NOTO 15.07.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam,Proszę o poradę jak zagęścić gałęzie w brzozie penduli. Ma na razie 3 główne gałęzie które rosną na długość i nioe chcą się za bardzo rozkrzewiać.Czy po przycięciu (teraz) w 1/4 długości (odciąć 3/4) będzie OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.07.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Nic nie rób. cięciem pni głównych korony mozesz oszpecic rośline na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.07.2008 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Nie wiem czy się dobrze wyraziłem. Dla mnie pojęcie pendula ozncza roślinę szczepioną zwisającą z wysokiej podkładki do dołu. W jaki sposób rozkrzewić gęsciej taką brzozę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 15.07.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Mam 4 takie brzozy. Jak rosną i zagęszczają się mozesz zobaczyć na mojej stronie w planie ogrodu (W spisie roślin szukaj: Brzoza brodawkowata 'Youngii') Nie ciąłem ich w celu zagęszczania. Skracałem jedynie pędy, gdy sięgały ziemi. Zagęszczają sie same. Szczególnie dobrze widać to na zdjęciach, gdzie rosnie pojedyncza sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.07.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 O własnie tak się nazywała. A bidna jest ma tylko 3 gałezie. Zastosuję się do Twojej rady. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 W takim przypadku można ciąć. Łacińska nazwa brzozy brodawkowatej to Betula pendula, a jej szczepiona, karłowa forma to Betula pendula "Youngii". Dlatego określenie "pendula" było użyte niefortunnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.07.2008 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Taki drobiazg a okazał się tak ważny. To wesja szczepiona. Tak więć w weekend trochę podetnę. Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.07.2008 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Podcięta Dam znać po jakimś czasie co uzyskałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts