Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwykle grzejniki czy ogrzewanie podlogowe??

Recommended Posts

Coście tak nabrali wodę w usta?

Nie pasuje niektórym ta łatwa do uzasadnienie prawda:

W dobrze ocieplonych domach dynamiczne, niskotemperaturowe grzejniki sprawdzą się jeszcze lepiej - ponieważ dadzą całoroczny komfort i precyzyjnie pożadaną temperaturę.

Nie ma rozwiązania bardziej komfortowego i ekonomicznego jak dynamiczne grzejniki + rekuperacja.

Proszę o komentarz do tej tezy.

Ale ad rem.

Bez obelg i uników.

Ech, tylko niskotempoeraturowe grzejniki maja znaczne rozmiary i mamy watpliwą ozodbę w domu.

Wszystko ma swoje wady i zalety, dla każdego istotne sa inne aspekty.

Dla mnie bilans wad i zalet liczonych po istotnych dla mnie parametrach wypada na korzyść dobrze zaprojektowanej podłogówki w całym domu.

Ale nie zamierzam nikogo przekonywać do tej tezy na siłę.

Pozdrawiam

Moim zdaniem, z pozycji użytkownika i dobrze ocieplonego domu, eksploatowanego codziennie, jest "gance gal" czy jest ogrzewanie bardziej czy mniej dynamiczne - przy czym wydaje mi się, ze w przypadku ogrzewania dynamicznego sterowanie musi być "pokojowe", natomiast w przypadku "dużej bezwładności" lepiej sprawować się będzie sterownik pogodowy. Oczywiście można kombinować z oboma na raz.

Ale w przypadku domów sporadycznie użytkowanych (np. domki rekreacyjne zimowe, schroniska, hotele, itp.) bezsprzecznie dynamika ogrzewania ma znaczenie.

Również w przypadku domów "słabo izolowanych" dynamiczne ogrzewanie może sprawdzić sie lepiej.

Ślizgacie się po wywołanej kwestii, która brzmi : dynamiczne grzejniki wodne + rekuperacja.

I znowu powtórzę:

W dobrze ocieplonych domach dynamiczne, niskotemperaturowe grzejniki sprawdzą się jeszcze lepiej - ponieważ dadzą całoroczny komfort i precyzyjnie pożądaną temperaturę.

Dobrze ocieplony dom HenoK, nie nagrzewa się latem aż tak bardzo.......

Nie wszystkie grzejniki należy mocno przewymiarowywać. Skuteczność, możliwość pracy w niskiej temperaturze wynika po pierwsze z dynamiki grzania danego typu grzejnika ( mała masa całkowita) oraz z jego wielkości powierzchni

wymiany ciepła i powierzchni emisji ciepła.

Również w przypadku domów "słabo izolowanych" dynamiczne ogrzewanie może sprawdzić sie lepiej.

Tu sie pozwolę nie zgodzić. Im zimniejszy obiekt tym system grzejnikowy winien być "masywniejszy". W zimnych budynkach najlepiej stosować grzejniki żeliwne.

Układ grzejnikowy powinien w tym przypadku stabilizować temperaturę, pełniąc rolę bufora ciepła.

I znowu powtórzę:

W dobrze ocieplonych domach dynamiczne, niskotemperaturowe grzejniki sprawdzą się jeszcze lepiej - ponieważ dadzą całoroczny komfort i precyzyjnie pożądaną temperaturę.

Dobrze ocieplony dom HenoK, nie nagrzewa się latem aż tak bardzo.......

Nie wszystkie grzejniki należy mocno przewymiarowywać. Skuteczność, możliwość pracy w niskiej temperaturze wynika po pierwsze z dynamiki grzania danego typu grzejnika ( mała masa całkowita) oraz z jego wielkości powierzchni

wymiany ciepła i powierzchni emisji ciepła.

tylko jak w pokojach robić małe nie drażniące oka, niskotemperaturowe i dynamiczne grzejniki ?

cała ta rozmowa kręci się wokół tego samego i różnego podejścia dwóch obozów, niestety nie ma szans na jedno stanowisko :lol:

Oj chyba nie tak. Jak słabo ocieplony dom, to "wnętrze" szybciej reaguje na zewnętrzną zmianę temperatury, czyli równie szybko powinno zareagować ogrzewanie.

A co przeszkadza w utrzymywaniu stałej temperatury w grzejnikach dynamicznych?

A moim zdaniem w dobrze ocieplonych domach i jeszcze z rekuperacją nie ma potrzeby "szybkiego" reagowania na zmiany temperatury wewnątrz budynku, bo takowe nie występują w sposób "naturalny". W przypadku długotrwałej awarii (np. brak ogrzewania przez min. 2 dni) faktycznie posiadanie dynamicznego ogrzewania jest korzystniejsze od tego z dużą bezwładnością.

