Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA, zmywarki - wybór i porównanie modeli, poszukukiwane modele

Gość mama-kangurzyca

Opcja mycia w temp = 70 stopni:  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Opcja mycia w temp = 70 stopni:

• nie mam takiej opcji i uwazam, ze jest niepotrzebna
    • nie mam takiej opcji, ale mysle, ze przydalaby sie
    • nie mam takiej opcji i jest tragicznie
      0
    • mam taka opcje i czesto ja wykorzystuje
    • mam taka opcje i uzywam sporadycznie, ale sie przydaje
    • mam taka opcje ale uwazam ja za zbedna
    • nie mam zmywarki, ale chcialabym sadze, ze ta opcja sie przydaje
    • nie mam zmywarki, ale sadze, ze ta opcja jest zbedna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem jak to jest teraz (po 1.05) ale w ubieglym roku roznica w cenie byla na poziomie 10%. Do tego moznabylo odzyskac MwSt (Vat) - kolejne 10%.

roznice dotyczyly przede wszystkim sieci ProMarkt

http://www.promarkt.de - mozna sprawdzic dzisiejsze ceny i porownac z tymi polskimi ... lub wegierskimi :).

• 4 weeks później...

Doradźcie proszę bo oszaleje... jest na promocji zmywarka Elektrolux za 1650,- i jest bez promocji Bosch za 2700,- .... i mam problem

bo cena to mi się zdecydowanie bardziej Elektroluxa podoba, parametry nie są tragiczna ABB natomiast Bosch AAA

ale może nie warto oszczędzać..... ????

Co myślicie na temat Elektroluxa ???? Bardzo proszę o opinie.....

Mam Elektroluxa ESL 499 (45 cm) od 2001 roku, w zabudowie. Przytargałam go sama bo pomimo, że miejsce na zmywarkę w kuchni było przygotowane wcześniej mój mąż był przeciwny takim ekstrawagancjom. Zmywarka jest super! :lol: Praktycznie bezawaryjna, facet który ją montował tylko prosił bym (sięgając coś z górnej szafki w kuchni ) nie wchodziła na drzwiczki bo zmywarka mogłaby się przewrócić. Mówił także, że właściwie nie ma co się w niej popsuć. Miał rację. Myję w niej wszystko co nadaje się do mycia w zmywarce. Jest nas czworo więc włączam ją codziennie raz lub częściej.Wcześniej zmywałam ręcznie pod bieżącą wodą , od czasu zakupu Elektroluxa mam oszczędności na wodzie i energii cieplnej , które spokojnie pokrywają wydatki na chemię do zmywarki i prąd.

Ja juz od 8 lat mam Boscha i jestem z niego bardzo zadowolona. Moze staruszek (czy staruszka? :) ), ale zalatwia za nas codziennie kawal roboty. Chodzi codziennie, chociaz faktycznie zdarzaja sie dni, kiedy nie ma az tak wielu naczyn.

I tu wlasnie bardzo spodobal mi sie widziany niedawno model Fisher & Paykel, ktory ma dwie niezaleznie szuflady. Wiec jak jest mniej naczyn, wlacza sie jedna...

Bo nie wyobrazam sobie dwu- czy trzydniowych naczyn w zmywarce. Nawet po jednym dniu (puszczamy ja wieczorem) zapaszki w srodku sa... malo przyjemne...

Jedyne zastrzezenie, jakie mam do zmywarki, to fakt, ze nie wszystko mozna w niej myc. Maz zniszczyl mi jeden z ulubionych kieliszkow (z napisem), bo wsadzil do zmywarki i napis diabli wzieli. Faktycznie sama zniszczylam sobie kilka teflonowych garnkow, gdy nie spojrzalam, ze nie sa przeznaczone do zmywarek. Teraz juz jestem ostrozniejsza. Ale na przyklad wplynelo to na wybor serwisu obiadowego, bo szukalismy pod katem "zmywalnosci". Takze ostatnio w Duce bardzo nam sie podobal promocyjny komplet sztuccow z drewniana raczka, ale troche watpilismy - mimo zapewnien producenta - ze beda bezpieczne w zmywarce. Wiec wzielismy z raczka plastikowa, nasz drugi wybor.

