Kwitko 09.11.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Przed budową byłam pewna że domek parterowy wychodzi drożej. Zaczęłam budować z poddaszem i teraz to już sama nie wiem. Chyba są to bardzo podobne koszty. Ważne jest natomiast to czego Ty potrzebujesz i jakie masz oczekiwania. Jeżeli ma być bardzo mały i bardzo tani to lepiej parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 09.11.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 jeżeli przeglądasz projekty np.muratora, to spójrz na zakłądkę "materiały", która jest przy każdym projekcie. tam podane sa np. ilosci materiałów dla fundamentu i dla dachu. porównaj podobne metrazowo domy parterowe i z poddaszem. warto tez porównać kubaturę, powierzchnię zabudowy. wiele z tego mozna wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszyneq 09.11.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Powiem szczerze ze najbardziej przypadl mi projekt domu parterowego Z8 (tylko z tej drugiej łazienki zrobilbym kotłownie poniewaz chcialbym kupic taki bojler ktory nagrzewa wode na prad jak i za pomoca wlasnie pieca)- http://www.z500.pl/projekt/z8,Latwy,i,tani,w,budowie,z,dachem,dwuspadowym,o,powierzchni,uzytkowej,100m2.html Najbardziej to zalezy mi aby postawic dom w stanie surowym zamknietym + inst. kanal i elektryczna. Edytowane 9 Listopada 2011 przez uszyneq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 09.11.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Bez problemu zmienisz łazienkę w kotłownię. Projekt wydaje się sensowny i na pewno dasz rade wybudować go w kasie która posiadasz Nawet widziałam że jest opcja żeby to oni dostosowali Ci kotłownie do tego domu http://www.z500.pl/projekt_dostosowania_kotlowni.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszyneq 09.11.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Wiesz tylko jak to policzyc i wyliczyc.. Ile mam kupic bloczków na ściany, ile blachodachówki itp ... taki kosztorys..Miec na papierze +/- koszta to inaczej to wtedy wyglada bo tak jak polow amowi ze nie wybuduje a druga polowa ze wybuduje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 09.11.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 tego to Ci nikt na forum nie powie. Wszystko zależy od tego z czego będziesz budował, ile prac wykonasz sam itp. Moim zdaniem nie masz co słuchać naszych wywodów tylko zadzwoń do tej firmy i dowiedz się wszystkiego. Poproś o rozmowę z twórcą lub opiekunem projektu i niech Ci wszystko o nim opowie. Przedstaw swoją sytuacje i poradż się specjalisty bo my to możemy tylko z fusów wróżyć P.S za szczegółowy kosztorys do domu trzeba zapłacić ale masz pewność że wyjdzie tyle ile wpiszesz;) http://www.z500.pl/kosztorys-i-zestawienia-materialowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszyneq 09.11.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Ok, dziekuje bardzo za wypwiedzi i porady.. Edytowane 9 Listopada 2011 przez uszyneq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Tańszy od poddasza użytkowego jest dom z pełnym piętrem i płaskim dachem. Dachówka, więźba, płyty k-g, te wszystkie folie wiatro i paroszczelne sa droższe od terivy, papy i styroduru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 tylko tak jak "za komuny" pozwalano budować tylko kostki z płaskim dachem tak "teraz" 99% gmin pozwala budować tylko "zakopiańczyki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 nalezy sie budować na osiedlu z domami z lat 70-tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziennikBudowy 09.11.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Zwróć uwagę na to że powierzchnia tego domu to nie 72m2, tylko coś poniżej 60 (12 ma taras). Też mi się wydaje, że to raczej domek letniskowy niż mieszkalny. Lepiej systemem gospodarczym postaw mały murowany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszyneq 09.11.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Wpadl mi w oko taki projekt: - Z7 (82 metry i tyle mi starczy na 3 osoby)Projekt Z7 jest niewielkim i tanim w realizacji domem parterowym z dachem dwuspadowym. Prosta współczesna bryła, pozwoli na szybką i ekonomiczną budowę. http://www.z500.pl/projekt/z7,Maly,dom,z,dachem,dwuspadowym,ekonomiczny,funkcjonalny,i,praktyczny.html Tylko nie wiem czy jestem w stanie wybudowac stan surowy zamkniety (okna, dzwi i blachodachówka)fundament, dom, dach i inst centr. ogrzew. jak i wod-kanalizacyjna (stan surowy otwarty dam rade na 100% ale czy otwarty zamkniety da rade..)Kwota nie duza bo tylko 100 tyś zł P.S.Fundamenty wylewalbym sam ze znajomymi tak jak i kopal szambo.. Edytowane 9 Listopada 2011 przez uszyneq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) ten zadaszony tarasik i wrota ze szkła to na pewno aby pozwolą na "ekonomiczną budowę":stirthepot: Edytowane 9 Listopada 2011 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 09.11.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 z7 tez fajny trzy pokoje, duza łazienka a ze spiżarki mozesz zrobic kotłownie. dzwoniłeś do pracowni? doradzili ci cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszyneq 09.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Tarasiku nie bede robil i te wrota tez bede inne (wstawie podwójna lub nawet pojedyncze normalne szklane drzwi) 1. Ściany domu budowałbym z gazobetonu suporeks 24 (chyba ze polecacie cos innego - tanszego i lepszego) + na zewnątrz steropian 15 ? 12 ? 2. Wewnatrz dac folie (jaka) + wełne + karton gips ?Czym i jak ocieplic wewnątrz sciane? 100 tys chce przeznaczyc na:Stan surowy zamkniety (tj. ściany nadziemia, stropy, ścianki działowe, konstrukcja dachu i pokrycie, izolacje, okna i drzwi + inst elektryczna i instalacja wodno-kanalizacyjna fundament + szambo zrobie sam (kosz tylko mat.) Edytowane 10 Listopada 2011 przez uszyneq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.11.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Poczytaj więcej to forum ! Ściany ocieplasz tylko od zewnątrz. Może w lokalnym składzie masz ofertę polskich producentów silikatów, jeśli tak , to silikat jest lepszy od szarego siporeksu w ścianie 2W. Tańszy, bardzo mocny, zdrowy i zimniejszy, ale 15cm styro załatwia sprawę ciepłoty. Ściany wewnątrz otynkujesz, sufit podwieszany GK, na suficie folia paroizolacyjna i na płasko ułożona wełna, lub granulat styropianu, lub perlit , możliwości masz wiele. Na ścianach nie dajesz żadnej folii. Nie czekaj na gotowe odpowiedzi, tylko CZYTAJ, tutaj jest wszystko !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 10.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 No to będziesz musiał baaardzo się starać żeby jeszcze instalację zrobić i zmieścić się w 100 tys. Co masz zamiar położyć na dach? Jaki strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.11.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Masz przecież kogoś bliskiego , kto jest kierownikiem budowy. Chyba możesz wstępne założenia z nim zrobić by nie błądzić po omacku. Potem na FM tylko doprecyzować i sprawdzić ,żeby Cię w jajeczko nie zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszyneq 10.11.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Kwitko co do dachu to nie mam zielonego pojecia.Masz moze jakies propozycje by byllo tanio i dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.11.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 z mojego doświadczenia wynika, że tanio raczej nie jest dobrze. Chyba, że masz ochotę płacić o wiele więcej za eksploatacje swojego domu (czyli za ogrzewanie) niż przeciętnie budujący. Albo masz dostęp do taniego paliwa (słoma, pelety, drewno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts