Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA, zmywarki - wybór i porównanie modeli, poszukukiwane modele

Gość mama-kangurzyca

Opcja mycia w temp = 70 stopni:  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Opcja mycia w temp = 70 stopni:

• nie mam takiej opcji i uwazam, ze jest niepotrzebna
    • nie mam takiej opcji, ale mysle, ze przydalaby sie
    • nie mam takiej opcji i jest tragicznie
      0
    • mam taka opcje i czesto ja wykorzystuje
    • mam taka opcje i uzywam sporadycznie, ale sie przydaje
    • mam taka opcje ale uwazam ja za zbedna
    • nie mam zmywarki, ale chcialabym sadze, ze ta opcja sie przydaje
    • nie mam zmywarki, ale sadze, ze ta opcja jest zbedna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamierzam kupić zmywarkę BOSCH model SMV69N40EU. Co myślicie o tym modelu? Czy to jest dobry wybór? Czy można ją podłączyć do ciepłej wody? I jeszcze jedno. Muszę poprowadzić przewody doprowadzający wodę i doprowadzający brudną przez jakieś 4 metry w kształcie litery "U". Będzie to pracowało jak należy? Jeśli tak to jakimi przewodami to poprowadzić?

nie mam pojęcia jak mocna jest pompa zmywarkowa do wypompowywania brudnej wody (bo do nalewania to może iść nawet spiralką). To raczej pytanie do producenta.

Nie podłączasz zmywarki pod odpływ zlewu?

Czy zmywarka jest dostosowana do ciepłej wody - to jest do sprawdzenia w karcie produktu. Z resztą wyszukiwarki sklepów (np. ole-ole) mają w parametrach wyszukiwania opcję podłączenia do ciepłej wody. Tego modelu w tej opcji nie znalazłam.

Jest taki: SPV69T50EU

4 m od zlewu? będziesz biegał po całej kuchni z opłukanym talerzem, by go wsadzić do zmywarki?

Zmywarki zawsze robi się jak najbliżej zlewu z powodów ergonomii.

Napisałem wcześniej że trzeba te przewody poprowadzić w kształcie litery "U". Uwierz mi nie będzie potrzeby biegania z każdym talerzem bo bo stojąc przy narożnym zlewie wystarczy że się obrócę w lewo i pół kroku obok będzie zmywarka., te 4 metry to jest po ścianie za szafkami do poprowadzenia. Kuchnia jest w kształcie właśnie litery u. Wąska jak cholera. Zresztą z tego co wiem to już chyba nie ma konieczności płukania talerzy przed włożeniem do zmywarki. Wystarczy zebrać resztki jedzenia.

Szkoda. Myślałem że ktoś w tym wątku pomoże.

. Zresztą z tego co wiem to już chyba nie ma konieczności płukania talerzy przed włożeniem do zmywarki. Wystarczy zebrać resztki jedzenia.

.

A kosz na śmieci masz zwykle pod zlewem. Czasami warto opłukać np. sos albo wylać resztkę fusów kawy.

Nikt po prostu tak daleko zmywarek nie montuje stąd ciężko o doświadczenia użytkowników w tej materii.

A moc pompy to tylko producent/dystrybutor ci poda.

Ja również polecam usytuowanie zmywarki obok zlewu. I nie chodzi tu o płukanie naczyń, bo nigdy tego nie robię. Zrzucam tylko większe resztki jedzenia i siup do zmywarki. Gdybym chciał wszystko płukać, zużywałbym więcej wody na płukanie, niż cały cykl mycia w zmywarce. Każda zmywarka ma filtry, które zajmują się wyłapywaniem tego co zostało na talerzach. Fragment z instrukcji pierwszej z brzegu zmywarki Bosch: "Usunąć większe resztki potraw. Wstępne zmywanie pod bieżącą wodą nie jest konieczne."