Natomiast nie zrezygnowalabym ze zmywarki. Naprawde mam ciekawsze rzeczy do roboty, niz zmywanie (chociaz u mnie przewaznie zmywa maz, jak mowi: "ty gotowalas, to ja pozmywam" :D Na pewno walczyc z nim nie bede!). Jakosc zmywania w zasadzie bez zastrzezen (no chyba ze zapomne dosypac soli, mimo sygnalu swietlnego), zuzycie wody i pradu mniejsze niz przy zmywaniu recznym...

Mieczotronix

Zanim zamówicie z żonką zmywarkę, zróbcie sobie listę potrzeb.

tzn.:

- Jaki macie tryb życia -jadacie tylko w domu czy czasem , albo często w mieście,

- Jak często gotujecie i ile dań?

- Bawicie się w eleganckie celebrowanie posiłków typu zupa w wazie, ziemniaki na osobnym półmisku, przystaweczka i deser, czy też system stołówkowy - z garnków prosto na tależe?

- w sobotę i niedzielę odwiedzacie rodziców, czy gotujecie sami, a może wogóle nie ma was wtedy w domu, bo jeździcie, tak jak my na wycieczki(piknik w lesie, pierogi w barze, ryba nad jeziorem)

jak sobie to wszystko ustalicie, będziecie wiedzieć, na co się zdecydować.

Uwaga:

1.Nie wolno przetrzymywać naczyń na następny dzień, bo to się szybko zemści (ohydny zapach przegryzie instalacje), wyjątek - nastawienie na wieczór funkcji płukania i wkładanie naczyń z grubsza opłukanych, ale wtedy to nie ma sensu ekonomicznego, o ile jest dla Was istotny

2.Nie domyją sie garnki mocno zabrudzone, nawet na najmocniejszej funkcji - i tak trzeba je myć ręcznie

3.Nie domyją sie garnki przypalone - każdemu się to zdarza

4.Osobiście używam tylko patelni Tefal, mam ich całą serię, ,łącznie z rondlami, a ponieważ w sumie kosztowały tyle, co pół zmywarki - myję je ręcznie

5.Nie zmywa sie w zmywarce drewna i aluminium (pierwsze się niszczy, drugie ciemnieje)

6.Do zmywarki najlepiej mieć specjalne naczynia i kubki z rowkiem na denku, yalerze też - takie ma np. Ikea

W naczyniach źle wyprofilowanych pozostaje na denkach woda z płukania i przy ich wyjmowaniu można zalać pięknie nabłyszczone szkło

7.Dobre środki do zmywarki są bardzo drogie - tabletki ok. 46 zł duża paczka, sól - dosypuje sie ją non stop, jeśli ma się twardą wodę, nabłyszczacz - w miarę rzadko.dezodorant do zmywarki jest bardzo drogi, a pachnie potem jakoś tak chemicznie.

8.Nie kupuj tanich tabletek - zapach naczyń - sama chemia

Ja mam whirpool 45, 5 programów, niewidoczny panel sterowania.Jestem bardzo zadowolona poza jedną sprawą - jak sie skończy cykl mycia włącz sie sygnał - głośny jak cholera, postawi zmarłego na nogi

Czy 45 jest wystarczająca?

dla mnie nawet czasem za duża, funkcji Eko nie używam, bo jest wg mnie bez sensu - na całe zmywanie jedna droga tabletka i tyle chemii, że wolę pozmywać ręcznie, a nie będę przecież kroiła twardej jak kamień tabletki.Natomiast przy większym gotowaniu - goście, czy świeta - 2 - 3 cykle pod rząd - nie ma problemu

Słyszałam, ze IKEA ma bardzo dobre ceny sprzętów WHIRPOOL for IKEA.

mimilapin, to chyba mam inną zmywarkę, bo myję w niej wszystko i wszystko się domywa - fakt że często staram się nie zapominać o namoczeniu garów żeby nie zaschły, albo po prostu puszczam płukanie,

w zmywarce myję wszystko, nieprawda że jak 2 dni potrzymasz to przechodzi zapachem

używam proszku Leader Price za 3 PLN i jest OK - ale od czasu do czasu kupuję tabletki za 10 zł na bazarze, oryginalne niemieckie, ale nie te najdroższe za 30 PLN, wcale nie pachnie naczyniami tylko pieknie wymytymi naczyniami

często zdarza mi sie korzystać z funkcji eko - ma to sens,

mnie irytuje zmywanie nawet po śniadaniu, dlatego nie używam zmywarki od święta i wielkich imprez (wtedy, rpzeciwnie, wykładam raczej srebro, i nie myję go w zmywarce) ale na co dzień. Nie mam teflonowych garów, mam super patelnię teflonową z Ikei za 10 złotych, i czasem ją myję w zmywarce, jak się zniszczy kupię nową, w końcu mój czas jest wart dużo więcej ...

zmywara whirlpool ADP5966 szósty zmysł (made in germany, nie in wrocław...)

bardzo ją lubię, odmieniła moje życie :wink:

mimilapin na miłość boską zmywara to nie centralny odkurzacz! :wink:

BK

Ja też lubię swojš zmywarę :lol: Chociaż najlepiej to zmywa mój mšż, bo ja zużywam hektolitry wody :-?

Piszšc o funkcji Eko miałam na myœli zmywanie połowy ładunku, czyli 1/2 naczyń z całš tabletkš.

Zmywarka jest niezastšpiona do szkła, ceramiki,sztućców.

Ale zdziwię (znowu?)pewno parę osób - do nowego domu nie kupuję piekarnika.Przerzuciliœmy sie już dawno na innš kuchnię, tak że nie piekę wogóle ciast, ani mięsa (uwielbiamy ryby, zwłaszcza dzieci mogły by je jeœć codziennie, warzywka na parze gotowane w moim ulubionym garnku z IKEA i inne pychotki na tefalu z przykrywkami, dlatego dbam o te gary, co by nam długo służyły).Zafunduję sobie za to wypasiastš płytę - kombajn z funkcjš grilla, do pieczenia w folii. :D

p.s.O rany!ten odkurzacz to będzie sie już za mną ciągnął do końca mojego żywota na forum :lol:

Na deser wolimy wyskoczyć z dziećmi do cukierni, a w soboty i niedziele albo w teren albo coœ szybkiego, coby mieć więcej czasu dla siebie na inne przyjemnoœci :wink: :D

mimilapin,

dałabyś parę przepisów na takie pychotki - w poradach życiowych albo jeszcze lepiej w dziale nie tylko budowa. :)

Ja używam standardowych garów, też się zastanawiam nad piekarnikiem, czy warto.

Garów nienawidzę, zmyrakę kupiliśmy za ostatnie pieniądze przed urodzinami mojego syna - zażądałam tego, wiedząc jak czasożerne jest malutkie dziecko. Z wiekiem :oops: coraz bardziej cenię sobie wygodę ...

BK

Nie ma sprawy, tym bardziej,że mamy to samo imię i pochodzimy z tego samego rejonu :wink: :D

a mojej zmywarze stuknęło 4 latka i żadnej awarii, poza tym, że od początku nie świeci się kontrolka zużycia nabłyszczacza i nie chciało mi sie przez tyle czasu tego zgłosić.

• 4 weeks później...
Wiem, że jakaś firma produkuje własnie taką mini-zmywarkę ale nie umiem znaleźć jaka. Takie mini-sprzęty były swego czasu opisane w któryms z czasopism wnętrzarskich (też nie umiem znaleźć :( ). Może ktoś podpowie jaka to firma? Zastanawiam się też czy taka mini-zmywarka ma sens w przypadku dwojga starszych ludzi przyzwyczajonych do ręcznego mycia. Miejsce na normalną 45cm jest ale taka to raczej zdecydowanie za duza ale czy taka mini w ogóle sie do czegoś im przyda?

