Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwykle grzejniki czy ogrzewanie podlogowe??

Recommended Posts

Policz sobie.

Styropian dajesz i tak, neizaleznie od rodzaju ogrzewania, folię dajesz i tak, ta do podłogówki jest droższa trochę od czarnej powedzmy ze 2zł/m to masz 180 zł róznicy.

Rury nie pójdzie ci wiecej niż 6mb/m2 - jeśłi zrobisz na podstawie obliczeń, a nie dasz wszędzie bez sensu rurę co 10cm.

Rurę możesz kupić po 3,50zł/mb dobrej jakości

3,5x6x86=1806zł

rozdzielacze musisz dać i tak, niezależnie czy grzejniki czy podłogówka.

I teraz pytanie najwazniejsze: czy chcesz tą podłogówkę połaczyć z ogrzewaniem grzejnikowym w innej części domu, czy będzie tylko podłogówka.

I jakie masz źródło ciepła? Jeśli kocioł gazowy, to zastosuj kondenst, wtedy zasilasz podłogówkę bezpośrednio z kotła bez żadnych podmiszaczy (zakładając że nei robisz jeszcze grzejników) - brak dodatkowych kosztów

Jeśli masz grzejniki gdzieś lub kocioł weglowy, to trzeba zastoswac zestaw mieszający, pewnie ze wszytkim wyjdzie około 1000 zł dodatkowo.

Nalezy pamiętac,że w łazience bedzisz pewnie musiał dać grzejnik drabinkowy, bo podłogówka zazwyczaj nie starcza w małych pomieszczeniach, a w łązience musi być wyższa temperatura niż w innych pomieszczeniach, ale jeśli dasz go odpowiedznie dużego, to mozesz go zasilić wodą o tych samych parametrach co podłogówkę.

Czyli koszt materiałów na podłogówkę z mieszaczem to w twoim przypadku powino być około 3000zł.

Hydraulika sie musisz zapytać ile weźmie za rozłożenie tego na podłodze.

Ile kosztują grzejniki nie wiem, bo się nigdy nie interesowałem.

Pozdrawiam

Ja na wypadek dłuższego braku prądu mam zainstalowane na zewnątrz gniazdo dla agregatu + pstryczek wyłączniczek, przełączający sieć na agregat. Koszt żaden a przy poważnym kryzysie energetycznym :wink: pożyczę agregat (lub nabędę w jakimś supermarkecie) i... mam nadzieję, że jakoś przeżyję :D

Co do podłogówki -to sam mam dylemat.

Na pewno pod uwagę trzeba wziąć (głównie ze względu na koszt instalacji i/lub użytkowania):

- rodzaj kotła (paliwo stałe czy gaz / olej) i sposób wykonania instalacji (np. 2 obiegi z wymiennikiem)

- sposób "użytkowania" domu: długie okresy nieobecności i związana z tym możliwość oszczędzania na ogrzewaniu (ciężko regulować temperatury podłogówki)

- podłogówka w całym domu czy system mieszany z grzejnikami

- rodzaj wykończenia podłogi: płytki, panele, parkiet, a może wykładzina dywanowa z długim włosem (?)

- dom parterowy czy piętrowy (wiąże się to nieco z punktem wcześniejszym a dodatkowo podłogówka znakomicie zdaje egzamin przy osuszaniu podłóg wiatrołapu i łazienek :wink: :D )

- estetyka - brak wiszących pod oknami grzejników i punktowo zabrudzonych ścian ponad nimi

- kiedyś podnoszony był temat wpływu na zdrowie (inny rozkład temperatur, unoszenie się kurzu, itp.), ale to, przy prawidłowo wykonanej podłogówce, tzn. działającej w zakresie niskich (praktycznie nie odczuwalnych stopą) temperatur, chyba nie ma aż takiego znaczenia.

czesc ja zdecydowalem ze podlogowke bede mial w 2 lazienkach kuchni holu i wiatrolapie a w salonie i sypialniach gzrejniki poza tym bede chcial kupic kociol kondensacyjny gazowy tylko nie wiem czy jedno czy dwu funkcyjny!!!

ale teraz mam znowu dumane jaka robic wentylacje chcialbym mechaniczna z odzyskiem ciepla ale nie wiem ile mnie to wyjdzie!??

Zatem powodzenia zycze. Nie ma to jak poczytac o durnowatych rozwiazaniach u niektorych ludzi. Ale co ja tam wiem ...

super rozważanie, raz na kilka lat nie ma prądu przez dwa dni i dlatego nie robić podłogówki, argument nie do podważenia.

Jak nie będzie prądu tak długo to i tak pójdę do rodziny lub hotelu, koczować czy bez ogrzewania czy bez światła na jedno wychodzi.

Masz sSiwy chyba nieco wypaczony tok.

teraz zacytuję:

"Gdyby ogrzewanie podłogowe miało tylko zalety, zapewne dziś już nikt nie stosowałby grzejników. Oto zatem najważniejsze jego wady:

Ograniczona wydajność cieplna. Grzejnik podłogowy może być stosowany jako jedyne źródło ciepła tylko w domach dobrze ocieplonych. Ze względu na komfort chodzących po podłodze ludzi jej temperatura nie może być bowiem zbyt wysoka (w pokojach nie powinna przekraczać 29 st. C, a w kuchniach i łazienkach - 33 st. C). Tak więc moc cieplna grzejnika podłogowego jest ograniczona fizjologią ludzkiego ciała, dla którego "zbyt ciepło w stopy" oznaczałoby dyskomfort, a nawet dolegliwości (obrzęki i bóle nóg).

