Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IKEOWCY !!!! ŁĄCZMY SIĘ :)

Nelli Sza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. W moim nowym domku siłą rzeczy znajduje się wiele wyrobów Ikei. Niektóre nowe, inne lekko używane, a także już nastoletnie. Te najstarsze zniosły trzy przeprowadzki i żyją. Obowiązuje zasada - tańsze żyją krócej w dobrej formie, droższe dłużej. Zaczęło się od udziału w festynie Ikei, gdzie wygraliśmy nie rozkładaną sofę trzyosobową. Było to lat temu... 12 chyba. Sofa była użytkowana przez jakiś czas, potem rozłożona na części i przez 3 lata stała w magazynie, a następnie zamieszkała w naszym domku na działce. Tak się złożyło, że po sprzedaniu mieszkania zamieszkaliśmy na rok na tej działce. Przeżyła bardzo intensywne używanie przez nasze 4 osoby i psy. Obicia jej były białe... Gdy zmieniały kolor, lądowały we frani i znów były białe....

Teraz mam szafy u dzieci , łóżko w sypialni oraz montujemy kuchnię z Ikei. W wyborze kuchni zdecydowały koszty, funkcjonalność oraz to, że kupowaliśmy ją po troszku.

Mój mąż, który strasznie stękał na wybór kuchni, przy montażu mruczał pod nosem- ale mają fajne patenciki... :lol:

najblizszą Ikeę mam w Berlinie( 120 km) i tam robie zakupy.Czasmi jezdżę do Poznania,ale to juz 260 km w jedna stronę....

No ja tez zaginam do Berlina :lol: Nawet bardziej się opłacało jak euro nisko stało.

Teska a słyszałaś może ze w Szczecinie maja otwierać Ikeę?

kiedyś mieli - a teraz zrobiła się cisza :( :( niestety....

a w poniedziałek jadę do Poznanskiej Ikei po pierdołki...

I ja przerabiałam Ikeę.Mając 38-miometrowe mieszkanie i chudy portfel nie raz kupiłam tam jakiś mebelek lub gadżecik.Dziś w nowym domu te meble i gadżeciki nadal się sprawują,np.pokój mojego syna :wink: Nie kupuję tam już może zbyt często ale lubię wpaść na śniadanko za 2,99 i przespacerować się po sklepie w poszukiwaniu inspiracji.Bo jakoś tylko w Ikea potrafią wyeksponować meble tak przytulnie i ciepło-w innych sklepach jest jak w biurach czy hotelach.A poza tym,no cóż,uwielbiam kręcić sobie tam loda za 1zł :oops:

Witam IKEOWCÓW :D

Nastąpiło u mnie totalne zmęczenie tematem "kuchnia" :( . Wymyśliłam sobie bardzo jasne meble bez jakichkolwiek odcieni beżowych czy różowych, nie w wersji lakierowanej i w tzw. "normalnej cenie". Biegam z wypożyczonymi kawałkami oklein czy blatów do sklepów kafelkowych i odwrotnie, blaty, które mi sie podobały są wycofane z produkcji i... można by sie tak długo użalać gdyby nie fakt , że jakąś decyzję musze podjąć. I własnie wczoraj po kolejnej sklepowej rundce, a potem wieczorze spędzonym na forum muratora postawiłam na białe meble z IKEI. Jest tylko jedno pytanie: - do forumowiczów posiadających doświadczenie z takimi meblami - czy można regulować wysokość mebli nóżkami????? To ważne bo muszę blatem kuchennym wjechać na parapet okienny.

Witam, ja z powodu cięcia kosztów i niebotycznych cen kuchni studyjnych tez zdecydowałam się na kuchnię IKEA,(którą z resztą bardzo lubię) a mianowicie fronty lidingo. i mam ten sam problem :D otóż IKEA ma chyba 3 rodzaje nóżek do szafek tzn. numerar, capita i faktum. Faktum są regulowane od 14,5 do 18,5 cm i do nich jest cokół ale podobno tylko 16 cm. jak chcesz wyższy czy niższy to albo skracasz ikeowski albo kupujesz gdzie indziej natomiast nóżki numerar są o 2 wysokościach 11-12 cm i 16-17 cm do nich tez można dać cokół bo ikea ma do nich specjalne prowadnice. (one mnie ratują bo mam na gotowo 86 cm do okna czyli 70 szafka 4 cm blat 12 cm cokół tylko muszę szukać zmywarki o h=81 bo zmywarki ikea mają 86 i nie zmieściłaby się)Capita nóżki beż cokołu tzn pewnie można jakoś go dorobić mają 3 wys. tj. 11-12; 16-17; 21-22 Mam nadzieję, że pomogłam :D

Ikea ładnie wygląda w katalogu, ale w realu to "nieszczęście". Miałam sofę i fotel nie pamiętam nazwy coś na S. Wszystko zjeżdzało na podłogę, wytrzymałam z tym pół roku, a teraz mój wnuczek się męczy. Ogólnie nic więcej nie kupię, bo to nie warte pieniędzy. No i spójrzcie na te zdjęcia powyżej nie chcę nikogo obrazić, ale ogólnie beznadzieja. Pozdr

To ja wrzucę kilka zdjęc ze studium przejściowego.

http://rudeludzie.blox.pl/resource/jadalnia2_listopad.jpg

http://rudeludzie.blox.pl/resource/kominek2_listopad.jpg

http://rudeludzie.blox.pl/resource/salon_listopad.jpg

Pozdrawiam,

witaj

czytam Twój dziennik i muszę powiedzieć wnętrza mi się bardzo podobają....ale...salon tzn to co na fotce mnie rozczarowało.....) i ta kanapa i te szmatki na pieknej podłodze) sorki...no ale mam nadzieje sie nie obrazisz...

Ja uwielbiam nie tyle rzeczy z Ikei, ale chodzenie po sklepie i szukanie fajnych inspiracji i pomysłów. Lubię też łączyć meble Ikea z innymi, takimi z duszą :) Na wiosnę przeprowadzamy się do nowego domu, zamierzamy zrobić w nim kuchnię Tidaholm. I teraz moje pytanie do posiadaczy kuchni z Ikei (bo nie znalazłam osobnego wątku na forum na temat który chcę zapytać), czy sprzęt AGD też macie cały z Ikei czy inny? A jeśli inny to jaki? Wiem, że w Ikea to Whirlpool i wtedy te wymiary zgadzają sie co do milimetra. Szukałam piekarnika i mikrofali electroluxa, i te wymiary nie są identyczne (np. różnica ok1cm na głębokości). Napiszcie proszę jaka firma się u was sprawdza. Pozdrawiam :)

Ja uwielbiam nie tyle rzeczy z Ikei, ale chodzenie po sklepie i szukanie fajnych inspiracji i pomysłów. Lubię też łączyć meble Ikea z innymi, takimi z duszą :) Na wiosnę przeprowadzamy się do nowego domu, zamierzamy zrobić w nim kuchnię Tidaholm. I teraz moje pytanie do posiadaczy kuchni z Ikei (bo nie znalazłam osobnego wątku na forum na temat który chcę zapytać), czy sprzęt AGD też macie cały z Ikei czy inny? A jeśli inny to jaki? Wiem, że w Ikea to Whirlpool i wtedy te wymiary zgadzają sie co do milimetra. Szukałam piekarnika i mikrofali electroluxa, i te wymiary nie są identyczne (np. różnica ok1cm na głębokości). Napiszcie proszę jaka firma się u was sprawdza. Pozdrawiam :)

Witam,

My mamy kuchnie faktum i zaden ze sprzetow agd nie jest z Ikei.

Lodowka jest wolnostojaca, plyta indukcja - Gorenje pinifarina, piekarnik - tez gorenje B Ore cos tam, zmywarka - bosh do zabudowy z panelem sterujacym wewnatrz.

Nie bylo klopotow z montazem.

Problemem moze byc:

- lodowka do zabudowy, bardzo trudno cos dobrac

- blat kuchenny - zwykla 60-tka licuje sie z szafkami, Blaty ikeowskie maja chyba 62 cm glebokosci i ograniczona dlugosc (2 metry z kawalkiem). Jesli dokupujesz blat z zewnatrz to trzeba go docinac z szerszej formatki i masz ogrooomny odpad.

Mam pytanie do Was ikeowcy :-)

Wypatrzylam sobie w Ikei lozko dla dziecka.

Oczywiscie lozko o wymiarach niestandardowych, wiec materac albo tez z Ikei, albo na zamowienie... Jak sie Wam sprawdzaja ikeowskie materace?????

Jestem corko-maniakiem, wiec raczej kupie jej cos z gornej materacowej polki.