Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wlazły przez jednostke centralną :o 8) :lol: :lol: :lol: Mbz, lepiej nie sluchaj tych znajomych

I mocno rozpierają się wszystkimi kończynami (jak myszki Pixi i Dixi) w rurze by przezwycięzyć siłę ciągu pracującego odkurzacza :lol:

Kochani... wypowiedzi kilkorga z Was przypominają mi sceną z filmu "Sami Swoi" Sądy sądami ... ale sprawiedliwość musi być po naszzej stronie.

Dajmy już sobie spokój... Kto chce niech montuje, kto nie chce niech odkurza zelmerkiem lub ręczną kasią.

Jego cyrk - jego małpy. :wink:

Widzę, że rozpętałam niesłychanie burzliwą dyskusję :o . Pomysł instalacji CO wydaje mi się całkiem dobry, chociaż ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęłam. Wszystkim forumowiczom dziękuję za opinie. Dobrze jest poznać plusy i minusy zeby świadomie zdecydować. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Moze to i smieszne, ale chyba nie niemozliwe. Przeciez moga tam wejsc chocby przez wylot na zewnatrz?

Ja bardzo chce miec u siebie centralny odkurzacz, ale strasznie boje sie myszy i nie chcialabym ulatwiac im dostepu do domu. A wciaganie ich do jakiegos pojemnika na brud przez pracujace urzadzenie i potem ich wyrzucanie tez brzmi dla mnie obrzydliwie.

Moze to i smieszne, ale chyba nie niemozliwe. Przeciez moga tam wejsc chocby przez wylot na zewnatrz?

Ja bardzo chce miec u siebie centralny odkurzacz, ale strasznie boje sie myszy i nie chcialabym ulatwiac im dostepu do domu. A wciaganie ich do jakiegos pojemnika na brud przez pracujace urzadzenie i potem ich wyrzucanie tez brzmi dla mnie obrzydliwie.

Nie znam innych systemów. Mogę mówić o systemie Beam który posiadam. W tym systemie nie jest możliwe wejście czegokolwiek widocznego a już z pewnością wielkości myszy do układu. Wszystkie gniazda są zabezpieczone "klapkami" z gumowymi uszczelkami zamykającymi się mechanicznie po wyjęciu rury z obsady gniazda ściennego. Nie widzę także możliwości by gryzoń "wgyzł" :wink: się w układ gdzieś w ścianie czy wylewce. Każdy niezaślepiony otwór spowoduje rozszczelnienie układu i widoczny brak siły ssącej. Tak więc nawet urwanie klapki w gnieżdzie spowoduje konieczność natychmiastowej naprawy.

Rurę - nazwijmy ją wydechową - układu można zabezpieczyć na zewnątrz budynku kawałkiem siatki przeciw owadom. Tą rurą wylatuje tylko i jedynie powietrze zawierające roztocza, drobnoustroje i inne nieciekawe takie tam. :evil:

Zanieczyszczenia mechaniczne pozostają w zasobniku.

Tak więc te myszy w używanym odkurzaczu to brednie.

Nie rozumiem co wy tak z tym brudenm w rurach.

Jak jest błoto to trzeba poczekać, aż wyschnie.

A jak się ruru zasyfią to telekominikanci maja takie ładne cienkie włókna do przeciągania skrętki lub światłowodu w kanałach. Włozyć toto od strony gniazda w pomieszczeniu i przeciągnąć do jednostki centralnej, dowiązać pilota z linki do prania, dobrać 2 piłki kauczukowe tak aby swobodnie przechodziły przez rury, przewiercić obie, zasupłać na środku linki, nadziać jedną piłkę, nadziać gąbkę na linke, nadziać drugą piłkę na linkę, zasupłać i mamy zestaw do kompleksowego przeczyszczenia gałezi odkurzacza.

Raz na 2 lata można przecież poświęcić weekend na zabawę z dziećmi w ślepe przeciąganie liny.

Nie rozumiem co wy tak z tym brudenm w rurach.

Jak jest błoto to trzeba poczekać, aż wyschnie.

A jak się ruru zasyfią to telekominikanci maja takie ładne cienkie włókna do przeciągania skrętki lub światłowodu w kanałach. Włozyć toto od strony gniazda w pomieszczeniu i przeciągnąć do jednostki centralnej, dowiązać pilota z linki do prania, dobrać 2 piłki kauczukowe tak aby swobodnie przechodziły przez rury, przewiercić obie, zasupłać na środku linki, nadziać jedną piłkę, nadziać gąbkę na linke, nadziać drugą piłkę na linkę, zasupłać i mamy zestaw do kompleksowego przeczyszczenia gałezi odkurzacza.

Raz na 2 lata można przecież poświęcić weekend na zabawę z dziećmi w ślepe przeciąganie liny.

I tym sposobem kroyena zniszczysz układ. Te jak to nazywasz takie tam ładne cienkie włókna, druciki "przeciągane na siłę" przez rurki tak skutecznie porysują ścianki wewnętrzne, że pozbawione (nazwijmy to) polewy antystatycznej i porowate powierzchnie wewnętrzne będa od tego czasu podatne na utrzymywanie się zanieczyszczeń.

Odradzam.

Ja bym proponował tak jak pompę do betonu - gąbkową piłką.

Moim zdaniem jednak nie ma takiej potrzeby - tam na prawdę nic się niegromadzi!

