djwaca 10.07.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam, Ogrodzenie z siatki na podmurówce czy bez ? Obserwując forum i oglądając zdjęcia użytkowników widziałem ogrodzenia z siatki na słupkach wbetonowanych osobnow ziemię jak również na podmurówce na całej długości ogrodzenia. Jakie są wady i zalety, tych dwóch rozwiązań, co lepiej zrobić ? Widziałem jeszcze gotowe podmurówki betonowe, czy może zastosować coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Kwestia środków finansowych i otoczenia.Podmurówka byłaby konieczna przy różnicy terenu między działkami. Jeżeli sąsiad ma psa czy kota którego nie tolerujemy na naszej posesji, lepiej też zrobić podmurówkę, aby zwierzak nie przechodził dołem. Ale podmurówka ogranicza również migracje lokalne zwierząt: jeży, ropuch, żab tworząc z osiedli domków jednorodzinnych pustynie ekologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 10.07.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Jak masz psy to podmurówka jest konieczna. U nas na początku była siatka tylko przypięta do słupków metalowych ale odkąd psy przechodziły sobie pod siatką na spacery zrobiliśmy podmurówkę i jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.07.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Jak masz psy to podmurówka jest konieczna. U nas na początku była siatka tylko przypięta do słupków metalowych ale odkąd psy przechodziły sobie pod siatką na spacery zrobiliśmy podmurówkę i jest spokój. E tam - piesek moich rodziców chodzi na spacery górą mimo że siatka chyba 1,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.07.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 E tam - piesek moich rodziców chodzi na spacery górą mimo że siatka chyba 1,7 Moje jeszcze tego nie robią i mam nadzieję, że nie wpadnie im to do głowy. Natomiast jak sucz nasza miała cieczkę to taki mały gad jeden wygryzł dziurę w siatce żeby się do suni naszej dobrać. Dobrze, że byliśmy wtedy w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 11.07.2008 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Widzę, że mój temat z budowlanego schodzi na temat kynologiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.07.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 to zawsze tak jest - ale ogród z psem wiąże się z podmurówką więc ogólnie zeszło na piesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 11.07.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Widziałem jeszcze gotowe podmurówki betonowe, czy może zastosować coś takiego ? Mnie też nurtuje temat podmurówki, ale o takich gotowych elementach nie słyszałam. Co to takiego? Może jakis opis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Pewnie chodzi o betonowy prefabrykat - płytę do budowy ogrodzeń betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 11.07.2008 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 http://img225.imageshack.us/img225/2056/64smallpu6.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 11.07.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Ok, zdjęcie tez może być. Nawet lepiej. Ale czy pod tym elementem podkopu nie zrobia np psy lub krety? Jak to jest mocowane do podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.07.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Wadą tej części mojego ogrodzenia, która nie ma podmurówki jest to, że trawa z obu stron jest dokaszana tylko do płotu, a pomiędzy okami siatki rośnie sobie na wysokość metra i trzeba rwać te trawy rękami. Oczywiście chwast ma się tam dużo lepiej i ogólnie wszystko psuje mi cały efekt ogrodu. Kilka dni temu sprowadził się nowy sąsiad i na przyszły rok zechcę pojąć temat wymiany ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.07.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 PS Na kota podmurówka nie działa - przejdzie górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 13.07.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Ja zrobiłem prawie 240 m ogrodzenia siatka i podmurówka . Wysokość siatki 1,25 .Pozytywną sprawą jaką zauważyłem to że krety nie włażą na działkę , jak dotychczas . A co do koszenia to przy samej podmurówce można popryskać np randaprm i na rok spoko z chwastami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.07.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Ja zrobiłem prawie 240 m ogrodzenia siatka i podmurówka . Wysokość siatki 1,25 .Pozytywną sprawą jaką zauważyłem to że krety nie włażą na działkę , jak dotychczas . A co do koszenia to przy samej podmurówce można popryskać np randaprm i na rok spoko z chwastami. To ciekawe - jak głęboko masz tą podmurówkę w ziemi? Coś mi się nie wydaje, aby ona była główną przeszkodą dla kretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 14.07.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 To zależy od poziomu ziemi ale to minej więcej w 20 do 40 cm .To nie jest absolutna przeszkoda dla kretów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika73 21.09.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Mam pytanie. Czy ogrodzenie zrobić z powlekanej siatki czy tylko ocynkowanej i pomalowanej? Jeśli z powlekanej to czy to tworzywo pod wpływem działania deszczu, mrozu, słońca nie zacznie pękać i kruszyć się? Pomalowaną można po jakimś czasie odnowić a powlekaną raczej nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 21.09.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Wadą tej części mojego ogrodzenia, która nie ma podmurówki jest to, że trawa z obu stron jest dokaszana tylko do płotu, a pomiędzy okami siatki rośnie sobie na wysokość metra i trzeba rwać te trawy rękami. Wady tej nie ma, jak się zostawi prześwit 5cm między siatką a ziemią, co by kosiarką żyłkową tam wykosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 22.09.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ze względów finansowych na razie nie zrobiliśmy podmurówki. Może kiedyś. Z jednej strony przy posadzonym żywopłocie jak na razie sprawdza się plastikowe obrzeże koloru brązowego. To trochę ogranicza chwasty od sąsiada. Uwaga, dla nornic czy kretów to żadne zabezpieczenie. Ale jak na razie nie jest tragicznie . Liczę na to, że żywopłot urośnie i styknie się z siatką, więc z tej strony podmurówka nie będzie konieczna . Ponoć, gdy nie ma podmurówki to jeż nie zagości nam w ogródku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apejron 22.09.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ale podmurówka ogranicza również migracje lokalne zwierząt: jeży, ropuch, żab tworząc z osiedli domków jednorodzinnych pustynie ekologiczne. Zawsze w podmurówce można wstawić na wysokości ziemi rury o średnicy np. 100mm i nie ma problemu migracji zwierząt małych. Można nawet użyć większej średnicy i później, jeżeli zajdzie taka potrzeba, zasłonić siatką o oczkach takich jakie się chce. A jeżeli okaże się, że dziury trzeba całkowicie zamknąć, to wystarczy trochę betonu. Moim zdaniem przy zwierzakach domowych podmurówka jest potrzebna, a robienie jej później (po zrobieniu ogrodzenia) jest tylko bardziej kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts