Elfir 09.01.2010 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Ja, niestety, do wolontariatu az takiego powołania nie mam. Dlatego staram się wspierać tych, którzy mają to we krwi. Ludzie z osady sprzedają swoje wyroby rolnicze - np. pyszne pasztety. Byłam na osadzie raz, pomóc kuzynce-wolontariuszce przygotowywać kolonie. Nauczyłam się szyć na maszynie przy okazji - szyliśmy plandeki na wozy (takie w stylu country) i doić kozę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 09.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Ja, niestety, do wolontariatu az takiego powołania nie mam. Dlatego staram się wspierać tych, którzy mają to we krwi... Wstyd się przyznać - ale ja również Wspieram jak mogę i potrafię. Obecnie Wojtek i Basia potrzebują chętnych do pomocy przy ćwiczeniach rehabilitacyjnych małego kilka razy dziennie. Moja siostra będąc w ciąży jeździła na 5 rano pomagać. Poza tym - pomagam Maciusiowi, bo mój synek też mógł być taki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2010 00:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Zrobiłam sobie w programie IKEA tak wstepnie kuchnię i padłam z wrażenia, jak podsumowało mi koszt realizacji - prawie 17 000 zł! (bez lodówki). Mam nadzieję, że uda się jednak taniej kuchnię zrobić...http://images43.fotosik.pl/251/bfd13b4488d196efmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 25.01.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Elfir, ja za kuchnie w Ikei zaplacilam 9600 a szafek mam wiecej, tyle ze nie liczylam plyty, bo kupilam Mastercook. Zobacz na koszt sprzetu. Fakt ze nasz okap kosztowal chyba 560, zlew Boholmen i bateria po 279 chyba.Ale mysle ze znajdziesz taniej kuchnie. Ale ja jestem bardzo zadowolona z Ikei i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Schody na środku wyglądają super. A może tak zamiana kuchni z gabinetem ? Nie przejmuj się tak bardzo pionami, bo to nie jest taki duży problem. Prawą ściankę wiatrołapu przysunąłbym kawałek do przodu, zrobi się większy foremny wiatroałp. CZy nie lepiej odtwieranie drzwi wejściowych na prawą stronę ? Drzwi do łazienki na parterze otwierałbym w drugą stronę, ale to chyba nie jest ważne na tym etapie. Czy schody zabudowane po dwóch stronach ? Ciekawie wtedy wyglądają tym bardziej, że na pietrze okno na przedłużeniu schodów, robi się taka droga do nieba pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2010 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Fakt, że za okap liczy mi 2,5 tys , baterie 450 zł, itd. Ale i tak jakby odjąc 5 000 zł wychodzi 11-12 tyś !. Szafka żaluzjowa 2 000 zł! Ja zamierzam albo mieć stolarza albo coś kombinować z BRW. W końcu u mnie korpusów nie widać - nie muszą być jakieś super wybajerzone. Tylko fronty, uchwyty i szuflady. Boczne cargo jest ustawione pomiędzy dwoma ściankami - nie potrzebuje wcale korpusu. Natomiast cały czas się zastanawiam czy wstawiać dodatkowy blat roboczy (wyspa) czy nie? Oczywiście wówczas nie byłoby stołu. Blat roboczy byłby jednocześnie wysokim stolikiem. Bo faktem jest, że nie ma dużo miejsca na krojenie. jednej osobie starczy, ale jak męzczyzna zechce pomóc, to już będzie gorzej. Blat będzie zakręcał pod oknem w szeroki parapet (ale węższy - 30 cm), bez szafek u dołu. Serwis - kuchnia nie może być otwarta na salon. To jest podstawowy warunek przy moim trybie życia (wrodzone, nieuleczalne lenistwo). Schody oparte sa z jednej strony na ścianie konstrukcyjnej domu. Po drugiej stronie sa otwarte na korytarz do wysokości kuchni. Pod schodami będą schowki (np. wąż do odkurzacza centralnego). W kuchni, gdzie bieg będzie wyższy, pod schodami będzie spiżarnia. Wiatrołap jest cofnięty względm bryły domu, bo linia zabudowy to tylko 4 m i nie wjade samochodem na podwórko (a garażu nie ma). Drzwi łazienki otwierają się w taki sposób, by z kanapy czy fotela nie było widać wnętrza łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ok, kuchnia wstępnie wizualizowana - jeszcze poszukam lepszego programu. Coś, co pozwoli umieścić również "fartuch" na ścianie, parapety, podwieszany sufit. Teraz zaczynam rysowanie salonu. Mam akwarium, które mi się ma gdzieś wmiescić, mam szynszyle (ale one raczej na korytarzu bedą). W łazience marzy mi się podłoga z żywicy wraz z żywicowaną kabiną z zaokrąglonymi narożnikami.... Niestety marzenia zawsze rozbijają się o stronę finansową. Hmm... który bank warto obrabować? Tutaj prosze o komentarze: Elfir stawia klocka - komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 25.01.