Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opcja mycia w temp = 70 stopni:  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Opcja mycia w temp = 70 stopni:

• nie mam takiej opcji i uwazam, ze jest niepotrzebna
    • nie mam takiej opcji, ale mysle, ze przydalaby sie
    • nie mam takiej opcji i jest tragicznie
      0
    • mam taka opcje i czesto ja wykorzystuje
    • mam taka opcje i uzywam sporadycznie, ale sie przydaje
    • mam taka opcje ale uwazam ja za zbedna
    • nie mam zmywarki, ale chcialabym sadze, ze ta opcja sie przydaje
    • nie mam zmywarki, ale sadze, ze ta opcja jest zbedna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Witam,

staję przed wyborem zmywarki pod zabudowę o szerokości 60cm. Po przeczytaniu licznych opinii zastanawiam się głównie nad Siemensem i Boschem, oraz trochę nad Electroluxem. Wyczytałem że warto znaleźć zmywarkę z metalowym dnem, ale ciężko takie znaleźć. W sklepach owszem są Siemensy i Bosche z metalowym dnem, ale tylko w wersji 45cm, Electrolux ma metalowe dno, ale z kolei słyszałem że czasem lubi nie domywać. Czy moglibyście podać modele które posiadają metalowe dno i sklepy gdzie można je dostać? Jeśli chodzi o cenę to tak do 1700zł.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

dedkam

• 3 months później...

Nie jestem specjalistką w tym temacie ale gdyby cena nie miała dla mnie znaczenia wzięłabym Boscha . Bosch ma program eco - jeśli zamierasz z niego korzystać, vario speed- fajna funkcja zwłaszcza jak zależy Ci na czasie i dobrze wymytych naczyniach kosztem większego zużycia energii, oraz ekstra suszenie- nie wiem , ale wydaje mi się ze to się przydaje

Elektrolux ma program bio 50 C którego nie znam trzeba doczytać w instrukcji .

Co Ci moge poradzić? Wejdz na strony producentów i zerknij w instrukcje działania jednej i drugej, sprawdz ile czasu trwają poszczególne programy i w jakich sa

temperaturach. Bo może sie okazac ze wszystkie programy są bardzo długie a jedyny krótki jest w temp. 30 stopni dodatkowo bez suszenia.

Jak się zorientujesz w czasach i temperaturach i określisz czy będziesz jej uzywać noca ze względu na tańszą taryfę czy raczej w dzień łatwiej podejmiesz decyzję.

Być może ten elektrolux będzie wystarczający dla Ciebie. Nie znam zmywarek tok jak np 1igor1 i bez zajrzenia do instrukcji nie potrafię ich porównać, tak tylko Ci pisze na co ja nauczyłam sie zwracać uwagę szukając sprzętu dla siebie

Edytowane przez Andrewhoopoe
  • 2 weeks później...

Ja od 4 lat używam Elektrolux-a w wersji 45 cm - nic złego nie mogę powiedzieć oprócz tego, że trochę go słychać jak pracuje i stał się za mały. Obecnie zmieniamy kuchnię a zatem zmywarkę na większą. Po analizie wielu modeli i parametrów zdecydowałem się na Samsunga DMS400TUB. Sprzęt zakupiony ale jeszcze nie w użyciu. mam nadzieję, że będzie OK. Jeżeli chodzi o poziom hałasu to mało jest modeli cichszych a są dużo droższe. Zobaczymy.

DF

• 2 weeks później...
Ja myślę o tej - Bosch SMV69U20EU - SuperSilence

http://bosch-home.pl/produkty/zmywarki/zmywarki-do-zabudowy/60-cm/60-cm-w-pe%C5%82ni-zintegrowane/SMV69U20EU.html?source=browse

http://img705.imageshack.us/img705/6176/smv69u20eu.jpg

Ja też myślę o Boschu, tylko o 45 cm, np. takiej: http://www.bosch-home.pl/produkty/zmywarki/zmywarki-do-zabudowy/45-cm/45-cm-w-pe%C5%82ni-zintegrowane/SPV69T00EU.html?source=browse

Tylko zastanawia mnie taka funkcja: Sygnał akustyczny końca programu - pytanie do tych, którzy użytkują zmywarki Bosch z tą funkcją - czy to się da wyłączyć?? Bo szlag mnie trafi jak mi będzie bipać, że się umyło :) No chyba, że to bipa trzy razy i przestaje, ale jakoś mam wizję, że piska cały czas, póki się nie podejdzie i nie wyłączy zmywarki.

Mam zmywarkę bosch smv5010eu, ma ona też sygnał akustyczny zakończenia zmywania i nie jest on wcale uciążliwy-dosłownie trzy pipnięcia i po chwili czwarte po którym zmywarka sama wyłącza się.

Planuję zakup zmywarki.

Mam wybrane parę typów z Boscha

BOSCH SMI 43M15EU Bosch SMI58M35EU Bosch SMU53M75EU Bosch SMI58M95EU Bosch SMV 40M30EU

Ciężko się zdecydować ale bardziej przychylamy się do modelu Bosch SMI58M95EU.

Pan pracujący w Boschu proponował następujące modele SMI69U35EU SMI69M55EU SMI58M95EU.Pod względem cenowym tylko ta ostatnia nam odpowiada.

Jak to jest z tym płukaniem naczyń przed włożeniem do zmywarki? Szwagierka twierdzi, że to konieczność ja uważam ( nie mając jeszcze zmywareczki) ,że to przesada. I jeszcze jestem przekonana, że metalowe dno w zmywarce jest korzystne i takie chcę mieć. :p

Jak to jest z tym płukaniem naczyń przed włożeniem do zmywarki? Szwagierka twierdzi, że to konieczność

Ja tylko zgarniam resztki i okruszyny widelcem do kosza na odpadki.

Krótko, zmywarka to g... i jedna wielka ściema. Dla mnie to były najgorzej wydane pieniądze w życiu

Praktyka wygląda mniej więcej tak:

1/oszczędność czasu

hmm..., a zatem dlaczego nikt nie uwzględnia układania naczyń w zmywarce /rzadko zdarza się a raczej w ogóle, że naczyń nie trzeba jeszcze poprzestawiać poupychać przed samym zmywaniem/ oraz "rozpakowania" zmywarki do szafek. W przypadku ręcznego zmywania po naczynia na ogół sięga się wprost z suszarki i nie trzeba ich ani układać ani rozkładać. Takie zapakowanie i rozpakowanie zwłaszcza sztućców oraz przetarcie ich czystą ścierką aby usunąć zacieki, a nierzadko ręczna poprawa efektów zmywania trwa w sumie ok. 10-15 min.

MIT OBALONY w połowie!!!

2/Oszczędność pieniędzy, energii, tu krótko:

przeciętny detergent do zmywania kosztuje w przeliczeniu na jeden cykl ok. 40-50 gr ponadto zmywarki na cykl zużywają ok. 1kwh. Zatem 40gr+ ok. 50-65gr = 1 zł za zmywanie. Już z czystej uczciwości nie liczę nabłyszczacza i soli bo to w sumie pewnie wyjdzie ok. 5-10 gr za cykl.

MIT OBALONY!!!

3/Jakość zmywania - niemal sterylna

Kiedyś słyszałem fajne hasło "calgonit życzy smacznego". Każdy użytkownik zmywarki zrozumie jego głęboki sens kiedy podczas rozpakowywania zmywarki spostrzeże, że skapująca z naczyń substancja nie jest li tylko czystą wodą ale zwiera "coś" ekstra! co po wyschnięciu pozostawia białe zacieki na dolnej ściance zmywarki. Uspokoi go nieco rzut oka na emaliowane naczynia /tam nasz calgonit maskuje się świetnie/ szklanki jednak nie pozostawią umysłu spokojnym drążąc go pytaniem na które nie znajdzie odpowiedzi: "wsypałem za dużo proszku, za mało nabłyszczacza, czy może za dużo soli?”

W końcu zmęczony pytaniami o sens życia /co w tym przypadku ma jak najgłębsze uzasadnienie/ zaczerpnie łyk - w trudzie przyniesionej ze sklepu lub co gorsza dotachanej z osiedlowego źródełka w 5-litrowym baniaku oligoceńskiego zdrowej wody-tak polecanej przez starszych sąsiadów i zatroskanych teściów; wychowanych i wykarmionych na tradycyjnym zmywaku, a nieświadomych wojny jaką każdego dnia toczy - kapitulując przed... sterylną szklanką...

MIT OBALONY!!!

4/Zdrowie rąk naszych kochanych żon i naszych

Prawda…, ale!

Skutki dla zdrowia z powodu ilości spożywanej chemii ze „sterylnie czystych naczyń” są nieproporcjonalnie większe aniżeli ból oraz dolegliwości, który nierzadko towarzyszą tradycyjnemu zmywaniu, zwłaszcza u osób z np.: atopowym zapaleniem skóry lub innymi dolegliwościami skórnymi.

MIT OBALONY!!!

NIE POLECAM ZMYWARKI NIKOMU, NIE ŻYCZĘ JEJ NAJGORSZEMU WROGOWI. ŚWIADOMIE NIE PODAŁEM MODELI URZĄDZEŃ W KTÓRYCH SPOTKAŁEM SIĘ Z OPISANYMI PRZEZE MNIE PRZYPADKAMI. PODAM JEDYNIE, ŻE SĄ TO ZMYWARKI NAJPOPULARNIEJSZYCH MAREK W POLSCE.

Pozdrawiam i życzę smacznego… Ludwik :-)

Edytowane przez eizoo
Krótko, zmywarka to g... i jedna wielka ściema. Dla mnie to były najgorzej wydane pieniądze w życiu

Praktyka wygląda mniej więcej tak:

1/oszczędność czasu

hmm..., a zatem dlaczego nikt nie uwzględnia układania naczyń w zmywarce /rzadko zdarza się a raczej w ogóle, że naczyń nie trzeba jeszcze poprzestawiać poupychać przed samym zmywaniem/ oraz "rozpakowania" zmywarki do szafek. W przypadku ręcznego zmywania po naczynia na ogół sięga się wprost z suszarki i nie trzeba ich ani układać ani rozkładać. Takie zapakowanie i rozpakowanie zwłaszcza sztućców oraz przetarcie ich czystą ścierką aby usunąć zacieki, a nierzadko ręczna poprawa efektów zmywania trwa w sumie ok. 10-15 min.

MIT OBALONY w połowie!!!

2/Oszczędność pieniędzy, energii, tu krótko:

przeciętny detergent do zmywania kosztuje w przeliczeniu na jeden cykl ok. 40-50 gr ponadto zmywarki na cykl zużywają ok. 1kwh. Zatem 40gr+ ok. 50-65gr = 1 zł za zmywanie. Już z czystej uczciwości nie liczę nabłyszczacza i soli bo to w sumie pewnie wyjdzie ok. 5-10 gr za cykl.

MIT OBALONY!!!

3/Jakość zmywania - niemal sterylna

Kiedyś słyszałem fajne hasło "calgonit życzy smacznego". Każdy użytkownik zmywarki zrozumie jego głęboki sens kiedy podczas rozpakowywania zmywarki spostrzeże, że skapująca z naczyń substancja nie jest li tylko czystą wodą ale zwiera "coś" ekstra! co po wyschnięciu pozostawia białe zacieki na dolnej ściance zmywarki. Uspokoi go nieco rzut oka na emaliowane naczynia /tam nasz calgonit maskuje się świetnie/ szklanki jednak nie pozostawią umysłu spokojnym drążąc go pytaniem na które nie znajdzie odpowiedzi: "wsypałem za dużo proszku, za mało nabłyszczacza, czy może za dużo soli?”

