Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z pdf nie jest tak źle, gorzej potem na jpg :D

Na razie zastanawiam się jak przygotować rysunek do druku na ploterze.

Nasz domek wchodzi na format A4, ale projektowane ogródki już nie. I nie potrafię ich zapisać do pliku drukarki - wyskakuje błąd "niewłasciwy znak pliku" - a nie ma żadnych polskich znaków, zadnych myślników, przecinków i dwukropków.

A ile nerwów kosztowało nauczenie się własciwego skalowania do druku!

Z pdf nie jest tak źle, gorzej potem na jpg :D

Na razie zastanawiam się jak przygotować rysunek do druku na ploterze.

Nasz domek wchodzi na format A4, ale projektowane ogródki już nie. I nie potrafię ich zapisać do pliku drukarki - wyskakuje błąd "niewłasciwy znak pliku" - a nie ma żadnych polskich znaków, zadnych myślników, przecinków i dwukropków.

to może print scr wkleić do MS office

cada nie znam, ale jak drukuję, to zaznaczam oknem i skaluję do rozmiaru papieru, ale to działa na drukarkę, z ploterem to nie mam pojęcia, ale może działa tak samo??

pozdr

Cały sens rysunku CAD polega na tym by zachował skalę po wydruku, więc prt scr i .pdf odpada. Rozszyfrowanie sposobu eksportu .dwg do pliku drukarki .plt zajeło nam dwa dni pełne klnięcia :)

chyba Cię nie zrozumiałam, wydawało mi się, że ten jpg to po to, żeby wkleić "dla nas" do pooglądania, a wówczas zachowanie skali nie ma znaczenia, jeśli zostają wymiary :wink:

a co do CADa, to też nie zrozumiałam :lol: , myślałam, że nie mieści Ci się na a4 dom z ogrodem, bo jest za duży, a chcesz go jednak na jednej kartce mieć, wówczas też skala nie jest tak istotna :roll:

pozdrawiam w nowym roku :D

Ok. tutaj na forum nie ma znaczenia, ale pisałaś o drukarkach i ploterach , więc odniosłam się do jakości wydruku. :)

Ale teraz mamy juz opanowane wszystko - wydruki poszły.

Fajne narzedzie z tego AutoCad-a (jak już na niego poklniesz)

Rozumiem, że szkoda. Ale po co mi 40m2 sypialni? :D

Jak ktoś ma dzieci, to na piętrze idzie wygospodarowac jeszcze jeden pokój. Ale my nie planujemy, a dodatkowe metry trzeba wybudować, ogrzać, posprzątać. Jak się dorobię, to ten fragment przerobię na ogród zimowy z wyjściem na dach :)

A ten pomysł - z ogrodem zimowym, bardzo ciekawy jest!

Ja myślałam o siłowni raczej, takiej z sauną... albo pokoju klubowym (taki się mężowi marzy - z barkiem, bilardem, kinem domowym). Ogród zimowy też ciekawym jest pomysłem. Jednak wolałabym zlokalizować go jako kontynuację salonu bądź jadalni!

Jak zbuduje ogród zimowy w ogrodzie to nie bedzie miejsca na ogród :)

Jak bedzie trzeba, to na stropie bedzie mozna dobudować pomieszczenie w lekkiej konstrukcji drewnianej. Ale my jesteśmy leniuszki, raczej siłownia nie bedzie używanym pomieszczeniem. Myślałam o tej oranzerii raczej jako o buforze ciepła miedzy sciana a zewnętrzem.

Jestem skrzywiona na zeroenergetyczne budownictwo :D

plany planami, a życie lubi niespodzianki, projekt bardzo fajny, zgrabny, ja bym jednak tak zaprojektowała przyszły ogród zimowy, żeby można było o tą powierzchnię dom rozbudować :wink:

bardzo mi się podoba rozplanowanie łazienki na dole, w górnej cos mnie męczy, chyba toaleta :lol:

ale generalnie wg mnie cały domek bardzo sprytnie rozwiazany

to wrzuc jeszcze plan z działką i projektem ogrodu - bo na pewno masz :D