Istotą trzymania zmywarki obok zlewu jest fakt, że mimo wszystko bardzo często przekładamy mokre naczynia ze zlewu do zmywarki. Np. odcedzamy makaron, ziemniaki czy wywar na zupę. Potem jakiś durszlak, pokrywka lub garnek ląduje w zmywarce. Jeśli jest obok zlewu, robimy to szybkim ruchem nie chlapiąc niczego dookoła. Jeśli jest metr dalej, mamy po drodze schlapaną podłogę lub kawałek blatu. Pół biedy gdy to czysta woda. Gorzej gdy coś tłustego, albo plamiącego, zwłaszcza gdy mamy gres polerowany, który chłonie takie rzeczy. Podobnie jest w trakcie imprez rodzinnych, czy większych obiadów. Zmywarka zapakowana po brzegi, trzeba ją włączyć. A nowe gary co chwilę dochodzą i trzeba je wrzucić do zlewu. Potem przy ich wyjmowaniu sytuacja jest analogiczna.

Jeśli chodzi o maksymalną odległość montażu, to najlepiej sięgnąć do instrukcji wybranego modelu, ew. podpytać producenta. Tak na szybko znalazłem wąż przedłużający SGZ 1010 do zmywarek Bosch, który razem z oryginalnymi pozwala na uzyskanie łącznej maksymalnej odległości 3,6 m od dopływu i odpływu.

Zmywarka_Bosch_SPV50E00EU-802d99fe.jpg

Do kupienia np. tutaj:

http://www.redcoon.pl/B345774-Bosch-SGZ-1010_Akcesoria-do-zmywarek

Edytowane przez Sniper

tylko, czy nie jest tak, że kolanka skracają dopuszczalną maksymalna długość? Czy w załamaniach 90 stopni nie będą się odkładać wypompowywane resztki?

W przypadku koncentrycznego przewodu powietrzno-spalinowego do pieca tak miałam- każde kolanko powyżej 40 stopni skracało maksymalną długość rury o 50 cm.

Ja również polecam usytuowanie zmywarki obok zlewu. I nie chodzi tu o płukanie naczyń, bo nigdy tego nie robię. Zrzucam tylko większe resztki jedzenia i siup do zmywarki. Gdybym chciał wszystko płukać, zużywałbym więcej wody na płukanie, niż cały cykl mycia w zmywarce. Każda zmywarka ma filtry, które zajmują się wyłapywaniem tego co zostało na talerzach. Fragment z instrukcji pierwszej z brzegu zmywarki Bosch: "Usunąć większe resztki potraw. Wstępne zmywanie pod bieżącą wodą nie jest konieczne."

Istotą trzymania zmywarki obok zlewu jest fakt, że mimo wszystko bardzo często przekładamy mokre naczynia ze zlewu do zmywarki. Np. odcedzamy makaron, ziemniaki czy wywar na zupę. Potem jakiś durszlak, pokrywka lub garnek ląduje w zmywarce. Jeśli jest obok zlewu, robimy to szybkim ruchem nie chlapiąc niczego dookoła. Jeśli jest metr dalej, mamy po drodze schlapaną podłogę lub kawałek blatu. Pół biedy gdy to czysta woda. Gorzej gdy coś tłustego, albo plamiącego, zwłaszcza gdy mamy gres polerowany, który chłonie takie rzeczy. Podobnie jest w trakcie imprez rodzinnych, czy większych obiadów. Zmywarka zapakowana po brzegi, trzeba ją włączyć. A nowe gary co chwilę dochodzą i trzeba je wrzucić do zlewu. Potem przy ich wyjmowaniu sytuacja jest analogiczna.

Jeśli chodzi o maksymalną odległość montażu, to najlepiej sięgnąć do instrukcji wybranego modelu, ew. podpytać producenta. Tak na szybko znalazłem wąż przedłużający SGZ 1010 do zmywarek Bosch, który razem z oryginalnymi pozwala na uzyskanie łącznej maksymalnej odległości 3,6 m od dopływu i odpływu.