W końcu zmęczony pytaniami o sens życia /co w tym przypadku ma jak najgłębsze uzasadnienie/ zaczerpnie łyk - w trudzie przyniesionej ze sklepu lub co gorsza dotachanej z osiedlowego źródełka w 5-litrowym baniaku oligoceńskiego zdrowej wody-tak polecanej przez starszych sąsiadów i zatroskanych teściów; wychowanych i wykarmionych na tradycyjnym zmywaku, a nieświadomych wojny jaką każdego dnia toczy - kapitulując przed... sterylną szklanką...

MIT OBALONY!!!

4/Zdrowie rąk naszych kochanych żon i naszych

Prawda…, ale!

Skutki dla zdrowia z powodu ilości spożywanej chemii ze „sterylnie czystych naczyń” są nieproporcjonalnie większe aniżeli ból oraz dolegliwości, który nierzadko towarzyszą tradycyjnemu zmywaniu, zwłaszcza u osób z np.: atopowym zapaleniem skóry lub innymi dolegliwościami skórnymi.

MIT OBALONY!!!

NIE POLECAM ZMYWARKI NIKOMU, NIE ŻYCZĘ JEJ NAJGORSZEMU WROGOWI. ŚWIADOMIE NIE PODAŁEM MODELI URZĄDZEŃ W KTÓRYCH SPOTKAŁEM SIĘ Z OPISANYMI PRZEZE MNIE PRZYPADKAMI. PODAM JEDYNIE, ŻE SĄ TO ZMYWARKI NAJPOPULARNIEJSZYCH MAREK W POLSCE.

Pozdrawiam i życzę smacznego… Ludwik :-)

Każdy ma prawo do własnej opinii, zapewne miliony ludzi się mylą a właśnie Ty masz rację :)

Pozdr.

Starałem się przedstawić fakty, które dopiero użytkownik uzmysławia sobie po zakupie urządzenia.

Chciałem, aby osoby zastanawiające się nad zakupem zmywarki uniknęły rozczarowania.

zapewne miliony ludzi się mylą a właśnie Ty masz rację :)

Pozdr.

nie idzie o ilość a o fakty. Na pewno nie mylę się pisząc to, co bez problemu można zweryfikować z tą samą konkluzją; stąd kompletnie nie rozumiem ironii... /jeśli rzecz jasna taką miałeś intencję pisząc swój post/

Jeszcze o oszczędności czasu i wody: do podstawowego opisu należy dodać przepłukanie naczyń z luźnych cząstek jedzenia; zwłaszcza garnków oraz talerzy przed włożeniem ich do zmywarki; w innym wypadku efekty mycia mogą być jeszcze bardziej niezadowalające.

Naszym priorytetem była przede wszystkim oszczędność czasu i ochrona chorych dłoni małżonki. W pierwszym z czynników nie uwzględniłem płukania-układania-rozkładania-poprawki po zmywaniu zatem to był mój błąd, przed którym ostrzegam innych. W drugim przypadku pozostająca chemia skutecznie zniechęciła mnie do korzystania z tego typu urządzeń.

Kwestie oszczędności są po prostu śmieszne proszę nie łudzić się, że zmywarka umyje stos naczyń w 7-10 l wody wraz z ich dokładnym wypłukaniem, a przecież na ilości wody skupia się głównie argument o oszczędności urządzenia.

Nie ma logicznych i ekonomicznych przesłanek do korzystania ze zmywarek z założeniem, że tego typu zmywanie jest lepsze-szybsze-oszczędniejsze od tradycyjnego zmywania.

Dziękuję

co do drugiego postu na Forum - bardzo przepraszam.

Edytowane przez eizoo

A jak się sprawują Siemensy? Myślę o tym: SN66T095EU

- ma chyba wszystkie funkcje, które mnie interesują,

- ma szufladę na sztućce,

- światełko

- i jest cicha: 42dB.

Czy oprócz Miele kojarzycie jeszcze jakąś zmywarkę, która po zakończeniu samoczynnie uchyla drzwi?

http://img831.imageshack.us/img831/4646/siemenssn66t095eu20b.jpg