Ok. Mogę przyjąć, że układ grzejnikowy dynamiczny ma zastosowanie w każdej budowli, jednakże ze względu na kocioł, wydaje się, że układ o dużej masie całkowitej jest bezpieczniejszy z uwagi na zmniejszenie ilości cykli grzania.

Zimny obiekt i tak traci masę ciepła i trudno w nim o komfort cieplny, zatem coś jednak należy chronić...

W ogóle w doktrynie grzania skłonny jestem do przyjęcia "zasady jednego bufora"

Dublowanie bufora ciepła jest nieekonomiczne i nieefektywne.

Również w przypadku niesterowalnych lub trudno sterowalnych kotłów stałopaliwowych, energia powinna być wpierw akumulowana w buforze a następnie dawkowana precyzyjnie przez układ grzejnikowy dynamiczny.

Patrz sSiwy na dynamikę grzania z drugiego końca.....

Powtórzę:

Szczególnie w obiektach ciepłych, a takie obecnie są budowane, precyzyjnie dawkowana energia cieplna oraz niezwłoczna reakcja systemu ogrzewania na każdy uzysk ciepła (nasłonecznienie, ciepło bytowe, domownicy) ma znaczenie decydujące o komforcie cieplnym oraz o kosztach ogrzewania.

W obiektach ciepłych dodatkowe acz niespodziewane uzyski ciepła mają duże znaczenie dla przewyższenia temperatury ponad zadaną.

Nie ma rozwiązania bardziej komfortowego i ekonomicznego jak dynamiczne grzejniki + rekuperacja.

Proszę o komentarz do tej tezy.

Ale ad rem.

Bez obelg i uników.

Śmiało 1950! Niestety w ten "łykend" będę nieobecny. Możesz sobie "pojeździć" po mnie całkowicie bez odzewu z mojej strony.

Pozdrawiam

Możemy odbyć debatę po niedzieli nawet w Bieruniu...

Patrz sSiwy na dynamikę grzania z drugiego końca.....

Powtórzę:

Szczególnie w obiektach ciepłych, a takie obecnie są budowane, precyzyjnie dawkowana energia cieplna oraz niezwłoczna reakcja systemu ogrzewania na każdy uzysk ciepła (nasłonecznienie, ciepło bytowe, domownicy) ma znaczenie decydujące o komforcie cieplnym oraz o kosztach ogrzewania.

W obiektach ciepłych dodatkowe acz niespodziewane uzyski ciepła mają duże znaczenie dla przewyższenia temperatury ponad zadaną.

No patrze i widze, że:

W przypadku grzejników dynamicznych przy dużym nasłonecznieniu temperatura w danym pomieszczeniu będzie wzrastała - dokładnie tak samo, jak przy ogrzewaniu podłogowym. Różnice temperatur mogą wystąpić przy podłodze, ale to wcale nie oznacza, ze podłoga dalej ogrzewa pomieszczenie. Aby mogła ogrzewać musi wystąpić różnica temperatur, a skoro podłoga miała temperaturę np. 24 stopni (w pomieszczeniu np. 21), to przy silnym nasłonecznieniu, temperatura w pomieszczeniu wzrośnie np. do 25 stopni, temperatura podłogi będzie miała praktycznie taka sama wartość - bo zadziała "samoregulacja".

Przy "zaniku" nasłonecznienia", przy podłogówce powoli zaczyna przesuwać się do góry punkt "0" , aż do "zadanej" temperatury 21 stopni, zaś kaloryfery zaczną ogrzewać bardziej lub mniej dynamicznie jeśli temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej.

W przypadku dodatkowych uzysków ciepła cykl grzania zostanie natychmiast przerwany a grzejniki dynamiczne ulegną bardzo szybkiemu schłodzeniu.

Masa całego układu grzejnikowego wraz z wodą dla domku o powierzchni 150m2 wynosi około 80 kg czyli tyle ile około 1/4m2 grzejnika podłogowego.

Najważniejsze jest, że oba układy przestają grzać. Natomiast faktem jest, ze przy ogrzewaniu kaloryferem temperatura przy podłodze będzie nieco niższa niz przy "podłogówce", a w pomieszczeniu temperatura praktycznie może być taka sama przy obu systemach.

Gdybyś napisał, że w takim przypadku podłoga bez ogrzewania spełnia funkcję chłodzącą, to taka argumentacja jest do przyjęcia, ale twierdzenie, że jest to zasługa dynamicznego ogrzewania jest raczej wątpliwa. Tak na marginesie akumulacja ścian jest większa niż podłogi (np. 30m2 podłogi daje około 50m2 ścian po odliczeniu drzwi i okna).

I jeszcze jedno mówiąc o niewielkiej różnicy temperatur mam na myśli wahania 1 - 2 stopni, a nie 0,1 - 0,2 stopnia.

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi sSiwy.... :( i to w kilku kwestiach...

Mieszasz i nie jesteś w swojej wypowiedzi rzetelny.

