Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No wlasnie chodzi mi o stan surowy zamkniety.

Musze zmiescic sie w 100 tys zł

Kupiłem działke za 80 tyś i bede mial na wykonczenie okolo 80-90 tys

P.S. Sory ale moze i bogaczem nie jestem lecz zamias mieszkac w bloku 20 letnim w 50-55 metrach chcialbym postawic domek, moze i dla niektorych maly ale swój.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziś dostalem od znajomego taka propozycje:

Domek drewniany Biedronka

Domek z poddaszem użytkowym i dużym zadaszonym tarasem. (19m)

Na dole posiada spory pokój dzienny, kuchnię, łazienkę i jedną sypialnię. (37m)

Na poddaszu są dodatkowo dwie sypialnie. (19m)

- http://www.bastpol.com.pl/domki-drewniane-poddasze-biedronka2.html

Stan surowy zamknięty 68 800 ,00 pln

1. Montaż konstrukcji ścian zewnętrznych i wewnętrznych.

2. Montaż stropu oraz więźby dachowej.

3. Obicie (usztywnienie) ścian zewnętrznych płytą OSB-3 gr. 12mm.

4. Montaż wiatroizolacji dachowej oraz łat i kontrłat.

5. Wykonanie podbitek okapów domu.

6. Wykonanie komina (nad połacią dachu ocieplamy i tynkujemy).

7. Montujemy blachodachówkę oraz obróbki.

8. Montujemy orynnowanie PVC koloru brązowego

9. Wstawiamy okna PVC uchylno-rozwierne (w standardzie są białe)

10. Wstawiamy drzwi zewnętrzne do kwoty 1200,00 pln

11. Wykonujemy elewację domu (w standardzie jest elewacja drewniana ze świerku skandynawskiego, zabezpieczona środkami do drewna firmy Sadolin)

12. Montujemy parapety zewnętrzne z blachy powlekanej.

Do tego ocieplic go od wewnatrz i na zewnatrz

Czy to tez odpada ?

Edytowane przez uszyneq

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i tu jest pies....zakopany...

Pomiędzy ścianę wewnętrzna i zewnętrzną trzeba włożyć wełnę . W tym

celu domek musi trochę więcej kosztować . Dach to jakieś 25 cm wełny.

Popytaj znajomka za ile to zrobi i czy wie jak.

No i ta Biedronka trochę mała . Celuj w minimum 80 m2 dół i góra . Tarasem

się nie podniecaj . Posiadacze działek maja tarasy wpisane do księgi wieczystej :D

znam taką osobę i to z forum muratora co domek z projektu Z10 postawił za 160 tyś pod klucz ale wszystko robił sam a materiały to wyszukiwał najtaniej jak szło,

jak masz zdolności manualne i potrafisz murować, kłaść instalację wod-kan i elektryczną itp. to może i w 100 tyś się zmieścisz ale mieszkał będziesz w salonie a resztę pokoi będziesz miał w cegłach od środka

Ta firma postawi domek w stanie surowym zamknieteym za 68 tys (opis co zrobia jest 2 posty wyzej) wiec mi zostanie 32 tyś by go ocieplic (srodek welna i na to plyty gipsowe + na zewnatrz steropian, tynk i malowanie - zabardzo sie nie znam na tym wiec poprawcie mnie jak cos nie tak)

Co do instalacji wod-kan i elektrycznej to bede mial robione za free (tylko materiały moje)

Edytowane przez uszyneq

Jeśli to ma NIE być domek działkowy na wakacje, tylko DOM to ja sugeruję zakasać rękawy, poczytać forum, wybrać prosty projekt domku o pow. zabudowy 35-40 metrów z użytkowym poddaszem i za 100 000 zmieścisz się spokojnie, nawet nie robiąc wszystkiego samemu.

Ja mam domek piwnica , parter plus poddasze wybudowany i urządzony za 90 000zł. Z wielkim wkładem pracy własnej, ale z drogą piwnicą. Standard wykończenia, na pewno wielu rozśmiesza, ale na pewno ma klimat : tynki gliniane, ogrzewanie podłogowe, CO, wentylację grawitacyjną, strop drewniany, łazienka 4m2, 10cm styropianu, elewacja drewniana, mur z MAXa na 19cm, dach z pełnym deskowaniem kryty gontem bitumicznym, ocieplony styropianem 17cm, taras drewniany, oczyszczalnia biologiczna.

Wszystkie koszty liczone co do złotówki, a nawet co do grosza. W tym budżecie mam kuchnię z płytą ceramiczną, lodówkę No Frost, mieszkam od 2 lat.

Mury stawiała ekipa partaczy i naciągaczy, teraz już wiem, że sam zrobiłbym to 100 razy lepiej. Odwagi i do boju. Na projekt, kierownika, mapki, itd wydasz około 10 000, więc zostaje Ci 90 koła na budowanie.

Mury z silki 19cm, MAXa 19cm, lub betonu komórkowego 24 , na to styropianu 15cm. Masz tani, przytulny, wcale nie mały, ekonomiczny w użyciu dom na lata.

Zaczynasz na wiosnę, a w grudniu się wprowadzasz.

Pozdrawiam !

Może ja napiszę coś bardziej zdecydowanego,

żebyśmy nie mieli wyrzutów sumienia żeśmy nie odradzali :stirthepot:

1. Nie buduj/kupuj tej altanki z patyków i deseczek dobrej na wakacje - na dom do życia...

2. Nie wiem co to za "znajomy" co chce cię "wyruchać bez mydła"...

3. Chcesz budować - nie masz pieniążków za dużo - buduj jak już jest napisane w wypowiedzi powyżej (K160) - wybierz sobie projekt "stodoła" o powierzchni tych 70 - 100 metrów kw.

/stodoła czyli dom o rzucie prostokąta, dwuspadowy dach bez tam jakichś okien dachowych, jeden komin,

oczywiście dom murowany - nie wiem czemu uległeś jakiejś hipnozie że "drewniany będzie tańszy" - nieprawda...

wybuduj ten stan surowy zamknięty, okna plastiki, instalacje... na podłogach nie musi być przez kilka lat parkietu itp można porozkładać zebrane po rodzinie dywany, nie musisz kupować płytek po 200 zł tylko po 15zł/metr kw.

wanna może być za 200 zł nie za 5000 itd...

Edytowane przez beton44

martyna8 wlasnie projekt Z11 mi sie podoba.

- http://www.z500.pl/projekt/z11,Przyt...ytkowaniu.html

P.S. Troche zmienilbym układ pomieszczen ale to taki maly szczegol)

Lub wieksza wersja Z8 (ten w 100% by mi starczył)

Mowicie ze drewnianego lepiej nie ?

Normalny murowany bedzie lepszy ?

Dodam ze brat jest kierownikiem w firmie budowlanej wiec materialy mialbym taniej..

Edytowane przez uszyneq

Mieszkałem pól roku w bloku i stwierdziłem, że albo kogoś zabiję , albo

odwiozą mnie do Międzyrzecza (to taki nasz regionalny oddział dla świrów).

Domek w obrysie zewnętrznym 7 X 7.Użytkowe poddasze .Fundamenty wykopaliśmy od 7

rano do 14 (2 ludzi - żółty piaseczek) . Grucha przywiozła beton , który z dwoma ludkami

wpakowaliśmy od 8 do 13 (żona przyjechała z obiadem i pocałowała kłódkę na bramie :D).

Mury stawiało dwóch opierdalaczy trzy tygodnie - silka 12+24 , w środek 4 cm styro,

teraz się robi inaczej. Belki na stropie to jedna dniówka, krokwie na dachu - jedna dniówka,

dechy , papa - jedna dwie dniówki ,łaty jedna dniówka , dachówka - jedna dniówka . To

przykładowe czasy robocizny amatorszczyzny , którą uprawiałem z jednym pomocnikiem ,

czasem z dwoma . Zmierzam do tego ,że z wykończeniówką , bez szaleńczego tempa ,

w cztery miesiące wyniosłem się z miejsca , które mogło się stać miejscem zbrodni...

Jutro wkleję Ci fotki .

Byłbym zapomniał - ogrzewanie !!! Kominek na środku domu ... ale basta , bo jeszcze

ktoś pomyśli ,że Cię namawiam :D

Kominki Piotr Batura w Międzyrzeczy bylem kiedys w wojsku ;P

------------------------------------------------------------

a tak szacunkowo sredni koszt postawienia takiego domu w stanie surowym to ile by wyniosło ?

- chodzi o taki domek Z8 - http://www.z500.pl/projekt/z8,Latwy,i,tani,w,budowie,z,dachem,dwuspadowym,o,powierzchni,uzytkowej,100m2.html

Praca przez firme (z 2 kolesi) ale towary troche taniej ... takie wyliczenie srednio na jeza

Edytowane przez uszyneq

a tak szacunkowo sredni koszt postawienia takiego domu w stanie surowym to ile by wyniosło ?

