Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tani w realizacji ten projekt nie będzie. Koszt budowy podany na stronie moim zdaniem jest nierealny. Raczej trzeba się szykować na tę kwotę ale nie "pod klucz" tylko jako stan deweloperski.

Bardzo dużo okien i to dośc nietypowych. Mogą być problemy z roletami (jeśli chcecie takowe zamontować).

Z poprawek do projektu: przedłużyłabym ściankę między kuchnią a toaletą gościnną, bo teraz jest za bardzo wyeksponowana w salonie.

Oglądanie telewizji będzie utrudnione ze względu na ogromne okna i duża ich ilość.

Czy garaż nie będzie za wąski by podjechać do samochodu wózkiem?

Zdaje sobie sprawe z kosztów jeżeli chodzi o oświetlenie to dlatego wybraliśmy ten projekt żeby w domu było bardzo widno :)

Jezeli chodzi o garaz to nie musi byc wiekszy zalezy nam zeby mozna było wyjąć niepełnosprawne dziecko z samochodu także nie będzie z tym problemu.

Szukamy jakiegos dobrego wykonawcy lub wykonawców od kazdego etapu budowy jeżeli macie coś do polecenia... proszę o kontakty

Niestety nie mamy zbyt dużo czasu na to zeby pilnowac budowy tak więc potrzebujemy kogos kto zajmie sie tym od a do z

Martwi mnie ten montarz okien podobno trzeba je wstawiaczanim pokryje sie budynek dachem bo później jest z tym problem.

Dziękuje za cenne sugestie i czekam na kolejne

• Odpowiedzi 469
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Zdaje sobie sprawe z kosztów jeżeli chodzi o oświetlenie to dlatego wybraliśmy ten projekt żeby w domu było bardzo widno :)

Jezeli chodzi o garaz to nie musi byc wiekszy zalezy nam zeby mozna było wyjąć niepełnosprawne dziecko z samochodu także nie będzie z tym problemu.

Szukamy jakiegos dobrego wykonawcy lub wykonawców od kazdego etapu budowy jeżeli macie coś do polecenia... proszę o kontakty

Niestety nie mamy zbyt dużo czasu na to zeby pilnowac budowy tak więc potrzebujemy kogos kto zajmie sie tym od a do z

Martwi mnie ten montarz okien podobno trzeba je wstawiaczanim pokryje sie budynek dachem bo później jest z tym problem.

Dziękuje za cenne sugestie i czekam na kolejne

Kto Ci powiedział, że montaż okien musi być przed dachem?

Jak okna drewniane - to dopiero po tynkach, wylewkach i wszystkich pracach mokrych. Jak plastiki - to moim zdaniem najlepiej po tynkach wewnętrznych (glify, czyli wnęki okienne) i tak trzeba obrobić, przeciętna ekipa tynkarska tynkująca agregatem raczej tego nie robi.

Generalnie okna najlepiej wstawić tak, żeby szybko wykończyć glify i równocześnie zamknąć budynek (drzwiami docelowymi lub prowizorycznymi). Okna czasami lubią powędrować w świat razem z ościeżnicami (framugami)

Czołem,

u mnie stan prac wygląda następująco:

- warunki zabudowy + wszystkie kwity dot. mediów, czyli warunki przyłączeń (gazownia, prąd, woda, kanalizacj) - załatwione

- projektu domu - w trakcie rysowania - prawdopodobnie uprawomocnione pozwolenie na budowę - koniec sierpnia

- mapka do celów projektowych - w trakcie załatwiania, w ciągu 2 tygodni

pytanie mam dot. prac związanych z wodą i kanalizacją: wodę muszę doprowadzić ją do działki ok. 100 m - działać w tym temacie teraz w wakacje, czy czekać jak projekt się narysuje i uprawomocni się pozwolenie na budowę. Nie bardzo czaję tu odpowiednią kolejnośc działań, a chcę ograniczyć stratę czasu.

• 2 weeks później...

Witam

Jestesmy obecnie po etapie tynkowania wewnatrz, konczy sie ukladanie podlogowki i wszystko czeka na wylewki. Pytanie nad ktorym sie zastanawiamy to co dalej w domku z poddaszem uzytkowym ?

Parapety, robienie podlogi na stryszku jesli tak to MDF, dechy czy co ? Moze jednak ocieplanie dachu welna i sufitu na poddaszu oraz zabudowa plytami karton gips ? Kiedy kafelkowania, ulkadania paneli, pokrycie schodow zelbetowych ? Ocieplenie zew. i elewacja mysle moze poczekac do jesieni ? Prosze poradzcie co i w jakiej kolejnosci najlepiej robic.

Wiem ze nie raz i najgorsze ze kazdy ma inna wersje. Jakos nie rozumiem wersji najpierw ocieplac dach i mury a pozniej tynki i wylewki. Potem ludzie sie dziwia ze wszystko dlugo schnie jak nie gdzie odparowac.

Moje roboty beda niebawem na etapie wyschnietych tynkow, podlogowki i instalacji oraz wylewek. Mysle zeby potem brac sie za ocieplanie dachu ale czy przed nim nie powinnem strychu od gory zabudowc OSB i dopiero pchac pod nie welne ?

