Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opcja mycia w temp = 70 stopni:  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Opcja mycia w temp = 70 stopni:

• nie mam takiej opcji i uwazam, ze jest niepotrzebna
    • nie mam takiej opcji, ale mysle, ze przydalaby sie
    • nie mam takiej opcji i jest tragicznie
      0
    • mam taka opcje i czesto ja wykorzystuje
    • mam taka opcje i uzywam sporadycznie, ale sie przydaje
    • mam taka opcje ale uwazam ja za zbedna
    • nie mam zmywarki, ale chcialabym sadze, ze ta opcja sie przydaje
    • nie mam zmywarki, ale sadze, ze ta opcja jest zbedna

Recommended Posts

Wystarczy na pewno!Mówili mi że lepiej kupic mniejsza zywarke,ale ja kupiłem 60-tke.Przecież do 40-tki niewiele mniej wody i pradu trzeba zużyć a częściej trzeba załączać.Jest to tylko kwestia organizacji w domu.Wiecej naczyń naraz,mniej cykli mycia! :)
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

40 dla 2 osób jak więcej to 60.

Byłem w MM i porównałem ceny, jak w innych sklepach się zapyta o rabat to dostaje się dokładnie te same ceny.

Po prostu ujawnili rabaty.

Jak z PURMO, na który dostałem w hurtowni 33% od firmowego i z podziwu nie mogłem wyjść, ile te hurtownie maja rabatu.

Na ile korzystanie z wewnetrznego panela jest uciążliwe? Dotychczas z uwagi na wszędobylskiego dwulatka myślałam o takim właśnie rozwiązaniu, a teraz czytam o możliwości poparzenia się.

Poparzyć można się otwierając zarówno tę z odkrytym jak i zakrytym panelem. Po prostu przerywasz program mycia w 65 stopniach, i jeśli nie odczekasz chwili przed otwarciem drzwi, to wydobywa się para. I tyle.

Ja mam zmywarkę z odkrytym panelem, ale muszę zwracać baczną uwagę na moją córeczkę, której się bardzo podobają świecące się guziczki. Wydaje mi się, że dla rodziny z małym dzieckiem korzystniejszym rozwiązaniem jest zmywarka z ukrytym panelem. Dziecko mniej korci :)

Na ile korzystanie z wewnetrznego panela jest uciążliwe? Dotychczas z uwagi na wszędobylskiego dwulatka myślałam o takim właśnie rozwiązaniu, a teraz czytam o możliwości poparzenia się.

Mam u siebie wewnętrzny panel.

Nie widze problemów z poparzaniem się . Otwieranie zmywarki w trakcie mycia to naprawdę wyjątek od reguły. A nawet i wówczas woda ci się wylewa na ręce, para zas buchnie przy otwraciu ale to dotyczy każdej zmywarki , nie sądzę, jedank ,żeby łatwo było się oparzyć. A nawet schowany panel jest "bepieczniejszy" przy dzieciach :wink:

Bardzo proszę o opinię bogatszych w doświadczenia.Kupiłam mieszkanie z kompletnie umeblowaną kuchnią.Ale nie przewidziano miejsca na zmywarkę.Jedyne możliwe dla mnie rozwiązanie to mała zmywarka kompaktowa stojąca na blacie .Czy ktoś używa takiej i czy sprawdzi się dla 2 osobowej rodziny?

Ja wprawdzie mam waska 45cm ale rozgladalam sie za kompaktowa dla Tesciow do nowego mieszkania. Spodobal mi sie Elektrolux:

http://www.electrolux.pl/node39.asp?ProdId=24644

Natomiast czy taka kompaktowa zmywarka sprawdzi sie czy nie trudno powiedziec. Wszystko zalezy od waszego trybu zycia. My jeszcze do niedawna uruchamialismy nasza raz na 2-3 dni. Teraz momentami przydalaby sie 60cm. Jesli masz mala kuchnie i nie lubisz zmywac naczyn, osobiscie polecam chocby kompaktowa - wrzucasz naczynia do zmywarki i masz problem z glowy.

Bardzo proszę o opinię bogatszych w doświadczenia.Kupiłam mieszkanie z kompletnie umeblowaną kuchnią.Ale nie przewidziano miejsca na zmywarkę.Jedyne możliwe dla mnie rozwiązanie to mała zmywarka kompaktowa stojąca na blacie .Czy ktoś używa takiej i czy sprawdzi się dla 2 osobowej rodziny?