[ATTACH=CONFIG]306487[/ATTACH]

Do kupienia np. tutaj:

http://www.redcoon.pl/B345774-Bosch-SGZ-1010_Akcesoria-do-zmywarek

Nie mam innej możliwości niz ta o której mówie.Tylko w jednym miejscu mogę ją zamontować. Kuchnia już istnieje od kilku lat i jest bardzo mała.

Zdaję sobie sprawę z pewnych niedogodności. Kwestia tylko czy te 4 m to nie za dużo jeśli chodzi o odpływ.

Właśnie rozmawiałem z serwisem BOSCH. Pan stwierdził że można przedłużyć do 4 metrów zarówno przewód odpływowy jak i zasilający wodą. Nie mają znaczenia wszelkie zakręty po drodze. Stwierdził także że są dedykowane zestawy przedłużające oba przewody za 122zł tylko że zestaw ma 2m a oryginalne przewody w zmywarce chyba 1,4 lub 1,6m więc chyba braknie kawałek. Jak więc przedłużyć do 4metrów:)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Mam zmywarkę bosch SMV69N40EU.

Dziś zauważyłem że nie mogę zmienić programu. Naciskam przycisk innego programuma tu dalej świeci się kontrolka programu Eco.

Oprucz tego jak ją wyłączę i włączę to za każdym razem jest uruchomiona dodatkowa funkcja lepszego suszenia. Pomimo tego że ją wyłączyłem. Czy ona ma jakąś pamięć ustawienia? Ostatni jak wyciągałem naczynia to 1,5 roczna córka coś pstrykała i pewnie ona coś poprzestawiała. Pomoże ktoś?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Ponieważ BOSCH i SIEMENS to w zasadzie to samo, to proponuję Ci model zmywarki,którą posiadam Siemens SN 66L081EU. Genialnym rozwiązaniem jest szuflada na sztućce, dzięki której oszczędzasz miejsce w zmywarce. Ma dużą ładowność, wiele przydatnych funkcji, bardzo dobrze sprawuje się. Szczerze polecam.

Witam

Chciałem kupiz zmywarke Electrolux ESL6365RO ale juz nie ma dostepnego tego modelu

Hmmm, nie wiem gdzie szukałeś, ale jest dostępny ten model. Zerknij na ceneo.

Ja natomiast proponuję Ci dozbierać troszkę i kupić SIEMENSA, o którym piszę powyżej.

Miałam do czynienia z ELECTROLUXEM ESL 6361LO i zmywarka zepsuła się po 2 miesiącach. Czekałam miesiąc czasu na części i po wielu perypetiach dostałam propozycję wybrania innej zmywarki. Wybór padł zmywarkę SIemens. Nie żałuję wyboru i jestem b. zadowolona.

Ponieważ BOSCH i SIEMENS to w zasadzie to samo, to proponuję Ci model zmywarki,którą posiadam Siemens SN 66L081EU. Genialnym rozwiązaniem jest szuflada na sztućce, dzięki której oszczędzasz miejsce w zmywarce. Ma dużą ładowność, wiele przydatnych funkcji, bardzo dobrze sprawuje się. Szczerze polecam.

Zgadzam się co do szuflady

Rewelacja. Zmywarka bez szuflady na sztućce to moim zdaniem pomyłka. Druga sprawa to jak najwięcej składanych elementów w środku, a najlepiej jak wszystkie kratki się składają.

Trzecia sprawa to poziom hałasu. Potwierdzam że 42dB jest praktycznie nie słyszalne nawet jak kuchnia jest otwarta na salon.

Nie tylko Siemens i Bosch mają szufladę.

Ja mam Hotpoint Ariston i sobie chwalę. Za pieniądze jakie zapłaciłem nie dostałbym Boscha czy Siemensa spełniającego powyższe warunki.