Trudniejsze wykonanie i większy koszt. Grzejnik podłogowy jest zwykle o 50-70% droższy niż zwykłe grzejniki, a wykonując go, można popełnić wiele poważnych błędów, które są przyczyną późniejszych kłopotów eksploatacyjnych. Najczęstsze błędy to niewłaściwe odizolowanie płyty grzejnej od ścian za pomocą taśmy brzegowej, a także niewykonanie w podłodze niezbędnych dylatacji, które zapobiegają pękaniu okładziny. Dylatowanie polega na podziale dużych powierzchni grzewczych na mniejsze za pomocą specjalnych taśm lub listew dylatacyjnych, a potem - podczas wykańczania podłogi - wypełnienie trwale elastyczną masą spoin okładziny przebiegających nad dylatacjami. Dylatacje powinno się również wykonywać w drzwiach - pomiędzy dwoma pomieszczeniami. Brak dylatacji powoduje szpecące pęknięcia posadzki w różnych nieprzewidzianych miejscach.

Konieczność wcześniejszego wybrania materiału wykończeniowego na podłogę. Decyzja ta może sprawiać pewną trudność, gdyż trzeba ją podjąć, zanim zaczną się roboty instalacyjne. Jest to jednak konieczne, ponieważ różne materiały wykończeniowe mają różną przewodność cieplną, co instalator musi uwzględnić w obliczeniach. Jeśli np. podłoga grzejna ma być wykończona okładziną kamienną, może mieć moc grzewczą mniejszą niż przykryta materiałem słabiej przewodzącym, jak parkiet czy wykładzina.

Znaczna bezwładność cieplna. Ponieważ grzejnikiem jest duża masa betonu, trudno szybko zmienić jej temperaturę, a tym samym temperaturę w pomieszczeniu. "

Pogrubienie moje.

W dobrze ocieplonych domach dynamiczne, niskotemperaturowe grzejniki sprawdzą się jeszcze lepiej - ponieważ dadzą całoroczny komfort i precyzyjnie pożadaną temperaturę.

Nie ma rozwiązania bardziej komfortowego i ekonomicznego jak dynamiczne grzejniki + rekuperacja.

Witaj Boguś. Może nie zauważyłeś, ale ja odpowiadałem na twierdzenie tres34, że grawitacyjne jest O.K a wszystkie pozostałe i podłogówka to to "durnowate rozwiązania".

Ale może masz rację - zwłaszcza jak sobie pomyślę, że Ty też stosujesz (i to na skale przemysłową) durnowate rozwiązania i o zgrozo łącznie z podłogówką (częściową) w swoim domu.

I kto tu wypacza, i co? :lol:

Pozdrawiam

Ps. A tak na marginesie - w kurnej chacie, to dopiero nie ma bezwładności, brak materiałów i kosztów inwestycyjnych, a że ma wady - każde rozwiązanie ma jakieś wady.

W ogóle nie musiałeś (nie powinieneś?) komentować tej wypowiedzi....

Jak również nie musiałeś konstruować swej wypowiedzi pod moim adresem w takim tonie.

Zamiast zbędnych złośliwości, których coraz więcej w Twoich postach, skup się na meritum.

Pozdrawiam

Ps.Czyżbyś się lekko posunął duchem?

No i powtórzę jeszcze swoją poprzednią wypowiedź:

W dobrze ocieplonych domach dynamiczne, niskotemperaturowe grzejniki sprawdzą się jeszcze lepiej - ponieważ dadzą całoroczny komfort i precyzyjnie pożadaną temperaturę.

Nie ma rozwiązania bardziej komfortowego i ekonomicznego jak dynamiczne grzejniki + rekuperacja.

Coście tak nabrali wodę w usta?

Nie pasuje niektórym ta łatwa do uzasadnienie prawda:

Proszę o komentarz do tej tezy.

Ale ad rem.

Bez obelg i uników.

Grzejniki wodne ścienne dynamiczne są to takie grzejniki, które szybko i niewielkim początkowym nakładem energii osiągają swą pełną moc znamionową oraz jednocześnie grzejniki niskoinercyjne.

Szczególnie w obiektach ciepłych, a takie obecnie są budowane, precyzyjnie dawkowana energia cieplna oraz niezwłoczna reakcja systemu ogrzewania na każdy uzysk ciepła (nasłonecznienie, ciepło bytowe, domownicy) ma znaczenie decydujące o komforcie cieplnym oraz o kosztach ogrzewania.

Ponieważ główne straty ciepła w obiekcie ciepłym przypadają na niezbędną wszak wentylację, stąd dołożenie do dynamicznego systemu grzejników wodnych rekuperacji, gwarantuje optymalne, wykorzystania dostarczonej energii cieplnej.

Dodam: w wykorzystaniu całorocznym systemu c.o. a nie tylko podczas regularnej zimy.

Jest to tylko połowa prawdy. Jeżeli w takim domu ma być zapewniony pełny komfort, to należałoby zadbać także o jego chłodzenie latem. Wtedy rozwiązanie takie nie jest już tak ekonomiczne jak to przedstawiasz. Alternatywą dla takiego ogrzewania jest ogrzewanie o dużej bezwładności, np. ogrzewanie podłogowe ze sterownikiem pogodowym, które być może nie pozwala na tak precyzyjną regulację temperatury, ale ma właściwości samoregulacji.