Mam kompaktową zmywarkę i dwuosobową rodzinę, zmywarka się sprawdza, choć chodzi codziennie :-)

A i jeszcze jedno: w czasie jak ja kupowałem, właściwie nie było wyboru, wziąłem Boscha na 4kpl. naczyń, obecnie jest do kupienia bardzo fajny electrolux na 6 kompletów przy podobnych wymiarach zewnętrznych.

J.

A ja polecam Candy Trio - jest to kuchenka gazowa (lub elektryczna), piekarnik elektryczny i zmywarka na 6 kompletów w jednym. Wystarczy w zabudowanej kuchni wymienić kuchenkę gazową lub elektryczna na to urządzenie. Cena ok. 3000 PLN. Szerokośc - 60 cm.
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedż.Mam jeszcze jedno małe pytanie;jak długi może być przewód /wąż/ ze zmywarki do instalacjii w zlewie?Z jaką długością poradzi sobie pompa w zmywarce?Coś mi chodzi po głowie 1.5m ale nie jestem pewna.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedż.Mam jeszcze jedno małe pytanie;jak długi może być przewód /wąż/ ze zmywarki do instalacjii w zlewie?Z jaką długością poradzi sobie pompa w zmywarce?Coś mi chodzi po głowie 1.5m ale nie jestem pewna.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Półtora metra ma wąż (odpływowy) standardowy. Jego przedłuzenie o drugie tyle nie jest problemem, a jeśli się to zrobi z głową (zachowanie spadku, odpowiednia średnica), można w zasadzie dowolnie.

Jeśli chodzi o zasilanie w wodę, to w zasadzie trudno tu mówić o ograniczeniach. No może tyle, że przy dłuższym zasilaniu lepiej go nie ciągnąć na całej długości elastyczną rurą, tylko wykonać podejście "na sztywno" - tak będzie bezpieczniej.

• 3 weeks później...

Wlasnie stoje przed ostateczna decyzja dotyczaca zakupu zmywarki. Wytypowalam dwa modele. Roznia sie od siebie jedna tylko opcja. Jeden z nich ma mycie w temperaturze 70 stopni.

Mam wiec pytanie do uzytkownikow zmywarek, czy macie te funkcje? Jak czesto jej uzywacie ? Czy jest ona bardzo potrzebna ?

Ja uzywam 55 C (mam tez 65) i wszystko sie domywa, w zwiazku z tym nie widze powodu doplacac za prad niezbedny do uzyskania wyzszej temperatury. W zmywarce myję wszystko łącznie z patelniami.

Pozdrawiam

Ja uzywam 55 C (mam tez 65) i wszystko sie domywa, w zwiazku z tym nie widze powodu doplacac za prad niezbedny do uzyskania wyzszej temperatury. W zmywarce myję wszystko łącznie z patelniami.

A jaka masz zmywarke ?

Mam Zanussi (12 latke) - nie ma takiej opcji a wszystko jest domywane. Jeżeli te dwa modele różnią się tylko tą opcją to ja bym się nie zastanawiał jeżeli ktos daje więcej to dlaczego tego nie brać.
Mam Zanussi (12 latke) - nie ma takiej opcji a wszystko jest domywane. Jeżeli te dwa modele różnią się tylko tą opcją to ja bym się nie zastanawiał jeżeli ktos daje więcej to dlaczego tego nie brać.

Nie... no roznia sie cena i producentem ;)

Mam Whirpoola, temp. max. 65 stopni.

Nie miałam okazji co prawda porównać tych dwóch opcji, ale tak na zdrowy rozum,

jeśli chodzi o zmywanie, to nie wydaje mi się, żeby różnica 5 stopni była aż tak istotna.

Biorąc pod uwagę dezynfekcję naczyń, to podczas suszenia i tak dostają dość wysoką temperaturę,

nie wiem jak wysoką, ale kiedyś nieopatrznie wsadziłam łapę tuż po otwarciu w trakcie suszenia i... nieźle było, :wink:

więc wszelkie dziadostwo nie ma chyba szans.

Pozdr.

:D

Te 5 stopni mają akurat znaczenie - przy 70 stopniach ginie salmonella i spłukiwane są pewne osady białkowe które nie są spłukane przy niższej temperaturze.

Ja sama dość często korzystam z tej opcji.

Różnica w cenie pewnie niewielka a warto mieć większy wypas :)