Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Nie używam odkurzaczy workowych bo to syf tylko odkurzacze z filtrem wodnym i dodatkowo hepa , rurę w odkurzaczu czyszczę lub wymieniam w OC nie da rady.:

Do czasu uruchomienia OC też używałem odkurzacza z filtrem wodnym, pierwszy to był Wodnik, masakra jak go zelmer zaprojektował, potem kupiłem niemieckiego Thomasa (kiedyś był niewiele byl tańszy od OC), lepsza konstrukcja ale w dalszym ciągu czyszczenie odkurzacza było bardzo pracochłonne. Teraz tylko OC, wymiana worka co pół roku a Thomas czasami jako urządzenie piorące dywany i fotele.

Edytowane przez daro.s

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do czasu uruchomienia OC też używałem odkurzacza z filtrem wodnym, pierwszy to był Wodnik, masakra jak go zelmer zaprojektował, potem kupiłem niemieckiego Thomasa (kiedyś był niewiele byl tańszy od OC), lepsza konstrukcja ale w dalszym ciągu czyszczenie odkurzacza było bardzo pracochłonne. Teraz tylko OC, wymiana worka co pół roku a Thomas czasami jako urządzenie piorące dywany i fotele.

Dla mnie OC oprócz rury ma jedną dyskwalifikującą wadę pobiera powietrze przez kanały wentylacyjne z większą predkością i przy okazji wraz z zawartością czyli zanieczyszczeniami. Taki odkurzacz zakurzacz. Wodny mieli to samo powietrze.

Dla mnie OC oprócz rury ma jedną dyskwalifikującą wadę pobiera powietrze przez kanały wentylacyjne z większą predkością i przy okazji wraz z zawartością czyli zanieczyszczeniami. Taki odkurzacz zakurzacz. Wodny mieli to samo powietrze.

Z jakimi zanieczyszeniami?, masz jakies wyniki badan, opisy tego zjawiska, widziałes to w praktyce. Skad te zwiekszone zanieczyszenia w kanałach nawiewnych po filtrze w rekuperatorze. Liczeyłes jakie są te predkosci? To forum to istna kopalnia tzw. miejskich legend

Przez filtry rekuperatora, mało tego przez filtry PM 2,5 i PM 10 węglowe więc skąd zanieczyszczenia...

Z jakimi zanieczyszeniami?, masz jakies wyniki badan, opisy tego zjawiska, widziałes to w praktyce. Skad te zwiekszone zanieczyszenia w kanałach nawiewnych po filtrze w rekuperatorze. Liczeyłes jakie są te predkosci? To forum to istna kopalnia tzw. miejskich legend

Oczywiście w domach w których miałem okazję być wyposazonych w OC był syf i kurz, spodziewałem się że będzie czyściej niż u mnie. Niczego mierzyć nie będę bo mi nie odjebało jak chyba tobie , bardzo współczuję.:o

Przez filtry rekuperatora, mało tego przez filtry PM 2,5 i PM 10 węglowe więc skąd zanieczyszczenia...

W domach wyposazonych w OC które zwiedzałem nie było wentylacji mechanicznej i filtrów pm ani hujM, powietrze było zasysane przez kratki wentylacyjne i otwarte okna podczas odkurzania. Odkurzacz centralny nie jest sprzeżony z wentylacją mechaniczną i nie stanowi jednorodnego urządzenia wię nie wiem skąd takie wnioski

Oczywiście w domach w których miałem okazję być wyposazonych w OC był syf i kurz, spodziewałem się że będzie czyściej niż u mnie. Niczego mierzyć nie będę bo mi nie odjebało jak chyba tobie , bardzo współczuję.:o

OC nie generuje brudu, wspołczuc mozesz jedynie sobie bo "odje..." Tobie nie mnie. Jezeli ktos nie sprzata regularnie to i 10 odkurzaczy mu nie pomoze.

@gaweł

Urwał nać!!!! Skąd niby bierze się powietrze w wentylacji mechanicznej ! Z doopy czy zewnątrz!? Bez OC skad powietrze nachodzi? Doooopnij się człecze w banię!

czemu się buzujesz masz OC nie masz WM to jak włączysz odkurzacz i tworzy się podciśnienie w domu to skąd bierze się powietrze i jaka jest jego czystość , czy jest bez kurzu ???

Mnie się wydaje , że Tobie trzeba współczuć , że jesteś zapraszany do takich domów.

Przykro że ktoś kto ma odkurzacz nie sprząta . Ale to nie tłumaczy tego , że masz takie pojęcie o OC - niestety my tego nie zmienimy,

owszem jak jest w wieku matuzalemowym i pierdzi kurzem :rotfl:

Stąd bierze sie powietrze w domu kiedy OC je wysysa?

Jaka jest czystość powietrza na zewnątrz?

Czy okurzacz centralny nie zakłóca pracy WM?

A z czego bierze się kurz ? Ze szmat , z ludzi, tapczanów, zwierzaków i wlatuje oknami.

Powietrze w domu z WM jest czystrze niż z WG i nawiewnikami lub otwieraniem okien.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_powietrza_(technika)

Zimą filtruje do poziomu f9 latem do f7

A z czego bierze się kurz ? Ze szmat , z ludzi, tapczanów, zwierzaków i wlatuje oknami.

Powietrze w domu z WM jest czystrze niż z WG i nawiewnikami lub otwieraniem okien.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_powietrza_(technika)

Zimą filtruje do poziomu f9 latem do f7

To ze powietrze na zew. jest bardziej zanieczyszczone niż w domu z wm nawet latem potwierdzają filtry. W zimie, filtr wyciągowy wymieniam co 3-4 miesiące (G4) natomiast w lecie, gdy mam pootwierane okna, musiałem wymienić już po 2 miesiącach.

To ze powietrze na zew. jest bardziej zanieczyszczone niż w domu z wm nawet latem potwierdzają filtry. W zimie, filtr wyciągowy wymieniam co 3-4 miesiące (G4) natomiast w lecie, gdy mam pootwierane okna, musiałem wymienić już po 2 miesiącach.

LAtem ten brud jest "większy bo głównie zabrudzony jest G3 a zimą g3 wmiare czysty a najwięcej syfu zbiera f7 i f9.

Latem wymiana co ok 2 mc zimą 2-4 tygodnie