Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA, zmywarki - wybór i porównanie modeli, poszukukiwane modele

Gość mama-kangurzyca

Opcja mycia w temp = 70 stopni:  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Opcja mycia w temp = 70 stopni:

• nie mam takiej opcji i uwazam, ze jest niepotrzebna
    • nie mam takiej opcji, ale mysle, ze przydalaby sie
    • nie mam takiej opcji i jest tragicznie
      0
    • mam taka opcje i czesto ja wykorzystuje
    • mam taka opcje i uzywam sporadycznie, ale sie przydaje
    • mam taka opcje ale uwazam ja za zbedna
    • nie mam zmywarki, ale chcialabym sadze, ze ta opcja sie przydaje
    • nie mam zmywarki, ale sadze, ze ta opcja jest zbedna

Recommended Posts

Z moich doświadczeń:

- musi być jak najcichsza, szczególnie jeśli się ma otwartą na salon kuchnię, znajomi mają najprostrzego Whirpoola i nie da się oglądać TV kiedy pracuje, my mamy b. cichy model Siemensa (40dB) i różnica jest zasadnicza,

- 40 przy 3 osobowej rodzinie jest w sam raz, przy większej rodzinie lub kiedy są goście jest za mała,

- zmywarka domywa lepiej niż można to zrobić ręcznie, wszystkie przypalone patelnie i garnki po kilku myciach w zmywarce wyglądają jak nowe,

- niewątpliwą wadą zmywarki jest niszczenie naczyń, delikatna porcelana nie powinna być tak myta, niektóre naczynia po jakimś czasie potrafią pękać i mają zauważalnie zniszczoną powierzchnię.

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieczu - z autopsji odradzam ci wszelkie Amici - zapewne mnei zakrzycza ale to chlam nad chlamy nie wart zlamanej zlotowki

wybierajac szukaj z klasy A - daje to wysoki stopien mycia

na co jeszcze zwrocic uwage?

-temperatury pracy 60-65-70(widzialem takie)

-rozklad w koszu - latwosc zaladunku

i to chyba w sumie wszystko do czego uwage musisz przykuc

system aqua-stop, zeby cie nie zalało w razie awarii, ze 4 programy użytkowe ( w tym program eco - pozwalający oszczędzać wodę i prąd oraz program co najmniej 70st.C - zeby coś wyparzyć); dobrze jest też mieć program płukania i mycia szybkiego ( do 0,5 godz). Poza tym funkcję suszenia i wzmocnionego suszenia ( mam takową w swoim Boschu ), wskaźniki soli i nabłyszczacza. W środku dobrze jest mieć półkę do noży i do mycia blach z piekarnika, wkład na sztućce. Nie warto ładować się w modele z pokrętłami, lepsze przyciski. Jeśli chcesz mieć panel sterujący na zewnątrz, to wskaźnik czasu mycia, jeśli chcesz zabudować całość, to nie warto w to inwestować.

To chyba najważniejsze.

NIEEE...Ważne jest też zużycie wody na program i prądu. Ja mam 12litrów wody i 0,75 kW na program ( model z 2001 ). Podobno są już takie, co biorą mniej - szukaj bo warto.

Teraz to chyba wsio.

Pozdrawiam. :D

Przede wszystkim AquaStop, czyli zawór zabezpieczający przed niekontrolowanym pobieraniem wody i wylewaniem na kuchnię. Dobrze żeby była cicha - wersja "Silent", miała zróżnicowane programy pod wzgledem temperatury od 35st do 55 a nawet 70st. Dobrze zastanów się nad rozmiarem (45/60), w pewnym momencie okazuje się że 45cm jest za mała. reszta to już wodotryski:

- wyświetlacz czasu pozostałego do zakończenia programu (wolnostojące)

- regulowany góra/dół górny koszyk

- programy 1/2 wsadu

- automatyczny dobór programy do stopnia zabrudzenia naczyń

- programy do kryształów

- wymiennik ciepła itp

mieczotronix

ja mam zmywarkę od 5 ciu miesięcy, mam 40stkę. Na moją trzy osobową rodzinę to wystarczająco. Włączam ją co dwa-trzy dni, dłużej przetrzymywać już się nie da, bo resztki mogą zacząć zmianiać kolor na talerzach na zielony. A co do programów, to napewno te zmywarki, które mają ich więcej, moja (Ariston) ma ich siedem. No zwracaj uwagę na klasę energetyczną (ale pewnie o tym wiesz, bo teraz już na każdym sprzęcie jest ona zanaczona)

ja mam elektroluxa

program szybki ( do 30 min) oraz programy : eco, 55st, 65 st i 75 st

aqua stop, program do porcelany i szkła, mycie blach itp

Panel odkryty - z wyswietlaczem czasu mycia.

zmywa wszsytko i dokładnie , szer 60 cm właczam raz na tydzien.rodzinka 3 sztuki

Mam zabudowaną zmywarkę (45-tkę na 3 osoby, włączam raz lub dwa razy dziennie) i gdybym miała podjąć decyzję ponownie, to przy takiej zmywarce panel sterujący zostawiłabym na wierzchu. Fronty szafek są drewniane i lakier na tym od zmywarki popękał:( Przyczyną jest para. Muszę czekać aż zmywarka ostygnie, a nie zawsze jest na to czas. Poza tym uderzenia pary są ogromne jesli chcę nagle przerwać jej pracę, bo np. nieoczekiwanie muszę wyjść z domu. Miało być ładnie, ale jak widać nie do końca się to udało.