W zmywarce możesz też myć garki. Kup 45 - ewentualnie z możliwością mycia na jednej półce.

Robisz imprezę, wszyscy rozchodzą się do domów, a ty rzeczy do zmywarki i spać, a taką mini to nie warto by nawet otwierać.

Moi rodzice mają 60 w ciągu tygodnia jest różnie, ale w niedzielę jak jesteśmy u nich, to nie ma problemu ze sprzątaniem po obiedzie.

RysieK

To chyba wszystko zalezy od trybu zycia. My na razie jestesmy we dwojke i 45cm nam w zupelnosci wystarcza - w srodku tygodnia w domu jemy w zasadzie tylko sniadania i od czasu do czasu kolacje; naczyn zuzywamy niewiele. Ostatnio zmywarke uruchamiam raz na 3 dni jak sie zapelni. W weekendy albo jak sa goscie to jest gorzej ale nawet przy 5 osobach i calkiem obfitym obiedzie wszystko zmiescilo sie w zmywarce (no.. oprocz paru garow, ktore mylam na biezaco, bo ich potrzebowalam do gotowania i paru skorup, ktorych do zmywarki nie wkladam)

W koncu znalazlam taki kompakt Electroluxa - ESF2435. Chyba nie jest az taki maly bo miesci 6 kompletow, wymiarami odpowiada polowie zmywarki 60cm a 60 to juz solidny sprzet.

Zgryz mam o tyle, ze 45 dla nich to jak z armata na muche; wykorzystaja w pelni raz na jakis czas, w sumie faktycznie mogliby zmywac recznie - w koncu teraz to robia i nie narzekaja ale tak mysle co jak juz zdrowie bedzie nie to aczkolwiek tak pomyslalam, ze mozna przygotowac podejscia i szafke, w ktora najwyzej w przyszlosci wstawi sie zmywarke (tyle, ze Rodzice sie upieraja na zmywarke, wiec chyba jak juz ma byc to mala kompaktowa a nie armata)

• 2 weeks później...

ale jestem tu nowy i nie moge sie jeszcze rozeznac w postach...

widze ze rozmawiacie o zmywarkach, czyli sie na nich znacie a ja hccialem tylko spytac czy w zmywarce mozne myc kazde naczynia, czy musza byc jakies specjalne? czy mozna np myc garnki, patelnie, szklo, itp?

dziekuje

(pracuje w wydawnictwie MURATOR, ale jak wiecie, najciemniej jest zawsze pod latarnia, :lol: :lol:

Wiem, że jakaś firma produkuje własnie taką mini-zmywarkę ale nie umiem znaleźć jaka. Takie mini-sprzęty były swego czasu opisane w któryms z czasopism wnętrzarskich (też nie umiem znaleźć :( ). Może ktoś podpowie jaka to firma? Zastanawiam się też czy taka mini-zmywarka ma sens w przypadku dwojga starszych ludzi przyzwyczajonych do ręcznego mycia. Miejsce na normalną 45cm jest ale taka to raczej zdecydowanie za duza ale czy taka mini w ogóle sie do czegoś im przyda?

Mam taką własnie minizmywarkę kompaktową (Bosch) na 4-5 kompletów. Na jedna osobę była ona aż za duża, na dwie jest akurat, pod warunkiem, że osoby nie wyżywają się w kuchni twórczo i nie mają zwyczaju brania kolejnego czystego talerzyka do odłożenia na moment łyżki po zamieszaniu zupy (wskutek czego "jednogarnkowy" posiłek jest wykonywany w trzech garnkach + niezliczona ilość pomniejszych naczyń ;) ).

Jeśli masz miejsce na 45cm, to polecałbym raczej taką. Z myciem większych garnków w niej będzie problem, ale w kompakcie jesli włożysz duży garnek, to już niewiele więcej się tam zmieści, więc tak czy tak z dużymi garami bieda :)