Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Instalację robiłem sam z materiałów firmy Beam. Jednostki centralnej jeszcze nie kupiłem bo chałupa w stanie budowy. Koszt instalacji nieduży a przydać się może. Jeżeli chodzi o jednostkę centralną to kumpel kupił sobie jeszcze w czasach gdy w Polsce nie było to tak popuralne odkurzacz w wykonaniu przemysłowym za 1/2 ceny jednostki firmowej i działa że aż miło. Nie polecam stosowania standardowych rur PVC fi50 tzw kanalizacyjnych - mają one zupełnie inne właściwości elektrostatyczne.

Gość tomek z londynu
:-? a jak to sie ma z moca ssaca takiego odkurzacza czy dziala on lepiej od typowego? jaki jest koszt takiego worka i jaka one maja pojemnosc? pozdrawiam uzytkownikow z zalanego deszczem Londynu

• 9 months później...

Mieszkaliśmy kiedyś w domu, który miał centralny odkurzacz i żona niezbyt była z niego zadowolona. Przeszkadzał jej bardzo długi wąż, który tak czy inaczej trzeba wszędzie ciągnąć. Teraz budujemy swój dom i nie robimy żadnego centralnego odkurzacza.

Plusem było, że ssane powietrze nie wpada do wewnątrz, co przy alergiach może być problemem. Ale jeśli się ma Wodnika różnica znika.

....

Pozatym ok. 2000zł na odkurzacz to już zdecydowana rozrzutność :evil:

Nie byłbym tak stanowczy w udzielaniu odpowiedzi.... Dla jednych 2000 zł to kwota którą żal wydać gdyż można kupić odkurzacz za 150 zł., a dla innych jest to zdecydowanie taniej niż cena odkurzacza Reinbow.

Inna sprawą jest to, że posiadanie odkurzacza centralnego nie jest wcale obowiązkowe.... :p Jak kto lubi.

Ps. kwota 2000 zł jest zbyt niska by kupić jednostkę centralną, wykonac rozprowadzenie oraz zamontować gniazda i szufelki.

Pozdrawiam

zastanawia mnie dlaczego podnosicie kwestie ceny. Dom przecież cholernie duzo kosztuje, a taki odkurzacz jest niklym procentem w wydatkach :roll: Rainbow, może fajnie pozbawia dom z roztoczy, ale halas robi niemilosierny 8) Jednostka centralna ma wyrzut powietrza na zewnatrz, więc halas jest slyszalny z tej częsci domu.

Dlugość węża :roll: mozna dac więcej gniazd i wąż będzie krótszy. Przy odkurzaniu zwyklym odkurzaczem, dodatkowo pod nogami plącze się kabel i on sam :D

zastanawia mnie dlaczego podnosicie kwestie ceny. Dom przecież cholernie duzo kosztuje, a taki odkurzacz jest niklym procentem w wydatkach :roll: Rainbow, może fajnie pozbawia dom z roztoczy, ale halas robi niemilosierny 8) Jednostka centralna ma wyrzut powietrza na zewnatrz, więc halas jest slyszalny z tej częsci domu.

Dlugość węża :roll: mozna dac więcej gniazd i wąż będzie krótszy. Przy odkurzaniu zwyklym odkurzaczem, dodatkowo pod nogami plącze się kabel i on sam :D

w 100 % zgadzam sie z toba ... poza tym mozna wykonac sama instalacje na poczatku - czyli gdy mamy najwiecej wydatkow na inne BARDZO WAŻNE instalacje czy wykonczenia :wink:

Centralny ??? jak kto lubi - nie zawsze jest przydatny. Ja nie instalowałem. Poszedłem na minimum dywanów i wykładzin. Prawie całe podłogi zmywanlne. Zmywam albo mopem - cicho i bez kabla ale niezbyt dokładnie. Albo odkurzaczem tradycyjnym na mokro. Centralny nie może zmywać na mokro podłogi ani prać mebli ani myć okien itp. . Tak czy siak poza centralnym niezbędny jest jeszcze w domu odkurzacz piorący. Skoro i tak mausi być w domu tradycyjny to po grzyba jeszcze centralny.

Pozdrawiam