Mieczu,

polecam taką zmywarę jaką ja mam - Whirlpool 6th sense ADP 5966 made in Germany of kors

ma 6 programów korzystam ze wszystkich - czyli 2 programy "inteligentne" - 40-55 stopni i 60-70 stopni do mycia brudnych i oblepionych resztkami jedzenia garów - przy temperaturze 70 stopni rozpuszczają się najgorsze osady białkowe, a przy tym, co dla ciebie pewnie nie bez znaczenia, dobrze się myją i dezynfekują naczynka czy butelki, smoczki dziecięce - żadną szczotką nie domyjesz tak jak zmywarą, to naprawdę widać.

Program spłukiwania - czyli np wstęp do mycia najbardziej zabrudzonych naczyń, program eco 50 stopni (niższe zużycie wody i prądu), program do szkła 40 stopni, program 40 stopni w ciągu 30 minut

Oprócz tego często korzystam z funkcji multizone, za to nigdy nie korzystam z zaprogramowania na mycia w nocy (kiedy jest tańszy prąd - po prostu nie mam takiej opcji w mieszkaniu). Za to często tak właśnie programuje zmywarkę nasz synek.

Oprócz tego fajnie zrobione półki - można naprawdę dowolnie rozkładać naczynia.

Koniecznie 60-tka nie daj się namówic na mniejszą

Poza whirlpool jeszcze zobacz jakiegoś Boscha, albo Miele czy Bauknechta, ale to już wyższa półka cenowa,

to o czym pisałam to minimum, które powinna mieć zmywara, oczywiście klasa energetyczna etc. A

Aha, i jest bardzo cicha.

Jak jesteśmy w domu włączamy zmywarkę bywa że i dwa razy dziennie (bardzo lubimy gotować, wystarczy obiad z dwóch dań i deser i już jest pełna zmywarka no i nie jemy dwóch dań z tego samego naczynia).

Jak nas nie ma w domu (w ciągu tygodnia) to załączamy zmywarkę co 2-3 dni (ale teraz to rzadziej, pani która opiekuje się dzieckiem sama zmywa bo ją denerwują brudne gary, a nie umie wkładać naczyń do zmywarki).

Ja troszkę w innym temacie.

Czy tak naprawdę trzeba kupwać sprzęt do zabudowy.

My kupiliśmy urządzenia w kolorze "INOX" (czy jakoś tam) i powiem wam że bardzo ładnie komponują się z meblami. Mnie nie podobała się lodówka do zabudowy ze względu na jej zmniejszone wymiary wewnętrznych komór.

Co do zmywarki to poprzednicy napisali już wszystko co zmywarka mieć powinna.

Timer to fajna sprawa bo można ustawić aby mycie odbywało się w porach np II taryfy elektrycznej.

Ara

odpowiedź jest prosta: ja również gotuję obiad na dwa dni, więc jednego dnia do zmywarki wchodzą talerze i szkalnki a drugiego po obiadku dokładam jeszcze garnki np. po zupie i tyle. Nie wiem czy masz zmywarkę, ale powiem Ci, że np. garnka po ziemniakach dokładnie nie wymyjesz - a ja lubię mieć czyste, więc tego typu myję ręcznie - korona przy tym mi z głowy nie spada. Koleżanka, która ma już z 5 lat zmywarkę, myje w niej tylko talerze i szkalnki, nawet nie wkłada do niej garnków i patelni, bo się boi o zniszczenie teflonu (bo nie ma składanych półeczek i mogłyby się porysować) i zbiera do 60tki przez tydzień.

Zaczniesz używać zmywarki sama się przekonasz.

mieczotronix w sprzęt wyposażył mnie sklep gdzie brałam kuchnię pod zabudowę. Dostałam duuuuży upust np. zmywarka z 2700 na 1700zł!!!

Jareko mąż cały dzień w pracy, córka 6 letnia, ja jak to kobieta zawsze na diecie więc...... :wink:

Nasza zmywarka ma koszyczek na sztućce z taką "kratką" na wierzchu, tak że każdą sztukę trzeba wstawić osobno. Na początku uznałam to za niepotrzebne utrudnienie, aż ktoś ze znajomych uświadomił mi, że dzięki temu np. dwie łyżki nie przylgną do siebie i nie pozostaną brudne...

Maria