniżenia optycznego pomieszczenia. Nie robiłam podwieszanego sufitu na całości pokoju. Na rysunku poniżej jest rysunek jak poprowadzone są kanały (strzałki wskazują kierunek przepływu powietrza): http://images76.fotosik.pl/312/b1f920c84b47209dgen.jpg W sypialni w zabudowę k-g wbudowane jest oświetlenie LED i szyna do drzwi przesuwnych garderoby. W pokoju gościnnym zabudowa dopasowana jest do regałów na książki. Trzeba też wspomnieć, że WM będzie u mnie już zaprojektowana na etapie projektu domu. U mnie też wentylacja była zaprojektowana na etapie projektu domu. Dlatego podczas budowy stropów zrobiłam przepusty z korków styropianowych na przejścia rur. Klasyczna rura do WM ma średnicę prawie 20 cm - ciężko to schować w stropie. Chyba, że planujesz droższe, płaskie kanały slim? I nie wyobrażam sobie prowadzenia rur w dachu. No właśnie martwi mnie to, bo bierzemy pod uwagę styropian spadkowy. Stropy chcę monolityczne, więc nie wiem czy ta z opcją ukształtowania przez nią warstwy spadkowej nie jest najlepsza. Ale czy możliwa do wykonania. W ogóle jakie warstwy proponujesz na stropodach tradycyjny niewentylowany. Styropian spadkowy jest drogi. Myśmy go zastosowali tylko dlatego, że zmienialiśmy w trakcie budowy sposób odwodnienia dachu. Gdyby nie to, zrobilibyśmy spadek z perlitobetonu i na to zwykły styropian dachowy. Ponadto ciekawi mnie kwestia odwodnienia. Chcę zrobić coś takiego jak ty. Rozumiem, że masz spadek na dachu w jedną stronę do rynny. Na pozostałych stronach masz dach zakończony attyką. Wcześniej widziałem, że masz je ładnie ocieplone. Tak, zdecydowaliśmy się na rynnę, kiedy okazało się, że zwykłego przepustu dachowego nie da się sensownie ocieplić. Dlatego rozbieraliśmy ściankę attykową w miejscu gdzie obecnie są rynny. Z tym rysunkiem poglądowym będzie ciężko, bowiem cały system wymyślił dekarz. Tego nie mamy w projekcie domu. Attyka jest ocieplona dookoła. Pomiędzy ociepleniem dachu co jakiś czas wystaje ze ściany kantówka (do ok. połowy grubości ocieplenia ściany lub nawet nieco mniej). Do kantówki przykręcone jest OSB a rynna do OSB. Na OSB i rynnę wywinięta jest papa wierzchniego krycia. http://images78.fotosik.pl/312/cf5efa7862202731gen.jpg Tutaj odręczny schemat: http://images77.fotosik.pl/312/3df96e9362addbb7.jpg W najcieńszym miejscu na dachu, tuż przy rynnie, mamy 30 cm styropianu. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2016 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Lampy nad stół inna wersja - inspiracje: Coltrane Troag http://ffstatic.pl/foscarini/foscarini-lampa-wiszaca-troag__troag_all_colours.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts