Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przycinanie starej brzozy- czyma sens..?

Recommended Posts

Trochę już tutaj było nt. przycinania brzóz, nic jednak nie znalazłem na temat starych drzew.

Otóż mam na działce dwie brzozy około 60-letnie, o wysokości około 20 metrów. Stoja one bliziutko domu i z tego powodu, a właściwie ze strachu, że się przewrócą od wiatru chciałem je trochę skrócić.

Brzozy te jak wspomniałem maja około 20 metrów, a gdzieś tak od 10 metra pień rozszczepia sią na pojedyńcze konary, które są dosyć wiotkie... Myślałem, żeby te konary skrócić o około 3 do 5 metrów, w praktyce wygladałoby to tak, że obciąłbym te cząści konarów, gdzie są liście...

Czy jest szansa, że poniżej wyrosną nowe gałązki z liśćmi..? jeśli tak, to kiedy najlepiej dokonać takiego zabiegu..?

Też mi sie tak wydaje. Obcinanie konarow do polowy dlugosci ma malo sensu, bo drzewo zacznie jakos nieregularnie rosnac i w ogole bedzie cudaczne. Wybierz te najprostsze idace do gory i je zostaw a inne utnij w calosci, albo jezeli szystkie sa krzywe to wybierz je tak by moglo utrzymywac pion, zebys przypadkiem nie wyciął wszystkich z jednej strony. Jezeli sie tak nie da to rzeczywiscie lepiej je sciaci posadzic nowe.

Moj post jest tu bez sensu, bo te brzozy sa zupelnie inne niz sobie wyobrazalem ;P Myslalem o starych ogromnych drzewach, a tu mamy "mlode" wysokie dziwaki i nie mam pojecia jak to zrobic teraz. W momencie gdy obetniesz je np. w polowie (te odnogi dwie powstale) to daje 90% ze nie odrosna, tylko na nich zaczna rosnac jakies male galazki, a cala sila drzewa pojdzie w inne galezie i w efekcie bedziesz mial chude drzewo z olbrzymia korona i bedzie jeszcze mniej stabilne.

Widziałem jak wiosną popodcinali ludzie brzozy i modrzew tak dość konkretnie, prawie tylko jeden pień został i teraz jak poodrastały gałązki i są liście całkiem fajnie wyglądają te drzewka. Sam zacząłem się zastanawiać nad zasadzeniem takich, bo szybko rosną i jak widać da się je formować.