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 fajna kuchnia, ja bym ze stołu nie rezygnowała, raczj jeśli blatu za mało, to może tą część pod oknem zrobic o 5 cm szerszą i ew. zrezygnowałabym z tej szafki z żaluzją. Miejsca newralgiczne to szuflady, cargo i piekarnik w kątach, tzn jeśli planujesz uchwyty wystające, to mogą być niewielką przeszkodą. Super z tą spiżarnią, więc miesca do przechowywania jest bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2010 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Między cargo a piekarnikiem bedzie jeszcze 16 cm ścianka. Program nie jest zbyt szczegółowy, aby to pokazać.Po co szafka żaluzjowa?Wymyśliłam sobie taki układ patrząc od lewej:Szafka wysoka: u dołu zmywarka, szuflada zwykła na blachy, tortownice, piekarnik, szafka górna na niewiem-jeszcze-coSzafka 40 na talerze, nad nią szafka żaluzjowa na chleb, gniazdka elektryczne, ręczny blender (używany codziennie).Szafka 80 na zlewozmywak i kosze do segregacji - chyba, że na zwykły kosz a duże pojemniki na papier i plastik staną pod schodami. Szafka 60 na sztućce, wałki, deski, tłuczki, itp.Szafka 50 na garnki, na niej płyta indukcyjna. Szafka 40 na resztę (hmm.. co miałoby tam być? przyprawy?) Mam też spiżarkę pod schodami oraz szafę otwieraną z przejścia miedzy kuchnią a pokojem - coś w rodzaju kredensu na obrusy i rzadziej używaną zastawę. Teraz jak to napisałam, to zaczynam się zastanawiać czy tak to ułożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Mam na myśli przedłużenie o kawałek tej ścianki wewnątrz pomieszcznia/wiatrołapu. Kuchnia (po zamianie z pokojem ) z drzwiami bardziej z lewej nie pokazywałaby tego co jest w środku. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 26.01.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 pomysłalam sobie, ze coś Ci wrzucęhttp://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/elfir.jpggdybyś przesunęła drzwi do kotłowni, łazienka byłaby bardziej ustawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Irmo - wc nie powinno być oddalone od pionu dalej niż o 1,5 m. U ciebie to prawie 3 metry i przez posadzkę lub drzwi.Dlaczego uważasz, że teraz jest niewygodnie? Mnie tam się wydaje, że jest sporo miejsca. Łazienka ma 9 m2 http://images47.fotosik.pl/252/152d3e512d397170med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Mam na myśli przedłużenie o kawałek tej ścianki wewnątrz pomieszcznia/wiatrołapu. Kuchnia (po zamianie z pokojem ) z drzwiami bardziej z lewej nie pokazywałaby tego co jest w środku. pozdr adam Czy czasem nie chodzi ci o scianę nośną piętra? No tego przestawić raczej się nie da Na rysunku ściana nosna piętra ma czerwony kolor. Czarny to ściany zewnętrzne. http://images35.fotosik.pl/107/39db11620896cd47med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 26.01.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Irmo - wc nie powinno być oddalone od pionu dalej niż o 1,5 m. U ciebie to prawie 3 metry i przez posadzkę lub drzwi. Dlaczego uważasz, że teraz jest niewygodnie? Mnie tam się wydaje, że jest sporo miejsca. Łazienka ma 9 m2 http://images47.fotosik.pl/252/152d3e512d397170med.jpg a masz już wyznaczone piony?myślałam, ze to na razie koncepcja i jeszcze mozna zmienic miejsce poza tym to nie do konca tak z tym pionem. zalezy jaki spadek jesteś w stanie zachować no,a le to już kwetsie konstrukcji budynku chodzi o to, ze w tej chwili masz sprzęty rozrzucone po lazience trochę chaotycznie, przydało by się to jakoś uporządkowac. dla mnie wanna dziwnie wygląda w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pion ma być jeden - między kotłownią i łazienką oraz miedzy kuchnią i wc.umywalka stoi sobie na wprost wejścia, obok okna, by wykorzystać naturalne oświetlenie. A wanna stoi sobie z boku. Wanna ma być taka:http://partner.sanitec.artcom24.com/storage/images/produkty/wanny/asymetryczne/XWA0861/XWA0861_380x380.jpgU wezgłowia, przy drzwiach bedzie podeścik na papirus w doniczce (lub inne zielsko) Czy nie za bardzo sugerujesz się drzwiami do kotłowni? Przecież bedą uzywane sporadycznie. Na codzień, to będzie kawałek sciany. Może nawet wykończony fototapetą? Nad wanną myslałam o wielkim lustrze lub (raczej pozostanie to marzeniem) duża, nieregularnie wykończona płyta marmuru Green Forest. Tak to mniej więcej wygląda z drzwi:http://images49.fotosik.pl/253/589e611718828e20.jpga tutaj ogólny zarys łazienki:http://images35.fotosik.pl/107/edbf1b3a9afb6dd4med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Szkoda, że nie dam rady narysować Jak dasz kawałek ścianki za tym dużym czerwonym prostokątem i drzwi do pokoju lekko w lewo to masz prostą ścianę i miejsce na np. szafkę,lustro i wiatrołap trochę bardziej foremny. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Drzwi otwieraja się po skosie, by nie było widoku wprost na kuchnię Bo chyba o to ci chodziło: http://images49.fotosik.pl/253/d0a616cd44818660.jpg Miejsca na lustro i wieszaki jest całkiem sporo. Przecież wiatrołap ma prawie 4 m2. Na wprost drzwi wejściowych jest ścianka szklana, może być lustro weneckie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 26.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 raczej sugeruję się ogólnym wrażeniem, ale wiesz to moje wrażenie ja bym zrobiła inaczej, skoro uważasz, że tak będzie ok, to ja się nie wtrącam ergonomicznie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Na Budmie zakochałam się w tym:http://img.globalmarket.com/PicLib/SUP11687594%5CL_Product_aeb544cfcf344ffeadf03cfd003d67af_T3D_PIC.jpgi w tym:http://img.globalmarket.com/PicLib/SUP11687594%5CL_Product_7a14bde9934444c6ad8f83dc827c9c33_T3D_PIC.jpgProduk chiński i niestety nie ma w Polsce dystrybutora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Mój facet też uwaza, że wanna powinna być na boku a nie na wprost wejścia...Nie uważasz że umywalka byłaby w ciemnym kącie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts