Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomysł na ułożenie kostki brukowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo dziękuję.

Zanim odpisalam wszystko sobie posprawdzałam w katalogu Semmenlrocka (Naturo i Bradstone).

Słupki klinkier Sahara w ilościach minimalnych - krańce działki, przy bramie i furtce. Front generalnie wystawiam do wglądu - nie zasłaniam się sztachetami ani szpalerem tuj. Przy tarasie: golteria, modrzewnica 'Compacta', azalie.

Przy ogrodzeniu (w prawo od furtki): jaśminowiec wonny lub suchodrzew 'Arnold Red', berberys 'Green Carpet', żylistek i dwa derenie, pod nimi przywrotnik.

Pas wzdłuż ogrodzenia i ściany garażu - cienisty teren porośnięty hederą w roli rośliny okrywowej (ekspozycja pn-wsch).

Nasadzenia mam zaprojektowane, ale wtedy kompletnie nie przejmowałam się podjazdem. Dom był na etapie fundamentów.

Z Twoich dwóch propozycji - bliższe jest mi rozwiązanie podjazdu neutralnego.

Jeszcze raz dziękuję za podszepnięcie pomysłu, bo wiem na co się zdecydować.

Przy tak ciepłej kolorystyce elewacji i brazowo -czerwonych słupach ogrodzenia jednak zrobiłabym brazowo-żółta kostkę - typu nostalit. Bez szarosci. To jest dośc krótki odcinek, więc bez ornamentowych szaleństw, bo bedzie pstrokato.

Radziłabym lekkim łukiem odejśc ścieżką do domu od podjazdu, wydzielając chociaż niewielki fragment zieleni i posadzić tam coś masywnego i wysokiego w ciemnej zieleni.

Ściana zieleni rozbije dominującą zółć budynku. Raczej nie sadziłabym tu różowych róż. Ale jakies spore drzewko na wejściu (jeśli do domu jest co najmniej 6 m to nawet typu magnolia kobus, czy tulipanowiec).

W nowo założonym ogrodzie zieleń jest na wysokości kostek widza - dlatego warto wprowadzić wysokie elementy, zeby troche podnieść optycznie kompozycję.

• 1 year później...

podpowiedzcie mi proszę, jak ciekawie rozwiązać sprawę krótkiego podjazdu. Od domu do drogi jest raptem 4 metry, więc nie nawojuję wiele

http://lh3.ggpht.com/_6w4OFoc7LjE/THJyX9nZI7I/AAAAAAAAABU/ERa1h57mvZk/Kopia%20DSC_7457.JPG

Kostka już kupiona- Creativ pastelowa harmonia z bruk betu:

http://www.bruk-bet.pl/img/wz/99_160.jpg

Tak na szybko przychodzi mi do głowy sztampa, która wcale nie zachwyca (tak na szybko, odręcznie):

http://lh5.ggpht.com/_6w4OFoc7LjE/THJyWl1kNRI/AAAAAAAAABM/UnSQAUgnDIE/uk%C5%82ad%20kostki.jpg

Poza tym dom jest prosty, bez żadnych łuków, w domu też formy proste, prostokątne i nie wiem czy te łuki na podjeździe pasują. Słupki myślałam zrobić z piaskowca, brama i furtka drewniana, ogrodzenie niestety z siatki obsadzonej roślinami (to najtańsze rozwiązanie, tańsze są chyba tylko mury betonowe, ale to do mnie nie przemawia)

I jeszcze jedno. Myślałam nie robić odbojówki pod całą ścianą pod oknem tylko do mniej więcej do miejsca gdzie kończy się deska szalunku tarasu. A tam na rogu posadzić wyższe rośliny lub pnącza (nad tarasem będzie pergola), tak, żeby było sensowne przejście do nasypu wokół tarasu. Bo jak pociągnę odbojówkę do rogu domu lub tarasu to tak trochę ni przypiął, ni uwiązał. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez anesca

Czasami sztampa jest najlepsza. Mozna ją zmodyikować np. wzorem, sposobem ułożenie kostki. Wg mnie podjazd prosto od bramy do wjazdu, ścieżka do wejścia na wprost drzwi , o szerokości mniej więcej drzwi. Zostanie ci jeszcze pas na rośliny. Przyda też się bezpośrednie połączenie między podjazdem a wejściem, bo inaczej to trzeba skakać.

Inna wersja kiedyś już tu proponowana przez Elfir to oparcie się na rysunku kół.

Te rysunki Elfir niestety nie otwierają mi się. Wzorów już nie zrobię bo kostka kupiona. Natomiast może faktycznie sposób ułożenia (np.tak jak dawniej kocie łby były układane w lekkie łuki kojarzące się z rybią łuską). Podjazd myślałam wygiąć w lekki łuk z jednej strony ponieważ brama będzie dużo szersza od bramy garażowej, nie będzie też na środku w stosunku do niej. Więc łuk chyba będzie wyglądał bardziej naturalnie niż linia prosta po skosie? A z boku domu po lewej chcemy wysypać żwirem i zrobić dodatkową wiatę na auto

Wpisz w wyszukiwarkę grafiki 'brick paving patterns' - tak na różne sposoby można układać bruki.

Co do miejsca na parkowanie - to musisz te powierzchnie rozpatrzyć łącznie. Ja bym proponowała zrobienie uskoku w nawierzchni brukowej po lini prostej w 1/3 lub w 2/3 odległości między ogrodzeniem o domem. Lepiej uzyskać efekt przenikania się nawierzchni (oczywiście pozornego) niż odzielania po łuku.

Dziękuję egry :) Faktycznie tych sposobów jest trochę.

Kurcze, nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym uskokiem

Nie możemy od razu zrobić razem podjazdu do garażu i miejsca pod wiatą bo to deweloper kupił kostkę, więc w umowie było tylko na podjazd, ścieżkę i odbojówkę. A my nie mamy w tej chwili pieniędzy, żeby dokupić kostki i ułożyć wszystko razem

Ale ja nie twierdzę, że nie może być żwiru. Może tylko nie oddzielony po łuku.

............. Dom

............. |__________________|

żwir........|

..............|

_______| kostka

|

|

|

|

|

|_______________

BRAMA