Tylko układ dynamiczny przestaje grzać. Grzejnik podłogowy grzeje nadal i ćmoje-boje o samoregulacji możesz sobie podarować.

powtórzę:

Masa całego układu grzejnikowego wraz z wodą dla domku o powierzchni 150m2 wynosi około 80 kg czyli tyle ile około 1/4m2 grzejnika podłogowego.

Podłoga bez ogrzewania pełni taką samą funkcije jak ściana (bez ogrzewania),

z zaznaczeniem, że jej akumulacyjność jest większą a zatem większa jest też funkcja chłodząca ściany.

-----

Ja mam na myśli właśnie wahania temperatury rzędu dziesiątych stopnia. Przy ogrzwaniu dynamicznym grzejnikowym większe one nie będą.

Różnica temperatury pomiędzy podłogą a sufitem w ciepłym domu nie przekracza 1-1.2 stopnia...

Cały czas zapominasz o wzmiankowanej przeze mnie rekuperacji ..........

Celowo?

Jeśli temperatura podłogi ma 25 stopni, a temperatura pomieszczenia tez ma 25 stopni, to jakim cudem podłoga grzeje? :o Co najwyżej nie chłodzi.

Jeśli chodzi o różnice temperatur i zakres regulowania rzędu dziesiątych części stopnia, to faktycznie tylko ogrzewanie dynamiczne temu podoła, ale czy jest to aż tak istotne w domach mieszkalnych - wątpię.

Celowo?

Rozpatrywałem "silne nasłonecznienie" i wpływ na temperaturę w pomieszczeniu "normalnego" domu mieszkalnego, związany ze sposobem ogrzewania (dynamiczny lub "zwykły").

REKU we wszystkich przypadkach będzie "działało" dokładnie tak samo. Różnice mogą mieć wymiar 0,1 - 0,2 stopnia i moim zdaniem dla potrzeb zwykłego domu i związanego z tym komfortu użytkownika, mogą one być pominięte.

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi sSiwy.... :( i to w kilku kwestiach...

Mieszasz i nie jesteś w swojej wypowiedzi rzetelny.

Tylko układ dynamiczny przestaje grzać. Grzejnik podłogowy grzeje nadal i ćmoje-boje o samoregulacji możesz sobie podarować.

powtórzę:

Podłoga bez ogrzewania pełni taką samą funkcije jak ściana (bez ogrzewania),

z zaznaczeniem, że jej akumulacyjność jest większą a zatem większa jest też funkcja chłodząca ściany.

-----

Ja mam na myśli właśnie wahania temperatury rzędu dziesiątych stopnia. Przy ogrzwaniu dynamicznym grzejnikowym większe one nie będą.

Różnica temperatury pomiędzy podłogą a sufitem w ciepłym domu nie przekracza 1-1.2 stopnia...

Celowo?

można zrobić podłogówkę dynamiczną, jak "normalna" tylko bez betonu :wink: mam zamiar tak zrobić :)

Słabiutko sSiwy.

tak słabiutko, że aż nie muszę komentować Twoich postów. Nie jesteś obiektywny i naciągasz, naciągasz ,naciągasz.

Dobrze wiesz, ze w konkurencji z dynamicznym niskotemperaturowym ukladem grzejnikowym, grzejnik podłogowy ważący przeszło 300 kg/m2

nie ma szans jeśli chodzi o całoroczny komfort cieplny i ekonomikę grzania.Zwłaszcza w ciepłych obiektach.

Jedynie przeciwwskazanie to niechęć do grzejników na ścianach i brak na nie wolnego miejsca.....

Wiesz co Bogusławie szkoda ż jestem bardzo ograniczony czasem i z tego powodu nie mogę śledzić Forum ale w Twoich wypowiedziach nic się nie zmienia nie mam zamiaru komentować Twoich wypowiedzi jest to bez sensu żadne argumenty do Ciebie nie docierają ale jedno mnie zaciekawiło całoroczny komfort cieplny budynku We własnym domu mam grzejniki Purmo i podłogówkę w sezonie grzewczym jestem bardzo zadowolony ale teraz temperatura zaczyna mi rosnąc i spada komfort cieplny Mam pytanie jak zamienię Purmo na Regulusy i wyłączne na lato podłogówkę to komfort cieplny latem będzie większy ?

Witaj niezły.]

Grzatuluję skojarzeń..

Przeczytaj sobie tytuł wątku....

A teraz pytanko: Instalacja z grzejnikami ściennymi i grzejnik podłogowy służą do .....?

W lecie również zdarzają się nieprzyjemne kilkudniowe spadki temperatury połączone ze znacznym wzrostem wilgotności powietrza. W takich przypadkach im bardziej dynamiczne ogrzewanie tym większy sens i mniejszy opór na jego krótkotrwałe uruchomienia.

Wszystkie firmy produkujące panele idą w kierunku zwiększenia ich dynamiczności. Zastanowiłeś się niezły tak na poważnie dlaczego?

Chyba jednak nie do końca, gdyż rozumiałbyś wówczas lepiej moją argumentację...