Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z siatki na podmurówce czy bez ?

Recommended Posts

Witam,

Ogrodzenie z siatki na podmurówce czy bez ?

Obserwując forum i oglądając zdjęcia użytkowników widziałem ogrodzenia z siatki na słupkach wbetonowanych osobnow ziemię jak również na podmurówce na całej długości ogrodzenia.

Jakie są wady i zalety, tych dwóch rozwiązań, co lepiej zrobić ?

Widziałem jeszcze gotowe podmurówki betonowe, czy może zastosować coś takiego ?

Kwestia środków finansowych i otoczenia.

Podmurówka byłaby konieczna przy różnicy terenu między działkami. Jeżeli sąsiad ma psa czy kota którego nie tolerujemy na naszej posesji, lepiej też zrobić podmurówkę, aby zwierzak nie przechodził dołem.

Ale podmurówka ogranicza również migracje lokalne zwierząt: jeży, ropuch, żab tworząc z osiedli domków jednorodzinnych pustynie ekologiczne.

Jak masz psy to podmurówka jest konieczna. U nas na początku była siatka tylko przypięta do słupków metalowych ale odkąd psy przechodziły sobie pod siatką na spacery zrobiliśmy podmurówkę i jest spokój.

E tam - piesek moich rodziców chodzi na spacery górą mimo że siatka chyba 1,7

E tam - piesek moich rodziców chodzi na spacery górą mimo że siatka chyba 1,7

:o :o :o

Moje jeszcze tego nie robią i mam nadzieję, że nie wpadnie im to do głowy. Natomiast jak sucz nasza miała cieczkę to taki mały gad jeden wygryzł dziurę w siatce :o :evil: żeby się do suni naszej dobrać. Dobrze, że byliśmy wtedy w domu

Wadą tej części mojego ogrodzenia, która nie ma podmurówki jest to, że trawa z obu stron jest dokaszana tylko do płotu, a pomiędzy okami siatki rośnie sobie na wysokość metra i trzeba rwać te trawy rękami. Oczywiście chwast ma się tam dużo lepiej i ogólnie wszystko psuje mi cały efekt ogrodu. Kilka dni temu sprowadził się nowy sąsiad i na przyszły rok zechcę pojąć temat wymiany ogrodzenia.

Ja zrobiłem prawie 240 m ogrodzenia siatka i podmurówka . Wysokość siatki 1,25 .Pozytywną sprawą jaką zauważyłem to że krety nie włażą na działkę , jak dotychczas . A co do koszenia to przy samej podmurówce można popryskać np randaprm i na rok spoko z chwastami.

To ciekawe - jak głęboko masz tą podmurówkę w ziemi? Coś mi się nie wydaje, aby ona była główną przeszkodą dla kretów.

• 2 months później...
Wadą tej części mojego ogrodzenia, która nie ma podmurówki jest to, że trawa z obu stron jest dokaszana tylko do płotu, a pomiędzy okami siatki rośnie sobie na wysokość metra i trzeba rwać te trawy rękami.

Wady tej nie ma, jak się zostawi prześwit 5cm między siatką a ziemią, co by kosiarką żyłkową tam wykosić.

Ze względów finansowych na razie nie zrobiliśmy podmurówki. Może kiedyś. Z jednej strony przy posadzonym żywopłocie jak na razie sprawdza się plastikowe obrzeże koloru brązowego. To trochę ogranicza chwasty od sąsiada. Uwaga, dla nornic czy kretów to żadne zabezpieczenie. Ale jak na razie nie jest tragicznie :wink: . Liczę na to, że żywopłot urośnie i styknie się z siatką, więc z tej strony podmurówka nie będzie konieczna :D .

Ponoć, gdy nie ma podmurówki to jeż nie zagości nam w ogródku. :roll: :D

Ale podmurówka ogranicza również migracje lokalne zwierząt: jeży, ropuch, żab tworząc z osiedli domków jednorodzinnych pustynie ekologiczne.

Zawsze w podmurówce można wstawić na wysokości ziemi rury o średnicy np. 100mm i nie ma problemu migracji zwierząt małych. Można nawet użyć większej średnicy i później, jeżeli zajdzie taka potrzeba, zasłonić siatką o oczkach takich jakie się chce. A jeżeli okaże się, że dziury trzeba całkowicie zamknąć, to wystarczy trochę betonu.

Moim zdaniem przy zwierzakach domowych podmurówka jest potrzebna, a robienie jej później (po zrobieniu ogrodzenia) jest tylko bardziej kłopotliwe.