Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeżeli przeglądasz projekty np.muratora, to spójrz na zakłądkę "materiały", która jest przy każdym projekcie. tam podane sa np. ilosci materiałów dla fundamentu i dla dachu. porównaj podobne metrazowo domy parterowe i z poddaszem. warto tez porównać kubaturę, powierzchnię zabudowy. wiele z tego mozna wywnioskować.

Powiem szczerze ze najbardziej przypadl mi projekt domu parterowego Z8

(tylko z tej drugiej łazienki zrobilbym kotłownie poniewaz chcialbym kupic taki bojler ktory nagrzewa wode na prad jak i za pomoca wlasnie pieca)

- http://www.z500.pl/projekt/z8,Latwy,i,tani,w,budowie,z,dachem,dwuspadowym,o,powierzchni,uzytkowej,100m2.html

Najbardziej to zalezy mi aby postawic dom w stanie surowym zamknietym + inst. kanal i elektryczna.

Edytowane przez uszyneq

tego to Ci nikt na forum nie powie. Wszystko zależy od tego z czego będziesz budował, ile prac wykonasz sam itp. Moim zdaniem nie masz co słuchać naszych wywodów tylko zadzwoń do tej firmy i dowiedz się wszystkiego. Poproś o rozmowę z twórcą lub opiekunem projektu i niech Ci wszystko o nim opowie. Przedstaw swoją sytuacje i poradż się specjalisty bo my to możemy tylko z fusów wróżyć;)

P.S za szczegółowy kosztorys do domu trzeba zapłacić ale masz pewność że wyjdzie tyle ile wpiszesz;)

http://www.z500.pl/kosztorys-i-zestawienia-materialowe.html

Wpadl mi w oko taki projekt: - Z7 (82 metry i tyle mi starczy na 3 osoby)

Projekt Z7 jest niewielkim i tanim w realizacji domem parterowym z dachem dwuspadowym. Prosta współczesna bryła, pozwoli na szybką i ekonomiczną budowę.

http://www.z500.pl/projekt/z7,Maly,dom,z,dachem,dwuspadowym,ekonomiczny,funkcjonalny,i,praktyczny.html

Tylko nie wiem czy jestem w stanie wybudowac stan surowy zamkniety (okna, dzwi i blachodachówka)

fundament, dom, dach i inst centr. ogrzew. jak i wod-kanalizacyjna

(stan surowy otwarty dam rade na 100% ale czy otwarty zamkniety da rade..)

Kwota nie duza bo tylko 100 tyś zł

P.S.

Fundamenty wylewalbym sam ze znajomymi tak jak i kopal szambo..

Edytowane przez uszyneq

Tarasiku nie bede robil i te wrota tez bede inne (wstawie podwójna lub nawet pojedyncze normalne szklane drzwi)

1. Ściany domu budowałbym z gazobetonu suporeks 24 (chyba ze polecacie cos innego - tanszego i lepszego) + na zewnątrz steropian 15 ? 12 ?

2. Wewnatrz dac folie (jaka) + wełne + karton gips ?

Czym i jak ocieplic wewnątrz sciane?

100 tys chce przeznaczyc na:

Stan surowy zamkniety (tj. ściany nadziemia, stropy, ścianki działowe, konstrukcja dachu i pokrycie, izolacje, okna i drzwi + inst elektryczna i instalacja wodno-kanalizacyjna

fundament + szambo zrobie sam (kosz tylko mat.)

Edytowane przez uszyneq

Poczytaj więcej to forum ! Ściany ocieplasz tylko od zewnątrz. Może w lokalnym składzie masz ofertę polskich producentów silikatów, jeśli tak , to silikat jest lepszy od szarego siporeksu w ścianie 2W. Tańszy, bardzo mocny, zdrowy i zimniejszy, ale 15cm styro załatwia sprawę ciepłoty.

Ściany wewnątrz otynkujesz, sufit podwieszany GK, na suficie folia paroizolacyjna i na płasko ułożona wełna, lub granulat styropianu, lub perlit , możliwości masz wiele. Na ścianach nie dajesz żadnej folii. Nie czekaj na gotowe odpowiedzi, tylko CZYTAJ, tutaj jest wszystko !!!!!

z mojego doświadczenia wynika, że tanio raczej nie jest dobrze. Chyba, że masz ochotę płacić o wiele więcej za eksploatacje swojego domu (czyli za ogrzewanie) niż przeciętnie budujący. Albo masz dostęp do taniego paliwa (słoma, pelety, drewno)