Mam, używam, sprawdzałem - po dwóch latach nic, żadnego brudu.

Swoją drogą to dziwne, ale najwięcej przeciw mają ludzie, którzy tego nie używali. Jakoś nikt nie napisał: używałem - nigdy więcej.

Do tego tylu bzdurnych argumentów dawno nie czytałem.

czolem Centralni ;-)

Uwazam, ze Inwestor ma dobre podejscie do sprawy odkurzania wynajmujac pania z Ukrainy - sprzatanie nalezy zostawic profesjonalistom w tym fachu ;-)

Ale dlaczego u mnie Ukrainka nie mialaby odkurzac CO ?

Przejrzalem strony www CO i .... zauwazylem, ze moce ssace takich jednostek sa niewielkie!

Ostatnio kupilem odkurzacz (classic) o mocy ssacej 350 W (normalna moc 1700 W) i uwazam, ze ciagnie toto slabiutko.

A na stronie "odkurzaj.pl" podaja moce CO 1300 W, 1700 W

moc ssaca podaja tylko w 1 przypadku - 450 W (Beam 2725)

WYDAJE MI SIE< ZE TO NIEWIELE!! tym bardziej ze dlugie przewody jak i miejscowe straty cisnienia - kolanka, rozgalezienia, nagle zwiekszenie srednicy jeszcze bardziej pogarszaja osiagi CO.

I tu zwraqcam sie do Was - Centralni.

Jakie macie odkurzacze - marka, model, jak dluga instalacje, ile gniazdek i jakie macie zastrzezenia do pracy CO.

.

Czekajac na odzew,

Pozdrawiam,

Kol. Paweł.001

Nie bądź taki cwany i nie twórz nadinterpretacji tego co napisałem. Przeczytaj uważnie co napisałem i postaraj się to zrozumieć. A gwarancjami mnie nie rozsmieszaj bo to zwykła lipa. Reklamwać się możesz w gazetach i w dziale ogłoszeń - przeczytaj sobie regulamin forum.

Pozdrawiam

INWESTOR nie jestem CWANY. A co do gwarancji ciekawy jestem czy kupując np. nowy samochód stwierdziłbyś, że gwarancja to lipa? Możliwe, że miałeś złe doświadczenia z innymi firmami. Natomiast, co do reklamy-to, co piszę są to moje przemyślenia, możesz się z nimi zgodzić lub nie-Twoja decyzja. Regulamin czytałem i myślę, że informacja o tym, że nasza firma udziela pięcioletniej gwarancji nie jest reklamą a jedynie dowodem na to, że instalacja użytkowana prawidłowo działa bez zarzutu przez długie lata. Odnoszę pozatym wrażenie, że próbujesz mnie oczernić lub obrazić(bez powodu), więc jak to napisał Rav-"mały Kazio"-tak Go nazwałeś również przenoszę się do innej piaskownicy.

Kol. Paweł.001

Nie bądź taki cwany i nie twórz nadinterpretacji tego co napisałem. Przeczytaj uważnie co napisałem i postaraj się to zrozumieć. A gwarancjami mnie nie rozsmieszaj bo to zwykła lipa. Reklamwać się możesz w gazetach i w dziale ogłoszeń - przeczytaj sobie regulamin forum.

Pozdrawiam

INWESTOR nie jestem CWANY. A co do gwarancji ciekawy jestem czy kupując np. nowy samochód stwierdziłbyś, że gwarancja to lipa? Możliwe, że miałeś złe doświadczenia z innymi firmami. Natomiast, co do reklamy-to, co piszę są to moje przemyślenia, możesz się z nimi zgodzić lub nie-Twoja decyzja. Regulamin czytałem i myślę, że informacja o tym, że nasza firma udziela pięcioletniej gwarancji nie jest reklamą a jedynie dowodem na to, że instalacja użytkowana prawidłowo działa bez zarzutu przez długie lata. Odnoszę pozatym wrażenie, że próbujesz mnie oczernić lub obrazić(bez powodu), więc jak to napisał Rav-"mały Kazio"-tak Go nazwałeś również przenoszę się do innej piaskownicy.

Jasne reklama sklepu internetowego w twojej stopce to nie reklama a to dobre :D . Może wklej warunki swojej 5-letniej gwarancji zobaczymy czy gwarantujesz tam że instalacja przez 5 lat się nie zasyfii, a w przypadku gdy się zasyfi to ją wymienisz bezpłatnie na nową i przekonamy się czy ta gwarancja to obejmuje czy tak jak napisałem jest to lipa.

:D

Pozdrawiam

Trochę się tych jednostek porobiło Wat nie jest jednostka siły ciągu choć często podawany głównie przy tzw. wyjcach W Watach można podawać moc silnika w odkurzaczu ale duża moc wcale nie oznacza dużego ciągu

Dla przykłady tabela z podstawowymi danymi jednostek centralnych

http://www.odkurzacz-allegro.pl/img/jednostki3.gif

Mam odkurzacz firmy Beam (1700W z "cyklonem").

Instalacja ma długość ok. 18-20m.

Gniazd jest 6.

Nie mam zastrzeżeń (przynajmniej jak na dwa pierwsze lata użytkowania).

A te "zasyfione" rury to widział chyba tylko Inwestor i inni malkontenci, którzy nie mają CO, ale mają wiele doświadczenia. :D