Dlatego mysle zeby robic osb i drabinke na strych, nastepnie ocieplenie i kartongipsy. W miedzy czasie mozna chyba parapety wewnetrzne. Kolejno chyba juz trzeba robic kafelki,gres i panele ? Ma to sens czy np drzwi zewnetrze i wewnetrzne powinny byc w miedzy czasie wstawiane?

nie rozumiem - jak chcesz pchać wełnę pod OSB??? Normalnie to się układa wełnę między krokwiami, kładzie drugą warstwę poprzecznie, o ile pamiętam, wiąże to wszystko sznurkiem, kładzie folię (nieprzepuszcalną lub paroprzepuszczalną - są różne szkoły). Nie pamiętam jednynie chwili robienia stalaża pod płyty, ale wydaje mi się, że było to już po folii. No i dopiero teraz płyty.

Ach, masz pełne deskowanie. Znaczy OSBowanie :) No to nad czym się zastanawiasz? Najpierw się dach robi a potem go ociepla. To tylko u mnie było odwrotnie, ale jak ktoś ma termin wprowadzenia na głowie, to różne cuda się dzieją :)

Faktycznie nie rozumiem. Owszem, nad jętkami można wykroić stryszek, zwykle jest on malutki, choć zależy od dachu. Jeżeli chcesz na jetki dac osb, to daj a potem ronisz "sufit" razem ze skosami, czyli wełna, wełna i folia a poniżej płyty GK na wieszkach (ja mam akurat panele na stelarzu drewnianym). U nas nad jętkami nie ma płyty ale leżą luźno deski a na nich dodatkowa wełna (w sumie wyszło 50 cm i wcale nie jest za dużo). Nie widzę specjalnie problemu :)

W skosach mam 35. Na stryszku daliśmy po roku mieszkania dodatkowe 15 bo "zimno ciągnęło". Nie mam domu pasywnego, chocby dlatego, że nie mam rekuperacji lecz zwykłą grawitację, ale rachunki za gaz mam średniorocznie 200-250 zł łącznie z grzaniem wody. No, dół dogrzewa koza, jak jest czas napalić :)

• 3 weeks później...

Witam serdecznie forumową Społeczność.

Zanim założyłem tu konto i zdecydowałem się napisać, od wielu dni czytałem Wasze porady, dyskusje i "przepychanki" ;)

Zdecydowałem się pobudować w 2013 roku i szukam opinii na temat moich wyborów, co do matariałów, konstrukcji i urządzeń.

Stąd mój dzisiejszy post z prośbą o Wasze opinie...chciałbym, aby dom był jak najbardziej energooszczędny, ale w ramach rozsądku i ekonomicznej opłacalności. Projekt Fidiasz 2 z domenaprojekt - zaadaptowany do własnych wymagań :) działka dość duża.

- ideą jest przekształcenie projektowego garażu na część mieszkalną (odrobinkę większą), więc dom dwurodzinny (2 + 4)

1) Dom posadowiony na płycie fundamentowej (szukam projektanta)

- grunty mojej działki mają wysoki stan wody i są gliniaste

- płyta nieogrzewana (nie legalett ani megatherm), gdyż uważam za ryzykowne umieszczanie rur ogrzewania w takim materiale. zamiast tego zrobię podłogówkę w wylewce bez izolacji od płyty (płyta od pospółki oczywiście 20cm XPS200 chyba - kwestia pełzania).

2) Konstrukcja domu Silikaty, 24cm + 20 styro (~było styrodur~)

- równocześnie z płytą fundamentową, która będzie spełniać funkcje akumulacyjne - ściany również będą tę właściwość miały. myślę, że stąd ten wybór + izolacyjność akustyczna (działka niedaleko obwodnicy miasta).

3) Ogrzewanie C.O pompą ciepła + ewentualnie C.W.U. również, aczkolwiek nie wiem czy nie dodatkowo pompę powietrze-woda do C.W.U. (o ile kasy starczy :/) Dodatkowo nie chcę rezygnować z tradycyjnego komina i zakładam posiadanie małego pieca na paliwo stałe (awaryjnie).

- skłaniam się do pompy Zirius M2 od Termogolv (wiem, że nie najtaniej, ale liczę na profesjonalizm montażu), czytałem wiele pochlebnych opinii na jej temat, a zależy mi również aby można było sterować ogrzewaniem poszczególnych pomieszczeń.

- nie lubię grzejników :)

- solary: nie (wydają mi się nieopłacalne)

4) Podłogówka na całości + grzejniki w łazienkach

5) WM z reku i GWC (nie wiem jeszcze jaka...proszę o rady)

6) Odkurzacz centralny (także zielony - wybór niedokonany, j/w)

7) Dachówka (cementowa?) (~było z blachodachówki~) Dach ocieplony nakrokwiowo (xps) i od poddasza wełną oczywiście - grubo.

- zasadniczo tyle na dzień dzisiejszy wiem a do końca roku muszę podjąć większość decyzji, więc dalej zgłębiam wiedzę (i głowę mam kwadratową już :D )

Bardzo proszę o opinie na temat moich wyborów i ewentualnie podpowiedzi "co i jak", bom w sumie zielony w temacie a od informacji zgromadzonych na forum głowa boli, bo ilu różnych tyle opini różnych.

Pozdrawiam i z góry dziękuję - na bieżąco będę starał się uzupełniać info w pierwszym poście.

Edytowane przez deltas

Sądząc po założeniach, musisz mieć sporo kasy na ten dom. Tym bardziej więc dziwi wybór blachodachówki.

Styrodur na ściany? Po co? żeby było drożej?

Lepszą izolacyjność akustyczną styroduru sobie daruj, hałas nie przez ściany przenika.

Pompy ciepła, solary itp - nie wypowiadam się, bo się nie znam.

J.