Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA, zmywarki - wybór i porównanie modeli, poszukukiwane modele

Gość mama-kangurzyca

Opcja mycia w temp = 70 stopni:  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Opcja mycia w temp = 70 stopni:

• nie mam takiej opcji i uwazam, ze jest niepotrzebna
    • nie mam takiej opcji, ale mysle, ze przydalaby sie
    • nie mam takiej opcji i jest tragicznie
      0
    • mam taka opcje i czesto ja wykorzystuje
    • mam taka opcje i uzywam sporadycznie, ale sie przydaje
    • mam taka opcje ale uwazam ja za zbedna
    • nie mam zmywarki, ale chcialabym sadze, ze ta opcja sie przydaje
    • nie mam zmywarki, ale sadze, ze ta opcja jest zbedna

Recommended Posts

OK. Pierwsze typy (na podstawie tego wątku) to Electrolux ESL 6365RO lub Hotpoint-Ariston LTF11S112EU ze wskazaniem na ten drugi ze względu na niższy poziom hałasu. Ktoś ma, ktoś używa? Jakieś opinie? Jak z wysuszeniem naczyń?

Druga sprawa to ile w Waszych zmywarkach trwa standardowy program? W tym Hotpoincie aż 195 min, czy to jest normalne?

Siostra ma Hotpoint-Ariston i narzeka od pierwszego dnia, nie domywa, itp. (testowane różne tabletki, filtr czyszczony), jak się dowiem jaki model dam znać.

Co do 195 min (3h15m), jest to względnie ok dla programu podstawowego, ciut dłużej niż zazwyczaj spotkałem, ale i tak licz się z czasem 2h40m-3h.

Są oczywiście programy typu "party" (lub inne nazwy marketingowe), który trwa ok. 30min i służy do świeżo zabrudzonych naczyń.

Są też programy typu speed i np. program podstawowy zamiast ~3h, będzie trwał ok 1,5h, będzie ciut mniej ekonomiczny (w wodzie i prądzie) no ale jak się śpieszy.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siostra ma Hotpoint-Ariston i narzeka od pierwszego dnia, nie domywa, itp. (testowane różne tabletki, filtr czyszczony), jak się dowiem jaki model dam znać.

Co do 195 min (3h15m), jest to względnie ok dla programu podstawowego, ciut dłużej niż zazwyczaj spotkałem, ale i tak licz się z czasem 2h40m-3h.

Są oczywiście programy typu "party" (lub inne nazwy marketingowe), który trwa ok. 30min i służy do świeżo zabrudzonych naczyń.

Są też programy typu speed i np. program podstawowy zamiast ~3h, będzie trwał ok 1,5h, będzie ciut mniej ekonomiczny (w wodzie i prądzie) no ale jak się śpieszy.

Dzięki za info o Hotpoint. Nie wiem czy to ma znaczenie jaki model-już mjie lekoo zraziles do marki :-).

Hm...co by tu wziąć do 1400-1500 zl?

Dzięki za info o Hotpoint. Nie wiem czy to ma znaczenie jaki model-już mjie lekoo zraziles do marki :-).

Co do hotpoint-ariston to moge napisac ze mam chyba najtanszy model ,szer 45 i jestem mega zadowolony.myje mi wszystko-gary,talerze szklanki i sztuczce i nie mam zadnyh niedomytych naczyn.trzeba poprostu kontrolowac sól i nablyszczac.tabletki daje najtansze.nie wiem jak wy ale mam tak ze odrazu pobiera mi ciepła wode a nie zimną.jest cicha , czas pracy 1godz i 50minut.raz dziennie wieczorem po calym dniu myje.ale nastepna bedzie 60cm szerokosci

Co do hotpoint-ariston to moge napisac ze mam chyba najtanszy model ,szer 45 i jestem mega zadowolony.myje mi wszystko-gary,talerze szklanki i sztuczce i nie mam zadnyh niedomytych naczyn.trzeba poprostu kontrolowac sól i nablyszczac.tabletki daje najtansze.nie wiem jak wy ale mam tak ze odrazu pobiera mi ciepła wode a nie zimną.jest cicha , czas pracy 1godz i 50minut.raz dziennie wieczorem po calym dniu myje.ale nastepna bedzie 60cm szerokosci

To masz ją podłączoną do ciepłej wody?

zasadniczo opcjami niczym się nie różni od Amica.

Mój maż myślał, że zmywarka kosztuje 800 zł a piekarnik 1000 zł.

A cała kuchnia kosztowac będzie 4 tyś.

Jak pokazałam piekarnik za 1700 zł to o mało na zawał nie padł.

To strasznie wygląda w momencie zakupu, ale serio piszę, to są najgłupsze oszczędności z możliwych. Bo ten sprzęt jest używany na co dzień i ma posłużyć wiele lat. Ja już przerabiałam warianty oszczędnościowe, zawsze żałowałam.

Średnia półka to minimum, żeby sobie nie pluć w brodę. Na włoskie sprzęty również więcej już się nie natnę, chyba że to będzie Lamborghini ;)

Nie było moją intencją zrażanie do marki, podejrzewam, że siostra miała pecha do modelu, ale tak jej doskwierała, że jak wspomniałeś o tej zmywarce to automatycznie musiałem wspomnieć.

zasadniczo opcjami niczym się nie różni od Amica.

Mój maż myślał, że zmywarka kosztuje 800 zł a piekarnik 1000 zł.

A cała kuchnia kosztowac będzie 4 tyś.

Jak pokazałam piekarnik za 1700 zł to o mało na zawał nie padł.

O ile kupno zmywarki za 800zł czy całej kuchni (duże agd) za 4000zł jest niemalże niemożliwe o tyle piekarnik za 1000zł to może być już całkiem sensowny i funkcjonalny model.

Ta zmywarka ma dodatkowy system suszenia.

Za to piszą, że tabletki tylko na długie programy, bo w krótkich się nie rozpuszczają i trzeba osobno sypać proszek, sól i nabłyszczacz

Jest na to sposób. Tabletka musi być rozkruszona. Przed wyjęciem z osłonki należy stuknąć ją np. młotkiem do kotletów, następnie rozdrobnioną wsypać do pojemnika na tabletkę :D

Stukać z wyczuciem, żeby nie przerwać folii i nie rozsypać zawartości po okolicy:cool:

Z pyrolizą nie znalazłam w tej cenie.

Bo z pyrolizą to wypasiony model jest ;) a ja pisałem o sensownym, czyli o średniej półce.

Dla mnie średnia półka to piekarnik 1000-1100zł, zmywarka 1400-1600zł, płyta 1300-1500zł, lodówko-zamrażarka 1700-2000zł.

Dla mnie sprzęty za powyższe pieniądze są tożsame "jakościowo-półkowo". Oczywiście, że można kupić zarówno tańsze jak i droższe sprzęty.

Bo z pyrolizą to wypasiony model jest ;) a ja pisałem o sensownym, czyli o średniej półce.

Dla mnie średnia półka to piekarnik 1000-1100zł, zmywarka 1400-1600zł, płyta 1300-1500zł, lodówko-zamrażarka 1700-2000zł.

Dla mnie sprzęty za powyższe pieniądze są tożsame "jakościowo-półkowo". Oczywiście, że można kupić zarówno tańsze jak i droższe sprzęty.

To zmywarki z pyrolizą robią, czy wam się wątki pomyliły? :-)

giman, średnia półka to może być zmywarka z pyrolizą lub z funkcją pary, na przykład, ale za to bez teleskopów. Bo moim zdaniem sztuka sprzętu grzejąco-ruszająco-dmuchającego do 2 tys. zet to niestety średnia półka cenowa. Stabilne grzejące typu płyta, to może bliżej tysiączka. Tu wyłom stanowią stabilne chłodzące, bo te koło tysiączka potrafią pływać latem. Tak sobie to wyobrażam po babsku ;)