- chodzi o taki domek Z8 - http://www.z500.pl/projekt/z8,Latwy,i,tani,w,budowie,z,dachem,dwuspadowym,o,powierzchni,uzytkowej,100m2.html

Praca przez firme ale towary troche taniej ... takie wyliczenie srednio na jeza

Według mnie spokojnie zmieścisz się w 100 000zł, ale kosztorysantem nie jestem ;) Skoro masz dojście do tanich materiałów to bedzie łatwiej :)

Praca przez firme (z 2 kolesi) ale towary troche taniej ... takie wyliczenie srednio na jeza

To jest parterówka . Taniej wyjdzie z użytkowym poddaszem. Razem

wyjdą prawie te same m2 , ale mniejsza powierzchnia zabudowy.

Dach o połowę mniejszy , to sporo kasy na pierdoły. Jutro wkleję Ci

zdjęcia domku w którym mieszkałem , to złapiesz o co chodzi.

Uszyneq ja swój dom Słoneczny z pracowni Mg Projekt (http://www.mgprojekt.com.pl/files/ps_sloneczny_e.pdf) ze wszystkimi kosztami około budowlanymi, mapkami, architektem, projektem, przyłączami, szambem itp. wybudowałem za 105 tyś. w tym ssz blachodachówka, okna PCV, drzwi metalowe w okleinie. Budowałem z pomocą okolicznych ekip - wcale nie najtańszych, część materiałów kupowałem po dobrej cenie, część po horendalnie wysokiej cenie. Na pewno można to było zrobić taniej.

W przedstawionej kalkulacji domu Biedronka brakuje też fundamentów - to też spory koszt.

A jeśli chodzi o wyższość domów tradycyjnie murowanych w stosunku do szkieletowych to nie ma sensu na ten temat dyskutować. Ważny jest jeden fakt na 100 domów w Polsce pewno 95 jest tradycyjnie murowanych, a co za tym idzie cały "przemysł budownictwa murowanego" jest bardziej rozbudowany, czyli bardziej konkurencyjny - więcej ekip, więcej materiałów, więcej alternatyw.

Co do miejsca w domu to na pewno pomyśl o pomieszczeniu na kotłownie, natomiast jeśli chodzi o tzw. graciarnię nie koniecznie, zawsze możesz kiedyś dobudować sobie domek ogrodnika czy coś w tym rodzaju.

Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów

Wiec taniej wychodzi domek z uztkowym poddaszem niz parterowy tak?

Myslalem odwrotnie , dziekuje za uswiadomienie..

Co do dzialki to jest woda i prad, kotłownia musi byc oraz szambo..

P.S. Wylanie fundamentu to zrobie sam ze szfagrem oraz szambo ale za elektryke musze juz zaplacic..

Edytowane przez uszyneq

Wiec taniej wychodzi domek z uztkowym poddaszem niz parterowy tak?

Myslalem odwrotnie , dziekuje za uswiadomienie..

Co do dzialki to jest woda i prad, kotłownia musi byc oraz szambo..

dachu może będzie mniej ale czy warto się tak męczyć? Jak zmniejszysz powierzchnie parteru kosztem poddasza to wyjdzie mała klitka. Nawet jak będziesz chciał zrobić pokój na poddaszu to nie będzie on tak wygodny jak ten na parterze. Odwiedzałam ostatnio znajomych, którzy maja poddasze użytkowe i chcieli zrobić tam pokój. Niby powierzchni wydaje się dużo ale jest bardzo nieustawna, wstawisz łóżko, małą szafkę i na tym koniec.

Może się czepiam ale lubie mieć wszystko w parterze, bardzo pomocne gdy ma się małe dziecko. Na starośc też lepiej jak wszystko jest w jednym poziomie :)

z tego co widziałam to ludzie budują z8 z poddaszem użytkowym. Zobacz sobie zdjęcia z realizacji i popytaj na forum jak się lepiej mieszka :)

witaj

nie wierz wszystkim, sprawdź

na wielu forach trwaja dyskusje - parterowy czy piętrowy. z wiekszości wynika, że do 120 m2 powierzchni opłaca sie parterowy, powyzej 120m2 tańszy jest pietrowy. poczytaj sobie

tez kiedys chciałam dom drewniany, sprawdzałam wiele opcji, zawsze wychodził drozej niz murowany, i do tego wymaga sporo pracy później (konserwacja). w naszym kraju mało kto zna sie na drewnie, a firmy zagraniczne (np. Honka - moje niespełnione marzenie) są bardzo drogie.

zobacz watek wmnich - dom prawie wykończony za niewiele ponad 100tys.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183175-Domek-w-cenie-mieszkania-w-5-miesiecy-zobaczymy...-)&highlight=w+cenie+mieszkania

Edytowane przez Zielony ogród